FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Dupã derby

«12»
fcsteaua.ro04.03.2008 06:39

Steaua a câștigat derby-ul, nu încape nicio îndoialã în acest sens... Doar cã nu înțeleg de ce toatã lumea insistã pe acest lucru la luni bune dupã ce derby-ul, adicã meciul cu Dinamo, s-a terminat. CFR Cluj îmi aduce aminte de FC Naționalul lui Dunã cu care ne bãteam prin 96 și 97 pentru campionat, și care între timp a ajuns prin diviziile inferioare. Oricât de mult respect aș avea pentru fanii Progresului, nici meciurile cu echipa din Gruia nu pot fi mai mult decât niște evenimente importante astãzi din cauza pozițiilor în clasament, dar pe care le vom uita peste câțiva ani.

În România ne place la nebunie sã schimbãm sensurile cuvintelor - așa și cu goana asta dupã derby-uri la titlu, la cupele europene, la retrogradare. Nu cred cã insist prea mult asupra acestui aspect, din moment ce lumea încã nu a înțeles: avem un singur derby! Indiferent de rezultatele conjuncturale, singurele meciuri din România care ne aduc în pragul apoplexiei sunt cele cu Dinamo. Pentru noi, ele înseamnã Liverpool vs. Everton, Manchester City vs. Manchester United sau Glasgow Rangers vs. Celtic Glasgow. Trebuie sã ai o lipsã serioasã de înțelegere a idealurilor suporterilor pentru a refuza sã accepți acest lucru.

Discuția e similarã cu cea despre stabilirea prioritãților între câștigarea Cupei României și calificarea în Liga Campionilor. Sã spui cã "e mai important sã ieșim pe 2 și sã luãm banii din Ligã" înseamnã sã pui criteriile financiare înaintea celor sportive (câștigarea unei competiții interne), adicã sã negi tot ceea ce a însemnat Steaua de-a lungul timpului...

Am vorbit deja cam mult despre frânari... Cu Dinamo nu mai jucãm odatã?

greco

delirious04.03.2008 09:16

Sa intelegem ca si daca Dinamo ar ajunge in Liga I pe ultimul loc cu 0 puncte, derby-ul asa cum il "definesti" tu ar fi tot cu Dinamo? Aberant ... Mi se pare ca apreciezi pe Dinamo un pic mai mult decat ar trebui ...

laur_2304.03.2008 09:36

singurul meci care conteaza Steaua-FC mizerabiliiiiii !!!

adevraul este ca si aceste meciuri pot avea o importanta capitala la un moment dat(mai ales cele cu FC tiganiaaaaaa...), incarcaturi mari si efecte pe termen scurt, asa cum si in alte campionate un Liverpool-Chelsea sau un Barcelona-Valencia pot fi catalogate drept derby-uri, insa adevaratele DERBY-URI raman tot Liverpool-Man U(la englezi) si Real-Barca(la spanioli)...

la noi...conteaza doar meciul cu d !!!

Assassin04.03.2008 09:48

Hmm... Eu vad lucrurile altfel. De-a Lungu' istoriei, multe popoare au suferit cumplit, au fost decimate, ba chiar au disparut, deoarece, prada mandriei izvorate din trecutu' glorios, au ramas efectiv oarbe si impasibile in fata unui prezent cu schimbari pe plan politic, militar, stintiific, cultural si ideologic.

Revirimentu' campionatului romanesc (in comparatie cu anii '90, nu cu cele occidentale) cunoaste doua etape.

1. Pe prima o stim cu totii. E opera lui Becali, e refuzu' de a mai vinde jucatori romani in afara la prima oferta cu multe zerouri. E o etapa care a inceput efectiv cu victoria de aici impotriva Valenciei. Chiar daca in aparenta a fost una relativ norocoasa (terenu'-mocirla ce ne-a ajutat, loteria penalty-urilor in favoarea noastra), ea nu a fost rodu' unei intamplari. De n-ar fi avut loc atunci, s-ar fi petrecut cel mult doi ani mai tarziu.

Succesele Stelei si Rapidului in Cupa UEFA au fost ale unor echipe remarcabile nu atat prin valoarea individuala, cat prin cea a echipelor respective. Dinamo a inteles aceasta miscare prea tarziu, dupa doi ani, cand deja datele problemei se schimbasera, un exemplu fiind faptu' ca echipele din Vest incetasera sa ne mai asimileze ca valoare echipelor din Lituania, Cipru etc. Asa se explica singura victorie importanta a lui Dinamo, cea impotriva celor de la Everton, urmata apoi de esecurile ce au culminat cu eliminarea de catre Lazio si Elfsborg. De asemenea, Rapid paraseste grupele UEFA dupa patru egaluri, iar Steaua capoteaza (rusinos pentru. unii, in mod previzibil pentru. altii) in fata Sevilliei.

Sfarsitu' acestei etape este marcat de doua evenimente: grupele CL, un nou nivel de performanta caruia tre'sa ii faca echipele romanesti, si incheierea unui ciclu de viata al celor doua echipe care se prezentasera (mai mult decat onorabil) in Cupa UEFA: Steaua si Rapid.

Chiar daca s-au facut lucruri bune privind strategia pe termen scurt, si anume pastrarea jucatorilor romani prin marirea salariilor si modernizarea anumitor stadioane, s-a neglijat tocmai ceea ce ar fi tre'sa ne asigure consistenta pe termen lung: sprijinirea si dezvoltarea reala a scolii de fotbal romanesti.

Astfel, atat Becali, cat si Copos au supraestimat ciclu' de viata al celor doua echipe, insa au fost pusi in fata realitatii crunte: nu exista jucatori romani care sa faca fata timp de o perioada indelungata competitiilor europene, UEFA sau CL. Va amintiti declaratiile lui Becali care visa o Steaua care sa faca performanta in Europa fiind formata exclusiv din jucatori romani.

Ca de obicei, Dinamo este cu un pas in urma evenimentelor, eforturile lor de repatriere a jucatorilor romani si de pastrare a celor din pepiniera proprie, avand loc mult mai tarziu, adica recent, acu' un an, cu rezultate dezastruoase pentru. ei in prezent, urmare a neintelegerii faptului ca contextu' actual e diferit fata de cel de acu' 2-3 ani.

Nici provincia nu se dovedeste a fi total obtuza. Mititelu declama ca exportu' de jucatori olteni catre provincie s-a incheiat, iar Timisoara, daca vinde jucatori tineri, incepe sa o faca pe bani grei.

PS: Editat pentru. a remedia unele typo-uri.

ssinpadureacualune04.03.2008 09:59
Sa intelegem ca si daca Dinamo ar ajunge in Liga I pe ultimul loc cu 0 puncte, derby-ul asa cum il "definesti" tu ar fi tot cu Dinamo? Aberant ... Mi se pare ca apreciezi pe Dinamo un pic mai mult decat ar trebui ...

Bayern-Munchen 1860 nu e derby???

Steaua-Dinamo singurul derby.Restul sunt meciuri...

Assassin04.03.2008 10:10

2. Etapa a doua este marcata de actiunile a doi oameni. Paskzany si Meme Stoica - ambii realizeaza valoarea scazuta a jucatorilor romani din campionat. Al doilea incepe peregrinari in Europa de Vest si America de Sud, visand la o continuitate a Stelei dpdv al performantelor europene bazata pe infuzia de jucatori straini. Viseaza ca Steaua sa devina un fel de Olimpique Lyon, ba chiar, dc nu?, un fel de Arsenal. Insa intra in conflict cu Becali care era inca setat pe ideea ca Steaua poa' face performanta doar cu jucatori romani. Urmarea? Meme Stoica pleaca la Urziceni unde, in prezent, continua sa faca calatorii prin strainatate pentru. gasirea unor jucatori care sa asigure echipei din Urziceni una din pozitiile 1-8 ale campionatului si, implicit, participarea, ba chiar continuitatea in Cupa UEFA.

Becali isi da seama de greseala si incepe, fortat si de presiunea celor de la CFR, presiune concretizata in aducerea masiva de jucatori straini, sa reia drumurile incepute de Meme Stoica, in speta cele care duc in America de Sud. In paralel, nu renunta definitiv la ideea unei echipe a Stelei formata in totalitate din romani, astfel ca declara la un moment dat ca va acorda o atentie sporita pepinierei proprii, cat si cautarii si luarii sub obladuire a tinerelor talente din tara.

Insa Paskzany priveste lucrurile diferit. A luat o echipa de la zero, o echipa care nu reprezenta nimic, in afara unei existente de un secol de la infiintarea acestora. Are bani, insa n-are timp. Drept urmare, nu se axeaza pe cumpararea de jucatori romani, cu atat mai mult pe cresterea si formarea acestora. Incepe sa importe jucatori de mana a doua, a treia, din Portugalia si America de Sud. Iar rezultatele nu intarzie sa apara.

Era un context in care echipele din Bucuresti sunt prinse fie in incapacitatea de a intelege ca e nevoie sa inlature unii jucatori pentru. a incheia respectivu' ciclu ce a culminat cu sferturile/semifinala UEFA, fie in dorinta de a continua aceste performante cu jucatori romani.

Astfel, pentru. a se "primeni" loturile respective au loc transferuri intre echipe (Badoi si Rada de la Rapid la Steaua, Oprita si Bostina de la Steaua la Dinamo, pendularile lui Zicu si Ganea intre Rapid si Dinamo etc.). De asemenea, se cumpara cu preturi mari si total nejustificate diverse sperante ale fotbalului romanesc (Herea la Rapid, Torje la Dinamo etc.)

Insa locu' 3 ocupat de CFR anul' trecut, loc obtinut cu multa nesansa si ghinion pentru. ei, ii determina pe conducatorii celor trei echipe bucurestene sa faca investitii (masive) in jucatori straini. Investitii care, prin prisma rezultatelor si a jocului practicat in ultima vreme, se dovedesc a fi mult mai fructuoase la Steaua. Desi Rapid sta un pic mai bine decat Dinamo la acest capitol, la ambele echipe strainii n-au rupt gura targului.

Si toata aceasta infuzie de jucatori straini s-a datorat CFR-ului. A fost vb de a face fata unei provocari, de aceasta data nu din partea celorlalte rivale din Bucuresti sau a unei provocari data de un trecut (glorios) care obliga, ci de a infrunta o amenintare venita din partea provinciei.

Iata dc nu cre'ca CFR, daca se vor continua investitiile acolo, va avea soarta lui FC National. Intr-un fel, pe mine ma bucura asta. Altfel, inca i-am fi avut pe teren acu' 2 seri pe Surdu, Banel, Neaga, Badea, Croitoru, Cristocea etc.

PS: Editat pentru. a remedia unele typo-uri.

roby_spartacus04.03.2008 10:12

STEAUA0dinamo derby ...Steaua -cfe un meci important ATATA tot

AdrianUltras2504.03.2008 10:47

corect corect.

de mult timp am tot zis asta!

Garrincha04.03.2008 11:57

Oricum definitia englezeasca a derbiului este un meci cu rivalitate foarte mare jucat de echipe din ACELASI ORAS. Nu inteleg cum Steaua-CFR va putea vreodata sa fie derby.

MoWeed04.03.2008 12:38

Unicul derby e cel cu dinam0....sunt o gramada de derby-uri in care nu conteaza valoarea. De exemplu in Spania Valencia-Levante, in Anglia Chelsea-Millwall

**alex**04.03.2008 12:43

Si daca ar fi Dinamo in Liga II, tot derby ar fi. Cand vorbim de derby-uri nu vorbim de pozitia in clasament, ci de traditie. In afara de Steaua-Dinamo, la noi mai sunt Poli-UTA sau CFR-"U".

CaTaLiNsm StElIsTu04.03.2008 12:57

ba ....in penultima etapa....pana atunci mai avemdestule "derby-uri".In conjunctura aceasta eu cand spun derby,ma refer la un meci capital pentru noi...un meci pe care nu avem voie sa-l pierdem si pe care constiinta ne obliga sa-l castigam.

In rest iti dau dreptate...un derby e acel"il clasico"in care se joaca mai mult cu sufletul decat cumintea...e"crema"unui camionat...e un meci cat un campionat!

Eu cand Steaua pierde cu Dinamo...imi amarasc sufletul si imi dispare si cheful de viata....iar cand Steaua pierde camionatul...spun....la anul......plecand capul in jos

bodanelu04.03.2008 14:29

Steaua-Dinamo!!!!!!!

1on04.03.2008 14:34

Presupunând prin absurd cã tu și cu mine vom face bani foarte mulți, pe care îi vom investi, eu în CSM Focșani, tu în FC Bihor, și cele 2 echipe se vor bate pentru campionat, asta înseamnã cã CSM Focșani-FC Bihor va fi derby? Pãi CSM e înființat de 2-3 ani (continuând "tradiția" defunctei FC Vrancea înființatã prin anii '50 și purtând multe alte nume, între care Unirea, Diplomatic, Acord, Dinamo, Rapid, etc., care a fost desființatã în 2004, și care nu a jucat niciodatã în Divizia A), Bihorul din perioada interbelicã (dupã câte știu a și câștigat 2 campionate ale Ungariei în perioada 1940-1944).

endorama04.03.2008 14:51

@ Assassin

foarte bun comentariul. asa cum, desi nu imi place de Becali, trebuie sa-i recunosc meritul de a fi schimbat fata fotbalului romanesc prin faptul ca a fost primul conducator de club care a pus performanta inaintea interesului material propriu, asa si cei care injura CFR-ul cu fiecare ocazie, ar trebui sa realizeze ca daca nu ar fi existat ei, am fi jucat si la toamna in Liga Campionilor tot cu Croitoru, Nicolita, Zaharia, Surdu samd.

c.ronaldo1704.03.2008 14:51

Steaua - Dinamo si nu Steaua - Rapid, Steaua - Craiova, Dinamo - CFR, Steaua - CFR etc.

Real - Atletico/ Barca - Espanyol si nu Real - Barca.

Man.Utd - Man.City/ Arsenal - Tottenham si nu Man.Utd - Arsenal, Liverpool - Chelsea etc.

(aici fac o paranteza si as include si Manchester United - Liverpool un meci de mare traditie in Prima Liga din Anglia)

Juventus - Torino/ Inter M. - Ac Milan si nu Inter-Juve, Milan-Juve..

Si lista poate continua.

hellas_verona04.03.2008 16:08

Nu reusesc sa inteleg, ce inseamna in Romania pentru unii derby.....In Italia derby-uri sunt Milan-INTER, ROMA-LAZIO, TORINO-JUVENTUS.....chiar dak Roma si Inter sunt pe 2 respectiv 1 , meciul dintre aceste 2 echipe nu vine numit derby....derby in Europa vestica sunt meciurile dintre echipe din acelasi oras sau [hai sa zicem] regiune, intre care exista o mare ostilitate de f multi ani....deci Steaua-kfr a fost doar un meci de campionat cu miza mare.

Tupac Amaru04.03.2008 17:40

E adevarat ca Steaua - Dinamo a reprezentat, in general, derby-ul national. La toate sporturile.

Sa nu uitam insa ca au fost ani cand si Universitatea Craiova, Sportul Studentesc, UTA, Petrolul, reprezentau forte la acel moment, si de exemplu Steaua - Universitatea Craiova era un mare meci. Imi amintesc cand ne-au tras-o cu 3-1 in Ghencea, in 1981, de ne-au sarit capacele. Dar aveau oltenii pe vremea aia o achipa....invincibila!

In alta ordine de idei, poate multi nu vor fi de acord cu mine, dar ar fi foarte bine pentru fotbalul romanesc ca si provincia sa aiba echipe la fel de puternice ca si cele din Bucuresti. Nu ar trebui sa ramanem in Steaua - Dinamo, care imi trezeste uneori si amintiri neplacute despre regimul de dinainte de 1989...nu ca acum ar fi mai bine.

Oricum, fara suparare, la ora asta CFR Cluj e peste noi (putin, dar este!). Steaua e in crestere, dar are destule probleme de rezolvat. Ca stelist, mi-e rusine de modul in care am castigat duminica, dar asta este alta poveste. Concluzia este ca vreau si derbiuri cu Clujul, si cu Urziceniul (desi echipa asta imi pare cam artificiala), si cu Vasluiul. Ca doar nici Anglia nu sta in derby-ul Liverpool - Everton pentru ca sunt echipe din acelasi oras!

A, si inca ceva pentru Assassin: le zici excelent, amice! Bravo!

MoWeed04.03.2008 18:34

Derby=meci dintre 2 rivale din acelasi oras!! intelegeti odata asta....

Bundy04.03.2008 19:20
E adevarat ca Steaua - Dinamo a reprezentat, in general, derby-ul national. La toate sporturile.

Sa nu uitam insa ca au fost ani cand si Universitatea Craiova, Sportul Studentesc, UTA, Petrolul, reprezentau forte la acel moment, si de exemplu Steaua - Universitatea Craiova era un mare meci. Imi amintesc cand ne-au tras-o cu 3-1 in Ghencea, in 1981, de ne-au sarit capacele. Dar aveau oltenii pe vremea aia o achipa....invincibila!

In alta ordine de idei, poate multi nu vor fi de acord cu mine, dar ar fi foarte bine pentru fotbalul romanesc ca si provincia sa aiba echipe la fel de puternice ca si cele din Bucuresti. Nu ar trebui sa ramanem in Steaua - Dinamo, care imi trezeste uneori si amintiri neplacute despre regimul de dinainte de 1989...nu ca acum ar fi mai bine.

Oricum, fara suparare, la ora asta CFR Cluj e peste noi (putin, dar este!). Steaua e in crestere, dar are destule probleme de rezolvat. Ca stelist, mi-e rusine de modul in care am castigat duminica, dar asta este alta poveste. Concluzia este ca vreau si derbiuri cu Clujul, si cu Urziceniul (desi echipa asta imi pare cam artificiala), si cu Vasluiul. Ca doar nici Anglia nu sta in derby-ul Liverpool - Everton pentru ca sunt echipe din acelasi oras!

A, si inca ceva pentru Assassin: le zici excelent, amice! Bravo!

De ce sa-ti fie rusine? Ca nu au primit aia 11 m? Ca toata presa ne pandea (incepand cu meciul de la Iasi care stim cum s-a treminat)? Atat au asteptat sa spuna: ca am furat meciul. A fost penalty la Semedo dar tu daca erai in situatia lui Tudor, departe de faza, il vezi pa vulpioul ala ca se tavaleste in careu, in min 60, intr-un meci important, in Ghencea te arunci sa dai penalty? N-a avut curaj sa dea, Tudor nu cred ca a luat bani.

ge6rge_steaua04.03.2008 19:48

pentru niste ratati ca aia de la CFR meciul era derby. unicul derby din Romania este Steaua-Dinamo. este unicul derby. multumim jucatorilor pentru ca am jucat impecabil si au marcat. Dayro esty un mare fotbalist !!! Forza Steaua!!!!! :steagcruce:

bogdan04.03.2008 22:05

OFF TOPIC. Surprinzator. Nicio reactie a ziarelor sportive. Pai domnilor gazetari, cand Steaua il avea pe Carlos in poarta l-ati facut in toate felurile si din cate imi aduc aminte parca nicio gafa de a lui nu se compara cu cea a marelui portar de CL al Clujului. La fel cand Nicolita a dat autogol, saptamani intregi au tinut-o gazetarii cu mistourile. Gazetari scarbosi ANTISTELISTI, chiar nu mai au glas, chiar nu au ce sa scrieti de marele portar, sau pastreaza mistourile numai pentru Steaua ?! A nu se intelege ca il apar pe Carlos dar nu mai suport aceste jigodii in presa romaneasca. Nu vreau sa laude Steaua, dar sa comenteze echidistant activitatea fotbalistica. Scuze ca am fost Off Topic dar simteam nevoia sa o scriu.

zloty05.03.2008 06:10
OFF TOPIC. Surprinzator. Nicio reactie a ziarelor sportive. Pai domnilor gazetari, cand Steaua il avea pe Carlos in poarta l-ati facut in toate felurile si din cate imi aduc aminte parca nicio gafa de a lui nu se compara cu cea a marelui portar de CL al Clujului. La fel cand Nicolita a dat autogol, saptamani intregi au tinut-o gazetarii cu mistourile. Gazetari scarbosi ANTISTELISTI, chiar nu mai au glas, chiar nu au ce sa scrieti de marele portar, sau pastreaza mistourile numai pentru Steaua ?! A nu se intelege ca il apar pe Carlos dar nu mai suport aceste jigodii in presa romaneasca. Nu vreau sa laude Steaua, dar sa comenteze echidistant activitatea fotbalistica. Scuze ca am fost Off Topic dar simteam nevoia sa o scriu.

pai hai satzi zic eu de ce na aparut nimica de cheliosu ala :NIMENI NU E INTERESAT DE CFR, aparent devine un nume are fani ,da nu atrage si nu vinde ca un articol facut "despre" Steaua

alexmk1705.03.2008 09:15

Apropo de Duna si FC National! Imi aduc aminte de un 6-0 si apoi un 3-1 castigator de campionat! Cu Sabin cand a prins vinclu!

Sa speram ca batem la Tg-Jiu! Dupa care mai vedem! Urziceniul in Ghencea iar apoi, victoria planificata sub pod!

Ce observ eu, este desfiintarea lui Tudor! Nu doar de laturile (nu de patrat, ci de zoaie) si lautarii de la Cluj! Ci si de spagarii ziaristi din presa scrisa si audio-vizual! Aici il includ in special si pe spagarul Dan Cucu de la Sptfm! Foarte ciudat! Si asta pentru ca nu a dat un penalty cefereului! Al doilea nici macar nu poate fi luat in considerare! Nu mai poti deposeda ca faci fault! Saracul Goian, si-a luat cotul in figura (Alo! Presa??? Nimic???) si saracul de Dica, si-a luat si el cot in figura, dar si un galben inventat pentru care sta acum (Alo! Presa??? Iar Nimic???)!

Sa speram ca vom lua titlul, iar echipa cu stadionul cu o tribuna si o peluza, nu va juca in Liga! Toata lumea vorbeste ca astia au facut stadion, dar unii prosti care nu stiu sunt influentati! Pe partea din care se filmeaza nu e tribuna, nu e nimic! Iar pe partea unei peluze este un drum si nu se poate face peluza! Deci, cum dracu sa accepte Liga Campionilor echipa cu un stadion de o peluza si o tribuna???

Dar spagarii din presa stiu cum sa bage smenurile si sa pacaleasca fraierii!

Deci, toate arbitrajele proceferesti (ce radeau arbitri unguri la meciul cu Craiova, erau mai fericiti ca jucatorii!) nu mai merita memorii la toate forurile, dar un arbitru impartial trebuie scos din arbitraj!

Daca se reuseste asta, inseamna ca oamenii conduc fotbalul romanesc!

laur_2305.03.2008 09:31

e drept ca derby este acel meci disputat in genere intre 2 echipe apartinand aceluiasi oras, insa la spanioli Real-Barca( derby-ul planetei, de fapt !!! ) si la englezi Liverpool-Man U sunt adevaratele derby-uri, meciurile cu o incarcatura colosala...

la italieni e un pic altfel, pentru ca nu poti sa o excluzi pe Juve totusi, spunand ca numai Inter-Milan este derby...si Juve -Inter este catalogat la ei drept derby d'Italia!

da, exista si un Juve -Torino si mai ales, Lazio-Roma(unul dintre cele mai adevarate derby-uri din Europa !)

cum la argentinieni exista numai Boca-River si ex pot continua...

«12»