FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Fenomenul ultra dispare, violenta ramane

«12»
fcsteaua.ro03.03.2008 21:47

Inca de cand a intrat in vigoare controversata lege a lui Mitica Dragomir am avut curiozitatea sa vad ce efecte ar avea aceasta in peluzele din arenele de fotbal romanesti. Inca din prima etapa de la reluarea campioantului am asistat la o crestere a numarului de spectatori fata de turul campionatului: aproximativ 55 000 de microbisti au luat loc in tribunele stadioanelor pentru a-si urmari favoritii, iar la Iasi toate biletele la meciul cu Steaua au fost vandute.

Fenomenul s-a amplificat in cea de-a doua etapa. Stadioane pline la Galati si in Ghencea, dar si prezenta fanilor in celelalte arene a crescut numarul acestora la peste 75 000 de spectatori. Sustinatorii legii pentru combaterea violentei pe stadioane, ar spune ca acest fenomen se datoreaza faptului ca oamenii vin in numar mai mare la stadion tocmai pentru masurile de siguranta pe care legea le impune in arenele sportive.

Ca pana acum suporterii n-au venit la meciuri de frica evenimentelor violente ce ar putea avea loc, de teama de a nu fi batuti sau raniti de fanii adversi sau de ambuscadele obisnuite cu jandarmeria.

Cu toate acestea, etapa a doua a primaverii a adus in prim plan evenimente care nu s-au mai petrecut niciodata sau de foarte mult timp pe stadioanele de fotbal din Romania. La Buzau, un barbat (garda de corp a fostului antrenor al Gloriei, Ion Viorel) a intrat in teren si i-a amenintat pe jucatorii si oficialii ieseni cu pistolul, bruscandu-l pe Andrei Cristea, jucatorul moldovenilor.

La Galati, un suporter a patruns pe teren si l-a atacat pe centralul partidei, Ovidiu Hategan, fiind cu greu oprit de fortele de ordine. La Craiova, dupa meciul dintre Universitatea si Pandurii, secundul celor din Tg. Jiu, Florin Bejinariu, a fost batut in vestiar de colegii portughezi din staff-ul tehnic.

Unde a fost siguranta legii lui Mitica in aceste cazuri? Cum se poate ca o persoana inarmata sa patrunda in terenul de fotbal pentru a se rafui cu fotbalistii si tehnicienii echipei adverse? Cum s-au efectuat controalele la intrarea pe stadion la Buzau, sau la Galati, unde suporterii au aruncat in teren cu tot ce-au avut la indemana, de la pungi de seminte si brichete, pana la chei si telefoane mobile? Pana unde vor ajunge aceste masuri de asigurare a securitatii spectatorilor?

Dupa ce ca spectacolul din tribune a fost ucis, galeriilor din campionatul romanesc fiindu-le interzisa patrunderea in tribune cu steaguri mari sau mici, torte sau alte obiecte de recuzita considerate periculoase de mult mai periculosii jandarmi, s-a ajuns ca in Ghencea aseara sa fie interzise si bannerele sau steagurile de gard, doar cateva reusind sa treaca neobservate de "vigilenta" fortelor de ordine. Si cu toate aceste masuri de securitate au avut loc evenimente grave. Evenimente mai grave decat daca vedeam o peluza plina de steaguri ros-alb-albastre la Galati, sau japoneze cu mesaje colorate in alb-negru la Cluj, chiar confeti alb-albastre la Craiova.

Poate e prea devreme sa ne facem o idee despre ce inseamna aceasta lege si despre ce reprezinta ea pentru suporterii romani, pentru acei oameni care meci de meci isi sustin echipa favorita din peluza, indiferent de vreme, starea de sanatate, nivelul financiar sau locul in clasament al formatiei. Ce putem, insa, observa la o prima vedere, este ca violenta nu doar ca exista, dar chiar a escaladat, iar suporterii se vad nevoiti sa inghita in sec si sa accepte si umilinta de a renunta la orice obiect de recuzita, care facea parte in trecut din arsenalul obligatoriu al unei peluze, doar pentru a-si putea urmari favoritii pe viu.

Cu toate acestea sperante exista. Fanii Stelei au realizat un superb sciarpata, pe finalul meciului din Ghencea cand o mare parte a suporterilor din cele doua peluze si-au ridicat fularele deasupra capetelor si le-au invartit in ritm frenetic, realizand o atmosfera extraordinara. Atat le-a mai ramas pentru a-si exprima devotamentul fata de echipa. Asta si goarnele, puse la dispozitie de organizatori. 25 000 de goarne care , spre surprinderea tuturor, nu au fost considerate obiecte periculoase, de parca acestea n-ar fi putut fi aruncate in teren sau spre fanii adversarului.

Ce se va intampla in continuare este greu de estimat. Probabil oficialii si sefii forurilor fotbalistice vor indulci relatia cu galeriile. Sau, din contra, vor inaspri masurile de siguranta, putandu-se ajunge pana la obligativitatea de a intra in lenjerie intima in tribune, lucru care ar asigura fortele de ordine ca suporterii n-au nimic periculos asupra lor in afara chilotilor. Dar sciarpata se poate realiza si cu acestia, nu?

Irina Maxim, onlinesport.ro

In curand aceste imagini vor fi doar niste amintiri placute

Galeria Stelei la Constanta, in timpul meciului de Cupa cu Otelul Galati din 2007

wittman03.03.2008 22:09

Trist dar foarte adevarat articolul. O lege a un unui militian retard votata de un parlament de porci ignoranti! M#*E mitica,Dinamo & rapid FOREVER!!!

iaco_gos03.03.2008 22:28

super bun articolul chiar sunt aiurea ca nu mai lasa cu steaguri.....oricum eu am mai spus un lucru care l-am vzt la meci NU PREA S-A CANTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Virgil03.03.2008 22:28
In curand aceste imagini vor fi doar niste amintiri placute

Galeria Stelei la Constanta, in timpul meciului de Cupa cu Otelul Galati din 2007

Trebuie sa le pastram cu sfintenie...

AdrianUltras2503.03.2008 23:11

ye ye ... **** trica **** cefere **** Dinamo **** rapid **** mitica **** Gigi **** Sandu **** Borcea

bodanelu03.03.2008 23:47
Se pot scrie mesaje cu tricouri.Se poate canta sustinut si frenetic.

CUm sa canti cand colegul de langa tine iti rupe timpanul cu o goarna data de conducere... care nu e un obiect periculos, nu poti sparge un cap sau sa o Gabi unuia pe gat?

Am stat aseara la sud si pur si simplu nordul nu s-a auzit. Se auzea sunetul F**** de goarne.

septi_eu04.03.2008 00:33
CUm sa canti cand colegul de langa tine iti rupe timpanul cu o goarna data de conducere...

Ar trebui sa vorbiti cu conducerea sa nu mai lase goarnele pe stadion, sa le spuneti frumos ca nu puteti canta cand vecinu va surzeste. Sa ii intrebe pe jucatori, ce prefera, sa auda 90 de min sunete de goarne sau sa auda cantece care ii imping de la spate? E simplu, ei trebuie sa aleaga. Sunt dispsi sa sacrifice acest campionat si urmatoarele (jucatori nu vor fi la fel de motivati de goarne ca de incurajari: cantece, scandari) doar pentru a se razboi cu peluzele?

Daca da, atunci ar trebui sa le aruncati in teren. Nu in jucaroti, antrenori, arbitrii, copii de mingi, etc... pur si simplu in teren, cand e mingea in alta parte. Sa umpleti terenul de goarne. (din cate am auzit s-au dat gratis la fiecare om, pe scaun) Sigur, e posibil sa ne suspende terenul (dar lor nu le pasa de suporteri, deci parerea lor e ca indiferent daca sunt sau nu sporteri in tribuna, ei pot sa joace, si ar face-o mai bine chiar fara suporteri), dar macar scapati de goarnele alea. Se vor interzice.

borcescu_coposan04.03.2008 02:03

Aceste imagini vor fi doar niste amintiri placute?.... Sa fim seriosi..e penibil... amintire ca ati tipat "m..e garda si ca n-aveau ce sa va faca" ? De ce nu faceti asa si pe strada, cand sunteti singuri si vedeti un politist?

Eu unul ma bucur ca s-a dat legea asta.

Dar mai sunt si fenomene...prosti ce n-au ce cauta pe stadioane.. de exemplu dobitocu ala de scuipa camera... halal civilizatie... cred ca a venit de la tara, si era primul meci la care venea...

"Periculosii" jandarmi nu va fac nimic daca nu ii intaratati...

Sper ca de acum incolo cei care se vor duce pe stadioane, se vor uita si ei macar la jumatate din meci, in loc sa se uite unul la altul si sa tipe "m..e Dinamo sau rapid" si "m..e garda".

O galerie trebuie sa incurajeze o echipa, nu sa tipe contra celeilalte echipe, sau sa ii injure pe cei care se ocupa de securitate!!!!

Sunt de acord cu tot ce a zis kraken!

Se pot face coregrafii si altfel, nu numai cu fumigene, steaguri si bannere!

Si daca va uitati la orice meci in reluare, daca joaca Steaua cu Dinamo sa zic...stelistii pronunta "Dinamo" de 2 ori mai mult decat pronunta "Steaua" .. se aude numai "m..e Dinamo" in loc de incurajari pentru Steaua...

Oare europenii ne fac zic ti.gani degeaba?...

84ava04.03.2008 06:07
Aceste imagini vor fi doar niste amintiri placute?.... Sa fim seriosi..e penibil... amintire ca ati tipat "m..e garda si ca n-aveau ce sa va faca" ? De ce nu faceti asa si pe strada, cand sunteti singuri si vedeti un politist?

Dar mai sunt si fenomene...prosti ce n-au ce cauta pe stadioane.. de exemplu dobitocu ala de scuipa camera... halal civilizatie... cred ca a venit de la tara, si era primul meci la care venea...

Sper ca de acum incolo cei care se vor duce pe stadioane, se vor uita si ei macar la jumatate din meci, in loc sa se uite unul la altul si sa tipe "m..e Dinamo sau rapid" si "m..e garda".

O galerie trebuie sa incurajeze o echipa, nu sa tipe contra celeilalte echipe, sau sa ii injure pe cei care se ocupa de securitate!!!!

Si daca va uitati la orice meci in reluare, daca joaca Steaua cu Dinamo sa zic...stelistii pronunta "Dinamo" de 2 ori mai mult decat pronunta "Steaua" .. se aude numai "m..e Dinamo" in loc de incurajari pentru Steaua...

Stai aksa!!!!

MoWeed04.03.2008 06:14

@borcescu_coposan

Cred ca autorul articolului a postat filmul acela pentru steaguri si nu pentru scandarea cu "**** garda".

steauafaf04.03.2008 07:38

Acel suporter care a patruns pe teren la Galati, este de fapt jucatorul gazdelor Ramses Gado care accidentat fiind a fost imbrcat in civil.

Kustino04.03.2008 07:46

@borcescu_coposan

Esti genul de om care simte nevoie sa-si dea cu parerea, orice ar fi, esti genul de om care pe vremea lui ceausescu se ducea la paine cu buletinul in mana si i se parea normal.Se vede clar ca spatiul tau informativ nu a depasit niciodata televizorul. Imi este mila de tine, nimic altceva

audiopixel04.03.2008 07:54
Ma scuzati,dar voi sunteti niste jalnice surogate ai fenomenului ultra de afara.

Nu mai avem acuarele,nu mai avem tempera si teava....s-a sfarsit lumea...vai vai ce nenorocire,ce apocalipsa...

Editat de moderatori!

Apropo de surogatele jalnice.La Inter-Milan atmosfera a fost cam asa:

inter_milan_nord_.jpg

inter_milan_sud_.jpg

makaan04.03.2008 09:08

1. Esti praf. De stelisti ca tine chiar nu e nevoie.

2. Nu zau?? Se vede ca n-ai fost in viata ta pe vreun stadion,nu prea cunosti situatia (sau esti jandarm si asta explica totul)

lucvald-190204.03.2008 11:44

Nu stiu daca mai putem schimba radical aceasta lege....

da' operatiunea "goarna" o putem face...sa purificam dracu macar peluzele...ca m-au omorat cu zile cetatenii astia idioti....zici ca facem coloana sonora la o sarbatoare de ucrainieni

ULTRASSICK04.03.2008 13:26

hai ca suferiti aiurea.

O dinastie din China a interzis armele albe in posesia taranilor.Asa au aparut artele martiale.

In Brazilia s-au interzis artele martiale si tehnicile de lupta.Brazilienii au inventat un stil de dans aplicabil perfect unei lupte.

Sunt atatea si atatea modalitati prin care sa va aratati devotamentul.

Se pot face coregrafii in grup prin miscari corporale.

Se pot scrie mesaje cu tricouri.Se poate canta sustinut si frenetic.

Se poate aplauda intr un ritm care sa ataraga atentia.Se poate sari cu mainile in sus,in lateral,pe umerii celui de langa tine.

Se pot face cel putin 5 miscari cu fularele,care in grup arata super.Puteti sta cu spatele in forma de protest.

Voi suferiti de steaguri si fumigene.Dar in schimb purtati fulare musulmane la gat.Penibil.

E bine si reconfortant sa joci rolul de victima a opresiunii.Dar e foarte incomod sa vii cu ceva inovator care sa eludeze legea si care sa le dea in acelasi timp o palma"retarzilor militieni".

Saracul ala care scuipa camera care filma peluza cu ochii injectati se vedea si el vreun Che Guevara....

Ma scuzati,dar voi sunteti niste jalnice surogate ai fenomenului ultra de afara.

Nu mai avem acuarele,nu mai avem tempera si teava....s-a sfarsit lumea...vai vai ce nenorocire,ce apocalipsa...in timpul asta sunteti furati din toate pozitiile si toate unghiurile in tara asta de kkt si vi se nimiceste orice sansa de a trai liber si decent,civilizat si progresist.

Da lasa ca poate data viitoare imi bag o fumigena in fund si o dau,o sa fiu un erou..

[...]

Editat de moderatori!

[/quote

cred ca ai stat in alt stadion...

albanezul04.03.2008 13:45

filmuletul pus de voi nu e de la meciul din cupa.e din campionat cand a fost 1-1 cu Farul.in cupa nu s-a stat atat de grupat.era mai raspandita lumea.

sisu_stelistul04.03.2008 14:15

Poate nici legea nu e chiar asa de buna in unele cazuri, dar in loc sa tipi contra la rivale mai bine strigi din inima : "lupta Steaua" . Uitati-va la galeria lui Liverpool. Mi se pare cea mai frumoasa galerie din Anglia. Vi se pare normal sa meri la stadion cu copilul tau care are sub 15 ani si sa auda ca un stadion intreg injura intruna in loc de incurajare a echipei favorite. Va mirati ca sunteti numai voi cei de la peluza la un meci al Stelei de acasa, in loc sa vedeti un stadion plin cu orice echipe din tara.

Yoyoyoi04.03.2008 15:24

dar pe voi astia care veniti cu copiii si nu suportati strigatele peluzelor cine va impiedica sa veniti in numar mare la tribune si sa acoperiti prin cantece injuriile altora? Asa-i ca e mai bine sa stai comod acasa la teveu, decat sa te duci pe stadion si sa iti incurajezi cu toate puterile echipa?

Nu suportati manifestarile peluzelor? Pai faceti voi atmosfera mai frumoasa ca sa-i umiliti pe huliganii din peluze, aratati voi ca sunteti mai buni, altfel decat prin a nu mai veni la meciuri.

frunji04.03.2008 15:56

Un articol foarte bine facut :steag_sah_mic:

Tupac Amaru04.03.2008 17:17

Pai ce, violenta este caracteristica numai stadioanelor?

Dar in mass-media ce predomina? Nu cumva politicienii de toata greata care se tziganesc ca la usa cortului, filme in care predomina scenele violente, stiri bazate pe senzational si violenta, inclusiv stirile sportive la TV, in care o fatuca cu un decolteu foarte larg ne mai da o stire despre noile cuceriri ale vreunui fotbalist mult prea mediatizat, stire urmata de balacareli intre diverse personaje slinoase din fotbal (ca doar asta este considerat sport de catre redactiile respective).

Asta e realitatea - traim intr-o societate plina de violenta, iar violenta ni se serveste zi de zi, poate pentru a ne obisnui cu ea, dupa care tot ei, adica cei ce o mediatizeaza, se mira - cica de unde atata violenta?

ANTIgigi04.03.2008 17:51

Incearca sa-ti tii respiratia cam.....toata viata !

Mitana04.03.2008 18:20

Nu stiu de ce tot ziceti ca daca noi nu incitam jandarmii ei pe noi nici atat, cand la intrarea in stadion la poarta mare am vazut la meciul cu CFR un batran care le explica jandarmilor ca este bonlav, are bilet la meci si doar s e fereste de ploaie ii este frica pentru sanatatea lui sa nu il ploua, iar jandarmii foarte ferm... NU AI VOIE CU UMBRELA , CE NU INTELEGI... ce facea omu ala asa rau cu umbrela aia nush...oare asa proceda si daca era tatal dansului...

CAT DESPRE CEI CARE ACUZA PELUZELE CA INJURA TIN SA II CONTRAZIC CA LA FIECARE MECI MARE SI SA LUAM CAZUL CFR...TOT TRIBUNA A DOUA SI PERSANELE CARE NU FACEAU PARTE DIN GRUPURI ORGANIZATE DIN PELUZE SCANDAU SUSTINUT INJURII LA ADRESA LUI CFR SI FABIANII...ALTA DATA O SA INREGISTREZ SI SPER CA INCHIDETI DISCUTIA PE TEMA ASTA..NOI NU INCURAJAM INJURIILE LA ADRESA RIVALILOR

Fane_casieru'04.03.2008 18:28
Nu stiu de ce tot ziceti ca daca noi nu incitam jandarmii ei pe noi nici atat, cand la intrarea in stadion la poarta mare am vazut la meciul cu CFR un batran care le explica jandarmilor ca este bonlav, are bilet la meci si doar s e fereste de ploaie ii este frica pentru sanatatea lui sa nu il ploua, iar jandarmii foarte ferm... NU AI VOIE CU UMBRELA , CE NU INTELEGI... ce facea omu ala asa rau cu umbrela aia nush...oare asa proceda si daca era tatal dansului...

CAT DESPRE CEI CARE ACUZA PELUZELE CA INJURA TIN SA II CONTRAZIC CA LA FIECARE MECI MARE SI SA LUAM CAZUL CFR...TOT TRIBUNA A DOUA SI PERSANELE CARE NU FACEAU PARTE DIN GRUPURI ORGANIZATE DIN PELUZE SCANDAU SUSTINUT INJURII LA ADRESA LUI CFR SI FABIANII...ALTA DATA O SA INREGISTREZ SI SPER CA INCHIDETI DISCUTIA PE TEMA ASTA..NOI NU INCURAJAM INJURIILE LA ADRESA RIVALILOR

1.Citeste regulamentul - Nu mai abuza de Caps Lock

2.Sanky ca nu ti-a placut cum se auzea ..fabiani m**e fabiani !...e ?

3.Vezi cum faci data viitoare sa nu incurci camera cu umbrela.

no_problem04.03.2008 20:57
1.Citeste regulamentul - Nu mai abuza de Caps Lock

2.Sanky ca nu ti-a placut cum se auzea ..fabiani m**e fabiani !...e ?

3.Vezi cum faci data viitoare sa nu incurci camera cu umbrela.

Nu crezi ca esti putin cam ironic, "amice"???

Omul are dreptate in ce zice, da' esti prea *** ca sa-ti dai seama. Un batran stelist este tinut la porti din cauza unui alt bou panicat de ce vede la televizor si de ce ii zice un rahat de superior care si-a terminat liceul la seral acum 4 ani. Si tie ti se pare un motiv de GLUMA?

Din pacate foarte putini mai inteleg bucuria reala a fotbalului din cei ce mai vin azi pe stadion. Sunteti orbiti de transferuri, de frezele lui Mutu TV, de nevasta lui X si uitati ca cel mai important in lumea asta e sa-ti iubesti echipa si ca sustinerea ei e mai importanta pana la urma si decat rezultatul din teren. Dragostea pe care o arati tu echipei nu poate sa fie egalata de nimic. Cati mai stiti sau mai credeti ca inainte sa fie un sport Fotbalul a fost un fenomen social, a fost fraternitate intre suporteri, a fost legatura dintre oameni din medii si nivele diferite? Si mai ales, cati mai credeti azi ca asta e mai important decat CL? E trist, da' fotbalul a murit si ultima parte inca reala a lui e pe cale sa fie ucisa de un militian si de un proiect de lege nedrept si abuziv.

Iar voi stati, priviti, acceptati, ba chiar sprijiniti(multi) aceasta lege nedreapta si total fara rost?

Voi, ipocritilor, care vreti liniste pe stadioane( ce nefiresc suna, nu?) de cate ori pe zi injurati in trafic???

Cu siguranta numarul il depaseste pe cel al batailor dintre ultrasi din ultimii 5-7-10 ani. Chiar nu vedeti ca ati fost dresati de o presa perfidasi de o Liga interesata material sa va dreseze? Chiar sunteti orbi???

Meciul cu CFR a fost groaznic la nivelul tribunelor. Am vazut oameni fara nici o treaba cu Steaua, ingramadindu-se spre stadion doar pentru ca presa sustinea ca meciul e un "derby". Ce legatura pot avea oamenii aia cu acest club cand ei nu vin decat la meciul cu locul 1??? Ce pasiune si ce sprijin pentru echipa pot reprezenta ei?

V-a placut atmosfera? V-au placut goarnele care va spargeau timpanele?

Nu v-au lipsit oare steagurile, cantecele peluzei, agitatia de alta data? Nu o sa va lipseasca oare "nimicurile" de coregrafii de care vorbeste Kraken(saracul, nu poate pricepe...si mie mi-e mila de el, Kustino)???

Poate ca nu intelege chiar nimeni, poate ca e chiar sfarsitul, poate ca-mi obosesc degeaba degetele pe tastaura(suntem obositi kraken pentru ca, vezi tu, muncim,invatam,ne facem timp si pentru Steaua, ba uneori chiar si pentru idiotii de pe internet care nu inteleg mai nimic. da' ce conteaza cand presa iti zice ca suntem doar pleava,nu?), dar eu inca sper ca unii se vor trezi si vor realiza ca daca noi, suporterii organizati suntem indepartati, atunci fotbalul chiar e cu ambele picioare in groapa.

"Capul plecat sabia nu-l taie, dar cu umilințã lanțul încovoaie"

REZISTENTA ULTRAS

«12»