FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Banel capitan? Un pariu identitar...

«12»
fcsteaua.ro29.02.2008 08:14

Bulversant inceputul acesta de miniretur...

Cu un un autogol imparabil, cu obisnuitele istericale ale patronului, cu neobisnuita iesire a lui Dica...

Si, mai ales, cu acuze extrem de dure, dar complet nefondate, la adresa capacitatilor de antrenor ale lui Lacatus venite dinspre o parte a suporterilor...

Un titlu caruia trebuie sa ii punem cruce definitiv...lucru deloc usor pentru niste campioni prin definitie...

Problema care se pune acum inaintea noastra este cum vom gestiona aceasta situatie dificila?

Vom avea intelepciunea de a intelege ca o echipa noua nu se construieste in doar doua stagii de pregatire?

Vom intelege ca la Steaua s-a terminat un ciclu si ca o noua echipa a Stelei cu o noua conceptie de joc (de fapt, e vorba de conceptia traditionala a Stelei) e pe cale sa se nasca?

Vom fi destul de destepti sa pricepem ca nu putem opera cu aceleasi criterii cand avem in vedere schimbatoarele umori patronale si cerintele justificate de atitudine, eficacitate si rezultate la adresa antrenorului si jucatorilor?

Nu stiu...

Cert e ca nu contestarea antrenorului la primul insucces (meritat sau nu) e solutia...

Lacatus, cu tot palmaresul lui discutabil ca antrenor de pana acum, e unul dintre putinii (si poate cel mai calificat dintre toti) care stie ce inseamna Steaua.

Unul dintre putinii care stiu ca Steaua e mai mult decat un vehicul electoral sau un instrument de imagine...

Lucru care, in mod paradoxal, e mai mult un dezavantaj pentru el...

Marele pariu pe care il avem de castigat cu totii alaturi de Lacatus nu e daca acesta va confirma sau nu ca antrenor.

Nu asta e miza reala a pariului. Si sunt convins ca Lacatus o stie.

Ci daca Steaua va redeveni sau nu cea mai puternica echipa din campionat.

Temuta, respectata si invingatoare.

O echipa cladita pe baze solide, din caractere puternice, din profesionisti adevarati carora valoarea le da dreptul de a se simti imuni la interventiile neavenite ale patronului...

De aceea gestul lui Dica imi apare ca o prima dovada ca in vestiarul Stelei atmosfera devine tot mai propice instalarii unui climat cu adevarat profesionist.

Ca intram intr-o faza in care declaratiile lui Nicolita potrivit carora acesta isi viseaza binefacatorul si ziua, cu ochii deschisi, nu vor mai constitui decat episoade rare si amuzante si nicidecum o trasatura definitorie a atitudinii dominante in vestiar.

Comparati anuntata trecere a lui Banel pe banca dupa idiotenia de la Iasi cu incredintarea banderolei dupa tontogolul de pe Bernabeu.

Si veti vedea ca avem un fata pariu identitar cu mult mai important decat rezultatul unui derby de conjunctura...

Pe care eu unul ma incapatanez sa cred ca il vom castiga! Pentru ca noi suntem Steaua si nu concepem decat sa fim invingatori!

Si pentru ca asta e singura atitudine care ne poate asigura viitorul pe care il meritam!

Forza Steaua! Mandru ca sunt stelist!

the quiet romanian

axl29.02.2008 09:22
Temuta, respectata si invingatoare.

ASTA e Steaua mea!

Dagoth29.02.2008 09:25

Un lucru nu înțeleg... ce e cu atâta aroganțã? Cum adicã campioni prin definiție? Vã așteptați ca Steaua sã ia titlul în fiecare an chiar dacã nu joacã mai nimic? Recunosc, nu sunt nebun dupã Steaua, nu am fost niciodatã, dar am avut mereu o simpatie fațã de aceastã echipã datoritã palmaresului și jocului frumos pe care îl practica... suporter în felul meu. Dar istoria e istorie, palmaresul nu e decât o amintire, iar Steaua de acum... aratã a echipã de pluton. Bine cã Lãcãtuș o sã îl scoatã pe Bãlãnel și o sã le dea o șansã noilor veniți sã arate ce pot 90 de minute. Ca urmare, aștept sã mi se schimbe impresia.

ªi tot veni vorba de Lãcãtuș, "unul dintre putinii care stiu ca Steaua e mai mult decat un vehicul electoral sau un instrument de imagine". Totuși, pentru mulțimea de suporteri, Steaua ce e? Cã doar ei sunt majoritatea... singurul care vede Steaua ca instrument de imagine e ciobanul. ªi, din pãcate, el are banii și puterea...

Cât timp Jiji va sta la echipã, nu vãd decât perioade în care Steaua, într-adevãr, va arãta cã are caracter și profesionalism (cum a fost pe vremea lui Meme), și perioade în care va fi de râsul lumii (cum a fost în tur, când s-a bãgat ciobanul peste echipã). Asta pentru cã în primul caz va fi cineva care sã îl punã la punct, așa cum au fost Meme și mai recent, Dicã (bravo lui), apoi, încetul cu încetul, ciobanul va uita de la mânã pânã la gurã unde îi este locul, și iar va strica tot.

Însã subliniez cã, în opinia mea, atitudinea de "mereu campioni" cam distruge pofta de luptã... Uite, CFR și Urziceni, care, vorba lui Mirel, sunt zero în Europa, și care acum câțiva ani erau zero și în România, au ajuns unde sunt acum prin muncã, prin planificare atentã, pe când Steaua se aștepta la victorii ușoare, cum erau pe vremea blaturilor. Acea vreme însã a trecut, iar acum pot câștiga numai cei mai buni. Ocazie perfectã pentru Steaua sã arate dacã, într-adevãr, mai poate fi campioanã.

Virgil29.02.2008 09:36
Pe care eu unul ma incapatanez sa cred ca il vom castiga! Pentru ca noi suntem Steaua si nu concepem decat sa fim invingatori!

Si pentru ca asta e singura atitudine care ne poate asigura viitorul pe care il meritam!

Wow! Suntem pe aceeasi lungime de unda. In rest, un articol cladit cu inteligenta pe aspecte ale Stelei cotidiene. Revenire impecabila pentru TQR, unul dintre cei mai vechi si valorosi redactori. Bine ai revenit!

DelPiero1029.02.2008 09:45

Imi place ca exista un curent de optimism printre noi!E nevoiie de asa ceva!Si nu stiu de ce...dar simt ca aroganta clujenilor va fi pedepsita duminica!Forzza Steaua! :cool::rolleyes:

Ic3MaN29.02.2008 10:04

Foarte bun articolul,din toate punctele de vedere.

Imi place foarte mult atitudinea ta.Se vede ca esti Stelist adevarat nu de ocazie ca altii.

Referitor la meciul de duminica sunt sigur ca daca baietii vor fi determinati vom castiga,pentru ca noi suntem INTOTDEAUNA SUPERIORI!!!

Ne Vedem Pe Ghencea!!!! Haideti sa facem o atmosfera incendiara,sa-i scoatem din ghete pe unguri!!!!

Astristul29.02.2008 10:16
Imi place ca exista un curent de optimism printre noi!E nevoiie de asa ceva!Si nu stiu de ce...dar simt ca aroganta clujenilor va fi pedepsita duminica!Forzza Steaua! :cool::rolleyes:

Asa sper si eu sa se intample dar mi-e sa nu patim cum a patit FC Brasov aseara, care desi a jucat bine, a "ciupit" un gol in prelungiri si s-a aparat cu toata echipa (asa a facut cam tot meciul). Brasov merita sa se califice, dar nu a fost sa fie.

Dar bine noi nu suntem FC Brasov! :biggrin:

Totusi ma bucur pentru Gloria Buzau care a reusit sa se califice in semifinalele Cupei. Mi-as dori sa castige Cupa ori Gloria ori Unirea Urziceni a lui MM si Dan Petrescu! :tongue:

forzateaua

Il Soldatino29.02.2008 10:52

Ups, a revenit tqr. Bine ai revenit. Articolul e frumos si ader la ideile exprimate in cadrul acestuia. In rest, sa dea Domnul sa fie bine. Steaua mai are sanse foarte mici sa castige aceasta editie de campionat, dar le are. Personal, daca as fi in locul lui Becali l-as tine pe Lacatus antrenor indiferent de locul pe care-l va ocupa echipa la finele acestei editii de campionat. La fel as face si cu 90% din jucatori. Consider ca doar asa vom avea o echipa omogena in viitor. Pepe Moreno, Plesan, Dayro Moreno, Mendoza, Dica, Zapata, Goian, Golansky, Ghionea sau Emegara sunt jucatori foarte buni. Au nevoie de meciuri tari in aceeasi formula si sunt convins ca la anul vom defila in campionat. Nici Nesu sau Rada nu sunt de lepadat. Dar va avea cineva ratiune? Va avea Becali rabdare fara sa dea cu parul?

serban2329.02.2008 11:00

@the quiet romanian

Nu am inteles o chestie, faci o afirmatie dar nu o sustii cu nimic:

"Si, mai ales, cu acuze extrem de dure, dar complet nefondate, la adresa capacitatilor de antrenor ale lui Lacatus venite dinspre o parte a suporterilor... "

Ba chiar o afirmatie extrem de categorica "COMPLET nefondate", care cred ca ar trebui justificata , chiar daca este corecta sau nu.

Exista cateva argumente pentru care Lacatus nu este "cel mai potrivit" antrenor pentru Steaua, enumerate si prezentate, in diverse forme, de mai multi oameni in diferite medii. Cred ca si afirmatia ta ar trebui explicata si poate in felul acesta acei oameni isi vor da seama ca au gresit... sau nu...

Bafta!

the quiet romanian29.02.2008 11:02
@the quiet romanian

Nu am inteles o chestie, faci o afirmatie dar nu o sustii cu nimic:

"Si, mai ales, cu acuze extrem de dure, dar complet nefondate, la adresa capacitatilor de antrenor ale lui Lacatus venite dinspre o parte a suporterilor... "

Ba chiar o afirmatie extrem de categorica "COMPLET nefondate", care cred ca ar trebui justificata , chiar daca este corecta sau nu.

Exista cateva argumente pentru care Lacatus nu este "cel mai potrivit" antrenor pentru Steaua, enumerate si prezentate, in diverse forme, de mai multi oameni in diferite medii. Cred ca si afirmatia ta ar trebui explicata si poate in felul acesta acei oameni isi vor da seama ca au gresit... sau nu...

Bafta!

nu simt nevoia sa ma justific. cred ca din articol reiese destul de precis ceea ce am vrut sa demonstrez.

sanatate.

yo_marius29.02.2008 11:07

Ma vad nevoit sa repet ceea ce tot spun de asta iarna. domnilor, acuzele la adresa lui Lacatus sunt COMPLET nefondate tocmai pentru ca vin din partea unora care nu au nici macar cea mai mica legatura cu meseria de antrenor. ar fi ca si cum m-as duce eu, sa-i spun unui strungar ca nu lucreaza bine, eu neavand habar despre acea meserie. eu il sustin pe Marius Lacatus pana in panzele albe, o data cu revenirea lui la Steaua, a revenit si profesionalismul.

foarte bun articol, felicitari.

@axl

aia e Steaua NOASTRA!

Azazello29.02.2008 11:08
Un lucru nu înțeleg... ce e cu atâta aroganțã? Cum adicã campioni prin definiție? Vã așteptați ca Steaua sã ia titlul în fiecare an chiar dacã nu joacã mai nimic? Recunosc, nu sunt nebun dupã Steaua, nu am fost niciodatã, dar am avut mereu o simpatie fațã de aceastã echipã datoritã palmaresului și jocului frumos pe care îl practica... suporter în felul meu. Dar istoria e istorie, palmaresul nu e decât o amintire, iar Steaua de acum... aratã a echipã de pluton.

Însã subliniez cã, în opinia mea, atitudinea de "mereu campioni" cam distruge pofta de luptã

Tu spui ca e vorba de aroganta, noi vedem in "mereu campioni" o stare de fapt, un sentiment, o definitie a culorilor ros-albastre, o Constanta...Daca vrei, poate chiar un blazon nobiliar... Clubul Steaua a dat si va da mereu campioni prin definitie, de la regele fotbal, trecand prin handbal, rugby sau hochei si ajungand la sporturi individuale.

Expresia "Campioni prin definitie" este o metafora...o idee, un motto...dar este sprijinita pe date concrete.

Tu esti suporter in felul tau si nu iti ia nimeni acest drept. Dar nu incerca nici tu sa contesti ceva ce nu intelegi - spiritul stelist. Pentru ca defapt despre asta e vorba in expresiile folosite de TQR.

Si inca ceva: cateodata "modestia e apanajul prostilor"

axl29.02.2008 11:11
acuzele la adresa lui Lacatus sunt COMPLET nefondate tocmai pentru ca vin din partea unora care nu au nici macar cea mai mica legatura cu meseria de antrenor.

Un silogism care la a doua citire nu sta in picioare. Asta nu-nseamna ca nu-i adevarat, in cazul de fata.

Forza Steaua noastra!

Virgil29.02.2008 11:16
Si inca ceva: cateodata "modestia e apanajul prostilor"

Cateodata? Ai putea sa precizezi cand, in ce conditii, de ce, etc?

Eu cred ca modestia e o calitatea a oamenilor inteligenti, manierati, cu bun simt... :)

draketoy29.02.2008 11:41

Incep prin a spune ca nu am m-ai scris de mult pe site...dar acuma am simtit nevoiia sa ma exprim...Banel si compania o sa aiba parte de cel mai tare meci din tribune din viata lor...prea si-au luat-o in cap cei de la CFR Cluj...Au facut marea prostie sa subestimeze Forza tribunei la meciurile decisive...sa ai primim cum se cuvine..(atat am avut de spus)

serban2329.02.2008 11:44
nu simt nevoia sa ma justific. cred ca din articol reiese destul de precis ceea ce am vrut sa demonstrez.

sanatate.

Categoric, nu simti nevoia sa te justifici, dar cred ca intr-o conversatie daca faci o afirmatie este corect sa o si justifici, pentru ca daca ar fi reiesit din articol nu te mai intrebam.

Uite, voi incerca eu sa-mi justific pozitia.

Daca as privi subiectiv, as zice ca Lacatus este cel mai mare jucator, cel mai iubit, o legenda, un simbol, omul care cunoaste adevaratul spirit al Stelei, bla bla...

Dar daca totusi incerc sa fiu obiectiv, incerc sa identific calitatile pe care ar trebui sa le aiba un antrenor de nivelul pe care vrem sa-l atingem si ajung la concluzia ca Lacatus nu prea se incadreaza. Voi incerca sa enumar aceste calitati, sa le dau un calificativ(de la 1 la 10) si sa-l explic, plecand de la obiectivele acestei echipe: campionat, cupa, iesirea din grupele ligii si, nu in ultimul rand, crearea unei echipe competitive.

- Experienta - 2 - abia daca a strans ceva experienta ca antrenor deci nu poate fi vorba de experienta la nivelul spre care tindem

- IQ - 6 - nu cred ca am o explicatie , atat consider eu

- Carisma - 3 - nu are

- Cunostinte tehnico-tactice - 4 - nu are avand in vedere ca eu consider ca sunt destul de strict legate de experienta

- Autoritate in fata jucatorilor - 5 - ar putea avea dar este strict conditionata de autoritatea in fata patronului

- Respectul jucatorilor - 7 - trebuie sa aiba avand in vedere palmaresul lui

- Dragostea si aprecierea jucatorilor - 5 - trebuie sa le castige, dar este un aspect foarte complicat

- Autoritate in fata patronului - 5 - comparativ cu altii cred ca are mai multa, dar e nevoie de un antrenor cu adevarat mare pentru a obtine mai mult

- Aprecierea suporterilor - 10 - aici nu cred ca se poate mai bine

Medie: 5

Ar mai putea fi adaugate si alte aspecte dar deriva din cele prezentate mai sus. Si mai mult se poate stabili o pondere pentru fiecare , dar pentru moment au fost considerate cu ponderi egale.

Concluzia ar fi ca nu prea il sustine nimic , cu exceptia "numelui de legenda"

Acum intrebarea ar fi daca vrem sa avem un antrenor de nota 5 si daca un astfel de antrenor ne poate duce unde ne dorim.

Pe tiparul asta am putea acorda note si altor antrenori si sa facem comparatii sa vedem ce iese.

mad7929.02.2008 11:45
fularsteaua2@TQR si a celor care sustin ca Lacatus &Hagi sunt mari antrenori!Complet de acord cu afirmtia de a se acorda timp,pentru ca actuala echipa a Stelei sa se rodeze,sa isi creeze automatisme,dar nu asa se face in fotbalul actual,mergea chestia asta prin anii fotbalului boem,70-80,dar nu acum cand se fac investitii,dintr-un anumit buzunar si se asteapta rezultate care aduc valoare adaugata investitiilor facute.Am mai scris asta,dar fie s-a sarit peste comentariul meu,fie ca nu s-a retinut,dar ideea e urmatoare:NICIODATA,foste glorii ale Stelei vezi Hagi,Lacatus,nu s-ar preta la o munca de mana a doua,exemplu sectia de juniori(unde e mare nevoie de experienta lor pedagogica) si vor prefera numai si numai munca de antrenor principal,desi daca e sa fim sinceri unul cu altul,nici unul dintre cei mentionati nu are aptitudini de antrenor.Antrenor nu inseamna a baga autobaza in poarta,ci a organiza fotbalul ca pe o partitura muzicala!Sper sa ma insel,dar nu cred!Poate Lacatus va avea rezultate cu Steaua,eu vreau din tot sufletul sa reuseasca!!! fularsteaua2
serban2329.02.2008 11:51
Ma vad nevoit sa repet ceea ce tot spun de asta iarna. domnilor, acuzele la adresa lui Lacatus sunt COMPLET nefondate tocmai pentru ca vin din partea unora care nu au nici macar cea mai mica legatura cu meseria de antrenor. ar fi ca si cum m-as duce eu, sa-i spun unui strungar ca nu lucreaza bine, eu neavand habar despre acea meserie. eu il sustin pe Marius Lacatus pana in panzele albe, o data cu revenirea lui la Steaua, a revenit si profesionalismul.

foarte bun articol, felicitari.

@axl

aia e Steaua NOASTRA!

Acuzele la adresa lui Lacatus vin din partea jocului, a rezultatelor, a posibilitatilor neexploatate, etc.

Aici intervine discutia ca "nu poate fi judecat dupa un timp scurt, acomodare, jucatori noi, strategii noi , patron nebun, etc"

Categoric Lacatus poate sa creasca problema este cand, cat, cat trebuie sa asteptam si cat suntem dispusi sa sacrificam pentru aceasta crestere, care este totusi negarantata.

Azazello29.02.2008 11:53
Cateodata? Ai putea sa precizezi cand, in ce conditii, de ce, etc?

Eu cred ca modestia e o calitatea a oamenilor inteligenti, manierati, cu bun simt... :)

Virgil, am spus "cateodata" tocmai din bun simt... Expresia originala care, dupa cum desigur sti, nu-mi apartine, este: "modestia e apanajul prostilor". Nu cred ca e nevoie sa o mai explic in contextul in care am folosit-o. Si nu cred ca "prostilor" trebuie luat mereu Ad Litteram :)

serban2329.02.2008 12:09
Virgil, am spus "cateodata" tocmai din bun simt... Expresia originala care, dupa cum desigur sti, nu-mi apartine, este: "modestia e apanajul prostilor". Nu cred ca e nevoie sa o mai explic in contextul in care am folosit-o. Si nu cred ca "prostilor" trebuie luat mereu Ad Litteram :)

Avand in vedere contextul(conditiile) , adica FOTBALUL, care tipa mai tare are castig de cauza, deci mai greu cu modestia... :)

Dagoth29.02.2008 12:45
Tu spui ca e vorba de aroganta, noi vedem in "mereu campioni" o stare de fapt, un sentiment, o definitie a culorilor ros-albastre, o Constanta...Daca vrei, poate chiar un blazon nobiliar... Clubul Steaua a dat si va da mereu campioni prin definitie, de la regele fotbal, trecand prin handbal, rugby sau hochei si ajungand la sporturi individuale.

Expresia "Campioni prin definitie" este o metafora...o idee, un motto...dar este sprijinita pe date concrete.

Tu esti suporter in felul tau si nu iti ia nimeni acest drept. Dar nu incerca nici tu sa contesti ceva ce nu intelegi - spiritul stelist.

Mulțumesc pentru explicație. Nu am încercat sã contest spiritul stelist (dacã așa se înțelege din postul meu precedent, îmi cer scuze), ci sã încerc sã îl înțeleg. Totuși, consider cã Steaua ar trebui acum sã plece puțin capul și sã pregãteascã revenirea. Sezonul ãsta nu prea mai sunt șanse, dar transferurile din iarnã, gestul lui Dicã, sunt pași în direcția bunã. Însã, dupã cum scrie în articol, "o echipã nouã nu se construiește în doar douã stagii de pregãtire", deci e nevoie de rãbdare. S-a vãzut cã presiunea nu ajutã, așa cã, din punctul meu de vedere, e nevoie de un pic de modestie.

the quiet romanian29.02.2008 13:01

fularsteaua2@TQR si a celor care sustin ca Lacatus &Hagi sunt mari antrenori!

Complet de acord cu afirmtia de a se acorda timp,pentru ca actuala echipa a Stelei sa se rodeze,sa isi creeze automatisme,

- pana aici suntem de acord

dar nu asa se face in fotbalul actual,mergea chestia asta prin anii fotbalului boem,70-80,dar nu acum cand se fac investitii,dintr-un anumit buzunar si se asteapta rezultate care aduc valoare adaugata investitiilor facute.

- asa ar trebui sa fie. dar cred ca esti de acord ca la Steaua INCA nu e deloc asa.

Sper sa ma insel,dar nu cred!Poate Lacatus va avea rezultate cu Steaua,eu vreau din tot sufletul sa reuseasca!!! fularsteaua2

- ca sa concluzionez: fotbalul inseamna implicare emotionala. si rezultate. dar-cel putin pentru mine- in primul rand implicare emotionala.

deci, daca tii la o persoana nu te apuci zilnic sa analizezi cat de frumoasa si desteapta e. sau cat de calificata ca sa tii la ea este. nu.

tii si gata.

nu speri sa intruneasca criteriile tale, desi analizezi mai mult sau mai putin rational totul cu un ochi critic ajungand la concluzia ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor tale.

asta nu inseamna atasament fata de o persoana.

ca sa revin la Lacatus. Marius are suportul meu neconditionat.

cemare tragedie daca echipa rateaza complet sezonul asta?

macar la vara vom sti daca Marius era sau nu cel pe care-l doream ca antrenor.

altfel, riscam sane devoram toate legendele.

iar daca pana la vara Steaua nu arata cum o dorim noi -eu cred ca va arata- sa vina un antrenor cu mai multa experienta.

numai bine.

1on29.02.2008 13:21

Da' de unde atâta certitudine cã Bãnel va fi trecut pe bancã?

Dagoth29.02.2008 13:32

Eu am citit undeva cã o sã joace cu Dayro Moreno pe dreapta în meciul cu CFR, nu mai țin minte exact unde.

Tupac Amaru29.02.2008 13:43

Dragi stelisti,

eu as vrea sa va spun ca nu cred ca antrenorul sau lotul de jucatori constituie problema mare la Steaua, adica nu in mod direct.

Am vizitat acum o saptamana Lisabona si, ca suporter de fotbal, nu mi-am putut permite sa nu vizitez sediile delor doua mari echipe de acolo - Benfica si Sporting. Sediile celor doua cluburi (care, trebuie sa stiti, sunt polisportive, avand si alte sectii de sport - nu numai jocuri sportive, ci si individuale) se afla chiar la stadion, si nu la vreun palat aurit sau pe la vreo stana.

Magazinele celor doua cluburi sunt realmente impresionante - cel al lui Sporting se intinde pe doua etaje, cel al Benficai mi se pare mai intins pe orizontala. Gama de produse este incredibila. In afara ce ceea ce te astepti sa gasesti (tricouri, treninguri, sorturi, jambiere, incaltaminte, fulare, caciuli, palarii) se pot cumpara camasi si cravate elegante, sortzuri de bucatarie, chiar si lenjerie intima feminina! Exista produse specifice copiilor (de la bebelusi pana la cei de 10-11 ani si mai mari), astfel incat nici o categorie de varsta nu este trecuta cu vederea.

Articole de scris, bloc-notesuri, ceasuri, articole de vesela, marochinarie, pielarie - toate cu emblema clubului respectiv pot fi cumparate din aceste magazine.

La casele stadionului Jose Alvalade se vindeau, intr-o ordine desavarsita, bilete pentru derbiul Sporting - Benfica de saptamana viitoare (la o casa), la o alta casa se vindeau bilete pentru meciul lui Sporting din Cupa Portugaliei si la cea ce a treia casa se dadeau bilete pentru meciul lui Sporting din Cupa UEFA.

Nici urma de bisnitari sau de inghesuiala.

In plus, stadioanele sunt astfel concepute incat pot gazdui un complex comercial - de exemplu pe Jose Alvalade exista, printre altele, un magazin LIDL, iar la Da Luz am vazut un magazin de articole electronice. Bineinteles, sunt si restaurante sau patiserii, ideea fiind ca proprietarii acestor spatii comerciale platesc o chirie clubului pe a carui proprietate isi desfasoara activitatea.

Mi-am dat seama, astfel, ca singura sansa ca Steaua sa redevina un club important este ca Becali sa ne lase, iar clubul sa devina o societate comerciala in adevaratul inteles al cuvantului. Adica sa se elibereze actiuni pe care noi - suporterii - sa le cumparam, fiecare dupa cat il tine punga, si sa devenim SOCIOS. Atentie, diferenta este foarte mare intre SOCIOS si ABONATI. Socios-ii sunt de fapt asociati ai societatii comerciale respective, ei detinand o parte din respectiva societate comerciala (prin actiunile detinute). Atat Benfica, cat si Sporting (ca si cluburile spaniole) au un numar foarte mare de SOCIOS (se apropie sau depasesc 100000). Sa nu imi ziceti ca, la noi, din aia 4-5 milioane care se dau stelisti, nu se gasesc macar 50.000 sa devina asociati ai unei societati comerciale de acest tip.

Chestia asta ar rezolva multe probleme - de la implicarea asociatilor la bunul mers al echipei, pana la disparitia bisnitarelii ordinare din jurul meciurilor importante, intolerabila pentru un club serios.

Dar, evident, pentru ca noi suntem romani si suntem cu totul si cu totul originali, va mai curge multa apa pe Dambovita pana vom intra in normalitate. Iar normalitatea, in cazul unei tari inapoiate (sau mai degraba tinuta in inapoiere de catre politicieni) este copierea a ceea ce este bun si functional din Vest, in toate domeniile, fara a mai aduce picaturi de "originalitate" neaosa!

«12»