Meciul de la Iași a lãsat în urma lui senzații amestecate. La gustul amar al înfrângerii s-a adãugat ceva din dulceața speranței de a vedea Steaua jucând un fotbal ofensiv, din nou. Pentru cã la Iași, dupa o primã reprizã în care cuvântul de ordine a fost deja-vu (joc fãrã vlagã, fãrã idei și fãrã realizãri), a doua reprizã a adus ceea ce toți așteptãm de ani de zile: un fotbal ofensiv, în vitezã, cu pase pe jos, driblinguri, pase printre și, mai ales, ocazii! Ratate, ce-i drept, dar Steaua a arãtat ca știe și cã are cu ce.
Trecând cãtre partida crucialã contra celor de la CFR Cluj (un "derby" ciudat, rãsãrit parcã de nicãieri...acum 4-5 ani CFR Cluj era o echipã obscurã despre care se vorbea doar când televiziunile încercau sã resusciteze tradiția derby-ului local contra mult mai galonatei "U" - ambele echipe fiind pe-atunci în B), se ridicã anumite întrebãri. Prima privește componența primului 11 și se leagã inevitabil de a doua: va reveni pe teren cãpitanul Mirel Rãdoi?
Cu toții sperãm cã Lãcã a tras niște învãțãminte dupã partida de la Iași. Unul din ele ar trebui sã fie trecerea lui Bãnel Nicolițã pe banca de rezerve, nu pentru un autogol ce se putea întâmpla oricui, ci pentru o lipsa prelungitã de formã...cam de vreo 2 ani de zile. Cu toate acestea, nu mã aștept ca Nicolițã sã fie tras pe barã, mai ales cã, trebuie sã recunoaștem, Steaua nu stã deloc strãlucit la capitolul mijlocaș dreapta (și-n general mijlocaș de bandã). Dincolo de Nicolițã însã, partida de duminicã ne scoate în fațã un adversar total diferit de Politehnica Iași. CFR Cluj este o echipã solidã, care știe fotbal și care știe sã joace ofensiv. Ardelenii (vorba vine..) nu vor veni sã se apere la București, ci cel mai probabil vor încerca sã ne îngenuncheze chiar la noi acasã pentru a tranșa definitiv soarta titlului și pentru a spulbera orice dubiu legat de cine meritã sã fie campioanã. Așa cum noi anul trecut ne-am justificat locul 2 prin cele douã victorii contra lor (dincolo de alte posibile "butoane" în ultimele etape), așa și ei vor încerca sã arate cã și în meciurile directe câștigã cel mai bun.
Tocmai de aceea Steaua trebuie sã pregãteascã inteligent aceastã partidã. Deși la Iași tripleta magicã Moreno-Mendoza-Moreno a fãcut furori în repriza a doua, duminicã va fi nevoie sã ne mai și apãrãm. Sã practicãm un fotbal cu garda jos ar fi foarte riscant. Dacã i-am folosi pe toți cei 3 sud-americani plus Dicã, am avea din start patru jucãtori total deficitari pe faza defensivã. Un numãr foarte mare contra unei echipe atât de puternice. Prezența, așadar, a unui al doilea mjlocaș defensiv apare ca absolut necesarã. Daca Rãdoi reintrã, cel mai probabil Pleșan va sãri din schemã. Steaua ar urma sã joace un inedit 4-2-3-1, cu Ovidiu Petre și Rãdoi la "rupere" și Mendoza - Dicã - Nicolițã în spatele lui Pepe Moreno.
Oricum, deși îmi place aceastã echipã a Clujului, cred cã nu ar trebui sã ne temem. Sunt absolut convins cã, într-o zi normalã, Steaua poate trece ușor de CFR, dacã va dovedi mai multã voințã și devotament decât la Iași. Cei 25.000 de oameni din Templu (incredibil interes trezește aceastã partidã!) vor împinge Steaua cãtre victorie, nu mã îndoiesc. Trebuie sã avem încredere: stã în puterea noastrã sã învingem Clujul și sã arãtãm cã lupta pentru supremație nu s-a încheiat încã!
Forza Steaua! Hai Lãcã! Hai bãieții!
Ovidiu
P.S. Nu pot sã închei fãrã sã salut câteva întâmplãri recente: 1) atacul lui Dicã, dovadã clarã a personalitãții acestuia, 2)rãspunsul neașteptat de înțelept al lui George Becali și 3) surprizele de ieri din Cupa României! ![]()