Interviu ProSport
Mirel Rãdoi Cãpitanul Stelei vorbește despre finalul celui mai tare sezon din Liga I.
In epoca mess-ului și a emoticonurilor, un interviu pe mail luptã sã devinã firesc. A rond - adicã acesta @ - este puntea de legãturã cãtre un interlocutor virtual pe care îl știm. Mirel Rãdoi. Poșta electronicã umple un vid de comunicare. Oficialii din Ghencea se protejeazã de interpretãri și nuanțe. Latino-Steaua e adepta dictonului ,,Verba volant, scripta manent".
Jurnaliștii din generația regretatului Ioan Chirilã nu ar fi acceptat poate sã trimitã întrebãrile cãtre Gicã Constantin cu porumbelul cãlãtor, nici pe cele adresate lui Tudorel Stoica prin intermediul poștașului. Indiferent de câte ori ar fi sunat acesta.
În 2008, ProSport dã curs provocãrii pentru o comunicare, teoretic, rece și impersonalã. Cu ochii pe ecran și cu trãirile cenzurate de sunetul sec al tastelor, Mirel va spune cât, cum și ce va dori sã spunã din povestea sa. Vor lipsi elementele care pot însufleți un interviu: ,,Zâmbește", ,,Tresare", ,,Lãcrimeazã", ,,Privește în gol", dar vorbele - sau mai exact rândurile sale - au oricând impact în rândul suporterilor steliști. ªi asta pentru cã de la Lãcãtuș, jucãtorul, și pânã acum nu a mai fost un fotbalist atât de iubit în Ghencea.
Ce reprezintã Steaua pentru tine?
Totul! Dupã familie, totul. Este clubul unde m-am realizat ca fotbalist, unde am obținut mari performanțe, echipa care joacã fotbal adevãrat. Steaua este a doua casã pentru mine.
Regreți faptul cã nu ai plecat din Ghencea în perioada în care pe adresa clubului veneau nenumãrate oferte pentru tine?
Da, am un mic regret, însã performanțele și trofeele câștigate mi-au îndulcit acest regret.
Ai fost privit mereu drept antrenorul din teren, vocea autorizatã a vestiarului... Cât la sutã din calitatea ta de lider al echipei crezi cã s-a datorat legãturii cu Gigi Becali?
Nu știu dacã are legãturã cu Gigi Becali, fiindcã eu eram cãpitan și pe vremea lui Viorel Pãunescu și a lui Victor Pițurcã. Vocea vestiarului nu sunt doar eu, ci eu expun ceea ce hotãrãște grupul. Nu decid nimic singur.
Sã spunem lucrurilor pe nume. Cum a decurs colaborarea cu Hagi?
A fost o colaborare normalã, numai cã timpul a fost prea scurt, eu fiind accidentat în acea perioadã.
Declarațiile fãcute de Gigi Becali, cum cã v-ați plâns de calitãțile sale de antrenor, au fost sau nu reale?
Nu.
Te mai enervãm un pic... Te-ai opus venirii lui Marius Lãcãtuș ca antrenor în vara lui 2004?
Nu. A fost un vot. Fiecare jucãtor a avut douã opțiuni: Walter Zenga și Marius Lãcãtuș. Nu puteam eu sã decid antrenorul. Nici atunci, nici acum și niciodatã.
Latino-Steaua, cum am denumit-o noi, de azi cum ți se pare? Cei doi Moreno? Mendoza? Sunteți mai puternici?
În meciurile amicale, se pare cã suntem. Așteptãm și meciurile oficiale. Am spus și înaintea sosirii lor cã trebuie sã fie jucãtori care sã aducã un plus. Toatã lumea își pune speranțe în ei, dar trebuie sã-i ajutãm și noi.
Lupta cu CFR?
E o luptã aprigã, dar e puțin spus cã e doar cu ei, fiindcã eu nu uit de Rapid, Urziceni, Dinamo, Timișoara și Vaslui, care sunt toate în lupta pentru cupele europene. Nu trebuie monopolizatã lupta de Steaua și de CFR.
S-a luat în discuție inclusiv problema depunctãrii echipelor din cauza unor astfel de certuri între oficiali. Ar fi normal?
Am spus-o și o repet. Nu ar fi normal, fiindcã nu ei joacã, nu ei stau în cantonamente și nu ei își rup picioarele. Sã-i tragã pe ei la rãspundere, fiindcã nu trebuie puse în umbrã performanțele echipelor!
Sã vorbim (scriem) despre Victor Pițurcã... deci despre naționalã. Ai fost prins mai mereu la mijloc din cauza și datoritã lui între naționalã și Steaua... Te-a deranjat situația?
Nu. Fiecare antrenor are tactica lui și viziunea lui despre fotbal. Unde îmi cere sã joc, fac tot posibilul sã o fac bine. Chiar dacã nu am evoluat niciodatã pe acel post sau am fãcut-o toatã cariera.
Ai fi vrut sã fii antrenat de... Mircea Lucescu, de exemplu?
Da. Deocamdatã rãmâne cel mai bun antrenor român din istorie. La fel cum mi-aș fi dorit sã fiu antrenat și de Emeric Ienei.
Ai vreo echipã favoritã în strãinãtate?
FC Barcelona.
Te indispune când auzi cuvântul Middlesbrough sau s-a cicatrizat rana?
Nu mã indispune, fiindcã, pânã la urmã, am ajuns într-o semifinalã de Cupa UEFA. Este cea mai mare performanțã a generației noastre. Din acel eșec iau partea frumoasã a lucrurilor.
"Ai ordonat" retragerea în semifinala aia de coșmar din 2006?
Nu pot face eu așa ceva, fiindcã tactica o face altcineva. Nu a fost vorba de o retragere. Așa a fost sã fie.
DUBLA FIESTA
Ce șanse crezi cã are România în Elveția și Austria?
Aceeași șansã pe care a avut-o Steaua la tragerea la sorți pentru UEFA Champions League, când a cãzut cu Dinamo Kiev, Real Madrid și Olympique Lyon. Avem șansa a patra, dar cred cã putem face o imagine frumoasã. Chiar dacã vom pierde, o vom face cu unele dintre cele mai bune echipe din lume.
Ureazã ceva ProSportului. Azi se relanseazã cu un nou format.
Sã aveți succes și sã fiți mai obiectivi pe viitor!
Am înțeles... Acum cititorilor ProSport...
Sã fie sãnãtoși și sã fie alãturi de noi pe 7 mai, când vom avea o dublã sãrbãtoare, titlul cu numãrul 24, la 22 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor!
Intenționat nu te-am întrebat nimic despre șirul accidentãrilor tale. Bucata asta de trecut îți dorim sã o uiți, sã revii mai puternic în prezent. Asta pentru cã, în ciuda faptului cã tu nu ne placi, nouã ne ești simpatic!
Mulțumesc.
Rãdoi despre:
EL ÎNSUȘI
Cred cã sunt mai degrabã un tip retras decât comunicativ. Prefer sã "vorbesc" pe terenul de joc. Nu-mi plac aparițiile în presã, indiferent cã sunt bune sau rele.
VIAȚA PRIVATÃ
Familia este și va rãmâne mereu pe primul loc. Copiii mei mã fac sã râd cel mai mult. Pentru ei muncesc și îmi produc cea mai mare bucurie când ajung seara acasã și îi vãd.
Prietenii din fotbal
Cu Zenga, MM Stoica și Olãroiu am avut o colaborare foarte bunã, poate și datoritã faptului cã au fost mai apropiați de jucãtori. De la Dinamo mã înțeleg foarte bine cu Stoican și cu Boștinã, iar de la Rapid cu Dani Coman.