@mdionis
Ceea ce spui tu poate fi, in planul ideilor corect, dar raspunderea pentru fapta altuia nu este chiar o institutie aparut[a] de cativa ani de zile. Nu intotdeauna raspunde DOAR cel care comite fapta.
Sigur, insa exista si alte elemente esentiale care nu se intalnesc in cazul de fata. Un exemplu bun sunt sanctiunile impotriva clubului Juventus ca urmare a aranjamentelor facute de Moggi.
In rezumat: Moggi a influentat arbitrii din Serie A pentru a beneficia de arbitraje "relaxate" (ca sa folosim un termen drag lui Jenel), ba chiar si pentru ca alte contracandidate sa intampine mici dificultati suplimentare pe parcurs. Cetateanul Luciano Moggi a facut aceste aranjamente in calitate de sef in acte la Juventus, iar actiunile sale s-au materializat in puncte suplimentare in clasament pentru echipa de fotbal pe care o reprezenta in mod oficial.
Drept urmare, individul Moggi a primit niste sanctiuni (o amenda grasa, interdictia pe 5 ani de a se implica in fotbal in orice fel), iar societatea pe care
1. o reprezenta oficial si care
2. a avut niste beneficii concrete nemeritate si demonstrate de pe urma aranjamentelor sale
a fost sanctionata in plan sportiv prin retrogradare si puncte de penalizare.
Nici 1 si nici 2 nu se intalnesc in cazul oierului si al clubului Steaua. Astfel:
~1. ciobanul-sef nu este in acte reprezentant oficial al clubului Steaua si
~2. clubul Steaua nu a avut beneficii concrete nemeritate si demonstrabile de pe urma declaratiilor stupide ale oierului la adresa oficialilor de la CFR Cluj.
In afara de aceasta, asa cum am incercat sa subliniez si in mesajul precedent, situatia de la Steaua este net diferita fata de cea de la Juventus, in sensul ca in momentul de fata C.A. al Stelei este in practica o marioneta a ciobanului-sef, fara mai multa putere decizionala decat un copil de 3 ani care ar dori o acadea insa decizia cumpararii apartine unui tata despotic si plin de toane. Mergand mai departe cu analogia, daca tatal da un pumn unui vanzator de acadele si ii fura una pentru ca asa vrea muschii lui sa indeplineasca dorinta copilului, nu copilul poate fi sanctionat pentru ca ii plac acadelele.
In cazul acelor gesturi care implica dreptul la imagine sau reputatie in cadrul unei activitati determinate (cum este competitia sportiva), este NORMAL sa se instituie o raspundere distincta pentru cluburi.
Aici e buba. Ciobanul nu are nici un [!] fel de drept la imagine suplimentar. Asocierea lui abuziva cu numele Steaua nu ar trebui sa genereze mediatizare; totusi aceasta se intampla din cauze ce nu au prea mult de-a face cu sportul, tinand de imbecilitatea manifesta a pseudo-jurnalistilor si a consumatorilor de pseudo-stiri. Unica vina a clubului Steaua este cea de a nu isi clarifica situatia interna in mod profesionist, lucru imposibil atata vreme cat clubul este controlat in mod abuziv de acest individ. Ar fi normal ca Steaua sa raspunda pentru multiplele nereguli in gestiune si functionare, nu insa pentru iesirile ciobanului care nu au de-a face nici cu sportul (nu mai mult decat parerea suporterilor stelisti despre Borcea, sa zicem) si nici cu vreun oficial de-al clubului. Transformarea Stelei intr-un club profesionist presupune si renuntarea la actuala schema de functionare complet necivilizata, nu numai infiintarea unui centru de copii si juniori de calitate, a unui departament profesionist de scouting sau stabilirea unui ROI similar celui de la Real Madrid. Este normal ca Steaua sa raspunda pentru mizerabilul sistem actual de functionare, atacabil in instanta si care genereaza raspundere; nu este normal sa raspunda pentru actiunile de "simplu cetatean", chiar interesat suporter fiind, ale individului George Becali.
Moral, Steaua oricum raspunde pentru declaratiile lui Becali, pentru ca - ne place sau nu - Becali se confunda (prea mult) cu imaginea Stelei.
Vezi ce spuneam mai inainte. Nu este vina Stelei ca individul George Becali vrea sa se confunde la nivel declarativ ostentativ cu clubul. Ar trebui sa fie vina C.A. al clubului Steaua faptul ca nu exista o delimitare clara a atributiilor si responsabilitatilor in cadrul clubului si ca nu sunt dezavuate declaratiile de parvenit paranoic ale ciobanului, insa aceasta nu este posibil tocmai fiindca acesta din urma controleaza tot ce misca la club. In realitate situatia este destul de complicata iar buboiul se poate sparge numai prin mijloace coercitive legale: ancheta de la fisc, cerere formala de intrare in regula de la FRF sau LPF (bine, cu indivizii actualmente in functii la FRF si LPF nu ne putem astepta la prea mult); nu prin sanctiuni sportive.
Altminteri mie imi suna ca si cum ai sanctiona pentru practicarea prostitutiei o femeie violata pe cand se intorcea acasa.
Cat despre rusinea suporterilor, poate nu m-am exprimat eu bine: mie nu mi-e rusine ca sunt suporter al Stelei din cauza declaratiilor lui Becali, ci mi-e rusine, CA suporter al Stelei, ca Becali face asemenea declaratii in numele Stelei! E o nuanta.
Pai aici am raspuns cu "evident". Chiar daca nu sunt perfect convins ca oierul face declaratiile realmente in numele Stelei (in mintea lui e sigur ca e asa, insa acesta nu este un criteriu absolut): parerea mea e ca el este prea iresponsabil pentru a putea face declaratii efectiv in numele cuiva, ii lipseste abilitatea de a distinge intre planuri [aceeasi abilitate care lipseste politicienilor votati: ei isi inchipuie ca orice idee le trece prin minte la un moment de timp oarecare reprezinta vointa alora care i-au ales, chestie evident falsa -- insa acesta este un alt aspect...]. Insa da, e clar ca nu ma simt bine ca un individ al carui nume a fost asociat (chiar abuziv) cu clubul Steaua, emana astfel de tampenii.
Desi e departe de a fi perfect, Lupescu este un castig pentru fotbalul romanesc. Poate i-am uitat prea repede pe Adalbert Kassai, Marian Albu, Valentin Alexandru...
Ramane de vazut. Si Ceausescu parea la inceput ca vrea sa schimbe ceva in bine.