FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

La mormântul lui Nicu "cismarul"

«12»
fcsteaua.ro29.01.2008 14:05

Ziua de 26 ianuarie în care nostalgicii regimului criminal comunist îl plâng la Cimitirul Ghencea pe "cel mai iubit fiu al poporului" cu toate cã nici nu a fost îngropat acolo, este un bun prilej pentru a reflecta din nou asupra a ceea ce a însemnat "Epoca de Aur" și asupra rolului pe care Steaua l-a jucat în cadrul sãu.

Nu gãsesc introducere mai nimeritã decât urmãtorul citat din Jurnalul Național, a cãrui ediție de ieri a conținut un CD de colecție: Selecția oferitã prin CD-ul de astãzi s-a fãcut din douã discuri înregistrate, în epocã, de cãtre una dintre prestigioasele instituții artistice ale vremii Ansamblul "Doina" al Armatei Române. În cei 60 de ani de existențã, ansamblul "Doina" al Armatei române, înființat la 1 mai 1947, a reunit orchestrã simfonicã, orchestrã de muzicã popularã, formație de muzicã ușoarã, balet, grup de soliști vocali de muzicã popularã și ușoarã, formație de jazz, actori, regizori, coregrafi, formații de estradã. A participat la mii de turnee în țarã și strãinãtate, a obținut premii la festivalurile de gen, totalizeazã mii de ore de înregistrare. "Ceea ce este semnificativ pentru Ansamblul Artistic al Armatei, ne spune domnul Stelian Ungureanu, directorul de astãzi al Ansamblu­lui, este faptul cã, în pofida tuturor în­cer­cã­rilor la care a fost supus în cei 60 de ani de activitate, și-a pãstrat identitatea izvorâtã din filonul prețios al spiritului național, a promovat cu precãdere valorile cântecului și dansului românesc, a cultivat vocația spiritualã a artiștilor români înscriși la loc de cinste în tezaurul muzical, coregrafic și interpretativ românesc."

Câte asemãnãri sunt între Ansamblul Doina și Steaua București! Ambele au fost înființate în 1947, aproape în același timp, dupã model de la rãsãrit. Ambele au fost alãturi de sufletul românilor care au reușit sã vadã prin propaganda oficialã douã exemple ale spiritului românesc. La mintea criticilor noștri de azi, cântecele "Hora unirii", "Pui de lei" sau "Marșul lui Iancu" sunt probabil metastaze ale comunismului, la fel ca noaptea de mai de la Sevilla. Ei bine, dragi prieteni, ascultãtorii Ansamblului Doina și suporterii Stelei nu au fost militanți comuniști. Au fost cei care în urgia roșie ce a venit peste noi au gãsit o oazã în aceste douã manifestãri culturale ale Armatei. Un regim totalitar poate schimba multe lucruri într-o țarã. Poate pune la punct un mecanism represiv ca acela al Securitãții, poate promova pe posturile de conducere ale ministerelor numai oameni cu "origini sãnãtoase", dar nu poate transforma peste noapte, ca prin minune, soldatul venit dintr-o familie obișnuitã într-o mașinã comunistã fãrã conștiințã.

S-ar putea ca tinerii care azi rãspândesc, în ignoranța lor, mesaje de genul "no borders, no countries, no flags" sã spunã cã pot fi steliști și fãrã sã ținã la Armata Românã. Ei bine, nu pot... nu pentru cã așa spun eu, ci pentru cã Steaua este și va fi pânã la dispariția sa de pe acest pãmânt echipa Armatei Române. Nu e un subiect pe marginea cãruia sã dezbatem, ci un adevãr pe care cei care au crescut sãrind gardurile din Ghencea îl cunosc de foarte mult timp.

Sper ca în anul 2008 din ce în ce mai multã lume sã înțeleagã ceea ce înseamnã, de fapt, Steaua. Nu un simplu club al prezentului care nu mai are legãturã cu vremurile apuse, și nici un produs al lui Stalin așa cum încearcã unii și alții sã-i prosteascã pe naivi. Steaua înseamnã în sport naționalism românesc, spirit de luptã, și dorința eternã de afirmare a neamului nostru. Într-un film cu pionieri și macarale, Steaua a adus și omagii "genialului" din Scornicești așa cum și Ansamblul Doina a trebuit sã mai strecoare câte un "Marș de 1 Mai" în playlist. Așa erau vremurile și nu trebuie sã ni le ștergem din memorie, ci sã le înțelegem!

CITIUS, ALTIUS, FORTIUS!

greco

MoWeed29.01.2008 14:11

"Sper ca în anul 2008 din ce în ce mai multã lume sã înțeleagã ceea ce înseamnã, de fapt, Steaua. Nu un simplu club al prezentului care nu mai are legãturã cu vremurile apuse, și nici un produs al lui Stalin așa cum încearcã unii și alții sã-i prosteascã pe naivi"

Mare dreptate ai numai frustratii de la Rapid zic ca Steaua este un produs al lui Stalin ca sa isi ascunda neputiinta din acei ani. Si cat despre mecanismul represiv mai degraba dinam0 era echipa securitatii si a militantilor comunisti...

greco29.01.2008 14:22
"Sper ca în anul 2008 din ce în ce mai multã lume sã înțeleagã ceea ce înseamnã, de fapt, Steaua. Nu un simplu club al prezentului care nu mai are legãturã cu vremurile apuse, și nici un produs al lui Stalin așa cum încearcã unii și alții sã-i prosteascã pe naivi"

Mare dreptate ai numai frustratii de la Rapid zic ca Steaua este un produs al lui Stalin ca sa isi ascunda neputiinta din acei ani. Si cat despre mecanismul represiv mai degraba dinam0 era echipa securitatii si a militantilor comunisti...

Rapid a fost un club bolsevic inca de cand partidul comunist era in ilegalitate in Romania! Rapidistii sunt ultimii in masura sa comenteze in legatura cu ceea ce este si a fost Steaua...

O mie noua sute douastrei

S-a nascut un mit

S-a infiintat un cuib de bolsevici

Numit `Lokomotiv`

Sigur... asa cum argumentez in articol despre stelisti, au fost destui rapidisti ne-partizani, mai ales incepand din anii 70-80. Dar acolo procentul de proletari indoctrinati de utopia comunismului a fost MEREU simtitor mai mare decat la stelisti!

Joga Bonito29.01.2008 14:35

O dam pe politica si nu e bine...

Steaua este un simbol al romanilor, asta e cert, dar sa nu uitam ca a beneficiat de sprijinul direct al lui Valentin. Fiul prea iubit al "cizmarului".

greco29.01.2008 14:39

A avut sprijinul lui Valentin si Valentin Ceausescu, spre deosebire de tatal sau, e un om care-si va gasi mereu locul in memoria noastra.

- N-a avut functii in partid, nu a tras niciodata sforile in tara spre deosebire de rudele sale

- A fost un om inteligent si cult, a terminat Oxford

- Este fizician la Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele, nu analfabet ca Nicolae si Elena

Da-mi un exemplu de lucru rau pe care l-a facut Valentin Ceausescu si atunci discutam altfel! Sa nu cadem in plasa gandirii comuniste cu "originile sanatoase"! Doar pentru ca tatal sau a fost un criminal nu inseamna ca si el a mostenit trasaturile sale.

ariven2129.01.2008 14:59

Sustin cu tarie ideea ca Valentin Ceausescu a fost primul manager modern din istoria fotbalului romanesc

eddie the 'ead29.01.2008 15:02

O dam pe politica si nu e bine...

Steaua este un simbol al romanilor, asta e cert, dar sa nu uitam ca a beneficiat de sprijinul direct al lui Valentin. Fiul prea iubit al "cizmarului".

Nu stiu citi ani ai sau daca ai cunoscut perioada aia. Eu aveam 14 ani la in '89, pot spune ca stiam cam ce e la televizor (in cele 2 ore din cursul saptamanii si cele 6-7 de simbata si duminica). Nu tin minte sa-l fi vazut vreodata pe Valentin Ceausescu la TV. Perceptia "in popor" a lui Valentin era cu totul alta decit cea a lui Nicu sau chiar si Zoe. Parerea mea. Poate gresesc... Nu te lasa orbit de nume si nu cadea in capcana vorbelor fara rost ale rapidistilor (probabil cel mai comunist club din tara asta) ale dinamovistilor sau ale mai stiu eu cui.

Joga Bonito29.01.2008 15:27

Fratilor, eu nu am nimic cu Valentin. L-am respectat intotdeauna. Dar sa nu uitam ce nume purta, ce influenta asupra Stelei a avut. Si nu are rost sa negam lucrul asta. Subtil am subliniat lucrul asta in primul meu post.

@eddie, stai linistit frate, nu-mi insulta inteligenta...

Cu ocazia asta, topic inchis. Nu ajungem nicaieri cu genul asta de discutii. Fiecare are parerea lui gata formata si "ambalata", si e greu sa o mai schimbi, chiar dc ai argumente.

Mandru ca sunt stelist!

danimarcu29.01.2008 15:29
Da-mi un exemplu de lucru rau pe care l-a facut Valentin Ceausescu si atunci discutam altfel! Sa nu cadem in plasa gandirii comuniste cu "originile sanatoase"! Doar pentru ca tatal sau a fost un criminal nu inseamna ca si el a mostenit trasaturile sale.

Nu are de unde sa iti dea cineva vreun exemplu de lucru rau pe care Valentin l-a facut,pentru ca acesta nu exista.Valentin era mai retras,in afara faptului ca sprijinea Steaua ,aparitiile lui publice erau rare.

Daca nu ma insel,el chiar locuia pe vremea aia intr-un apartament cu chirie la stat,ca tot romanu'.

Si stati linistiti,daca exista cel mai mic motiv sa fie pedepsit, dupa revolutie nu avea cum sa scape de dusmani...

Referitor la articol,Ceausescu a facut lucruri bune si rele,ca orice dictator.Din pacate pentru toti,lucrurile rele au fost intr-un procent mult mai mare decat cele bune.Eu pot sa ma "laud" ca am prins ambele perioade,pana in 1980 Romania era o tara in care se gaseau de toate si salariile erau bune.Dupa 80,din pacate,nu a mai fost asa.Este intr-adevar reusita asemanarea ta dintre ansamblul "Doina" si Steaua.

Din pacate,Steaua va ramane imaginea Armatei Romane doar in mintea noastra,a celor din generatia care am trait vremurile dinainte de revolutie.Nu imi inchipui cum ar putea un user ca "red blue ultras",caruia i se face scarba citind istoria Stelei,sa simta ca noi...

dee29.01.2008 15:32

@Joga

Valentin Ceausescu a fost si este o persoana discreta, caruia clubul Steaua ii datoreaza enorm. A iubit Steaua neconditionat si a fost ,poate, cel mai bun manager pe care l-a avut echipa, pana acum, un om cu o inteligenta si o prestanta de necontestat, care merita sa fie respectat.

eddie the 'ead29.01.2008 15:50
@eddie, stai linistit frate, nu-mi insulta inteligenta...

:)) ok...

MoWeed29.01.2008 18:21

Desi nici nu eram nascut in 1986 stiu ca Valentin Ceausescu e omu care a facut din echipa Steaua spaima Vestului pentru cativa ani....

Doar pentru ca era fiul lui Nicolae Ceausescu nu inseamna ca era ca tasu'. Sa nu uitam ca pe vremea aia cam toate echipele din Liga 1 aveau pe cineva influent in spate....

Jubel29.01.2008 19:39

Am 15 ani si nu am apucat acele vremuri dar inteleg ce este Steaua .... putem spune ca intr-un fel inca mai este al armatei deoarece Ghencea apartine armatei prin acte si suporterilor Stelei prin spirit . Despre Valentin ceausesc no comment ca nu am apucat acele vremuri ... am spus ce am auzit de la altii mai batrani :D .

strezahuzum29.01.2008 20:58
A avut sprijinul lui Valentin si Valentin Ceausescu, spre deosebire de tatal sau, e un om care-si va gasi mereu locul in memoria noastra.

Doar pentru ca tatal sau a fost un criminal nu inseamna ca si el a mostenit trasaturile sale.

Greco, scuze dar trebuie sa fac o completare minora. Valentin Ceausescu nu era fiul natural al lui nea Nicu. Fusese adoptat la inceputul anilor '50, fiind orfan. Tatal sau fusese ucis pe front, si era la moda printre fruntasii comunisti sa faca astfel de gesturi.

SSK29.01.2008 20:59

Serios?!?

strezahuzum29.01.2008 21:05
Serios?!?

Da, SSK. E un amanunt mai putin cunoscut, dar asa zice Wikipedia . Si parca am citit acelasi lucru si in cartea lui Pacepa, "Orizonturi Rosii".

yo_marius29.01.2008 21:06

- N-a avut functii in partid, nu a tras niciodata sforile in tara spre deosebire de rudele sale

- A fost un om inteligent si cult, a terminat Oxford

- Este fizician la Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele, nu analfabet ca Nicolae si Elena

banuiesc ca inca este un om inteligent si cult ;)

este vorba de I.F.A. (Institutul de Fizica Atomica) Magurele

in rest sunt total de acord,un om care ar merita mult mai mult decat ii ofera suporterii Stelei (ca doar despre asta vorbim,sau la asta ar trebui sa ne referim in principal) in prezent.

dar,poate ca o data cu promovarea spiritului CSA-ului pe care o incerci,poate ne vom aminti si de oamenii care merita din plin macar atentia noastra....

SSK29.01.2008 21:12

@strezahuzum

Eu, de principiu, nu am incredere deplina in Wikipedia. Mi se pare o sursa de informatie putin sigura. Pacepa poate sa stie mai bine... Insa mi se pare foarte ciudat ca nu am auzit pana acum despre acest lucru.

danimarcu29.01.2008 21:27
Greco, scuze dar trebuie sa fac o completare minora. Valentin Ceausescu nu era fiul natural al lui nea Nicu. Fusese adoptat la inceputul anilor '50, fiind orfan. Tatal sau fusese ucis pe front, si era la moda printre fruntasii comunisti sa faca astfel de gesturi.

Salut @Streza. Te inseli amarnic.Povestea asta e o nascocire a acelor ani,o auzisem si eu cand eram mai mic.Pacepa ,daca a spus asa ceva,este la fel de credibil ca si Wikipedia.

greco29.01.2008 21:35
Salut @Streza. Te inseli amarnic.Povestea asta e o nascocire a acelor ani,o auzisem si eu cand eram mai mic.Pacepa ,daca a spus asa ceva,este la fel de credibil ca si Wikipedia.

Ca a fost sau nu adoptat conteaza mai putin si poate nu vom afla niciodata. Nicolae Ceausescu s-a nascut pe 23 ianuarie... si atunci de ce era sarbatorit pe 26? Cine stie si cui ii mai pasa?

Important e ca Valentin a facut multe pentru Steaua. Acest lucru nu ar fi fost destul pentru a-l respecta daca ar fi fost vreun tortionar nenorocit, dar n-a fost! A fost (si inca este) un om deosebit, despre care n-a spus inca nimeni nimic de rau. Lasati basmele de Fratii Grimm cu "noi vi-l dam pe Damaschin, dati-ni-l pe Valentin", astea sunt din aburul de lokomotiva...

Gica Chioru29.01.2008 22:02

Valentin este fiul natural al sotilor Ceausescu.

Greco, ai facut o afirmatie ciudata in articol, ai spus ca nea Nicu nu e inmormantat la cimitirul Ghencea militar... ce te face sa crezi asta? faptul ca nu se accepta deshumarea? Nu este suficient, nici eu nu as accepta daca as fi in locul autoritatilor, gandeste-te macar la faptul ca ar numara gloantele care l-au atins, locurile in care a fost lovit... se evita multe lucruri care ar exagera o anumita nostalgie a unei parti a populatiei.

Eu as fi preferat un Valentin mai dur, un Valentin cu vointa de putere nu un resemnat. Oricat de puternic mental a fost nea Nicu, ganditi-va la felul in care s-a comportat in fata m.ortii, un Valentin cu vointa de putere ar fi trebuit sa i se poata opune. Ca fapt divers, prin 87 toti prim secretarii de judet trimit bilanturile economice, evident umflate, la centru, cu o exceptie, Nicusor de la Sibiu. Ala ii obligase pe subalterni sa trimita datele exacte. Stupoare! Nimeni nu avea curaj sa mearga la nea Nicu, vedea ala si incepea nebunia, va dati seama... ce credeti ca au facut? Au modificat raportul de la Sibiu... astea erau timpurile demente pe care le traiam. Cu totii trebuie sa intelegem, de la cel mai mic pana la cel mai mare, indiferent de varsta, nu Ceausescu a fost buba ci faptul ca nu i s-a opus nimeni. Nu exista niciun caz in care Ceausescu sa fi fost contrazis de cineva iar acela sa fie pedepsit pentru asta. Nu i se opunea nimeni, cu totii au fost niste lingai. Asta a fost nenorocirea. Un om simplu cum a fost Ceausescu nu a rezistat la asa ceva, de aici paranoia si megalomania care l-au prins in ultimii ani, el fiind doar un continuator al unui sistem imbecil si al unei ideologii nascute moarta.

greco29.01.2008 22:09
Valentin este fiul natural al sotilor Ceausescu.

Greco, ai facut o afirmatie ciudata in articol, ai spus ca nea Nicu nu e inmormantat la cimitirul Ghencea militar... ce te face sa crezi asta? faptul ca nu se accepta deshumarea?

Pozitia oficiala a Cimitirului Ghencea Militar este ca Nicolae Ceausescu nu a fost ingropat acolo. Nu exista niciun act care sa ateste acest fapt si singurul indiciu in sensul acesta e "ceea ce s-a vehiculat in presa". In concluzie, care sunt motivele pentru a crede ca Nicolae Ceausescu e acolo, in afara de un zvon care s-a propagat, ce-i drept, in toata tara, dar care nu poate fi confirmat de nimeni?

SSK29.01.2008 22:15

La urma urmei, ce relevanta are unde a fost ingropat? Doar nu credeti ca de fapt e viu si se ascunde prin Argentina sau Bolivia...

strezahuzum29.01.2008 22:30
La urma urmei, ce relevanta are unde a fost ingropat?

Ei, stii tu. Mormantul devine loc de pelerinaj pentru nostalgici, etc. De-aia dupa procesul de la Nurnberg nazistii executati nu au fost inmormantati ci incinerati iar cenusa imprastiata intr-un rau, daca nu ma insel.

PS: Posibil sa ma insel cu amanuntul daca Valentin era ori ba fiul natural al lui Nicolae Ceausescu. Oricum, asa cum s-a mai spus, e un amanunt relativ lipsit de importanta.

danimarcu29.01.2008 23:09
Cu totii trebuie sa intelegem, de la cel mai mic pana la cel mai mare, indiferent de varsta, nu Ceausescu a fost buba ci faptul ca nu i s-a opus nimeni. Nu exista niciun caz in care Ceausescu sa fi fost contrazis de cineva iar acela sa fie pedepsit pentru asta. Nu i se opunea nimeni, cu totii au fost niste lingai. Asta a fost nenorocirea. Un om simplu cum a fost Ceausescu nu a rezistat la asa ceva, de aici paranoia si megalomania care l-au prins in ultimii ani, el fiind doar un continuator al unui sistem imbecil si al unei ideologii nascute moarta.

Ba au fost destui care i s-au opus.Dizidenti se numesc.Doar ca nu au fost sustinuti.

Sunt atatea cazuri de oameni exilati,batuti,aruncati prin puscariile comuniste,omorati samd,pentru ca i s-au opus lui Ceausescu.Imi vine acum in minte un exemplu :la unul din ultimele Congrese ale PCR ,a fost un individ in sala(cred ca Parvulescu,daca nu ma insel) care ,in mijlocul unei sali pline de aplaudaci s-a ridicat in picioare si a spus ca el nu e de acord ca Nicolae Ceausescu sa fie reales.Imediat lumea a inceput sa scandeze numele tiranului,si totul s-a aplanat repede.Nu stiu ce s-a intamplat dupa,cu respectivul,dar daca atunci macar jumatate de sala avea curajul acelui om,probabil ca istoria se scria altfel.

In rest,ai dreptate,totul era raportat asfel incat sa-i gadile mereu timpanele in mod placut "tovarasului"...

«12»