FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Exemplul francez

«12»
fcsteaua.ro13.01.2008 07:21

Am ales sa scriu acest articol, fiind saturat si oarecum dezgustat de jenanta scuza a finantatorilor cluburilor de fotbal din Romania.

Aceea ca in fotbal doar se baga bani, ca nicidecum nu se face profit. Mai mult, aceasta scuza este si una din explicatiile pentru lipsa investitiilor in infrastructura.

Exemplul ales de mine este Olympique Lyonnais, acum deja un celebru club francez. Ceea ce nu stie multa lume, este faptul ca acum 20 de ani marele Lyon activa in Ligue 2.

Cum s-a reusit ca in numai doua decenii, un club de Liga secunda sa ajunga sa domine Franta si sa faca furori in Europa intr-o maniera de mare club? Raspunsul este simplu: o strategie pe termen lung, gandita si dusa la bun sfarsit de un om extrem de capabil: Jean-Michel Aulas.

Aulas a preluat clubul in calitate de presedinte in sezonul 1986-1987 si dupa 2 ani l-a promovat in Ligue 1. Interesant de mentionat ar fi faptul ca la preluarea clubului, Aulas a promis ca in 4 ani va juca in cupele europene. In sezonul 1990-1991, al patrulea de la instalarea noului presedinte, O.L. termina pe 5 in Franta si se califica pentru Cupa UEFA.

De aici, desi au mai fost cateva sezoane neconvingatoare, Lyon-ul a mers inainte dupa un plan sportiv si financiar genial.

Achizitiile de jucatori facute cu inteligenta, precum si atragerea multor sponsori au stat la baza performantelor cu adevarat deosebite.

In prezent, brandul "Olympique Lyonnas" cuprinde atat de multe ramuri, incat este unul dintre cele mai performante din Europa.

Atat din punct de vedere sportiv, cat si din punct de vedere financiar. Exista de pilda restaurante O.L., un parteneriat cu o retea de telefonie mobila care ofera anumite avantaje fanilor O.L., un lant de magazine cu cele mai diverse produse. Toate sub marca O.L.

Iata deci ca se poate. Fara investitii de sute milioane de euro (cazul Chelsea), doar cu o strategie pe termen lung, bine pusa la punct si evident cu oameni instruiti sa puna teoria in practica.

Departe de mine gandul de a face reclama clubului francez, atata doar ca il consider un exemplu de urmat. Inclusiv pentru cluburile din Romania.

Nu pot sa nu ma gandesc la Steaua, cea mai iubita echipa de fotbal din tara, unde daca s-ar aplica idei identice, am avea motive intemeiate sa speram ca in mai putin de 20 de ani am putea sa ne batem de la egal la egal cu marile cluburi europene.

yo_marius

Kustic13.01.2008 07:35

nu te mai uita la alti in troc... comenteaza pe ce ai tu in torc si-n cocina! nu compara franta cu Romania pe nici un plan!!!

Virgil13.01.2008 07:51

Ca sa progresezi trebuie sa vezi ce e in jurul tau. Sa analizezi cum, de ce si in ce conditii au realizat altii progresul. Articolul lui Marius arata ca nu e simplu sa ajungi la varf. Iti trebuie in primul rand un om destoinic, cu idei, care crede in idealul sau. Apoi e nevoie de rabdarea si atasamentul factorilor implicati, conducatori, executanti, suporteri. De la o astfel de idee, un patron care stie ce vrea, poata sa traga concluzii care sa foloseasca propriului club. Nu trebuie sa urmeze pas cu pas ce a facut Aulas, trebuie doar sa caute oameni potriviti, cu experienta si rezultate in fotbal, cu idei care pot asigura cresterea incet dar sigur a rezultatelor sportive si implicit financiare. In acest moment Steaua nu are asa ceva.

dee13.01.2008 07:53

Strategii pe termen mediu si lung se pot intalni si la noi. Priviti numai CFR-ul cum a evoluat din 2001(cand se zbateau in Liga a 3-a) pana in 2008. Daca ai o echipa puternica si profesionista in spatele echipei propriu zise, orice e posibil. Traseul ascendent al 'clujenilor' este in primul rand rezultatul managementului eficace.

stelistu_613.01.2008 09:00

CFR cu blat a intrat A. Iar la francezi a fost, este si va fi in continuare seriozitate maxima.

Lacatush13.01.2008 09:20

Si la Steaua se observa aceeasi strategie ca si la clubul lionez...numai ca e intr-o forma invers proportionala. Strategia pe termen lung a lu Becali si a echipei manageriale de la Steaua e ...de a distruge si ingropa clubul ,si nu aceea de a-l ajuta.

MoWeed13.01.2008 09:23

la Steaua nu se poate vorbi de asa ceva.....

Spre deosebire de OL Steaua are o istorie bogata dar conducerea e de un amatorism iesit din comun. Cat timp e ciobanul aici nu va veni nici un om competent in conducere ci numai oameni care sa faca exact ce vrea acest analfabet

In afara de CFR Cluj nu cred ca exista o echipa in Romania care sa aiba o conducere competenta in adevaratul sens al cuvantului(adica patronu baga bani si atat in rest se ocupa presedintele si antrenorul)

AdrianUltras2513.01.2008 09:29

Nu cred ca Steaua duce lipsa de strategii pe termen lung.

De cand a venit Ilie la echipa, Steaua a cumparat foarte multi jucatori tineri, de viitor: 4 de la Sc de fotbal Gica Popescu,2 de la Jiul,1 de la Cluj,etc.

Daca mai punem aici faptul ca de la echipa a2a au disparut numele de becalii, putem sa zicem ca exista o strategie pe termen lung.

Problema la noi e strategia de sezon, pe un an.

Acum ca sheepfuckerul a vazut ca banii din cl vin si de pe locul 2, locul 1 nu mai e neaparat un obiectiv.

Obiectivul Stelei in fiecare an e mai nou calificarea in CL.

Din aceasta cauza lipsesc investitiile necesare castigarii unui titlu.

Ca sa castigi un titlu iti cumperi jucatori care sa faca diferenta.

Ca sa ocupi locul 2 iti cumperi jucatori de lupta, travaliu, rezistenti,etc.

Jucatorii care faceau diferenta la Steaua ori au fost vanduti(Bostina,Thereau,Elton) ori au disparut(Dica,Badea,Iacob,Nicolita).

Pe vremea lui Protasov acei jucatori aveau libertate de miscare si puteau sa isi faca treaba linistiti. Dar odata cu venirea antrenorilor italieni(si daca vrem sa ne gandim un pic, vo vedea ca din aceasta categorie fac parte Piti,Zenga,Oli,Hagi,Pedrazzini - si cica de ce nu mai e Steaua, Steaua vitezista!) libertatea de miscare a disparut, defensiva a devenit preocuparea principala,etc

Steaua trebuia sa raspunda vanzarii lui Thereau cu cumpararea unui jucator care sa poata face diferenta.Au fost adusi insa Gurita si Zaharia(pentru ca pe Neaga si Surdu nu ii pot incadra la atacanti - ca nu joaca deloc pe acel post!)

Sa vedem daca acest Habibou este jucatroul care sa poata face diferenta.

Din cate am auzit despre el e un varf de viteza dar care are si gabarit.

E greu sa gasesti un jucator de 192 cm inaltime care sa aibe si viteza.Sper sa fie asa.

Si mai sper ca Laca sa nu faca gresala sa il foloseasca pivot. Sa il puna atacant central dar cu fata la poarta, nu cu spatele!

Eu inca astept sa vad ce va mai aduce strategia pe teremen scurt a Stelei.

MoWeed13.01.2008 09:45

@AdrianUltras25

S-au luat jucatori tineri dar nu li s-a dat nici o sansa multora dintre ei. Sa zicem ca Ochirosii si Bicfalvi au confirmat cat de cat. Dar Al Iacob Tudose Litu Simion au ajuns sa joace pe la echipe care se bat la retrogradare si probabil au invatat de la "jucatorii cu state vechi" de acolo smecheriile vietii de fotbalist:masini, femei, viata extrasportiva tumultoasa. Daca ii trimite la acele echipe normal ca se plafoneaza.

Cum aici e luat exemplul celor de la OL iti dau 2 nume:Ben Arfa si Benzema. Nu au fost jucatori determinanti la inceput dar s-a insistat cu ei li s-a dat sansa sa creasca nu au fost imprumutati la echipe de la retrogradare

Oricum cam de un an Seaua cumpara haotic si prost(asta cand ii mere DVD-ul lui Ilie) vezi transferurile din vara din 8 jucatori au confirmat numai cei straini Zapata, Emeghara(care oricum era deja o certitudine in Liga 1) si Golanski(care e un jucator vazut de MM).

Nu avem scouteri nenumarati cum au cluburule din Europa(cine auzise de Essien si Diarra inainte sa joace la OL) si situatia juniorilor la Steaua este execrabila ultimul jucator format de Steaua care a si jucat mult timp la noi fiind Paraschiv(!!!!!)

Problema e ca datorita patronului multi jucatori nu vor sa vina la Steaua. Ciobanul vede numa banii asa ca da exact cati bani ii trebuie pentru locul 2 nimic mai mult ca nu cumva sa se diminueze profitul din CL.

AdrianUltras2513.01.2008 09:50

MoWeed

BenArfa joaca la Lyon de vreo 4 ani.La inceput era tot rezerva.Acum s-a impus si el si Benzema pentru ca au plecat jucatori(Malouda) sau pentru ca unii jucatori nu au dat randament sezonul asta(Fred care a fost accidentat).

Dar ai dreptate.

Nici eu nu as fi imprumutat tinerii.

I-as fi tinut langa echipa si i-as fi pus sa joace pentru echipa a 2a daca nu prindeau lotul mare.

Oricum, se pare ca Tudose,Litu si Simion s-au impus la Buzau si ca pot sa fie variante de viitor.

MoWeed13.01.2008 09:54

AdrianUltras25

Asa sa fie cu Litu, Simion si Tudose cum zici tu....sper sa se impuna si la noi pentru ca la transferuri stam rau de tot....Orice jucator care cere un salariu mai mare decat a lu Radoi nu e bun ca vrea prea mult.

AdrianUltras2513.01.2008 10:01

MoWeed

nu imi place ca lumea il ataca pe Radoi.

Nu e vina lui ca ciobanul e prost.

Baiatul ala Tudose m-a impresionat.Joaca superb.Are viteza,intaltime,tehnica.poate sunt subiectiv dar il vad peste Mardare.de fapt singurul lucru la care il intrece Mardare e experienta.

Simion a confirmat inca de anul trecut cand, la UTA, tot sub Lacatus, juca ba in atac, ba la mijloc(poate fi noul Dica)

sper sa mai confirme si alti jucatori.

zloty13.01.2008 10:10

Pai diferentza dintre Steaua si lion e ca una are la conducere un profesionist iar alta un cioban nebun care crede ca le stie pe toate ,am obs si eu ca se aduc o gramada de juniori la Steaua da sper sa si aibe seansa sa joace la prima echipa ,de ex bicfalvi cred car trebui folosit ca titular cel putzin in meciurile cu echipele mai slabe

bad_joke13.01.2008 10:33

deci la Steaua un jucator care facea diferenta era Nicolita,inseamna ca tu te uiti la alta echipa si al alti jucatori,Nicolita a fost al inceput un jucator care alerga(ceea ce face si acum),dar TEHNICA nu a avut vreodata,maximul care ai fi putut scoate de la Nicolita,este ceva de genu lui Rise de Liverpool,nici ala nu are tehnica dar are o viteza si un sut de temut....pe cand la Nicolita ia disparut si viteza,e un jucator care nu face diferenta nici in Liga a 3 a dapai in prima,nu a fost si nu va fi un jucator care face diferenta............sal

bad_joke13.01.2008 10:42

Cu siguranta,s-a mai spus,la Steaua nu se va face performanta in veci,atata timp cat finantator e Becali.

El taie si spanzura la Steaua,cum dreaq poti d aun jucator ca Zaharia,sa zicem experimentat ,nu neaparat batran,pentru ca la 30 ani nu poti fi considerat batran sa plece de la Steaua dupa ce a iesit pe locul 2 dupa Dica in clasamentul golgeterilor de la Steaua?E ca si cum ai face ceva bine la servici si te da afara sefu ca ai adus prea multi bani firmei...e absurd!

Daca se schimba conducerea sa zicem de anul asta si vine oricare stelist adevarat,eu zic ca Hagi ar avea destui bani cat s acumpere Steaua si sa faca transferuri sau ma rog s anul fie stelisti neaparat sa vrea pur si simplu progresu afacerii,lasand pe mana profesionistilor toata afacerea si la sfarsit sa analizeze,ba asta e bilantu:e bun mai stai la echipa,e slab,afara cu el,dar sa se puna obiective clare antrenorului si in momentu n care nu se indeplinesc sa fie demis.

Un alt lucru ar fi sa faca o baza sportiva pentru copii si juniori care sa atraga ca un magnet,sa aduca scouteri profesionisti,sa caute tot timpu oameni,sange proaspat,si apoi sa astepte rezultatele.

Sunt atatea de facut,incat macar cateva din obiective sa fie realizate si ar fi o diferenta vizibila.Primul obiectiv cu care ar trebui sa se inceapa la Steaua ar fi demisia conducerii Becali! :steag_steaua_ro:

Virgil13.01.2008 10:47
Oricum, se pare ca Tudose,Litu si Simion s-au impus la Buzau si ca pot sa fie variante de viitor.

Eroare. Litu si Simion urmau sa devina moneda de schimb pentru un transfer de care Steaua era interesata.

c.ronaldo1713.01.2008 10:48

E o diferenta uriasa. Pai in primul rand Lyon joaca in tara vicecampioanei mondiale de acum, si campioanei de acum 20 de ani. In al 2`lea rand e vorba de cultura, de societate. Oricat am vrea, nu putem compara Romania cu Franta. Ce fotbal da FRANTA si ce fotbal da Romania? Noi ne chinuim pe stadioane croite din jumatate iarba jumatate noroi, in timp ce ei joaca numai pe stadioane de 5 stele.

Revenind la strategie. Pai pentru a avea o strategie este nevoie de tinere talente aduse din intreaga lume. Pentru ai avea pe ei este nevoie de scouteri. Pentru a avea scouteri este nevoie de finantator, nu de creditor.

Si nu in ultimul rand continuitate pe banca. Noi am avut 6 antrenori in 4 ani! RUSINOS!

Felicitari Marius pentru articol! :)

MoWeed13.01.2008 10:56

AdrianUltras25

Nu era intentia mea sa-l atac pe Radoi si-mi pare rau daca asta s-a inteles dar asta e adevarul ciobanul nu o sa dea salarii mai mari ca a lui Radoi.

c.ronaldo17

Din pacate ai dreptate insa nici un club din Romania nu face nimic sa micsoreze aceasta distanta. In afara de Ghencea si stadionul CFR-ului(din cate am inteles o sa construiasca o a 2-a tribuna acoperita) care la nivel european sunt acceptabile restul stadioanelor sunt niste ruine. Inteleg ca nu sunt bani dar nici nu-i intereseaza pe patroni(de exemplu la stadionul de sub pod o peluza de inchisa de vreo 2 ani ca sta sa se darame). Si inainte sa aducem talente din alte tari ar trebui sa ne creem si noi centre performante de juniori nu sa se antreneze in parcare

AdrianUltras2513.01.2008 11:00

Virgil

faptul ca sheepfuckerul nu are habar despre fotbal si ca nu si-ar da seama de un jucator bun nici daca ar fi declarat cel mai bun de catre fifa nu e o noutate.

Am citit si eu treaba aia si mi se pare o tampenie sa dai un international de tineret(Simion) pe alt international de tineret.

Degeaba se tot lauda, sheepfuckerul nu are ochi la jucatori si nu are nici o treaba cu fotbalul.

Vorbim totusi despre un om care i-a dat afara pe Bostina si Elton pentru ca nu au valoare, care l-a vandut pe Thereau si care refuza sa il cumpere pentru ca nu are valoare de Steaua dar pentru care jucatori ca Gurita si badoi au valoare si reprezinta solutii de viitor.

Virgil13.01.2008 11:03
Nu era intentia mea sa-l atac pe Radoi si-mi pare rau daca asta s-a inteles dar asta e adevarul ciobanul nu o sa dea salarii mai mari ca a lui Radoi.

Radoi merita cu prisosinta sa aiba unul dintre cele mai mari salarii la Steaua. Se spune ca salariul lui atinge 300.000 euro, dar in realitate a castigat si 500.000 euro pe an. Si ceilalti jucatori au castigat cu mult peste salariile din contract.

Vorbim totusi despre un om care i-a dat afara pe Bostina si Elton pentru ca nu au valoare, care l-a vandut pe Thereau si care refuza sa il cumpere pentru ca nu are valoare de Steaua dar pentru care jucatori ca Gurita si badoi au valoare si reprezinta solutii de viitor.

Nu cred ca de lipsa de valoare era vorba la Bostina si Elton cand a renuntat la ei. De pe urma lui Thereau a fost fericit sa castige o suma considerabila si sa recunoastem ca si Cyril dorea sa plece, sfatuit de prietena sau sotie. Pe Gurita nu a dat decat 1/10 de milion de euro (chilipir), iar cu Badoi s-a pacalit cu adevarat. Unde nu-i cap vai de echipa.

steaua_gloria13.01.2008 11:12

Daca noi evoluam ca OL , acum eram extraterestrii, martieni sau cum vreti voi sa le spuneti.

AdrianUltras2513.01.2008 11:44

Virgil

pe Bostina si Elton i-a dat afara pentru ca nu ii placea. iar pe Thereau l-a dat pe o suma mica!

2,9 milioane e o suma mica.uite ca dnepr da 4 mil pe Mazilu iar Mazilu nu e in nici un caz mai bun ca Thereau de anul trecut.

ca a vrut el sa plece asta e alta poveste.problema era ca daca sheepfuckerul voia sa il tina, putea sa o faca.jucatorul era legat de club printr-un contract.daca nu voia sa vina la echipa trebuia suspendat. sa vedeti atunci cum venea si cum tragea la antrenamente de parca viata lui ar fi contat de asta.

s-a intamplat cu jucatori mai mari.deci ar fi mers si la Thereau.

uitati la amariei, la handbal. a facut scheme ca nu vrea la Cluj, cei de la Cluj au suspendat-o iar acum fata joaca pentru Cluj si a uitat de toate dorinetele ei.

Am mai zis-o si o mai zic.

cred ca sheepfuckerul isi pregateste plecarea.

de asta nu mai prea baga bani la echipa si de asta vinde tot ce prinde.

probabil ca la anul, daca nu face 5%, o sa plece.

sa dea Dumnezeu!

LARI13.01.2008 13:50

Olympique Lyon este un exemplu pentru multe echipe. Asa cum Real Madrid a intrat in manualele de marketing dupa o perioada in care era cat pe-aci sa intre in faliment, asa si Olympique Lyon va ramane in istorie ca un club cladit cu muuulta inteligenta.

Problema e ca acolo si tehnicienii au respectat strategia impusa "de sus". Toti antrenorii care s-au perindat in ultimii 8 ani pe banca tehnica a campioanei Frantei au avut un "11" stabil, "plombat" doar cat era necesar ca mecanismul sa aiba o viteza de mers cat mai mare.

La Steaua a fost asa: Piturca a cladit, dupa 4 ani si vreo 5 echipe o formatie care a castigat un campionat, o Supercupa si care a facut o figura frumoasa cu Southampton si Liverpool in UEFA. A venit Zenga, care a continuat, in linii mari opera lui Piti, dupa care Protasov a schimbat complet filozofia de joc a echipei. Dupa alte 6 luni a veni Olaroiu, cu o alta conceptie de joc.

Problema la noi e ca ceea ce numim noi strategie pe termen lung (investitii in juniori), la Lyon si oriunde in alta parte e doar o particica dintr-un business plan extrem de bine gandit si foarte bine articulat. La ei se planifica investitiile, suporterii sunt atrasi in tot felul la stadion si alaturi de echipa s.a.m.d.

La noi, cici jegali se zgarceste la bani, sponsorii sunt priviti ca in vorba aia veche "Noi nu ne vindem tara", iar suporterii sunt tratati ca posibili pushcariashi "cand o sa cashtig io alegerile, ca io n-am nevoie de huligani la mine-n casa, pe Ghencea".

E excelent ca privim atat de departe, insa e teribil de dureros sa vedem ca la noi lucrurile sunt inca in Comuna Primitiva.

CaTaLiNsm StElIsTu13.01.2008 15:45

Vise taica'.....vise......am mai spus-o eu...de Jiji e doar gura....banii cu care se tot lauda nu ia vazut nimeni niciodata.Aici vorbim de lichiditati,nu de averi prin mismasuri facute cu schimburi de terenuri cu care si-a facut avere...

Iar revenind la subiect...nu pot decat sa zambesc amar...strategie pe termen lung...la creditor o sa vedem noi asa ceva...omul ala care fugea cu banii dupa echipe,care umba si acum sa faca jocuri de culise pradand sume importante...un om care nu simte pericolul decat cand flacara i-l frige la mana...sa fim seriosi.Sa avansat si am sustinut mereu ideea ca acest sezon si cel mai probabil si urmatorul,e unul compromis...asa ca ar fi mai bine sa se restructureze echipa si sa se puna bazele unei echipe innoite,potente din punct de vedere valoric,care sa devina prin omogenitate si valoare o echipa puternica...deci cu alte cuvinte s-ar impune mitt-ul pasari Phoenix.Binenteles...asta e o utopie cand privim catre"tatucu Jiji".

E doar parerea mea insa raman la ideea ca zvagnirea Stelei si Rapidului in cele 2sezoane Europene din anii trecuti a fost doar o intamplare pentru ca la noi dorinta e mai mare decat capacitatea si doar astfel vom putea reusi sa iesim in Europa.Fotbalul European si Mondial e in plina expansiune iar noi cam stam pe loc...transferurile acestea de prin ligile secunde ale altor campionate modeste ca si al nostru nu aduc performante ci doar iluzii.

The Flyer13.01.2008 15:57
Eroare. Litu si Simion urmau sa devina moneda de schimb pentru un transfer de care Steaua era interesata.

aici ai dreptate!au vrut sa-i cedeze definitiv la buzau in schimbul lui eze!in cazul asta,mai e ceva de spus?!?

«12»