FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

STEAUA ªI O EXPLICAÞIE INUTILÃ

«12»
fcsteaua.ro12.01.2008 09:35

Scriu despre trecutul Stelei deoarece asta mi s-a cerut de organizatorii site-ului, oarecum consolându-ne cã amintirile ar putea fi pansamente la rãnile prezentului. Departe de a fi un paseist, care deabia așteaptã ca azi sã se refugieze în ieri, sufãr cumplit din cauza circumstanțelor în care un club de talie europeanã a fost îngrãmãdit în stãnoaga unui primitiv parcã aterizat din preistorie. Oricâte proteste, ironii, pamflete ai îndrepta înspre un om neinstruit, nu-i vei spori glagoria și nici mãcar nu va crește cu un centimetru în înãlțime.Un clovn-dictator a pus mâna samavolnic peste un land democratic încã din "timpul celãlalat" (exprimarea liberã a paselor Stelei Sevilliene, ce eșantion sublim de libertate, în cea mai feroce tiranie !).

Va trebui sã ducem o vreme(sper !) crucea asta nedreaptã, ca o cumpãnã în evoluția unei echipe cum multe n-au fost în uitata Europa de Est. Steaua a intrat în care de triumf în miezul Europei în 1986, dar generalii ei, buimãciți de Canal, Transfãgãrãșan și strânsul recoltei, sub presiunea unor bugete nevolnice postdecembriste, au comis greșeala impardonabilã, la presiunea unor ospãtari și neica nimeni sociali, de a abandona o "unitate de elitã" sportivã la voia sorții. Ciobanul din Pipera a intuit mina de aur din Ghencea și cine mai crede cã el doar a investit în fotbal îl suspectez de o naivitate înduioșãtoare. Deja a realizat beneficii de milioane de dolari în urma acestei acaparãri, pe fondul resemnãrii generale, iar nepriceperea sa cronicã la fotbal, cu episodul exponențial Hagi, mutã bulevardul Gloriei pe o ulița glodoasã din Pipera copilãriei.

ªi pe mine mã revoltã criza de management (aghiotanții lui Aghiuțã nu pot fi decât niște cârpe depersonalizate, cã altfel și-ar pierde locul de muncã), transformarea unor fotbaliști în niște sclavi (cât de umilit s-a simțit Zaharia, cu un randament bun de golgeter, eliminat din lot pe o toanã a patronului), lipsa unor contracte cu clauze ferme, care sã nu permitã unui bolnav sã se manifeste asupra destinului unor sportivi în funcție de crizele sale. Meritul supraviețuirii Stelei la nivel rezonabil se datoreazã strãduinței și talentului jucãtorilor, dar și aceștia sub "presiunea" conturilor grase n-au mai "murit" pe teren. Stilul vitezist al Stelei a fost îngropat de niște artizani ai defensivei excesive și vom ajunge la vorba lui Fãnuș Neagu despre un alt anacronic: "Angelo a ținut fotbalul nostru în loc cu peste 50 de ani".

În ultimii 5 ani Steaua n-a fãcut 10 meciuri memorabile, iar victoriile la scor au fost excluse din vocabularul ei. Bucuria de a juca înlocuitã cu jubilația nãtângã de a încasa. Cât de insultatã e inteligența noastrã, dacã Becal preia o "tinichea" (el care nu știe cine a marcat golurile din penalti la Sevilla) și peste noapte ajunge sã fie evaluatã la 200 milioane de euro ? Geniul, sudoarea, abnegația unor generații de fotbaliști extraordinari au fãcut ca dupã ani de la isprãvile lor memorabile Steaua sã fie acceptatã în G40, grupul incluzând primele 40 echipe europene ale tuturor timpurilor. Spiritul de revoltã m-a dus înspre agitația valurilor periculoase din larg, uitând de explicația ce v-o datorez.

Am 60 de ani(vârsta Stelei), am fost cândva un economist foarte bun(ca sã nu zic de elitã) în comerțul exterior, Becalii cimentului nu s-au lãsat pânã nu m-au eliminat din sistem, cu un cinism de care sunt în stare doar aceste lipitori ieșite dupã ploaia revoluției. Dacã nu gãseam refugiul în scris și în aceastã iubire de Steaua(îmi rãmãsese câteva idealuri, nu era totul pierdut !) aș fi luat-o razna. M-a impresionat inteligența și calificarea bãieților de la www.fcsteaua.ro și am acceptat sã vã plictisesc periodic, într-un mileniu al trãncãnelii. Închei cu o paradã de erudiție (m-a marcat și pe mine formidabilul Zapata), ca sã dau sens acestei cronici, un aforism de Lucian Blaga: "Cumplitã ereditate apasã pe Steaua noastrã". Asta sã nu uitați niciodatã...

Constantin Ardeleanu

rockist12.01.2008 09:55

e trist ca exista oameni (eu nu ii pot numi suporteri , pentru ca nu ma pot asocia cu ei , e trist sa te bucuri la victorie si sa suferi la ingrangere alaturi de niste grobieni lipsiti de orice judecata)care nu numai ca il sustin pe George Becali , dar intr-un fel il admira ! nu mai vorbesc de presa care aloca mai multe randuri ineptiilor acestui personaj decat oricarui eveniment . Eu merg pe Ghencea din 1997 , in deplasari am fost in aproape toate orasele tarii , dar in acest an am renuntat sa mai merg pe stadion pentru ca pur si sinplu nu mai ma identific cu ce a ajuns Steaua

greenyes12.01.2008 10:10

Tot respectul Domnule Ardeleanu pentru ceae ce faceti. Cum am mai spus o de multe ori, dumneavoastra si stelistii mai vechi trebuie sa deschida ochii stelistilor tineri imbuibati cu zer piperiot. Fara trecut nu exista prezent si mai rau, nu exista viitor.

Explicatia articolelor dumneavoastra nici nu trebuia sa existe. Numai cunoscand istoria care sta in spatele prezentului poti aprecia adevarata valoare a unui lucru, a unei tari, a unui club de fotbal in cazul nostru. In zilele de astazi, noi romanii in general iar in cazul nostru aparte, noi stelistii, ne putem mandri doar cu trecutul nostru care spre norocul nostru a fost unul GLORIOS.

Stelistii tineri nu or sa inteleaga niciodata ce a insemnat si ce trebuie sa insemne Steaua daca nu cunosc istoria clubului.

Continuati sa deschideti ochii stlelistilor!!!!

Marius

laur_2312.01.2008 11:44

Dragul nostru domn Constantin Ardeleanu ! sa stiti ca nu ne plictisiti deloc !!!( cred cu tarie ca aceasta este si parerea celorlalti- cel putin a majoritatii stelistilor ce posteaza pe acest site...);

comentariile dvs. sunt tot timpul pertinente si la obiect si, fata de altii, aveti un discurs care se preteaza perfect la realitatea zilei de astazi-in care traieste suflarea stelista;

va urmaresc cu admiratie inca de la mijlocul anilor '90- cand, impreuna cu alt mare stelist, ma refer la Dumitru Amariei, conduceati acea publicatie bilunara numita Steaua Sport Magazin...

ani de zile am citit acea revista(beneficiind si de faptul ca tatal meu era militar si aveam acces mai usor la ea) si va respect pentru ceea ce ati facut in calitate de colaborator al acestui club !

este bine ca le precizati celor mai tineri(desi n-am decat 29 de ani)-care n-au prins generatia Sevilla si apoi finalul anilor '80- adevaratele valori ale Stelei si spiritul care a stat la baza acestei iubiri nemarginite pe care o avem pentru Steaua NOASTRA!!!

ESTE BINE ca ne mai aduceti aminte din cand in cand de marii perfomeri ai acestei echipe

(gen Constantin, M.Raducanu, Apolzan, Lita Dumitru, MARELE Ion Alecsandrescu, Iordanescu etc)-

pe care multi dintre noi nu i-am vazut jucand decat in imaginile de arhiva si n-am auzit despre ei decat de la parinti si de la cei mai in varsta;

asadar. domnule Constantin Ardeleanu- Va Multumim ca existati si ca, la fiecare aparitie, subliniati ceea ce este cel mai important-SPIRITUL STELIST ( TOT CEEA CE MAI AVEM IN ACEST MOMENT)

MoWeed12.01.2008 12:54

Ce bine ar fi daca toata lumea ar gandi ca domnul Constantin Ardeleanu. Ma bucur ca exista cineva care sa aminteasca de valorile Stelei mai ales pentru noi suporterii mai tineri care n-au prins decat perioada Becali....

Articolele dumneavoastra nu plictisesc pe nimeni. Oricine ar sustine contrariul nu este suporter adevarat!!

ULTRASZ0R12.01.2008 13:05

Scrieti domnule Ardeleanu mai des.... plictisiti-ne daca se poate zilnic cu astfel de articole .... mi-ati castigat respectul, restul "colegilor" au de mancat mult pana sa se ridice la un nivel ca cel la care dumneavoastra va aflati. Punctati perfect ranile noastre, a stelistilor adevarati, a celor ce zi de zi vad viata-n-ROS ALBASTRU ! JJ bkl la m00011111111111111111111111133333333333 m0000000000rrrrrrrrr111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111

111111111111111111111111111111111111111 ZDREANTOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

LARI12.01.2008 13:24

Domnule Constantin Ardeleanu,

In primul rand, va multumim ca existati! In al doilea rand, va multumim ca sunteti Stelist si, nu in ultimul rand, cel mai multe multumiri se indreapta catre modul in care scrieti pentru noi si pentru Steaua.

Sa va dea Cel de Sus multa putere, sanatate si tot ce-si mai poate dori un om.

Va doresc inca 60 de eternitati cu care sa ne incantati!

Cu plecaciuni...

AdrianUltras2512.01.2008 13:44

Sa ne mai "plicitisiti" multi ani de acum inainte domnule Ardeleanu!

Imi face foarte mare placere sa va citesc articolele.

Nu cred ca sunt subiectiv cand zic ca ce scrieti dumneavoastra e peste orice articol care apare in orice ziar din tara.

E extraordinar de mult mai placut sa citesti un astfel de articol decat unul in care scrie ca varul,prietenului,vecinului,soacrei,unchiului,postasului lui Mutu s-a scobit in nas.

in legatura cu sheepfuckerul, cred ca vrea sa plece.De aia nu mai baga bani in echipa.Probabil dupa alegerile din 2009, daca nu face 5%, va pleca.Si nu mai vrea sa investeasca acum ca sa nu cumva sa piarda banii.

84ava12.01.2008 14:33
in legatura cu sheepfuckerul, cred ca vrea sa plece.De aia nu mai baga bani in echipa.Probabil dupa alegerile din 2009, daca nu face 5%, va pleca.Si nu mai vrea sa investeasca acum ca sa nu cumva sa piarda banii.

sa dea D-zeu...

In legatura cu articolele dvs mii de multumiri.Nu indraznesc sa fac nici un comment pentru ca aflu o gramada de informatii noi pentru mine recunosc si care imi imbogatesc vocabularul meu stelist.Pur si simplu le citesc ca pe o carte buna.

Si mai imi pare bine ca ii apreciati pe baietii de pe fcsteaua.ro,chiar fac treaba buna:).

Numai bine,sanatate si putere de a ne "plictisi"!

LARI12.01.2008 14:37

A zis, intra-adevar, ca daca nu castiga alegerile din 2009 se va retrage din viata publica. A si subliniat ca nu e vorba doar de viata politica, ci de cea publica.

Personal, nu prea cred ca se va retrage el... A zis-o de prea multe ori: "Am riscat viitoru familiei mele pentru Steaua. N-o s-o vand in veci!".

Oricum, astept alegerile sa-i vad inca o data mecla neagra de suparare ca e LOSERUL DE SERVICIU AL Romaniei!

Sa fie intr-un ceas bun!

godfather8612.01.2008 15:50

Nu a facut 10 meciuri memorabile??????????????????????????????????????????????????????

Tu la ce sport te-ai uitat????????????????????????????????????????????????????

Aloooooooooooooooooooooooooooooo?

Semifinala de Cupa UEFA???????????

2 calificari in UCL???????????????????????????????????????

2 titluri CONSECUTIVE???????????????????????????????????????????????????????????

3 primaveri europene consecutive?>??????????????????????????????????????

Mai bine culca-te ca esti partalel cu sportul asta.

Dany's12.01.2008 16:27

Ar trebui mai mult de atat

vlad_cj12.01.2008 16:30
Nu a facut 10 meciuri memorabile??????????????????????????????????????????????????????

Tu la ce sport te-ai uitat????????????????????????????????????????????????????

Aloooooooooooooooooooooooooooooo?

Semifinala de Cupa UEFA???????????

2 calificari in UCL???????????????????????????????????????

2 titluri CONSECUTIVE???????????????????????????????????????????????????????????

3 primaveri europene consecutive?>??????????????????????????????????????

Mai bine culca-te ca esti partalel cu sportul asta.

Ar trebui sa il iei cu saru'mana pe autorul articolului, in primul rand...

Daca tu consideri meciuri memorabile cele cu Zaglebie, Bate Borisov, Vaslui( cand s-a castigat titlul) nu stiu zau care e mai pararel...

Au fost meciuri memorabile, insa prea putine...se pot numara pe degetele de la o singura mana...din pacate.

Foarte bun articolul, felicitari.

bad_joke12.01.2008 17:12

Articolul a fost bun,dar eu sincer iti spun parerea mea,nu-mi place sa vorbesc de istorie prefer sa vorbesc de niste probleme actuale,imi place sa vorbesc de istoria Stelei doar cand sarbatorim ceva,atunci da,mi se pare excelent,dar restu articolelor,de genu"Steaua lui Ilie Savu" sincer ma plictisesc,sa ascult atatea metafore.

Parerea mea este ca se tot vorbesc de vechi jucatori memorabili,nu ma refer la Steaua,si sunt considerati niste genii,dar eu spun fara jena,ca daca fotbalul nu ar fi fost doar marketing,si ar fi fost lasat doar la rangu de sport,cei din ziua de azi,le-ar fi dat clasa la jucatori ca Pele,Maradona si alti,dar daca nu ar fi fost transformat intr-o afacere,nu ar mai fi fost asemenea progrese,de viteza,tehnica si in primu rand echipamente,care ajuta foarte mult jucatorii din zilele noastre,dar sincer jucatori de azi sunt la fel de talentati,sa nu ne mai fie rusine sa recunoastem ca cei din ziua de azi sunt cel putin la fel de buni ca cei din acele vremuri,nu ma refer la jucatori din ziua de azi de la Steaua,cu siguranta jucatori vechi sunt niste legende pe lnga cei din ziua de azi,cei care au ajuns la Steaua sunt foarte foarte putin talentati,si dau un singur exemplu de jucator antifotbal Banel Nicolita,dar eu nu inteleg manevra asta care se intampla si la Nationala,de il chema si Piturca,probabil ca are datori la Becali sau cine stie omului chiar ii place de Banel,altfel nu as avea cum sa aud vreodata de un jucator ca Nicolita la Nattionala,pentru ca NU ARE CE SA CAUTE!!!!

vanfootball12.01.2008 17:24

Reverente, maestre!

amarel12.01.2008 18:47

La multi ani domnule Ardeleanu, si felicitari pentru articol ! Ar trebui sa incercati sa deschideti un ziar sportiv,i-ati lasa someri pe cei de la gazeta si chiar pro-sport , oricum sunt catastrofali ,cel putin IOANITOAIA e cel mai mare oportunist si pupator de dosuri din presa sportiva !

razvan_cmi12.01.2008 18:56

Articolele astea sunt adevarata proza.

Am inceput de ceva timp sa colectionez eseurile domnului C.A

st_194712.01.2008 20:23

Multa sanatate si sa ne mai scrieti inca 60 de ani de acum inainte.

DT13.01.2008 01:58

bine ati venit, sper sa am ocazia sa citesc cat mai multe articole semnate Constantin Ardeleanu.

axl13.01.2008 10:02
Nu stricati acest articol prin vendete personale. Pentru admonestari folositi cu incredere p.m.-ul.
redblue7113.01.2008 14:33

Respectele mele domnule Ardeleanu pentru tot ceea ce scrieti cu infinit talent! Pot sa spun ca drama pe care o traim azi cu totii, (virgil Becali este cel care practic recomanda jucatorii buni de Steaua, conform informatiilor din mass media!!!!), nu cred ca are leac, pentru ca suntem un popor cracterizat cel mai bine de starea de contemplare a bizonilor in fata pasunilor... Cred ca daca in '89 nu exista interesul extern de a-i rupe gatul lui ceausescu, atunci Nicusor ar fi fost reales la al x-lea congres!!!!

Mai cred ca avem ceva tineret reactiv si liber, care ne-ar putea reda demnitatea si mandria de a fi stelisti (pana la mandria de a fi romani e cale lunga rau avand in vedere ca ne identificam cu tziganii din Italia, Grecia, etc.), dar gasca de aur a politicii romanesti, mitica-basescu-...escu au votat o lege in care doar bizonii mai pot avea opinie!

Pacat ca Steaua a incaput pe mana unui cizmar2 (oier, incult, handicapat, megalomanic, etc.) si ca din pacate noi simplii spectatori nu avem nicio sansa sa-l gonim cu elicopterul la Targoviste, unde sa-l impuscam in cap ca pe elena ceausescu (scuzati dorintele violente, dar Steaua e mai mult decat o jucarie pentru mine! iar jigodia asta batjocoreste ce aveam noi toti mai drag pe lume alaturi de Dumnezeu si familie!).

Stam, timpul trece si singurul lucru care ramane sunt cugetarile pline de bun simt ale Dvs. si ale altora, si cu cat o sa ne fie mai greu cu atat mai mult vom aprecia ceea ce se petrece pe acest site, care a ramas poate singurul unde putem sa ne exprimam liber! Este insa de ajuns atat? Care sunt solutiile?

Respect si viata lunga alaturi de noi, poporul stelist!

FORZA Steaua!

P.S. Marea mea dezamagire este Lacatus, care a ramas un simbol strict ca jucator, pentru ca antrenorul e umil, servil (uitati-va la echipa cu care a jucat ultimile etape anul trecut si ganditi-va cum ati fi reactionat cu totii daca se numea Olaroiu nu Lacatus!)!

Kustic13.01.2008 20:26

sunt meciuri memorabile.... acum 3 ani nici prin cap nu va trecea ca o sa joace Steaua semifinale UEFA si grupele ligi... da stiti cum sunt Romania le dai un colt din painea ta si te injura ca nu iai dat juma de paine.

refresh14.01.2008 11:22
sunt meciuri memorabile.... acum 3 ani nici prin cap nu va trecea ca o sa joace Steaua semifinale UEFA si grupele ligi... da stiti cum sunt Romania le dai un colt din painea ta si te injura ca nu iai dat juma de paine.

Meciuri memorabile:

- retur cu Betis (UEFA)

- tur cu Rapid (UEFA)

- tur Dinamo Kiev (UECL)

- tur cu Dinamo (Liga I 2007)

Iti mai aduci tu aminte de altceva? Nu. Restul au fost castigate intr-un mod mediocru, nedemn de numele Steaua! Semifinala UEFA a fost memorabila? DA! Pentru ca am pierdut de la un avantaj de 3-0 si mai erau de jucat 47 minute! Si am pierdut pe mana prostiei si fricii de ce va fi daca. Meciuri memorabile in CL? Doar tur cu Kiev. Restul au fost meciuri rusinoase, care ne-au facut sa bagam adanc capul in pamant. Pana si Slavia, care a luat 7 la Arsenal, ne-a dat o lectie de pragmatism si de fotbal. Aste pentru ca nu au jucat cu capu in nori, ci au facut-o ca noi anul trecut, cand am lasat Kievul acasa. Odata ajunsi in CL, ni se pare logic, si tratam cu superficienta. Dar asa conducere, asa jucatori, si din pacate...asa club. Steaua astazi nu mai este Steaua. Si la decaderea ei au ajutat multi: Becali, Argaseala, mai nou si Adrian Ilie se pare, si multi altii. Viitorul indepartat ne poate readuce liniste, sa speram doar ca o sa apucam sa-l traim.

Tav14.01.2008 11:27

meciuri memorabile in ultimii 5 ani ( nu in ordine cronologica):

Steaua - Lens 4-0

Steaua - Valencia 2-0

Dinamo Kiev - Steaua 1-4

Betis - Steaua 0-3

Steaua - Rapid 0-0/1-1- eliminarea gunoierilor din UEFA

Steaua - Middlesborough 1-0 ( semifinala cupei UEFA!!!)

2 campionate ( castigate chinuit...dar castigate)

Au fost niste ani buni zic eu.

Ca am vrut mai mult ...este normal.

red_blue_ultras14.01.2008 12:17

Dvs cam tot timpul scrieti despre trecut :) de aceea nici nu va citesc articolele! Treziti-va si nu mai traiti din trecut , ce a fost a fost !

«12»