Am participat miercuri seara, in calitate de reprezentant al AISS, alaturi de un reprezentant dinamovist si de 2 reprezentanti ai echipei care a lucrat la elaborarea legii Dragomir, la emisiunea Arta fotbalului, moderata de Gabi Safta, pe BoomTV. Tema de discutie - Legea Dragomir si impactul pe care il va avea ea asupra suporterilor.
In principal, s-a subliniat necesitatea unei legi referitoare la violenta in sport si/sau aplicarea prevederilor existente, dar nu in formatul Legii Dragomir, format care contine pe de o parte prevederi exagerate, si pe cealalta parte pedepse exagerate - dand aici exemplul aprinderii unei torte, pedepsita la fel (1-4 ani) ca infractiunile de omor din culpa, violare de domiciliu, santaj.
Am evidentiat totodata faptul ca era necesara consultarea suporterilor referitor la anumite prevederi ale legii, care sunt departe de realitatea din tribune. Au fost consultati doar (unii) reprezentanti ai galeriilor Universitatii Craiova si Poli Timisoara, reprezentanti care au fost oricum tratati intr-un mod cel putin curios (reprezentantului de la Poli i s-a adus, in timpul sedintei, copia unei amenzi pe care o luase in urma cu ceva timp).
Am atins si alte probleme/prevederi aberante, cum ar fi interdictia de a purta fular pe fata la meciuri sau de a-ti acoperi fata prin alte mijloace. Totodata, a fost subliniat faptul ca infrastructura existenta nu ne permite sa aplicam unele prevederi ale legii (de exemplu, obligativitatea de inregistra toate meciurile, inregistrare care este posibila pe Ghencea sau in Stefan cel Mare, dar mai putin posibila la Urziceni sau Mioveni. Aici a existat un punct interesant de vedere al deputatilor - "se vor filma doar galeriile cu probleme, acolo unde sunt huligani". Cine stabileste care sunt acele galerii si cine sunt huliganii, nu am reusit sa aflam nici pana la sfarsitul emisiunii.
Referitor la steaguri/betele de la steaguri, raspunsul a fost ca va fi o decizie a comandantului responsabil cu securitatea (daca vor fi permise steagurile sau nu). Ajungand la subiectul torte, s-au propus cateva solutii (gen introducerea de catre galerie in mod "oficial" a unor torte, pe baza unei carti de identitate, si asumarea responsabilitatii in cazul in care torta respectiva ajunge pe teren), dar fara un rezultat concret.
Concluzia generala (inclusiv a reprezentantului echipei care a elaborat legea Dragomir) a fost ca astfel de discutii erau utile de purtat inainte de a definitiva forma legii, fiind necesare, dar ca acum este deja prea tarziu, dat fiind faptul ca legea va fi promulgata (sau nu) in forma de acum. Au existat si promisiuni (nu garantii) ca legea poate fi modificata in viitor, daca se va dovedi ca anumite articole nu sunt aplicabile/sunt exagerate.
Intrucat timpul a fost destul de scurt (50 de minute, in care au fost si reclame) si nu ne-a permis sa intram in foarte multe amanunte, Gabi Safta ne-a propus o a doua emisiune, sambata de la ora 17.00, pe Sport Total FM, unde au fost dezbatute subiectele care au fost insuficient dezvoltate.
Un articol pe aceasta tema, in curand.
andyro