Vom avea o plecare importantã, dar nu va fi una completã: cea a lui Maldini, care va rãmâne, precum Costacurta, Baresi, ca alții, în familia AC Milan și își va aduce în continuare contribuția de cãpitan. El va fi un cãpitan în afara terenului.
Silvio Berlusconi, patronul echipei AC Milan
Milan tocmai a castigat Campionatul Mondial al Cluburilor, adica versiunea "politically correct" a Cupei Intercontinentale. In teren echipa a fost condusa, asa cum inspirat spunea ziarul Prosport, de "indestructibilul" ei capitan, Paolo Maldini. Nu am ascuns niciodata, ca sunt un fan al filosofiei dupa care "traieste" AC Milan. In timp ce multi ii ironizau pe "batraneii" milanezilor, eu ma numaram printre admiratorii celor care pot sa faca performanta la o varsta inaintata si iata ca au mai cucerit un trofeu major. Dar nu despre asta-i vorba. E vorba despre crearea si mentinerea unei filosofii. A unei politici de conduita, a unor principii care trebuie respectate de toti cei care vor sa se alature GRUPULUI.
Iarasi revin la Milan. Acum cativa ani, multa lume( cu mine inclusiv ) se intrebau de ce echipa milaneza dorea sa scape de Cosmin Contra, unul din cei mai la moda fundasi laterali ai vremii. Evolutiile sale nu rupsesera gura targului, dar nici nu-l faceau un candidat la lista de plecari. In schimb toata lumea isi aduce aminte de bataia cu Davids, intr-un meci amical cu Juventus.Sa fie vreo legatura intre cele doua? Eu cred ca da. Va mai amintiti un scandal asemanator in care sa fi fost implicat vreun jucator de-al lui Milan? Pana si Rino Gattuso s-a abtinut de la astfel de gesturi. E simplu: la Milan exista principiul conform caruia nu este permis niciunui jucator vreun act care sa fie considerat un exemplu negativ. Cine nu se supune regulii, se autoexclude din GRUP. Aici intervine rolul oamenilor de care vorbea Silvio Berlusconi mai sus: Costacurta, Baresi, Ancelloti, Tassoti si in curand Maldini, vor fi acolo sa le explice celor ce vor imbraca tricoul rosu-negru, ca la Milan nu poti sa te comporti oricum. Ca la acea echipa standardele sunt sus. Sa le explice, ca daca nu te supui, mai bine pleci!
Desi probabil asa pare, acest articol nu a fost gandit pentru a glorifica o echipa sau pentru a-mi arata simpatia pentru AC Milan. Ca sa nu existe dubii, in Italia simpatizez cu Torino. AC Torino. Acest articol s-a vrut a fi o explicatie, pentru cum se reuseste in fotbal. Sigur, o sa-mi spuneti: dar ce buget are Milan? Daca nu baga Berlusconi bani, degeaba era Maldini cu filosofia lui! Pai haideti sa facem o comparatie: pe Milan, Kaka i-a costat 8.5 milioane de Euro, acum e cel mai bun din lume. Oddo a costat 12 milioane, la varsta de 32 de ani, iar Gilardino, cel mai scump transfer din ultimii ani, imparte rolul de titular cu Inzaghi, care are 33 de ani! Asta in timp ce Real Madrid cheltuie cu nemiluita si n-a mai castigat nimic de cativa ani, iar Chelsea si Manchester baga zeci de milioane ca sa castige cate un campionat englez. Ideea e simpla: intr-un loc unde principiile sunt sanatoase, potentialul tau creste, iar valoarea ta atat ca fotbalist cat si ca om, creste si ea. Cu alte cuvinte, devii un model demn de urmat. Totul e sa gasesti acolo oamenii potriviti si capabili sa-ti transmita acele principii.
In acest timp, pe malurile inzapezite ale Dambovitei, descoperim ce s-a intamplat cu echipa cu care Milan a jucat cel mai memorabil meci al istoriei sale( declaratia aceluiasi Silvio Berlusconi) in Cupa Campionilor: Steaua Bucuresti. Iata deci, filosofia care ii asteapta pe actualii si viitorii purtatori ai tricourilor rosso-blu:
"Luati simbolurile acasa si faceti ce vreti cu ele. Nu-mi pasa de ele. O luam pe Nadia Comaneci si ii facem statui in toate orasele. Si lui Hagi "Regele" si lui Ilie Nastase. Dar asta nu inseamna ca Hagi imi poate distruge mie masinatiunea mea."
George Becali, cel care imprumuta cu bani FC Steaua Bucuresti si model de urmat pentru 4.86% din romani
Mihai Somanescu