Notă! Articolul conține Cronica, Transmisia live (meciul este acum ca înregistrat) și Avancronica.
Cronică
FC Steaua București a câstigat fără drept de apel, 3-0, împotriva belgienilor de la Waasland-Beveren official, într-o partida în care Constantin Budescu a fost cu o clasă peste toți. Noul magician roș-albastru a reușit o nouă dublă, si-a facut adversarii sa se dea cap in cap!
Budescu a inscris două goluri superbe (’28 si ’72) și a creat cateva faze care i-au uluit pe adversari, cea mai spectaculoasă fiind cea din prima repriza, când l-a lobat pe portar, însă mingea a lovit bara transversală (vezi video mai jos). Cealaltă reusită a Stelei i-a apartinut lui De Amorim, care a profitat, in minutul 51, de respingerea în fața porții a goalkeeper-ului belgian, după un șut al lui Budescu. Florin Tănase, intrat la pauză, face o fază excelentă în flancul stâng, pasează în careu pentru șutul lui Budescu, mingea sare la De Amorim care înscrie din fata porții!
Merită lăudată evoluția convingătoare și curajoasă a tânărului Grecu. Cea mai proaspătă achiziție a Stelei a dat și un assist la primul gol al lui Budescu. Din nou Florin Niță a fost înger păzitor și i-a salvat pe ros-albaștri în câteva situații dificile. Însă trebuie evidențiată în contrast și apărarea mediocră a Stelei. În ultimele două meciuri, defensiva stelistă a avut nesincronizări și a comis de câteva ori gafe care l-au lăsat pe Niță singur cu atacanții adverși. Și vorbim de două echipe “subțiri”, pentru că adversarii întâlniți de Steaua sunt modești, fără pretenții europene.
Dică a trimis în teren următoarea formulă de echipă: Niță – Enache, Larie, Balașa, Momcilović – Pintilii (cpt), Teixeira – Grecu, Budescu, De Amorim – Gnohere. După pauză au mai intrat Stăncioiu, Junior Morais, Tănase, Ovidiu Popescu, Mihalcea, Achim, Man, Jakoliš, Plească, Tudorie și Filip.
Din lotul deplasat în Olanda, nu au intrat pe teren accidentații Denis Alibec și Paul Szecui, precum și tinerii U21 Toma Niga, Daniel Benzar și Gabriel Simion.
Cum spuneam, remarcații acestui amical sunt Budescu, Grecu, Niță și Tănase. Evoluții bune au mai avut și Teixeira, Momcilović și De Amorim.
- Budescu a fost din nou one-man show: a reușit o dublă, a nimerit transversala după o fază spectacol și a măcinat adversarii cu driblingurile sale. Budescu pare punct fix în spatele vârfului, poziția sa preferată.
- Robert Grecu a fost adus la dorința lui Dică și a jucat pentru prima dată titular. Tânărul de 19 ani a evoluat cu tupeu 70 de minute. S-a zbătut pentru fiecare minge, l-a ajutat în banda dreaptă pe Enache și a dat assist la primul gol marcat de Budescu. Grecu a fost adus de la Viitorul, fiind împrumutat în schimbul sumei de 30.000 de €, plus Cătălin Ștefănescu, iar Steaua a trecut o clauză de cumpărare cu 300.000 de €. A fost convocat la lotul național de tineret și are 4 meciuri în UEFA Youth League 2015, disputate cu Viitorul.
- Florin Tănase a avut și el o evoluție foarte bună. “Decarul” a intrat după pauză și și-a adus aportul la victoria, contribuind la golul marcat de De Amorim. Tănase l-a înlocuit pe Bizon, cam leșinat în acest meci, și a evoluat vârf împins.
- Florin Niță și-a arătat din nou clasa. Dacă în precedentele amicale nu prea a avut ce apăra, de această dată, Niță a erou în prima repriză prin 3 intervenții providenţiale.
Faze și goluri
Viteziștii” roș-albaștri reloaded! Contraatacul Stelei de la primul gol a durat doar 9 secunde! Faza de la golul de 1-0 cu Bevernen a surprins total adversara – dupa un corner al belgienilor respins cu pumnii de Nita, Teixeira a recuperat balonul de la un adversar. 9 secunde mai tarziu, mingea intra in poarta dupa centrarea perfecta a lui Grecu si reluarea din prima a lui Budescu, cel care a ajuns la 3 goluri marcate in 3 partide la Steaua.
Budescu show. O fază superbă în care Budescu a driblat mai mulți adversari și l-a lăsat fără replică pe portar cu o scăriță! Din păcate, lobul său a lovit bara transversală și balonul a ieșit în aut de poartă!
Budescu face dubla și duce scorul la 3-0. În mitanul secund Budescu a reușit un nou gol după ce a păcălit doi adversari in careul mic cu un dribling a la Messi! Budescu a ridicat mingea peste cei doi adversari și apoi a trimis în poarta goală. Aciunea fost precedată de o fază colectivă de toată frumusețea pe filiera Man-De Amorim-Man-Budescu. Man îl deschide pe De Amorim, brazilianul driblează un adversar în flanc și centrează pentru Man care face o preluare, mingea ajunge la Budescu, iar acesta o înalță peste portar și un fundaș și înscrie, după i-a făcut pe cei 2 să se dea cap în cap!
Rezumatul partidei
Ultima partida de verificare a Stelei va avea loc vineri seara, începând cu ora locala 18:00 (19:00 ora Romaniei), împotriva belgienilor de la KV Oostende și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a clubului FCSB, la adresa www.facebook.com/FCSBOfficial.
Notă: Partida de azi a strânit interes și în rândul posibilelor adversare din Champions League.
La jocul de azi al roș-albaștrilor a asistat și filmat un trimis al celor de la Club Brugge, echipă la care evoluează și Dorin Rotariu. O dovadă de profesionalism belgian. Oficialul a venit și pentru adversara sa din campionatul begian, Waasland-Beveren, dar și pentru FCSB. Steaua s-ar putea întâlni cu vicecampioana Belgiei în turul 3 preliminar din UEFA Champions League. Cele două intră pe traseul non-campioanelor.
Club Brugge a prins ultimul loc de cap de serie, în timp ce FC Steaua este prima sub linie. Astfel, cele două ar putea fi adversare. Oficialul lui FC Brugge a filmat meciul alături Cătălin Făiniși, ofițerul de presă al FCSB-ului, cel care a făcut poze pentru pagina de facebook și a asistat filmarea făcută de Steaua pentru transmiterea live a partidei.
Dinamo Kiev, Ajax, Viktoria Plzen, ȚSKA Moscova și Club Brugge sunt posibilii adversari ai FCSB-ului în drumul spre Champions League pe rura non-campioanelor. În urna echipelor care nu sunt capi de serie pe lângă FCSB mai sunt Young Boys, OGC Nice, Istanbul BB și AEK Atena.
X Ray
Transmisie Live
Notă: La cele două link-uri video de mai jos puteți revedea repriza 1 și 2
FC Steaua Bucuresti – Waasland-Beveren – Repriza a doua!
LIVETEXT FC Steaua Bucuresti – Waasland-Beveren 3-0
Min. 90+1: FINAL
Min. 81: Larie îi lasă locul lui L. Filip
Min. 78: Momcilovici îi lasă locul lui Pleașcă, în timp ce Tudorie intră în locul lui Bălașa
Min. 75: Jakolis intră în locul lui De Amorim
Min. 72: GOL Budescu. De Amorim dribleaza un adversar in flanc, centrare pentru Man care face o preluare prea lunga, mingea sare la Budescu iar acesta o inalta peste portar si un fundas si inscrie in poarta goala! Budescu i-a facut pe cei 2 sa se dea cap in cap!Imediat jucătorul este schimbat cu Achim. De asemenea, Mihalcea îi lasă locul lui Pintilii
Min. 67: Man intră în locul lui Grecu
Min. 64: Tănase pătrunde în careu, trece de un fundaș, acesta îl faultează, dar arbitrul nu dictează penalty
Min. 61: Niță i-a lăsat locul lui Stăncioiu
Min. 55: Teixeira îi lasă locul lui Ov. Popescu
Min. 51: GOL Steaua! Grecu recuperează la mijlocul terenului, pasează la Budescu, acesta scoate la marginea careului către Teixeira, care pasează în fața porții, de unde Amorim înscrie cu ușurință
Morais a intrat în locul lui Enache. Fl. Tănase i-a luat locul lui Gnohere
FC Steaua – Waasland-Beveren – Live prima Repriză!
- Steaua: Nita – Enache, Larie, Balasa, Momcilovic – Pintilii (cpt), Teixeira – Grecu, Budescu, De Amorim – Gnohere.
Rezerve: Stancioiu, Niga – Simion, Filip, Tudorie, Tanase, Pleasca, Jakolis, Mihalcea, Achim, Junior Morais, Ovidiu Popescu, Benzar, Man.
LIVETEXT FC Steaua Bucuresti – Waasland-Beveren 1-0
Min. 45: PAUZĂ!
Min. 38: Niță o salvează pe FCSB cu o intervenție foarte bună la un șut din unghi al belgienilor
Min. 35: Constantin Budescu a fost la un pas de a reuși dubla. A depășit doi adversari și l-a lobat pe portar, dar mingea a lovit bara
Min. 28: GOL FCSB! Grecu îl servește excelent pe Budescu, iar acesta reia cu latul din 7 metri
Min. 21: Teixeira deposedează un adversar, pasează la Budescu, dar șutul acestuia trece peste poartă
Min. 18: Bălașa reușește o pasă lungă pentru Enache, acesta centrează în careu, de unde aștepta De Amorim, dar un adversar intervine. La faza imediat următoare Enache centrează la Amorim, iar acesta reia în brațele portarului
Min. 15: Waasland-Beveren reușește să înscrie, însă doar dintr-o poziție evidentă de ofsaid și golul este anulat imediat
Min. 12: Budescu reușește o pasă prin toată apărarea belgienilor, dar Gnohere pleacă târziu și nu mai ajunge la balon
Min. 6: Teixeira câștigă un duel la 30 de metri, urcă periculos și obține un corner. Budescu execută, iar fundașii belgienilor resping din nou în corner. Bate tot Budescu, iar mingea este deviată de Gnohere și lovește un adversar, care respinge din nou în corner
Min. 4: FCSB controlează startul partidei. Mijlocul vicecampioanei funcționează perfect. Budescu are și prima șansă, dar șutul său în forță din unghi se duce mult peste
Ora 19:01: A ÎNCEPUT PARTIDA!
Ora 18:10 Steliștii au ajuns la baza unde se va juca meciul. Video mai jos:
[fbvideo link=”https://www.facebook.com/GazetaSporturilor/videos/10155625383194379/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]
Avancronică
Steaua mai are în programul de pregătire doar două meciuri amicale. Jocurile cu Waasland-Beveren (locul 14 in Belgia) și KV Oostende (locul 4 in Belgia) vor fi disputate în Doorwerth (Olanda), pe 4 și 7 iulie, ambele cu începere la ora locala 18:00 (19:00 ora Romaniei).
- Doorwerth este un sat cu origini medievale situat la 40 km de Apeldoorn, reședința steliștilor în canonamentul din Olanda. La Doorwerth este locul de cantonament al adversarei Stelei de azi, Waasland-Beveren.
Partida de astăzi va fi transmisă în mediul online de către Steaua. Eventualele probleme de calitate a imaginii sunt cauzate de nivelul scăzut al traficului de date pe teritoriul Olandei.
Din măsuri de securitate impuse de organizatorii olandezi, meciul se va disputa cu porțile închise. Cei care se ocupă de organizare nu vor să-şi asume responsabilitatea pentru securitatea suporterilor, astfel încât au decis ca partidele “roş-albaştrilor” să se joace fără spectatori.
Waasland-Beveren este o asociație fotbal de club situată în municipalitatea Beveren, Flandra de Est. Echipa de fotbal joacă în prima ligă belgiană, Jupiler PRO league.
Scurt istoric al clubului Waasland-Beveren
- Fondat în 1936 ca KFC Red Star Haasdonk
- Redenumit în 2002 la KV Red Star Waasland
- În 2010 a fuzionat cu KSK Beveren, formând clubul Waasland-Beveren
Clubul “mamă”, KFC Red Star Haasdonk a fost fondat în 1936 și afiliat la o asociație de fotbal amator. În 1944, s-au alăturat Asociației Regale de Fotbal din Belgia și a început să joace în ultima ligă provincială din Flandra de Vest.
În 2002, după primul său sezon în divizia a treia, KFC Red Star Haasdonk s-a mutat pe un stadion mai mare, fost al clubului defunct Sint-Niklase, și și-a schimbat numele în KV Red Star Waasland, nume pe care l-a purtat până în 2010. În 2003-04, KV Red Star a promovat pentru prima dată în a doua divizie. În Cupa Belgiană 2007-08, Red Star Waasland a ajuns până în runda a 16-a, cea mai bună performanță, fiind eliminat de Anderlecht.
În 2010 KV Red Star Waasland a fuzionat cu K.S.K. Beveren și a devenit Waasland-Beveren. KSK Beveren, dublă campioană a Belgiei (1978-79, 1983-84), terminase pe ultimul loc în divizia a doua și se lupta cu mari probleme financiare în 2010. Clubul rezultat din fuziune, Waasland-Beveren, a păstrat istoria și palmaresul echipei KV Red Star Waasland și s-a mutat de la Sint-Niklaas la Beveren pentru a juca pe o arenă mai mare, Freethiel Stadion (8,190 locuri).
În 2012, Waasland-Beveren a promovat în Liga Pro belgiană pentru sezonul 2012-13. În ultima ediție, 2016-2017, batavii din Beveren s-au clasat pe locul 14 (din 16) – sezonul regulat.
În Europa, Waasland-Beveren “no record in UEFA competition”, deși clubul cu care a fuzionat, KSK Beveren, avea trecut european.
În această vară, Waasland-Beveren a susținut până acum 3 amicale cu echipe din divizia belgiană de amatori.
Lotul actual al clubului Waasland-Beveren este cotat de transfermarket la 15,05 Mill. €.
X Ray
FC Steaua a anunțat că partida de astăzi va fi transmisa în mediul online de către club. Eventualele probleme de calitate a imaginii sunt cauzate numai de nivelul scazut al traficului de date pe teritoriul Olandei.
Mesaj oficial de la FC Steaua
“Incepand cu ora 19:00 (18:00 ora Olandei), va asteptam alaturi de noi, pentru a urmari live pe Facebook partida cu Waasland-Beveren.
Nicolae Dica va trimite, in acest meci, urmatoarea formula de echipa:
Nita – Enache, Larie, Balasa, Momcilovic – Pintilii (cpt), Teixeira – Grecu, Budescu, De Amorim – Gnohere.
Rezerve: Stancioiu, Niga – Simion, Filip, Tudorie, Tanase, Pleasca, Jakolis, Mihalcea, Achim, Junior Morais, Ovidiu Popescu, Benzar, Man.
Forza Steaua!”
Link pentru live: https://www.facebook.com/FCSBOfficial/
Nu am jucat rau…da’ pasele gresite, direct la adversar, ma omoara!!!
Versiunea finală.
PS
Din nou apărare mediocră a Stelei. În ultimele două meciuri, defensiva stelistă a avut nesincronizări și a comis de câteva ori gafe care l-au lăsat pe Niță singur cu atacanții adverși. Și vorbim de două echipe „subțiri”, pentru că adversarii întâlniți de Steaua sunt modești, fără pretenții europene.
Nu prea văd bine viitorul dacă lotul va rămâne așa, fără încă 1-2 fundași centrali. Cred că ar trebui orientat și spre încă un închizător, pe lângă Pintilii. De asta rămâne apărarea șubrezită. Gnohere, Alibec și Budescu nu cred că vor face faza defensivă și nici pressing susținut în terenul adversarului. E un sezon lung, de anduranță. Accidentarea lui Pintilii, cum s-a mai întâmplat, practic va rupe mijlocul pentru că nu are înlocuitor pe măsură.
Câteva observații privind evoluția jucătorilor rezultate din vizionarea partidei dintre FC Steaua București și Waasland-Beveren:
Niță – trei intervenții foarte bune, inclusiv situație de unu la unu cu un atacant advers și o paradă excepțională la un șut spre vinclu;
Enache – vivace, fără greșeli și cu două centrări bune, dar între el și Bălașa rămâne uneori un spațiu exploatabil;
Bălașa – evoluție bună, a fost depășit la faza când Niță a fost lăsat în situație de unu la unu, dar și-a împins adversarul în unghi;
Larie – evoluție bună, dar vulnerabil la jocul în viteză, a fost depășit și la un duel aerian care s-a încheiat cu trimiterea mingii pe poartă;
Momcilovici – în general, o evoluție bună, cu excepția unei situații când a fost depășit neputând să fie pe fază și după ce a respins cu capul o minge venită din corner. În repriza a doua a fost folosit și fundaș dreapta;
Pintilii – din nou coagulantul echipei, cu un rol important pe faza de apărare și în lansarea atacurilor;
Teixeira – o nouă greșeală care a generat un atac periculos al adversarilor săvârșită după ce a fost presat și a încercat să țină de minge, în rest evoluție bună încununată cu declanșarea contraatacului care a condus la marcarea primului gol și a unui alt atac notabil;
De Amorim – dispus la efort și foarte prezent în joc, un gol (a fost acolo unde trebuie) și o cursă pe stânga de unde a plecat marcarea celui de-al treilea gol, dar și o ratare specifică lui. A fost folosit și ca aripă dreapta după intrarea lui Tănase.
Budescu – dispus la efort, două goluri, o bară și încă două faze frumos continuate, în prima repriză a venit în sprijinul mijlocașilor centrali;
Grecu – prezența fizică bună, centrare bună la primul gol marcat de Budescu, dar are perioade când iese din joc sau se retrage greu:
Gnohere – un meci fără realizări, o singură lovitură cu capul după un corner, dar constituie un punct solid de sprijin pentru echipa nevoită să joace mingi lungi.
Intrați în repriza a doua:
Tănase (în locul lui Gnohere) – tehnic, evoluție bună, centrare la al doilea gol, un penalty neacordat, dar mi se pare în continuare firav din punct de vedere fizic;
Morais (în locul lui Enache, dar pe post de fundaș stânga) – și-a făcut bine treaba, fără greșeli, dar și fără realizări notabile;
Ovidiu Popescu (în locul lui Texeira) – mai sigur decât Texeira, dar mai puțin tehnic decât acesta, nu declanșează la fel de bine contraatacul.
Stăncioiu (în locul lui Niță) – nu a prea avut reacție la faza când Filip a fost depășit și șutul adversarului a fost scos de pe linia porții de Tudorie. Totuși a atins mingea respectivă!!!
Man (în locul lui Grecu) – vrea, aleargă, a dat din întâmplare o pasă de gol și s-a poziționat greșit la o centrare destul de bună, mi se pare firav la fel ca Tănase.
Jakolis (în locul lui De Amorim) – puține minute jucate, tonus bun, viteză, o centrare bună.
Filip, Tudorie și Pleașcă au jucat prea puțin, dar Filip mi se pare greoi, neindicat pentru a fi fundaș central. Nu înțeleg de ce nu a fost folosit Pleașcă mai mult.
Ai facut o analiza f. buna. Felicitari!
Multumesc, m-am uitat la meci si am notat propriile impresii.
Speram sa se rezolve si cu apararea.
Sper sa nu ne pricopsim si in urmatorul sezon cu Enache pe postul de fundas dreapta. Sincer il prefer pe Ov. Popescu in locul lui.
De Amorim cred ca are sanse zero sa joace
In fiecare meci a fost titular Enache…deci, se pare ca Dica il va folosi titular.
DeAmorim pare in crestere…pare, vom vedea
Apararea si pasele gresite….offffff, Doamne!
Pana la urma va cumpara un fundas. Speram ca anul asta sa castigam si noi campionatul dar nu in ultima etapa si sa-l adaugam la cele 26+1 de la TAS.
Pont de la Varela, fostul căpitan al roș-albaștrilor!
Varela a aflat ca Steaua caută un fundaș central și a venit cu o propunere: colegul sau de la națională, Gege!
“Dacă cei de la Steaua vor, eu pot să vorbesc cu Gege. Să vină la mine să-mi zică! E un fundaș central foarte bun. Este genul meu. Așa ca mine, jucăm impreună la naționala Capului Verde.
Este bun, are calitati. Joacă în prima ligă din Portugalia, are experință, are un joc de cap foarte bun, iese cu mingea la picior. Să-l caute Steaua că Pacos il dă“, a spus Varela, international din Insulele Capului Verde, într-un interviu la ProTV.
Admilson Estaline Dias de Barros, cunoscut după porecla sa “Gege”, are 29 de ani și joacă la Pacos Ferreira în Portugalia. El a fost crescut de Boavista și a jucat până acum numai în Portugalia, fiind cotat la 1 milion € de transfermarkt, https://www.transfermarkt.com/gege/profil/spieler/158516
Eu zic ca ciobi sa redirectioneze salariul pe doua luni a lui mm spre Varela
Dacă se face transferul. 🙂
Eu nu inteleg ce mai cauta tudorie in lot. In atac nu are nicio sansa, dar nici nu are valoare. In aparare pare nul. U21 nu mai e. Pare o copie a lui cojocaru… Deci?
Precizare
Dincolo de caracterul amical, trebuie spus, totuși, că ultimele două adversare ale Stelei, FC Oleksandriya (Ucraina) și Waasland-Beveren (Belgia), evoluează în campionate puternice, mult peste cel din România.
UEFA rankings
Loc 8, Ukraine, 42.633 puncte
Loc 9, Belgium, 42.400 puncte
….
Loc 17, Romania, 24.350 puncte
http://www.uefa.com/memberassociations/uefarankings/country/
Dar diferența nu este numai prin coeficientul UEFA de țară, ci și prin rezultatele directe înregistrate recent la nivel de cluburi:
1) Gent, ocupanta locului 4 (din 16) în sezonul regulat trecut în Belgia, în toamna lui 2016 a eliminat-o din calificări de Europa League, scor general 5-0, pe Viitorul, cea care peste câteva luni a devenit “campioana FRF” a României.
2) Genk, ocupanta locului 8 (din 16) în sezonul trecut, nu a prins play off-ul în Belgia, însă a ajuns în primăvara europeană unde a eliminat-o din 16-zecimile Europa League, scor general 3-2 (2-2, 1-0), pe Astra, campioana României en titre la acel moment.
Cam la fel este situația și cu echipele din campionatul Ucrainei, unde evoluează FC Oleksandriya (locul 5 în sezonul trecut).
Aceste elemente luate în calcul ne ajută să ne facem o oarecare impresie “cam pe unde stă Steaua (ca pregătire și lot )” din jocul prestat de roș-albaștri în compania celor două echipe.
Enache imi pare scos la vanzare.
Gigica vorbeste despre unii jucatorii care nu-i plac (adica pe care nu poate lua niciun ban si pe care a mai si platit o suma de bani ca sa-i aduca) ca despre o marfa de proasta calitate si de care tre sa scape, daca ma insel, mea culpa.