FC Steaua – FC Ujpest 2-0

de | ianuarie 26, 2016

In al doilea amical susținut in acest an, Steaua a trecut de Ujpest, a doua clasata in Ungaria, cu 2-0. Stanciu (32) si Popa (86) au marcat golurile victoriei ros-albastrilor intr-un meci pe care Steaua l-a dominat aproape in intregime. Steaua a făcut un joc destul de bun și nu i-a dat nici o șansă adversarei. De notat că maghiarii au un ușor avans cu pregătirea, urmînd să înceapă meciurile oficiale cu o săptămînă mai devreme. În meciul anterior, Újpest a fost învinsă de Nürnberg cu scorul de 2-1.

Echipa de start a Stelei: Niţă (Cojocaru 46) – Râpă, Papp (Momcilovic 46), Varela (cpt), Toşca (Carp 56) – Muniru (Popadiuc 63), Pintilii (Onţel 76) – Adi Popa, Stanciu, Hamroun (Ştefănescu 76) – Bawab (Tudorie 76)

  • Ceilalti jucatori din lot au efectuat un antrenament separat, incepand cu ora 17:00. Ciprian Marica a fost menajat pentru acest joc. De asemenea Filip și Chipciu n-au jucat nici ei. Alex poate reintra în meciul cu Ludogoreţ, Lucian mai aşteaptă.

Într-o formulă de prim 11 din care a lipsit Marica, stelistii au avut in Hamroun principalul jucator care a hartuit in permanenta apararea adversa. Algerianul a fost din nou cel mai bun și cel mai inspirat jucător în prima victorie a iernii. Stanciu a avut și el o evoluție în trena lui Hamroun.

În prima repriză Steaua a aratăt un joc combinativ, cu posesie, viteza si demarcari in adancime, cele mai mari ocazii ale primei reprize fiind semnate de Hamroun, Stanciu și Popa. Scorului a fost deschis de Stanciu (32), cu un sut din afara careului in poarta lasata descoperita de goalkeeper-ul advers, la o faza in care Hamroun a facut un pressing util asupra portarului de la Ujpest.

Stanciu  nu s-a bucurat absolut deloc, fiind surprinzător de nervos. Decarul îi reproșa lui Hamriun faptul că nu i-a pasat într-o fază anterioară. Imediat Toșca a venit și ceilalți colegi care au liniștit apele. E un semn bun că tratează serios și amicale, dar și o ieșire pe care ar trebui să și-o controleze.

Steaua putea face 2-0 in minutul 38 tot prin Stanciu. Lansat excelent de Bawab, vârful ros-albaștrilor in acest meci, decarul a luat transversala la țintă cu o minge pe care scria gol.

În partea secundă jocul Steaua a mai scăzut in intensitate și maghiarii au ratat la rândul lor egalarea. Unul dintre cei trei fraţi ai starului lui Chelsea, Eden Hazard, Kylian, a trecut pe lângă egalare din câţiva metri. Cu cinci minute înainte de final, Adi Popa (86) a inchis tabela cu un șut la coltul lung după o pasa de manual pe poziție viitoare a lui Onțel.

Laurenţiu Reghecampf s-a declarat mulţumit de prestaţia jucătorilor săi:  “Un meci de pregătire, un meci bun. Ne interesează foarte mult să vedem la ce nivel am ajuns. Lucrurile merg din ce in ce mai bine şi deocamdată suntem mulţumiţi.

Ciprian (n.r. Marica) şi ceilalţi jucători care au nevoie de pregătire, ne-am gândit că ar fi mai bine pentru ei să facă acest antrenament decât să joace un meci. Mai avem probleme cu ei, dar o să revină. Filip, Bourceanu… Sunt sigur că Ciprian va juca în ultimele două, trei meciuri şi va juca mai mult. Ceilalţi, nu ştiu, urmează un program de recuperare şi nu vrem să-i grăbim.

Vom vedea (n.r. dacă transferul lui Andrei Ivan se realizează)… Sunt jucători care sunt pe lista noastră şi încercăm în fiecare zi să ne completăm lotul cu fotbalişti de valoare. Jucători români, de echipă naţională. Gebhart trebuie să-şi rezolve problema cu Nurnberg. Deocamdată este sub contract cu ei, dar sper să se facă şi acest transfer”, a mai declarat Laurenţiu Reghecampf.


Avancronica FC Steaua – FC Ujpest. Față-n față după 6 ani…

Marți, 26 ianuarie, FC Steaua va începe meciurile amicale din al doilea  cantonament de iarnă din Antalya, fiind și a doua partidă a campionilor din 2016. Roș-albaștrii vor întâlni echipa FC Ujpest, ocupanta locului 2 în prima divizie  maghiară. Pentru echipa maghiară este primul meci din 2016. Partida se va disputa un teren de la Regnum Carya Golf & Spa din Kadriye, Turcia, și va fi transmisă în direct la Digi Sport 1, de la ora 19:00.

FC Újpest este un club de fotbal profesionist din Ungaria, cu sediul în Újpest, Budapesta, care evoluează în “Nemzeti Bajnokság I” (Campionatul Național I).

Fondat acum 131 ani, în 1885, Ujpest a ajuns prima divizie a Ligii maghiare în 1905 și a retrogradat doar o singură, fiind apoi pe prima scenă fotbalistică de 102 ani. FC Újpest are 20 de titluri de campioni (ultima dată în 1997–98), a câștigat Cupa Ungariei de 9 ori și “Szuperkupa” de trei ori. În sezonul actual ocupă locul 2, la 2 puncte de marea ei rivală Ferencváros, cu care își dispută “eternul derby” de peste 100 de ani.

Schimbările de nume
În 1950, guvernul comunist a ales pe “Újpest TE(Torna Egylet)” drept clubul oficial al poliției și l-a redenumit “Budapesti Dózsa SC” (după Gheorghe Doja), o practică destul de comună în țările Blocului Estic (în alte țări comuniste “cluburile de poliție” au fost numite Dinamo). În 1956 a fost revoluția anticomunistă din Ungaria. Atunci s-a renunțat la “Dozsa” și s-a redenumit “Újpesti”. După înăbușirea revoluției, în 1957 s-a revenit la “Dozsa”, dar s-a păstrat și “Újpesti” în loc de “Budapesti”, nume avut anterior revoltei. Din 1957 și până în 1991 s-a numit Újpesti Dózsa SC . În 1991 a devenit doar Újpesti TE, fără “Dózsa”, iar apoi în 1998 s-a schimbat Újpesti în Újpest(fara i) și TE(Torna Egylet) în FC(Football Club), adică Újpesti FC cum este și azi.

Cronologie cu schimbările de nume
1885: Újpesti TE (Újpesti Torna Egylet)
1926: Újpest FC (Újpest Football Club) (ca urmare a introducerii fotbalului profesionist)
1945: Újpesti TE
1950: Bp. Dózsa SE (Budapesti Dózsa Sport Egyesület)
1956: Újpesti TE (doar în timpul revoluției maghiare)
1957: Újpesti Dózsa SC (Újpesti Dózsa Sport Club)
1991: Újpesti TE
1998: Újpest FC

În competițiile europene Újpest a câștigat de 2 ori Mitropa Cup (Cupa Europei Centrale) în 1929, 1939 și finalistă în 1967. În 1930 a câștigat Coupe des Nations (predecesoarea Champions League). De asemenea,  FC Újpest a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni 1973-1974 și Cupa Cupelor (UEFA Cup Winners’ Cup) 1961-1962, și a fost finalistă în Cupa Orașelor Târguri ( Inter-Cities Fairs Cup) 1968-1969.

Lotul maghiarilor este evaluat de transfermarkt la 5,75 Mill. €, iar în acest sezon competițional a făcut transferuri totale de 500.000 €, plătiți pe atacantul senegalez de 24 ani, Mbaye Diagne, transferat de la Juventus. Újpest FC este antrenată din octombrie 2013 de sârbul Nebojsa Vignjevic, 47 ani. Meciurile de acasă le dispută pe un stadion cu de 13,500 locuri construit în 1922, renovat în 2000-01  și  redenumit în 2003 Ferenc Szusza Stadium.

Are 11 apariții in UEFA Champions League, 6 în  UEFA Cup Winners’ Cup și 12 în UEFA Europa League.

Ultima apariție europeană a fost în 2009-2010, când a  întâlnit-o și pe Steaua în turul 2 de Europa League, în prima și ultima întâlnire oficială dintre cele două formații. Steaua antrenată de Cristiano Bergodi s-a împus cu scorul general de 4-1 (2-0, 2-1).

A fost o dublă presărată cu incidente între suporteri urmate de sancțiuni UEFA, dar și confruntări între suporterii unguri și autorități. “Incidentele petrecute in 2009, la meciul dintre Steaua si Ujpest, au sporit huliganismul de pe stadioanele din Ungarie”, a scris ziarul maghiar Barikad. Jurnaliștii maghiari se referă la un banner afișat de suporterii steliști, cu mesajul scris în maghiară: “Cât ține femeia maghiară c…..l in ea? 9 luni!”.

Reacția ungurilor a frizat demența. Bannerul l-a facut pe jurnalistul Gall Andras să afirme ca susținătorii lui Ujpest trebuiau să-i injunghie pe cei care au afișat aceasta ironie. “Normal ca fanii nostri au reactionat, provocand incidente intre tribune. In buzunarul oricarui patriot s-ar fi deschis briceagul in momentul in care ar fi citit mesajul de pe bannerul afisat de galeria Stelei, la meciul cu Ujpest, din Europa League, de la Bucuresti”, a scris jurnalistul maghiar Gall Andras in Magyar Nemzet, a citat Onlinesport.

Steaua a fost amendată de UEFA cu 50 de mii de euro pentru incidentele de la meciul cu Ujpest, cea mai mare sancțiune europeană din istoria cluburilor românesti. Ulterior, forul continental a decis să revină asupra sancțiunii inițiale, amenda de 50.000 de euro, și să suspende terenul Stelei pentru două etape.

La meciul retur de la Budapesta, in noaptea dinaintea meciului, jucătorii Stelei au fost treziti la ora 1 de câțiva politisti, fiind informați că trebuie să evacueze camerele, chipurile, din cauza unei amenințări cu bombă. Un ultras stelist nu a fost lăsat să intre în stadion pentru ca avea un banner cu mesajul “Ardealul, pamant romanesc” scris in limba maghiara. În schimb, suporterilor maghiari li s-a permis introducerea unui adevărat arsenal pirotehnic pe stadionul Szusza Ferenc, cu care au dat un veritabil asaltat. Șase steliști au ajuns la spital din cauza torțelor aprinse aruncate spre sectorul lor de către unguri. Mai mult, maghiarii au afișat și un banner pe care scria “De unde știi că esti țigan? Vorbești româneste”.  UEFA a aplicat alte sancțiuni drastice.

  • Steaua -Ujpest 2-0, Jul 16, 2009
  • Ujpest-Steaua 1-2, 23.07.2009 

Campionii României au revenit duminică in Turcia pentru al doilea stagiu de pregătire de iarnă și au efectuat luni primele antrenamente pe terenurile de la Regnum Carya Golf & Spa Resort.

Roș-albaștrii s-au pregatit dimineata intre 11:30 si 13:00, dupa care au mancat si s-au retras in camere pentru a se odihni. Cea de-a doua sesiune de antrenament a avut loc spre seara, începând cu ora 17:30.

Pentru partida de marți este greu de prevăzut care va fi primul 11. Situația la lot este incertă atât medical cât și administrativ în raport cu controversatele convocările de la echipa națională. Cu siguranță Reghecampf va rula întreg lotul apt de joc avut la dispoziție, rezultatul final al partidei fiind în plan secund. Pe primul plan va fi întegrarea noilor veniți, stabilirea unor noi relații de joc și o evoluție fără expunere la accidentări.

XRay

xray

7 comentarii la „FC Steaua – FC Ujpest 2-0

  1. xray Autor articol
    Prosport: Cum s-au descurcat steliştii în meciul cu Ujpest. Hamroun a strălucit, Bawab nu a existat. Cine a jucat bine şi cine a dezamăgit contra locului 2 din Ungaria

    Niţă – Nu a avut prea mult de lucru în prima repriză. A deviat la timp o centrare de pe partea dreaptă, iar pe finalul celor 45 de minute a făcut o gafă care o putea costa pe Steaua: a degajat complet greşit mingea, care a ajuns la un adversar, dar Varela a intervenit la timp.

    Râpă – Dacă pe finalul primei părţi a sezonului a impresionat prin apetitul ofensiv, meciul cu Ujpest nu a fost prea strălucit din acest punct de vedere. Pe fază defensivă a fost atent, nu s-a lăsat surprins de acţiunile adversarilor, dar a ajuns rar sau foarte rar în poziţie de centrare. Totuşi, atunci când a făcut-o a oferit o pasă bună pentru Hamroun, în repriza a doua. Pe final a oprit un atac al maghiarilor t cu preţul unui cartonaş galben şi, trăgând linie, a jucat în nota sa obişnuită.

    Papp – A ieşit în evidenţă rapid, în minutul 13, când a oferit o pasă superbă, de peste 50 de metri, pentru Hamroun. A avut un moment de rătăcire la mijlocul primei reprize când a dat pe lângă minge la o centrare de pe partea dreaptă, dar atacanţii maghiari nu au reuşit să-şi creeze ocazii de lângă el. A fost schimbat la pauză, după 45 de minute decente.

    Varela – Ca de obicei, s-a comportat ca un lider din teren. Constant, atent şi experimentat a avut grijă ca defensiva pe care a condus-o să nu dea rateuri mari. Individual nu a avut probleme în a-şi opri adversarii, iar în repriza a doua, când ungurii au pus presiune mult mai mare, s-a descurcat bine în fazele limită.

    Toşca – A început meciul ca fundaş stânga, iar pentru o perioadă mică de timp a fost folosit în centrul defensivei, alături de Varela. La fel ca Răpă, a fost inexistent pe plan ofensiv şi, spre deosebire de fundaşul dreapta, a arătat câteva slăbiciuni în apărare. La mijlocul primei reprize a dat o pasă greşită care i-a pus pe unguri pe contraatac, dar echipa a scăpat fără gol primit. În a doua parte, înainte de a fi schimbat cu Carp, a ieşit în evidenţă printr-un şut bun de la mare distanţă, care a trecut peste poarta adversă.

    Muniru – A avut parte de un meci mai degrabă modest, pe care l-a început, totuşi, bine. În prima repriză a ţinut mijlocul terenului alături de Pintilii, fapt care a ajutat-o pe Steaua să domine primele 45 de minute. După pauză randamentul său a scăzut, iar scăderea din jocul său a făcut ca Ujpest să vină peste Steaua şi să preia frâiele la centrul terenului. A dat câteva pase greşite, a compensat prin unele intervenţii bune, dar faptul că nu reuşeşte să verticalizeze îl trage mult în jos.

    Pintilii – Va fi, foarte probabil, omul determinant al Stelei la mijlocul terenului, lucru care s-a văzut şi cu Ujpest. Joacă în continuare la un nivel ridicat, face bine legătura între compartimente şi oferă siguranţă pe un post dificil de acoperit. Cu ungurii a avut 45 de minute foarte bune, a ratat o ocazie bună în minutul 40, când şutul său de la 24 de metri, cu stângul, a fost respins cu greu de portarul advers, dar în partea a doua a scăzut puţin ritmul.

    Adi Popa – Eclipsat total de Hamroun, s-a văzut puţin spre deloc. În finalul primei reprize a avut ocazie de a-şi trece numele pe lista marcatorilor, dar a trimis pe lângă poartă, deşi se afla singur cu goalkeeper-ul advers. Nu a colaborat aşa cum ar fi trbuit cu Răpă pe plan ofensiv, dar a depus din nou un efort foarte mare, răsplătit în minutul 86, când a marcat golul de 2-0, pe contraatac, după o pasă a lui Onţel. O evoluţie ştearsă per total, trecută pe plan secund de reuşita din finalul meciului.

    Stanciu – A marcat primul gol al meciului, a mai lovit bara după o pasă a lui Bawab, dar nu a fost la fel de eficient când a fost vorba despre servicii utile pentru colegii săi. În minutul 40 a pierdut o minge la mijlocul terenului, i-a pus pe unguri pe contraatac, dar Niţă a rezolvat faza. A avut multe momente în care s-a comportat ca un număr 10 veritabil, a coborât pentru a lua cât mai multe mingi de la fundaşi şi mijlocaşii la închidere şi a prins o zi bună. În repriza a doua a executat bine o lovitură liberă, dar portarul advers i-a refuzat “dubla”.

    Hamroun – Două ocazii mari ratate în primul sfert de oră. De fiecare dată a scăpat excelent din marcaj, dar a trimis pe lângă poartă din poziţie de singur cu portarul. A contribuit din plin la golul marcat de Nicuşor Stanciu, smulgând mingea din piciorul portarului advers şi trimiţând-o direct la coechipierul său. În minutul 38 a scăpat din nou singur cu portarul, dar a trimis şi de această dată pe lângă poartă. A fost, însă, cel mai activ om din atacul echipei lui Reghecampf. A plecat de multe ori din flancul stâng, s-a demarcat excelent şi a fost omul care a pus presiune continuă pe apărarea lui Ujpest. E într-o formă bună, a legat deja două meciuri reuşite la rând şi se anunţă deja un fotbalist greu de scos din primul 11 în meciurile oficiale.

    Bawab – Dacă în meciul cu Young Boys Berna a obţinut un penalty după o acţiune personală frumoasă, lucrurile au stat cu totul şi cu totul altfel pentru el în duelul cu Ujpest. A fost inexistent, a atins foarte puţine mingi, nu a reuşit să apară la finalizarez şi nu a intrat în combinaţiile propuse de Stanciu şi Hamroun Se vede cu ochiul liber că mai are nevoie de timp pentru a pune la punct relaţii şi mecanisme de joc cu coechipierii.

    Au mai jucat:

    Cojocaru – Dacă Niţă mai mult a şomat în primele 45 de minute, nu acelaşi noroc l-a avut şi portarul văzut ca a doua variantă. Introdus la pauză în locul lui Niţă a fost pus serios la încercare de adversari. Încă din primele minute petrecute în poartă a avut două intevenţii la aceeaşi fază, blocându-l pe Hazard, cel mai periculos om al meciului. În restul meciului a mai fost decisiv de două ori la alte ocazii ale adversarilor, arătând o formă bună.

    Momcilovic – A primit 45 de minute, deşi nu este pus la punct cu pregătirea fizică. A intrat la pauză în locul lui Papp şi şi-a îndeplinit sarcinile din flancul stâng al defensivei. Le-a oferit mai mult spaţiu spaiu adversarilor decât a făcut-o Toşca în prima repriză, iar una dintre ocaziile lui Ujpest a venit din zona lui.

    Carp – L-a înlocuit pe Toşca în minutul 56 şi a jucat în centrul defensivei alături de Varela. A avut o intervenţie decisivă la un şut al lui Hazard, pe care l-a deviat în corner. La capitolul părţi negative poate fi trecută o pasă dată greşit în propriul teren, dar, per ansamblu, a făcut un meci decent, în care nu a avut mari probleme.

    Popadiuc – A prins 30 de minute, înlocuindu-l pe Sulley Muniru. La fel ca mijlocaşul ghanez, nu a reuşit să iasă în evidenţă

    Onţel, Ştefănescu şi Tudorie, care i-au înlocuit pe Pintilii, Hamroun şi Bawab, au jucat prea puţin pentru a se putea trage o concluzie despre evoluţia lor.

    1. adrians

      Ca un alt fapt divers – in perioada comunista Ujpest a fost echipa militiei,deci echivalentul lui Dinamo de la noi,in timp ce Steaua lor a fost Honved Budapesta.
      Alte echivalente :
      URSS – Steaua = TSKA Moscova iar Dinamo = Dinamo
      Cehoslovacia – Steaua = Dukla Praga iar Dinamo = Slovan ( dar nu sint sigur )
      Polonia – Steaua = Legia Varsovia iar Dinamo = Gwardia Varsovia
      Sint curios cite au mai ramas din aceste echipe si sub ce forma functioneaza acum cele din Cehia sau Polonia ( ma refer in special echivalentele lui Dinamo pt ca TSKA si Legia sint arhi cunoscute )

    2. xray Autor articol

      Virgil, mulțumesc pentru observație! Ai partial dreptate. Din 1950 până în 1956 s-a numit “Budapesti Dózsa”, nu “Újpest Dózsa”. Abia din 1957 s-a numit “Újpesti Dozsa”, pana in 1991, când s-a renunțat la “Dozsa”.

      În 1950, guvernul comunist a ales pe “Újpest TE(Torna Egylet)” drept clubul oficial al poliției și l-a redenumit “Budapesti Dózsa SC” (după Gheorghe Doja), o practică destul de comună în țările Blocului Estic (în alte țări comuniste “cluburile de poliție” au fost numite Dinamo).

      În 1956 a fost revoluția anticomunistă din Ungaria. Atunci s-a renunțat la “Dozsa” și s-a redenumit “Újpesti”. După înăbușirea revoluției, în 1957 s-a revenit la “Dozsa”, dar s-a păstrat și “Újpesti” în loc de “Budapesti”, nume avut anterior revoltei. Din 1957 și până în 1991 s-a numit Újpesti Dózsa SC .

      În 1991 a devenit doar Újpesti TE, fără “Dózsa”, iar apoi în 1998 s-a schimbat Újpesti în Újpest(fara i) și TE(Torna Egylet) în FC(Football Club), adică Újpesti FC cum este și azi.

      Cronologie cu schimbările de nume
      1885: Újpesti TE (Újpesti Torna Egylet)
      1926: Újpest FC (Újpest Football Club) (ca urmare a introducerii fotbalului profesionist)
      1945: Újpesti TE
      1950: Bp. Dózsa SE (Budapesti Dózsa Sport Egyesület)
      1956: Újpesti TE (doar în timpul revoluției maghiare)
      1957: Újpesti Dózsa SC (Újpesti Dózsa Sport Club)
      1991: Újpesti TE
      1998: Újpest FC

      Am introdus acum acest istoric legat de nume și la Avancronică.

Lasă un răspuns