Reghe îi “rupe” pe stelişti: “Am vorbit cu Tănase. I s-a făcut rău la primul antrenament”
Leo Grozavu consideră că la momentul acesta FC Botoşani nu poate emite mari pretenţii contra Stelei deoarece este o diferenţă prea mare de valoare şi de nivel de pregătire. Tehnicianul botoşănean a făcut o comparaţie între cum lucrează jucătorii Stelei şi cum lucrează elevii săi.
“Nu sunt multe de spus. Diferenţa e destul de însemnată. E frumos că vrem dar important este ce reuşim să facem. Aţi văzut şi dumneavoastră, trei schimbări ale Stelei, trei schimbări ale noastre. Asta e diferenţa. Noi avem copii veniţi de la Liga a III-a şi e foarte greu să susţină efortul în momentul de faţă.”
Forma arătată de jucătorii Stelei l-a impresionat pe Leo Grozavu. Antrenorul lui FC Botoşani crede că nivelul la care “roş-albaştrii” se pregătesc este unul extrem de ridicat pentru Liga 1.
Jucătorii noştri s-au plâns ca îi omoram la antrenamente. Noi lucrăm cu disc de 8 kg, ei lucrează cu haltere de 40. Cam asta e diferenţa la final între Botoşani şi Steaua. De la 8 la 40. 32 de kg în plus care contează atunci când te prezinţi pe teren.
Acum vorbeam cu jucătorii de la ei. Tănase, la primul antrenament, i-a venit rău. A spus că e incredibil. E incredibil la ce nivel se lucrează. Pune la un copil de 19 ani o halteră de 40 kg în spate, două săptămâni îl întorci cu pătura”, a declarat Grozavu.
“Diferenţa au făcut-o jucătorii valoroşi. Ca experienţă suntem încă departe de ceea ce înseamnă Steaua. Steaua dă 1,5 milioane de euro pe un jucător, cât e bugetul pe un an al nostru. Asta e. Suntem mici. Nu putem bate Steaua. Nu sunt supărat, ci resemnat. Suntem ca acum trei ani, a declarant Leo Grozavu, antrenorul principal al FC Botoșani.
”Când au intrat cei trei jucători, şi mental au câştigat. Ne-au şi jucat ca la grădiniţă.”
Înainte de meci, DECLARAŢIA ZILEI a venit de la Valeriu Iftime: “Când am jucat prima dată acasă cu Steaua, nu înţelegeam de ce se bucură lumea la golul lor! Am crezut că a fost anulat. Acum e pentru prima dată când simt că avem șanse reale cu Steaua”.”
După meci, Valeriu Iftime, finanţatorul clubului botoşănean, recunoaşte că diferenţa de valoare a fost una mare, Steaua având jucători mult mai valoroşi. ”Nu sunt supărat, sunt resemnat. E un deja vu. Nu avem o valoare certă şi ne trebuie o zi bună ca să ne batem cu Steaua de la egal la egal.”
Valeriu Iftime: ”Nu sunt supărat, sunt resemnat. E un deja vu. Nu avem o valoare certă şi ne trebuie o zi bună ca să ne batem cu Steaua de la egal la egal”
“Dacă aveam şi noi un Stanciu, puteam emite mai multe pretenţii. Am fost şi fricoşi. Nu era atât de important să batem Steaua, era important să facem un joc spectaculos, să vadă oamenii că putem da goluri, că meciul nu e jucat. La 1-0 lumea era deja resemnată.
Eliminarea lui Gabi Vaşvari este o fază tipică lui Balaj. […] Ce să mai zic. Nu el a influenţat jucul. Noi am fost mici, timoraţi. Nu avem o valoare certă şi ne trebuie o zi bună ca să ne batem cu Steaua de la egal la egal. Sunt fotbalişti cu valoare. Stanciu este extraordinar de bun.
Când au intrat cei trei jucători, şi mental au câştigat. Ne-au şi jucat ca la grădiniţă. Am văzut cum lucrează capitaliştii, nu cu cinste şi morală ci cu rezultatul. Ei pleacă acasă cu trei puncte şi sunt mândri. E vorba de spectacol pentru că au venit 8000 de oameni care meritau un gol din partea Botoşaniului şi meritau mai mult suspans. Trebuie să mulţumim oamenilor, să-i felicităm. Trebuie să facem noi mai mult. E o schimbare radicală de atitudine”, a declarat Valeriu Iftime, finanțatorul FC Botoșani.
Ce au declarat cei doi înaintea partidei.
- Leo Grozavu (antrenor): ” Sunt convins că băieţii vor face o partidă mare, vor da totul pe teren, iar la final, împreună cu acest public minunat, sper să ne bucurăm. Steaua este cea mai iubită echipă din România, cunoaştem cu toţii acest lucru şi nu trebuie să ne ascundem. Când eşti fotbalist şi joci cu tribuna plină, e mai puţin important cu cine ţin spectatorii respectivi. Îţi dă o altă stare de joc şi nu poate fi decât benefică spectacolului. Steaua este o echipă valoroasă, o echipă care este în preajma unei calificări foarte importante. Şi noi avem şansa noastră şi vrem să profităm de ea. Suntem o buturugă mai mică, dar sper să împiedicăm acel car foarte mare. Sunt convins că nu ne tratează cu superioritate. Noi nu suntem o echipă care să surprindă cu ceva, suntem o echipă muncitoare care poate învinge pe oricine în acest campionat aşa cum poate pierde cu oricine. Steaua este favorită prin prisma lotului valoros. Au făcut un transfer de ultimă oră care face cât bugetul de salarii al clubului nostru. Asta nu înseamnă că meciul este deja pierdut. Suntem încrezători în şansa noastră”.
- Valeriu Iftime (preşedinte): “Faţă de primul meci când trei sferturi de stadion era pro Steaua, de data asta sunt convins că s-au schimbat proporţiile. Trei sferturi sunt pentru Botoşani şi un sfert pentru Steaua. Trebuie să recunoaştem că sunt mulţi spectatori care vin pentru Steaua, dar s-a mai schimbat balanţa şi a crescut numărul celor care ţin în mod real cu Botoşaniul. La primul meci acasă, când a dat gol Steaua, s-a bucurat stadionul iar eu am crezut că s-a anulat golul. Nu înţelegeam de ce se bucură lumea. De remarcat este faptul că Steaua umple stadioanele din România. Important este că luna viitoare vom mai avea un meci cu Steaua în Cupa Ligii, iar dacă suntem deştepţi şi prindem play-off-ul, mai avem încă unul. Putem juca în acest sezon cinci meciuri cu Steaua din care trei acasă”.
Concluzii
Am prezentat aceste declarații “ante și post-factum” pentru a arăta că rolul și misiunea echipei FC Steaua pentru maginea clubului de fotbal Steaua este de a răspunde numai pe teren, nu prin replici belicoase sau sforăitoare în presă. Demonstrează prin joc că ai forță și calitate, nu flutura laude și bani la televizor! Ești ceea ce simte lumea pe pielea ei că ești, nu ceea ce îți imginezi tu că ai putea fi prin vorbe!
Tot respectul pentru FC Botoșani, Valeriu Iftime și Leo Grozavu pentru ceea ce realizează în condițiile vitrege în care se zbate fotbalul românesc. Ambii sunt și exemple de decență în declarații, nu doar în fapte. De aceea i-am acordat clubului și inimosului Valeriu Iftime un spațiu larg și în Avancronică.
În opinia mea, echipele comunitare în parteneriat public-privat sunt viitorul. Statul nu va mai susține niciodată financiar fotbalul profesionist cu surse de la buget.
Rolul statului este de a oferi prin legi un mediu propice de dezvoltare pentru sport, nu împovărâdu-l cu restricții și biruri nemăsurate. Din acest punct de vedere statul român este o frână, iar efecte se văd cu ochiul liber.
Cu excepția Stelei, toată Liga 1 (și nu numai) de fotbal este la sapă de lemn. Doar cu o stea nu poți lumina bezna în care s-a rătăcit fotbalul românesc. Nici ca stelist nu pot fi fericit cu situația asta. Fără o concurență puternică, nici Steaua nu poate crește valoric până la nivelul european dorit. Ceea ce a pățit Botoșani cu Steaua, va păți și vicecampioana cu Man City. Din păcate! Ca român, să mai amintesc și de Olimpiada de Rio? Ce am fost și ce am ajuns? Știm cu toții! Și acolo, din tot buchetul am rămas cu câteva flori.
Guvernanților, nu ne sugrumați visele! Vrem fapte, nu vorbe! Vrem legi (pro sport), nu fărădelegi!
X Ray
Post scriptum
Din păcate, Guvernanți și “prostimea” merg mână de mână spre nicăieri. La noi până și prostia tinde să fie trecută în patrimoniul național.
Ultimul exemplu este Rapid. După ca au falimentat echipa mamă, suporterii s-au urcat cu toții în trenul nebunilor și acum coc a patra (4) clonă-echipă Rapid în mai puțin de o lună. Patru cluburi “Rapid-clonat”, și toate cu picioare de lut. Culmea e că Rapid “mamă” încă nu a murit, dar nebunii deja i-au insușit identitate și se luptă pentru “casa”-Pro Rapid.
Who’s next? 🙂
Exact așa s-a întâmplat cu toată România după 1989. Parcă avem disoluția și dezbinarea în gene, hrănite din plin cu prostie.
Situatia Rapidului ar trebui discutata mai aprofundat (desi a mai fost), poate reusesc si suporterii lui Talpan sa inteleaga unde duce o eventuala victorie a acestuia in disputa cu fcsb. Inca ceva, vis-a-vis de Iftimie si declaratiile de bun simt: “Am văzut cum lucrează capitaliştii, nu cu cinste şi morală ci cu rezultatul”. Ce-o vrea sa insemne fraza asta? Mostra de anti-capitalism? Neputinta de a intelege ca cinstea si morala sportiv pot merge impreuna cu rezultatele pozitive? E oare un fel de aluzie idioata? Daca da, atunci catre cine? Hmmmmm…
@fortuneteller
Zice bine. Nu tot ce este legal este și moral. În afaceri “nu mai mama, nu ai tată”.
Dacă ai 5 copii, un credit ipotecar și la un moment dat ești șomer și nu mai ai bani să achiți ratele la restul creditului, banca te scoate în stradă cu familia și îți vinde casa. E legal? Da! E moral? Nu! E cinstit? Nu prea, pt ca până atunci banca a muls dobândă și comisioane de la tine.
Apoi, în capitalism cinstea se referă numai la “parolism” (gentlemen’s agreement), în rest țeapa și tunul legal e la putere. Nu mai înșir exemple. Câte reclame pompoase nu promovează niște făcături? O mulțime. Totul pentru a prosti clientul.
Valeriu Iftime, om de afaceri, se referă la spectatori. Ei plătesc bilet și vor rezultate, nu vin necondiționat, din inimă, chiar dacă FC Botoșani e un club cinstit și moral.
În schimb, el, un capitalist bagă bani în echipă numai cu sufletul, nu ca într-un business. Îl dor înfrângerile, dar asta nu-l determină să renunțe să finanțeze iubirea. În fotbal nu mai acționează ca un capitalist, însă spectatorii da.
Ei bine, la 1-0 “susținătorii” au început să plece, iar la 2-0 părăseaua stadionul în masă.
N-ai demonstrat ce dorea sa zica. Adica cinstea+moralitatea pe o parte, si rezultatele pe de alta, se autoexclud? Raspuns corect: NU. Poate doreai sa explici ca Iftimie nu poate mai mult, caci cinstea si moralitatea sunt aduse in prim plan ca sa justifice un antagonism de tip mioritic: cei saraci si buni, bravi ca Toma Alimos, si ceilalti bogati (implicit rai si haini).
@fortuneteller.
Normal că nu se exclud. Numai că lui îi place să spună că în fotbal nu este capitalist, iar suporterii să vină la meci cu inima și buzunarele pline indiferent de rezultate. Adică, Becali urmărește numai profitul, ca un capitalist, și face rezultate, iar el un afacerist, se îmbracă în “proletar” și spune că vrea doar fotbal pentru botoșeneni. 🙂
Evident, dă și el cu aghiasmă și tămâie. În fond face cum ai spus tu: se justifică …, ca și Leo cu halterele. 🙂
Dincolo de vorbe, sunt faptele lui bune la FC Botoșani, demne de respect. L-a adus și menținut pe harta Ligii 1, jucând și în Europa. De fapte am ținut cont.
Apropo de fapte!
Christoph Daum a anuntat lotul pentru meciul cu Muntenegru! Romania joaca cu Muntenegru pe 4 septembrie, la Cluj.
Steaua are iarasi cel mai numeros lot de la nationala, avand 5 jucatori in lot, in timp ce Dinamo, Astra si Viitorul au cate 2.
De la Steaua: Toșca, Enache, Achim, Popa, Stanciu.
Chipciu este și el, asta ca să vadă unii că și un neamț celebru crede în el. Faptele, nu vorbele îl recomandă. 🙂
@xray.
Da, probabil e deruta mare printre forumistii dinamovisti si ceferisti. Pe toata durata Euro 2016 s-au plans de numarul “exagerat” de stelisti selectionati. Si sa vina Fritzu’ acuma, zau asa…
E fcsb-ist si daum asta ….
Cum de nu a selectionat nimic de la CSA ?! …. aaaa am uitat ei au doar stema in sertar si mandretea aia de paragina ….. templul gratarelor ….
Sa dam la greu in talpanisti si boroiiiii (s-a si tras boroi intr-o poza cu campioanele olimpice …)
🙂