Fanii, în vreme de pace şi în război

de | noiembrie 15, 2015
În orice situaţie, gîndul oamenilor care lucrează în fotbal trebuie să fugă spre cei pentru care se joacă fotbalul. Aceiaşi cu cei care-l susţin financiar. SPECTATORII

Carnagiul de vineri de la Paris pune sub semnul întrebării Europeanul de la vară. Cristi Geambaşu a atins aseară subiectul, la cald, într-un editorial nervos-emoţionant. A vorbit mai puţin despre fotbal, cum era normal, chiar dacă prima bubuitură au auzit-o Evra şi cei 80.000 de suporteri de pe Stade de France, şi mai mult de războiul în care ne aflăm cu toţii, aşa cum l-a descris „en bref” dramaturgul Matei Vişinec.

Acum gîndul zboară spre oameni, aşa cum ar trebui să se petreacă oricînd, că e pace, că-i război. Nu, Europeanul francez nu e în acest moment în pericol. Nu, jucătorii, antrenorii, conducătorii, de fotbal şi de state, pot liniştiţi să-şi vadă de program. Pentru că, avertizate de ce s-a întîmplat în acest an la Charlie Hebdo, la Grenoble, la Nice sau acum la Bataclan, toate forţele, interne şi externe Franţei, se vor strînge pentru a proteja competiţia ca semn al unei solidarităţi împotriva răului şi a urii. Dar spectatorii?

În timp, competiţiile sportive, asemenea marilor evenimente culturale, concerte, tîrguri, carnavaluri, sînt aşteptate de fani precum Revelioanele. Îşi desenează programul liberelor sau vacanţelor în funcţie de ele. Europenele, Mondialele, Olimpiadele au devenit ţinte de turism ale oamenilor de rînd. Iar ei, cei care vor să schimbe lumea civilizată, ştiu asta şi acţionează în consecinţă.

Nu, Euro 2016 nu e în pericol pentru oficiali. Poate deveni însă un pericol tocmai pentru cei care susţin orice astfel de eveniment: suporterii. Ei sînt cei mai expuşi. Pentru că sînt mulţi, pentru că nu poţi să le impui cele mai riguroase reguli, pentru că sînt în vacanţă. Pentru că, spre deopsebire de oficiali, ei vor fi peste tot. În stadioane, în fan-zon, în restaurante şi hoteluri, pe străzi în trenuri sau în metrouri. E motivul pentru care securitatea turneului final nu se poate rezuma doar la securitatea oficialilor. Dacă Franţa şi UEFA nu vor fi capabile să garanteze pentru siguranţa fanilor, să gîndească în primul rînd pentru cei cărora le este dedicat jocul, spectacolul, abia atunci se poate vorbi despre o altă ţară care să preia acest mare eveniment european.

La începutul săptămînii, în cadrul unui excelent curs de management sportiv organizat de secretarul general al FRF, Radu Vişan, şi de vicepreşedintele LPF, Robert Pongratz, unul dintre lectori, Jeroen Slop, „capul” departamentului financiar de la Ajax, a vorbit despre principalul filon pe care se bazează afacerea celui mai important club din Olanda. „Tot ce facem e, în primul rînd, pentru suporteri. Deoarece ei ne susţin activitatea”, a explicat Jeroen. Momentul nu-mi permite să dezvolt, pentru că e o gîndire normală în timp de pace. Voi reveni cu siguranţă. Acum însă sîntem în război chiar dacă poate nu ne dăm seama!

ANDREI VOCHIN
duminică, 15 noiembrie 2015

Preluare de pe blogsport.gsp.ro/vochin

Lasă un răspuns