CSA Steaua va rămâne în Liga 2! Vasile Dîncu a retras propunerea pentru modificarea Legii Sportului!!!

de | mai 30, 2023

CSA Steaua va rămâne în Liga 2! Vasile Dîncu a retras propunerea pentru modificarea Legii Sportului!!!

Dacă s-ar fi votat în Parlament, CSA putea avea drept de promovare din sezonul următor, dar propunerea s-a lovit de avizul negativ primit din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic, astfel că Dîncu a hotărât să retragă proiectul.

Vasile Dîncu și-a anunțat decizia printr-un comunicat oficial postat pe pagina personală de Facebook, în care a menționat că, acum, singura variantă ca CSA Steaua să poată promova în Superligă este asocierea cu o entitate privată.

Subiectul asocierii cu o entitate privată le dă multe bătăi de cap celor de la CSA Steaua. În cazul în care un om de afaceri ar decide să preia Steaua, acesta va fi nevoit să plătească peste 3,6 milioane de euro pe an doar pentru a închiria marca.

Am solicitat Biroului Permanent al Senatului retragerea propunerii legislative pentru modificarea art. 31 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, înregistrată cu numărul L309/2023 pe care am inițiat-o, în luna aprilie, alături de colegii mei Radu Mihai Popa și Bogdan Constantin Matei. Am luat această decizie în urma celor două avize negative primite din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social.

Cele două avize, cu caracter consultativ, nu răspund esenței propunerii noastre legislative, dar din respect pentru democrație le acceptăm.

În spiritul respectului pentru adevăr suntem datori să facem o mențiune: a invoca argumentul conform căruia promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun doar în sensul art. 107 alin. (3) lit. (c) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), dar și faptul că un club profesionist este o întreprindere comercială și face obiectul dreptului UE în domeniul concurenței, este neavenită în situația noastră deoarece, în acest moment, cluburile de fotbal sunt cluburi profesioniste, cu sportivi profesioniști, care sunt plătiți din fonduri publice sau având finanțare mixtă.

Este și cazul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, cel care funcționează acum, chiar dacă nu este înscris în așa-zisa ”Ligă Profesionistă de Fotbal”, în regim profesionist, nu amator. Dacă s-ar aplica aceste prevederi invocate, atunci cluburile departamentale de la noi nu ar putea funcționa, iar România ar fi sancționată pentru acest lucru.

Inițiativa noastră nu a vizat înființarea de noi cluburi profesioniste, ci a avut ca scop rezolvarea situației tuturor cluburilor departamentale pentru că, în România, în acest moment, majoritatea sporturilor de performanță sunt finanțate în acest fel: handbal, polo, volei, rugby, înot etc. Fără finanțare publică aceste cluburi românești nu ar putea face performanță, iar un sportiv precum David Popovici, multiplu campion mondial, care primește finanțare din partea Ministerului Afacerilor Interne, prin clubul departamental Dinamo, nu ar mai putea să facă performanță, cel puțin nu în România.

Vasile Dîncu a anunțat cum poate promova CSA Steaua
Așadar, dezbaterea privind finanțarea publică versus finanțarea privată este un non-sens, întrucât, în momentul de față, 90% din sportul de performanță din România este susținut din fonduri publice. Cea mai mare parte dintre echipele din Liga Profesionistă de Fotbal beneficiază de finanțare și din fonduri publice, directă sau indirectă, dar aici, spun partizanii FCSB, nu sunt fonduri publice, dacă vin din bugete locale sau județene. Cei care blochează accesul echipei CSA Steaua București în Liga Profesionistă se fac că nu observă situația de fapt din sportul românesc și nici nevoia sprijinului din fonduri publice pentru sportivii de performanță.

Inițiativa noastră, deși ar fi ajutat CSA Steaua București, nu a fost făcută special pentru acest club, așa cum s-a spus în repetate rânduri, ci pentru toate cluburile departamentale din România.

Acum este foarte clar că singura soluție pentru CSA Steaua București, cea care a câștigat promovarea pe teren, este aceea de a se asocia cu o entitate privată. În calitate de ministru al apărării am promovat modificări ale ordinelor interne, astfel încât CSA Steaua București să aibă dreptul să se asocieze și, în acest fel, să aibă drept de promovare, iar în acest sens am dat un ordin de ministru.

Echipa de fotbal și-a câștigat dreptul sportiv de a juca anul viitor în liga superioară, iar clubul și ministerul ar trebui să decidă dacă doresc sprijinirea performanței echipei și rezolvarea unei situații absurde: o echipă să nu aibă posibilitatea să-și valorifice meritul sportiv.

Pentru conducerea Clubului CSA Steaua lucrurile ar putea fi foarte simple: transformarea CSA Steaua în societate de acțiuni, din care un procent semnificativ (90% sau 99%) să fie deținut de MApN, iar restul (10% sau 1%) să fie deținut de entitatea privată cu care clubul se asociază (fie că este vorba despre Romtehnica, companie aflată în subordinea MApN, ori despre fundația suporterilor steliști AS47, ori despre orice altă entitate privată); în acest mod echipa de fotbal ar putea avea drept de promovare în prima ligă imediat.

Ideea că CSA Steaua București ar putea pierde dreptul de proprietate asupra brandului nu se susține, deoarece condițiile asocierii se vor stabili prin statutul noii societăți, care va reflecta voința clubului și a MApN.

Sper ca oamenii care au insistat ani de zile că echipa nu poate promova din cauză că trebuie modificată legea sporturilor, dar în tot acest timp ei nu au încercat să facă nimic pentru modificarea actului normativ, înțeleg acum că singura modalitate de a realiza visul suporterilor și al sportivilor este de a acționa acum. În caz contrar, vor trebui să explice de ce vor să mențină un patronat absurd asupra unui club de fotbal important al României, în condițiile în care prin organizarea actuală se blochează realizarea meritului sportiv”, a scris Dîncu, pe pagina de Facebook.

68 de comentarii la „CSA Steaua va rămâne în Liga 2! Vasile Dîncu a retras propunerea pentru modificarea Legii Sportului!!!

  1. Vally118

    Chiar daca ne saboteaza sectia de fotbal, mergem cu Steaua Bucuresti mai departe in prima liga si Europa la celelalte sectii sportive (handbal, rugby, volei, baschet). Acolo cica e club profesionist si nu au restrictii.
    Iar voi, tot nu o calcati in Ghencea!

    2
    5
    1. FortuneTeller_revived

      @Vally118: O sa vina vremea in care controlul civil asupra cheltuielilor militare va termina sarada “performantei sportive”. Rolul armatei e militar, apararea tarii, nimic legat de sport sau alte chestii de “mandrie nationala”.

      1
      1
  2. quark

    @Vally118 la care baschet mergi tu in prima liga, mah ? Ala retrogradat de Laguna Sharks ? Tu nu faci deosebirea intre o competitie organizata de o Liga Profesionista si alta organizata de o Federatie sportiva

  3. FortuneTeller_revived

    In alte stiri: greva la profi, greva la cheferisti, greva la sanitari, greva peste tot, bani nema. Hmm, se pare ca taierile de buget in alte parti sunt la ordinea zilei, mai ales ca se va tine cont la alegeri si cei 300 nu conteaza acolo. Intrebarea e ce o sa faca MAPN cu talpanul dupa ce pozitia lui la CSA se va restructura? Asa om de soi, mai rar bibicule!

    2
    1
    1. Ady80

      @fortune, să scoată sângele din privați să dea la rebuturile bugetare. E simplu. Și nu lega povestea de fotbal. La cat se fură în țară,banii de la CSA sunt mizilic. Dar e la modă să repeți cuvintele memeului

      1
      1
      1. FortuneTeller_revived

        @Ady80: Habar n-am cuvintele memeului, si nici nu leg povestea grevelor de fotbal, ci de problema sportului de “performanta” platit de stat via mii de bugetari burtosi. In aceasta categorie se gaseste si CSA, integral, dar si alte structuri de sorginte sovietica. Referitor la scoaterea sangelui din privati, imi confirmi opinia ca ai idei de tip comunist, dogmatice si putin folositoare celor multi, doar grupurile speciale (elite activiste sau legate) beneficiind de asemenea lucruri.

        1
        1
  4. Gosu

    Cum zice, zic orice evazionist lasă ma domnule sa fur ca fur puțin, cum zic. La cât fura alții în tara asta. Cam asa gândește talpanistul. Vedeți voi de ce societatea asta românească e putreda de la…talpă ?
    Justificări de genul ala ar merita un singur răspuns: trasul în ţeapa.

    2
    1
  5. dang

    https://www.digisport.ro/fotbal/liga-2/fostul-presedinte-de-la-steaua-mesaj-dur-pentru-vasile-dincu-ar-trebui-sa-taca-din-gura-si-sa-isi-vada-de-liga-2-2421845

    Ce rezulta din aceasta declaratie celui care a fost presedintele Steaua in perioada 1996 – 1998:
    1. Desprinderea echipei de fotbal Steaua (actuala FCSB) de clubul CSA Steaua a fost un “proces absolut firesc” in anul 1998 si discutiile din prezent nu mai au sens.
    2. Dar alta desprindere a sectiei de fotbal infiintate in 2017 care sa fie efectuata acum in conformitate cu actualul Regulament FRF conduce la crearea unei noi entitati juridice, care este obligata sa inceapa din Liga a 5-a gestionata de Asociatia Municipala de Fotbal Bucuresti.

  6. bucur

    Desi spune ca nu se grabeste cu transferurile, patronul ne anunte de unele intentii pentru intarirea lotului.
    ……”O să aducem doi fundași centrali, poate doi mijlocași și încă un atacant, deci cinci fotbaliști o să aducem. Atât…ce văd eu ca să întărim echipa”, declara patronul echipei Steaua Bucuresti, G. Becali…..

    Eu i-as sugera sa se grabeasca si sa-l ia pe Stefanescu de la Sepsi. Sigur nu ar lua teapa precum cu Minculescu, in locul caruia, cu 1,7 mil, putea sa aduca 2-3 fotbalisti mult mai buni….

    https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/mi-e-frica-sa-nu-mi-l-fure-fotbalistul-pe-care-gigi-becali-nu-vrea-sa-il-piarda-2422713

    1
    1
  7. FortuneTeller_revived

    Pana si Laca7 s-a convins ca nu prea merge treaba cu proiectele alea maiestuoase de promovare.
    https://www.sport.ro/fotbal-intern/simpatizant-al-celor-de-la-csa-steaua-marius-lacatus-a-reactionat-dupa-ce-proiectul-pentru-schimbarea.html

    Nu-i problema, speranta moare ultima, tot inainte mandrii militari ai patriei noastre! Acum ca Dincu nu isi mai insuseste meritele lui Talpan, are sansa chiar Talpan sa faca treaba mare. Nu, nu ma refer la statuia aia ionica cu muschii dezgoliti si scris “Colonel” pe soclu, ci la atacul de la TAS care va ramane in istoria militara nationala la loc de cinste, laolalta cu bataliile de la Rovine, Baia, Vaslui si Calugareni. Cand si el va fi martirizat, canonizat de cei 300 si alte alea, mai ramane Piti cu americanii. Nu conteaza, poate sa fie si aia de la bloc, da’ sa dea cam 50 mil jos si 3 mil pe an pt sansa fantastica de a sta in loja de pe Ghencea la meciurile echipei controlate de burtosii verzi cu epoleti. Ura! Pt Patrie!

    1
    1
  8. FortuneTeller_revived

    Inca un meci facut zob de oamenii grecului. Al catelea in acest an? Kovacs a facut cu FCprazU ce a facut de atatea ori cu FCSB: trece cu vederea toate faulturile de o parte, penalizeaza totul, inclusiv cu galbene, de partea cealalta. Suficient sa enerveze, sa destabilizeze, sa deconcentreze. Ar trebui scos la pensie, dar e om de baza al cooperativei din sistem. La fel si Fesnicul, Popa, etc

    1
    1
  9. adi i.

    Mai merge țepușa aia lui Țepeș ? Ca n-ar fi rău S-o folosi-o pe curul lui isvan , ce cretin de arbitru . Noi ne facem vise dar cum te mănâncă arbitrii nu avem nici o șansa la anul pana nu cade puterea de la Cluj . Ma gândeam ca poate se dau la fund câțiva ani cu datoriile acumulate dar este greu

    1
    1
  10. E.K.88

    Foarte bun arbitru acest Kovacs, e cel mai bun arbitru FIFA de rezervă din lume și nu merităm noi, necunoscătorii să fim contemporani și să trăim în aceeași țară cu el, e prea bun pentru noi.
    A furat ieri ca în codru , un penalty neacordat pentru FCU și apoi văzând cum cufuriștii sunt incapabili să marcheze, s-a gândit la șmecheria să le dea oltenilor un al doilea galben, numai bine să nu poată interveni VAR-ul. Bineînțeles că acest zeu autohton al arbitrajului nu va primi nici o etapă de suspendare, că e mândrie națională.
    Cât despre CFR, rar mi-a fost dat să văd o echipă atât de atehnică, rudimentară și incapabilă și asta după ce marele Dan Petrescu a avut mâna liberă la transferuri și jucătorii lor au cele mai mari salarii din România. Atât de proști sunt că fără Kovacs ratau Europa și îi păștea o nouă insolvență.
    E adevărat că barajul între locul 3 și locul 7 e o inepție în sine, dar ăsta e regulamentul burlănesc, care era cât pe ce să se întoarcă împotriva uneia dintre favoritele sistemului mafiot (dacă nu cea mai iubită echipă de către ei). Dar băieții deștepți de la Cluj și -au luat măsuri de precauție și l-au scos pe Kovacs din joben.

    1
    1
  11. dang

    https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/cfr-cluj-fcu-craiova-gabriel-bodescu-adrian-mititelu-jr-699870.html

    Citat: “Același Gabriel Bodescu. la întâlnirea membrilor afiliați din vara trecută, care a avut loc la hotelul Phoenicia din București, îmi povestea de față cu alt prieten, care va fi martor în dosar, cum îl va executa pe Gigi Becali și implicit echipa FCSB deoarece îl critică constant pe Răzvan Burleanu și a votat la alegeri cu Ionuț Lupescu.”

    Acest Gabriel Bodescu este secretarul general al FRF.
    Si Nicolae Ceausescu a avut functia de secretar general al PCR!

  12. FortuneTeller_revived

    Din ciclul “nu tot ce zboara se mananca”, azi despre F16 si B1. Pana si Ciuruc (sau Sucu, nu stiu exact cum il cheama) se gandeste la fotbalisti de nationala (Dragus, M Marin), iar la noi B1 are in vizor un finlandez lasat liber de o echipa poloneza anonima, un Chiriches mai plapand decat o babuta fara pensie, vreun pensionar de 35 ani de la Voluntari, si cam tot asa. In plus, dupa F16 revine cu clarificari si pune prag maxim de 1 mil, ca si cum de banii aia mai poti cumpara ceva decent azi. Sfatul meu pt B1 e sa nu mai cheltuie nici macar banii aia, mai bine merge la muntele Athos si doneaza acolo, s-ar putea ca rugaciunile sa fie mai de folos decat F16-urile avute in vizor. Cu ce e mai bun finlandezul decat Tamm sau Cristea??? Ehei, nici B1 nu mai e ce era. Macar inainte chiar baga bani seriosi, chiar daca prost investiti. MIG21 Lancer, d-ala folosit pt piese de rezerva.

  13. FortuneTeller_revived

    Boloni a promovat in Ligue 1. Felicitari, un antrenor adevarat, alaturi de Jenei si Pisti Kovacs. Mult peste Il Muce, Gheneral Iordanescu, etc. Da’ ce ne trebuie noua d-astia, noi avem Iedi, DP, Hagi, Radoi, Muce junior, Haralambie, si tot asa.

    1
    1
  14. E.K.88

    Garita nu e rău, a marcat totuși de 12 ori la acea echipă retrogradată, rezultând că a fructificat puținele șanse primite, deci ar avea potențial de mai bine la noi. În returul barajului trântit de unii coechipieri ai săi, i-a făcut un pic să tremure pe căței, dar a rezolvat Calcan situatia.
    Garita ar fi o soluție mai bună decât să apelăm la Miculescu când nu e disponibil Compagno, pe cel din urmă îl văd în continuare cel mai bun atacant din liga 1. Cum s-ar descurca Garita la FCSB e greu de prevăzut. Nici un transfer nu îți dă vreo certitudine.

  15. Gosu

    E slab. Am mai văzut marcatori de la echipe care nu prea marchează. Vedeți cazul Lemnaru, golgheterul lui U Cluj și locul doi la general, zero barat la B1.
    Vedeți cazul Miculescu. Pe Garita îl vad genul criticat de B1 ca sare mingea din el ca din masă și prieten bun cu Dawa.

  16. Gosu

    P.S. Ca o constatare personală, la majoritatea jucătorilor de culoare din Liga 1 te fura “fuleul” și abilitățile acrobatice, care creaza iluzia unei forte de patrundere peste medie, dar asta doar pentru ca ritmul e scăzut. Nici măcar de viteza nu e cazul. Garita și mulți alții ca el sunt ineficienți în fata autobuzelor, comparativ sa zicem cu unul ca Hamroun, care accelera jocul și putea întra în careu cu fata la poarta și mingea la picior, fără sa fie vreun bun fotbalist.
    În rest despre transferuri , are și B1 dreptate ca foarte mulți mercenari așteaptă perioada de final a mercatoului, însă în momentul în care unu care juca prin Polonia Serbia sau Bulgaria întârzie cu răspunsul nu ne demonstrează cât de neatractiv e fotbalul romanesc. Și e perfect normal din moment ce FCSB nu prea are șanse nici la grupele C3. Anii aia de calificări ratate ne au costat enorm.

  17. FortuneTeller_revived

    Nu Garita sau alt jucator ar trebui la FCSB, ci un Antrenor si schimbarea lui B1. Lotul nu e rau pt Mamaliga, problema e haosul din vestiar, care se vede si la meciuri.

    1
    1
  18. E.K.88

    Nu am stat să urmăresc toate meciurile Argeșului, dar din ce am apucat să văd, Garita nu mi se pare rău pentru nivelul ligii 1, apare bine la finalizare și nici nu pare să sară mingea din el ca din colțul mesei, țin minte că a avut o execuție foarte reușită în meciul tur cu noi (nu îmi dau seama dacă a fost din ”bulan” sau nu). Dar cum am spus, îl văd doar ca o rezervă pentru Compagno, problema cu B1 e că o să îl forțeze titular, ceea ce l-ar scoate pe italian din formă și ar crea din nou instabilitate.
    Nu e rău să întărim lotul calitativ și nu cantitativ, dar sunt de acord că ne trebuie în primul rând un antrenor profesionist care să fie lăsat să își facă meseria în liniște. Și doi fundași centrali în locul celor proaspăt disponibilizați…

  19. bucur

    Presa ne starneste opiniile…… Nu stiu daca al nostru patron incepe sa dea “lovituri” in dreapta si in stanga, dar mai discutam si noi de pe…..marginea terenului 🙂
    Dacă se vor adeveri în final intentiile de „lovituri” date de patron, oare ar fi o siguranța mai mare în centrul apărării cu cuplul de fundasi centrali Duarte-Robert Ivanov ????
    Nu știu a altora, dar părerea mea ar fi ca DA. sper 🙂

    https://www.sport.ro/liga-1/gigi-becali-ii-da-lovitura-lui-adrian-mititelu-fundasul-dorit-de-fcsb-si-a-luat-ramas-bun-de-la-fani-si.html

    1. FortuneTeller_revived

      @Gosu: Nu cred ca finlandezul, portughezul de la FCprazU sau grecul aparul in stiri ar fi mai buni decat Dawa si/sau Harut. Pur si simplu nu sunt antrenati corespunzator, asa ca poate fi oricine, tot aia. Daca as avea banii lui B1 si un pic de ambitie, as pune mana pe telefon si as vorbi cu Boloni. Nu costa nimic sa intrebi in ce conditii ar veni. Si daca nu poate veni (f probabil acum, dupa promovare in Ligue 1), pe cine ar recomanda. Si as cere si alte sfaturi, mai ales ca probabil ar fi gratis. Doar ca berbecul nr 1 se crede macho, mai ceva ca odiosul nea Nicu, el le stie pe toate ca un om mare. Sunt 100% sigur ca daca B1 ar lasa orgoliul de patron dashtept, atunci FCSB ar castiga Mamaliga lejer. Si ar face si bani din jucatorii de la Academie. Dar…

      2
      2
  20. Gosu

    Pai nu. Vorbim de numere. Aveai 4 de bine de rău (Tamm Cristea Harut Dawa), nu toți disponibili în același timp. În momentul de fata cu ce completezi ? Și ăștia doi rămân fundași cu risc. Mie mi-e frica sa l vad pe Dawa titular fără un coleg fundaș experimentat și sigur care sa-i repare gafele.
    Antrenor…clar dar trebui completat și lotul asta. Chiar citisem ca Musi n ar vrea sa mai stea împrumut și ar dori sa plece definitiv de ex.
    Revenind la antrenori , B1 a spus clar, cu mult timp în urma, fără străini.
    Despre nivelul lui Boloni sau Oli, intangibil. Realistic vorbind ai acces la Bergodi, DP, asta care a promovat cu Iași, problema știm bine ca e celălalt criteriu al lui B1, sa ia ordine.

    2
    1
  21. E.K.88

    Cu Haruț nu prea înțeleg care e problema. El cică nu ar fi de fapt fundaș central, ci ar fi de meserie fundaș dreapta, dar nici asta nu sunt sigur că nu l-am urmărit ce juca la Botoșani. La noi a fost cam ghips pe orice poziție a fost pus să joace. Cert e că încasează 15 000 de euro lunar degeaba doar ca să fie de umplutură în lot, ca apoi Becali să ne spună că trebuie să facă tăieri, dar fix de ăștia ca el nu reușește să scape. Greu de înțeles care e strategia clubului nostru.
    Iar asta cu datul afară al fundașilor centrali după fiecare titlu ratat, e o tradiție și rareori se întâmplă ca cei aduși în loc să fie mai buni ca cei plecați.

  22. FortuneTeller_revived

    Culori ros-albastre, traditie. UEFA recunoaste FCSB ca fiind castigatoarea CCE 1986, normalitate. Gaboaja Balint surprins ca UEFA face asta, priceless.

    https://www.gsp.ro/international/liga-campionilor/csa-steaua-gabi-balint-uluit-de-ce-i-a-aratat-radu-naum-in-emisiune-asta-scrie-pe-site-ul-uefa-700455.html

    În ziua în care Steaua împlinește 76 de ani, Gabi Balint, 60 de ani, nume important din istoria roș-albaștrilor, a fost surprins să vadă că UEFA o consideră pe FCSB continuatoarea echipei care câștiga Cupa Campionilor Europeni în 1986.

    1. bucur

      Surprindere doar pentru Gârjoabă și foarte puținii susținători CSA-Talpan. Să fi greșit UEFA ? Nu ! UEFA nu a greșit, ci a postat sigla actualei FCSB=STEAUA BUCURESTI castigatoarea Cupei Campionilor din anul 1986 ! Oare ce ar trebui să facă UEFA ? Să treacă pe panoul oficial sigla-câstigatare pentru o echipă-clonă inființată în viitor (2017), fără să fi jucat măcar un an în Liga I ?
      Ori, echipa câstigătoare din 1986 este Steaua București(FCSB cu sigla postată de UEFA), echipă CONTINUATOARE NUMAI IN LIGA I și după anii 1989, 2003, 2004….2017, 2018…2022, 2023 ! Și participantă IN FIECARE AN în competițiile organizate de UEFA, fie UCL, fie Europa League, sau Conference League. Asta este realitatea.
      Ori alde Talpă, T. Stoica, Balint, Lăcătuș etc, ori niște judecători manevrați politic și cei circa 1000 de suporteri scandalagii cred că în 1986 a câștigat trofeul o echipă ce s-a înființat în 2017 începând din Liga a 4-a.

  23. E.K.88

    Mie mi se pare superb cum pe site-ul UEFA figurează FCSB cu actuala siglă ca find câștigătoarea CCE din 1986 și e cât se poate de corect. Continuitatea sportivă e cea care contează și nu sentințele date de o justiție incompetentă în urma unor găselnițe birocratice venite după un șantaj ordinar al statului român.

    Revenind la vremurile noastre, se pare că nici un transfer anunțat până acum nu a fost realizat, până și Garita e greu de adus. Aici iarăși avem strategia idioată de a îți anunța în prealabil fotbaliștii doriți la echipă, care nu face decât să intre și contracandidate pe fir și să crească artificial cota jucătorului. Așa se nasc țepele tip Miculescu, care ar fi putut veni liber de contract, dacă Becali nu își anunța în repetate rânduri intenția de a îl aduce, așa a ajuns să plătească suma astronomică de 1,7 milioane euro pe un jucător care nu s-a remarcat cu nimic…

  24. dang

    MApN ar trebui să răspundă onest la următoarele întrebări:
    1. Este adevărat că MApN a dispus (1998) externalizarea prin cesiune a secției de fotbal din cadrul CSA Steaua? Este adevărat că externalizarea a fost necesară in contextul demersurilor de admitere în NATO a țării noastre prin care se asumaseră obligații de reducere a cheltuielilor neperformante în direcția asigurării reformării armatei, între care un capitol important era al milioanelor de dolari aruncati pe fotbal profesionist?
    2. Este adevărat că, în anul 1998, nu exista niciun temei legal care să oblige ministerul să renunțe la clubul de fotbal, legea sportului cu prevederea respectivă apărând abia în anul 2000?
    3. De ce MApN nu s-a inclus ca asociat în Asociația Fotbal Club Steaua Bucuresti ci doar a enuntat că asociația a fost constituită sub autoritatea sa? Cum si-a exercitat aceasta autoritate? CSA Steaua nu a putut fi inclusă ca asociat deoarece era o unitate militară, dar ministerul putea fi deoarece este o persoană juridică de drept public. Legea asociatiilor prevedea ca persoanele juridice care urmăresc desfășurarea unor activități de interes general în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociații.
    4. De ce s-a decis ca în Asociația Fotbal Club Steaua București (înființată sub autoritatea MApN) să fie incluse doar persoane fizice (ofițeri, glorii, atârnători, profitori, etc.) fără să fie nicio persoană juridică de drept public? Să înțeleg că acei vreo sută de asociați s-au văzut beneficiari ai privatizării clubului de fotbal Steaua, asociați sau chiar patroni?
    5. Este adevărat că o serie de noțiuni care în prezent ni se prezintă că ar avea caracter patrimonial (mărci, culori, drepturi federative asupra jucătorilor, palmares, loc în prima divizie, coeficient UEFA, etc.) nu erau atunci în inventarul MApN și nici în scriptele unității militare CSA Steaua? Acum sunt? Așa se pare deoarece există intenția de a le folosi la o nouă asociere!
    6. Este adevărat că MApN a fost preocupată de protejarea proprietăților Statului Român date în administrarea CSA Steaua și în folosința AFCSB (a fost data hotărâre de guvern care viza dreptul de folosinta asupra stadionului), dar nu a manifestat interes față de clubul de fotbal decât după 13 ani de la externalizare?
    7. MApN nu a avut niciun jurist care să înteleagă ce însemnă și ce efecte poate avea noua prevedere din OG 26/2000 care a permis asociațiilor să poată înființa societăți comerciale?
    8. Este adevărat că, după apariția OG 26/2000, MApN a considerat aceasta externalizare a sectiei de fotbal ca fiind o privatizare a clubului și a renunțat / nu a fost interesat (între anii 2000 – 2011) de a fi proprietar al clubului de fotbal, într-o formă sau alta, chiar și minoritar?
    9. Este adevărat că fără înființarea de către MApN, în anul 2017, a noii secții de fotbal din cadrul CSA Steaua și a schimbării regulamentelor interne în sensul reincluderii secției de fotbal, Înalta Curte de Casație și Justiție nu ar fi întors sentința cu privire la marca în favoarea CSA Steaua?
    10. Cum se explică faptul că MApN a putut să aloce noului club de fotbal milioane de euro în ultimii ani din bugetul public și la sfarșitul anilor 90 nu putea. Când a fost corect cum a procedat ministerul: atunci sau acum?
    11. Este adevărat că decizionalii profesioniști din armată nu sunt de acord cu cheltuirea de milioane de euro pe sport din bugetul public al MApN în condițiile în care au probleme serioase de finanțare pentru achiziții de armament, pregătire de specialitate și atragere a personalului cu salarii decente?
    12. Ce garantii sunt că noua asociere vizata de MApN nu va fi contestata in scurt ca si FCSB?

  25. FortuneTeller_revived

    Dang, hai ca mai adaug si eu niste intrebari.
    1. Daca in contextul actual CSA nu se poate asocia decat cu entitati juridice de drept privat, care sunt criteriile si procesul juridic de asociere (ex. selectia de asociati)?
    2. In aceasta noua asociatie (ONG ?) care vor fi regulile si structura de comanda/control? Vor fi reguli conforme cu regulamentele militare, asa cum CSA este silita sa activeze? Daca nu, inseamna ca o parte a unitatii militare nu respecta regulamentele interne? De ex un actionar privat care face declaratii in presa despre si in numele sectiei de fotbal incalca regulamentele militare de ordine interioara?
    3. Tot pe linia structurii de comanda/control, cine este responsabil cu deciziile financiare si de uz curent? De ex poate grupul executiv influentat de militari CSA sa decida un buget nerealist de vreo 50 mil euro / an, pe care insa asociatii privati sa trebuiasca sa-l asume? Daca nu (asa cum se intuieste), de fapt care e rolul partii CSA in administratie? N-are control? Poate asociatul privat sa mute echipa la Baia Mare? Sau sa vanda toate activele in mijlocul campionatului?
    4. Pe ce interval de timp se poate face asocierea? 3-5 ani? Nelimitat? Ce se intampla cu activele asociatilor privati la sfarsitul contractului de asociere? CSA ramane cu palmares, stadion, etc. Cu ce ramane privatul?

  26. bucur

    Oare care vor fi cei CINCI fotbalisti, in final, pe care al nostru patron de la Steaua Bucuresti ar dori sa-i aduca pentru editia viitoare de campionat ?

    „Garita a făcut figuri, a cerut mulți bani, nu ne-a mai interesat….”
    “Nu se pune problema să-l luăm pe Debeljuh…”
    “Vom vedea ce facem dacă-l împrumutăm pe Thiam sau îl cumpărăm….”
    ” Pe Duarte îl vrem, dar Duarte așteaptă răspunsul de la FIFA….”
    “De la Farul i-aș lua pe Borza și Alibec! Dar nu poți ….”
    “„Vreau să mai risc 2 milioane de euro!”……

    https://www.fanatik.ro/gigi-becali-baga-mana-adanc-in-buzunar-pentru-titlul-cu-fcsb-vrem-cinci-jucatori-dau-bani-ca-sa-i-iau-inapoi-din-conference-league-ce-jucator-vrea-de-la-u-cluj-20409839

    1. bucur

      @Gosu
      Eu cred ca Boloni ar accepta sa vina ” antrenor d-ala adevarat” (cum spune FortuneT..) la Steaua doar in una din urmatoarele doua situatii :
      1. Daca CSA-Talpan ar promova in Liga I si ar beneficia de un finantator tip
      Becali II mai darnic(!) sau de o finantare de “n” milioane dorita de el din bugetul armatei.
      2. Daca FCSteaua ar fi acceptata sa revina cu arme si bagaje in Ghencea conform unor intelegeri de comun acord aplicate si in perioada 2003 -2016, dar Becali I sa mareasca finantarea dorita de ghenerali pt. “palmares, marca, culori, stadion etc”
      – Oricare dintre cele doua situatii sa se realizeze tinde catre…zero.
      Cat despre Oli cred ca va fi posibil intr-un viitor nu prea indepartat…..
      Pana atunci cred ca trebuie sa ne descurcam cu cuplul Ilie Haralambie-Pintilie(!), cat echipa va merge bine…., in caz contrar vom trai si vom vedea… 🙂

    2. FortuneTeller_revived

      Boloni: “Sunt profesionist, vorbesc cu oricine ma cauta”. Da-i omului un motiv $$ sa vina la FCSB, plus libertate ca antrenor macar 2 ani, vorbim dupa refuza sau nu. Si cu Romania a negociat, desi era asezat in Franta. Eu cred ca el realizeaza ca va fi f greu ca Metz sa ramana in Ligue 1 fara un buget marit, dar el a ajuns acolo tocmai pt nu puteau mari bugetul (chiar au vandut si ce aveau prin curte) si puteau aduce un nume mai consacrat. Merita o incercare, dar B1 nu va plati niciodata ce merita Boloni.
      La Oli e un pic altfel, e mai balcanic si a cam terminat de umplut pusculita, are o varsta la care poate sa-l incerce niste nostalgii. Cine stie, la fel ca la Boloni, se poate da un telefon.

  27. Gosu

    @bucur, la fazele astea spui doua prostii “mari cat casa”.
    Boloni are o varsta si o viata in Franta (pentru a nu stiu cata oara o repet), la fel si Olaroiu cu toate ca aici mai sunt sanse in cazul in care vrea el sa mai demonstreze ceva (putin probabil).
    CSA-Talpan nu va beneficia de nimic , indiferent cate povesti se pot spune.
    FCSB nu va accepta nimic asa cum nu o va face niciun privat pentru o suma platita degeaba si stabilita de niste neica nimeni dintr-o firma de apartament certata cu legea.
    Pentru ce mai vorbim de cei doi antrenori ? Pentru ce nu vorbim de Leo Grozavu de exemplu ? Sau macar de Poenaru ?

    1. bucur

      @Gosu Daca astea doua “faze” considerate ca pareri de ale mele ca sunt cat…. “casa”, tot la fel sunt si parerile tale, daca vorbim de cei doi antrenori propusi pentru Steaua, LG sau de P. Fiecare isi spune opinia chiar daca….
      Pana a propune alti antrenori cred ca trebuie sa ne descurcam cu cuplul Ilie Haralambie-Pintilie(!), totul finantat de actualul patron, cat echipa va merge bine…., in caz contrar vom trai si vom vedea… ?

    2. FortuneTeller_revived

      Poenaru nu e antrenor, ci doar o umbra din perioada Clinceni. Grozavu are rezultate doar cu echipe mici, cu un joc gen autobaza si tare in fata. Nu stiu exact cum a jucat Iasiul cu el antrenor, dar nici Liga 2 nu e chiar cea mai buna vitrina pt un un antrenor.

  28. dang

    CSA Steaua motiveaza refuzul închirierii Stadionului “Steaua” prin lipsa cadrului legal:
    https://www.fanatik.ro/gigi-becali-a-anuntat-motivul-pentru-care-fcsb-are-interzis-in-ghencea-asa-mi-s-a-transmis-exclusiv-20408809
    În realitate, cadrul legal există, dar nu permite ca UM 02301 să cheltuiască direct banii obținuți din închirierea stadionului, ci aceștia se fac întâi venit la bugetul de stat! Ca să îi acceseze, acei bani trebuie să fie alocați la o rectificare bugetară ulterioară sau la bugetul anual viitor cu toată procedura de rigoare și cu destinații precise permise de lege și în funcție de priorități (mai întâi problemele sociale). Să vă explic de ce:
    În România este in vigoare Codul administrativ (OG nr. 57/2019), care la art. 333 prevede că închirierea bunurilor proprietate publică a statului se aprobă prin hotărâre de guvern. Nu e ușor, dar se poate face.
    Tot Codul administrativ spune că în cazul în care contractul de închiriere se încheie de către titularul dreptului de administrare, acesta are dreptul să încaseze din chirie o cotă – parte între 20 – 50%, stabilită, după caz, prin hotărârea Guvernului.
    Dar aceasta prevedere nu se aplica în cazul în care activitatea titularului dreptului de administrare este subvenţionată de la bugetul de stat. Ori la Stadionul “Steaua” este titulară a dreptului de administrare UNITATEA MILITARA 02301, care este subventionată de la bugetul de stat. Deci nu are temei legal să încaseze spre cheltuire directă în propriul interes, ci să o vireze la bugetul de stat.
    La art. 63 din Legea nr. 364 / 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apararii Nationale se prevede că bazele sportive şi amenajările recreative, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, sunt folosite, cu prioritate, de către personalul armatei, cadrele militare în rezervă şi în retragere, precum şi de membrii de familie ai acestora, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale.
    Persoanele fizice sau juridice din afara Ministerului Apărării Naţionale pot beneficia de aceste baze şi amenajări, pe bază de tarife, în condiţiile legii. Asta e deja stabilit.
    În aceste cazuri se prevede în Legea nr. 364 / 2006 că sumele rezultate constituie venituri ale activităţilor finanţate integral din venituri proprii şi se utilizează pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale bazelor sportive şi amenajărilor recreative.
    Dar problema e că Stadionul Steaua nu a fost dat în administrarea Ministerului Apărării Naționale (CUI 11424532) ca să poată beneficia de prevederile art. 63 din Legea nr. 364 / 2006, ci din surse publice rezultă că a fost dată în administrarea U.M. 02301 (cod diferit 4267281), care nu are o asemenea permisiune. Nu am găsit în Monitorul Oficial hotărârea de guvern prin care stadionul a fost trecut de la Compania Națională de Investiții în administrarea UM 02301, poate nu e cu acces public ori nu am căutat unde trebuie.
    Mai mult, UM 02301 (Clubul Sportiv al Armatei ”Steaua” a fost scoasă din subordinea Comandamentului Logistic Întrunit care se ocupă de administrarea bazele sportive şi amenajărilor recreative aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, fiind trecută în subordinea nemijlocită a ministrului apărării naționale.
    Asa ca UM 02301 are nevoie să se aprobe o noua prevedere legală care să-i permită să cheltuiască direct banii obtinuti din inchiriere.
    A doua problemă pe care o au este legată de faptul că închirierea se poate face numai prin licitație publică și în condițiile stabilite prin Codul administrativ. Ori la art. 339 se stabilește că la licitația publică are dreptul de a participa orice persoană fizică sau juridică, română sau străină, care îndeplineşte cumulativ patru condiţii (ușor de îndeplinit).
    UM 02301 nu poate interzice FCSB să participe atât timp cât îndeplinește condițiile, iar dacă interzice poate fi trasă la răspundere în justiție.
    Și e clar că FCSB ar oferi prețul cel mai mare.
    Așa că îl înțeleg pe Talpan, că e meticulos și un bun jurist. Își dă seama că mai bine nu face nimic decât să nu poată folosi banii din închirierea stadionului și nici să poată să oprească accesul FCSB pe Ghencea.

  29. vasglo

    dang

    Oare de ce Stadionul Steaua, construit din bani publici, adica ai tuturor romanilor, a fost incredintat spre administrare unei Unitati Militare si nu comunitatii oamenilor pe teritoriu administrativ ( sector, municipiu..) pe care se afla, asa cum este in toata Europa civilizata??
    Ghici ghicitoarea mea! 🙂

  30. Gosu

    @bucur, de asta am pus ghilimele , ca sa nu fie in niciun caz ofensator. Practic ce am vrut sa spun e ca ai vrut sa faci o demonstratie pe baza unor utopii. Normal ca momentan suntem blocati in haralambie-pintilii, respectiv B1. Insa ce m-a uimit e ca exceptand propunerile astea de antrenori galonati si stabiliti prin tari straine , nimeni nu a venit cu idei mai normale. In Romania gasesti niste cazaturi de antrenori , dar si cativa decenti, nu geniali. Ca sa castigi trofee aici, un antrenor decent, lasat sa-si faca treaba e suficient. Dar ca sa fie decent ,exemplu meciul ca Farul. Indiferent de schimbarile ordonate de B1, a fost o lipsa totala de reactie a bancii tehnice. Nu au stiut ce sa faca , ce sa spuna chiar si la pauza cand aveau titlul inca in maini. Asta dovedeste clar lipsa de experienta , asa cum si cu danezii in conference nu a existat reactie din partea lui Dica. Nu mi-aduc aminte care a fost ultimul antrenor care sa aiba peste 7-8 ani experienta continua la nivel de primele 2 ligi.

  31. Gosu

    Acu citind discutiile despre stadion, vorbit cu lumea pe aici despre periculozitatea ca aceasta baza sa ramana tot in proprietatea MAPN-ului , institutie care e guvernata de orice dar nu de transparenta. Si asta prin esenta ei si peste tot in lume. Eram convins inca de pe atunci ca isi vor permite abuzuri.
    Cum bine stiti situatia existenta in Romania comunista a fost prezenta in mai multe state europene. Pe cat am putut am cautat informatii pe internet despre situatia din prezent a bazelor si sadioanelor din aceste tari. Nu peste tot a fost obligatorie afilierea cluburilor catre ministere sau fabrici, manufacturi , combinate, rafinarii. Pur si simplu in unele tari ex socialiste au aceste stadioane au apartinut primariilor si apartin in continuare.
    Unde situatia a fost similara cu a noastra oamenii s-au miscat in perioade diferite , dar s-au miscat. RDG , respectiv Germania unificata a fost prima totul trecand la autoritati locale si vorbim de baze ale unor cluburi cu pedigree precum Dinamo Dresda , Berlin sau Lokomotive Leipzig. A venit apoi randul , cehilor si ungurilor. In anul 2000 a venit randul stadionului Legiei sa treaca in subordinea primariei , ba mai mult clubul sa se privatizeze integral cu toate sectiile sportive. Noul stadion construit predominant cu bani de la guvern si cu o parte de la autoritatile locale avea sa ramana evident in proprietatea primariei din Varsovia , nicidecum a vreunei cazarme.
    Practic singurele semne de intrebare raman in Serbia si in Caucaz, dar ma indoiesc ca ar fi unitati militare din moment ce in Belgrad stadioanele lui Partizan si ale Stelei Rosii sunt in acelasi parc turistic.

  32. adi i.

    Dupa cum a fost ajutata rapid cred ca trebuie adăugată printre favorite la titlul ….adică in genul oricare in afara de Fcsb . Mie teama ca pana se leagă relațiile cu noii veniți (ăia care vor fi) iar pierdem pct . Speram ca jucătorii sa conștientizeze ca pot câștiga campionatul , antrenorul trebuia sa facă asta, dar la noi .

  33. bucur

    ,, Gura pacatosului adevar graieste”
    Intradevar, atat Lacatus cat si Balint au grait fara sa fi voit (!) si au exprimat un adevar cunoscut si recunoscut de milioane de iubitori de fotbal din tara si nu numai : STEAUA BUCURESTI = FCSB !
    Este clar ca toti ( jurnalisti sportivi, comentatori, fosti fotbalisti pro sau nu stelisti, antrenori etc) se exprima in spatele camerelor TV( multi si in direct) cu denumirea STEAUA cand se discuta despre FCSB, echipa continuatoare numai in liga I de la infiintare.
    Intradevar este o xprimare de adevar in istoria tv de catre cei doi executati de penalty-uri in 7 mai 1986 cand Steaua Bucuresti a castigat Cupa Campionilor Europeni :
    -….. “Cred că a fost urmărit de către cei din conducerea administrativă de la Steaua, dacă ei și-l doresc… FCSB!”……, a grait si colonelul r. Marius Lacatus
    – „Ai făcut ca Gabi Balint, i-ai zis lui FCSB Steaua (n.r. râde)”, a fost reacția lui Radu Naum.
    Altfel, cei doi finalisti din 1986 se pronunta deseori in mod ipocrit ca au jucat la acea echipa……. Steaua care se va infiinta in viitor,…..in 2017 ! 🙂

    https://www.prosport.ro/fotbal-intern/superliga/un-moment-care-va-ramane-in-istoria-tv-marius-lacatus-a-spus-steaua-in-loc-de-fcsb-cu-referire-la-echipa-lui-gigi-becali-cum-a-reactionat-moderatorul-19676506

  34. Gosu

    Lasa-l bre pe Cristea, uite ca a făcut B1 transfer de 1.6m (de la metru nu de la milion). Cati Baluți, Mitriti și Ioniţi are fotbalul asta mioritic oare ? Ar fi meritat adunați toți!

    1. FortuneTeller_revived

      Putea sa fie si de 2m, tot aia. FCSteauaB nu are neaparat o problem ofensiva, sau macar de personal in departamentul ofensiv. FCSteauaB are probleme imense la nivel de staff tehnic, disciplina, organizare interna, si orgoliu sportiv. Insist cu Boloni, Oli si nivelul asta de antrenori. Sa-i suni la telefon nu costa bani, cine stie ce afli. Chiar daca Boloni nu vine (99,99%), e posibil sa recomande pe cineva din stafful sau?

      1
      1
  35. E.K.88

    Deocamdată campania de transferări a început ”bine”, am întârit Rapidul cu un jucător de națională, pe Cristea, și l-am adus în schimb pe un anume Băluță care nu știu ce făcea prin Ungaria, dar mă îndoiesc că a făcut furori. Mai așteptăm piesele pentru F16, deocamdată e cam trist și acuși se reunește lotul și nu avem fundași centrali. Se zvonește că și Edjouma ar fi pe picior de plecare. Vedem ce se întâmplă…

  36. E.K.88

    Din ce am văzut pe Youtube, acest Ngezana pare un transfer OK. Adică se descurcă cu mingea, fizicul îl ajută și e încă tânăr. Pe de altă parte am văzut pe Youtube și o gafă de-a lui cu o pasă la adversar, adică ceva mult mai urât decât “gafa” pentru care a zburat Cristea. Partea bună e că Becali a dat 600 000 de euro pe el, astfel că nu va zbura la prima greșeală. Să vedem și al doilea fundaș central și să sperăm că nu ne bazăm încă un sezon tot pe Dawa. Dawa merge ca rezervă.
    Mă bucur că au băgat la cap ai noștri și nu au mai anunțat tranferurile înainte să se realizeze. Posibil ca Garita sau Thiam să fi fost fumigene pentru distragerea atenției.
    Cât despre banca tehnică, trebuie să fim conștienți că mai bine decât cu cuplul Haralambie-Pintilii momentan nu e posibil. Se poate oricând mai rău de atât, la un moment dat circula chiar un zvon că Becali ar fi vorbit cu Alexa, de departe unul dintre cei mai proști antrenori români din toate timpurile…

  37. adi i.

    Azi putem cădea cu una dintre echipe:
    Steaua – FK Vojvodina
    -FK Zeljeznicar- FC Dinamo Minsk
    – KF Tirana -FC Dinamo Batumi
    – Debreceni VSC
    – FC CSKA 1948
    Eu unul as prefera pe una din ultimile doua cu condiția sa nu luam o Interdicție dacă jucam cu ungurii

Lasă un răspuns