Steaua cu Reghe pare de neoprit, patru din patru! Bijuterii de goluri și ratări monumentale. Campionii au făcut spectacol cu Poli Timișoara pe stadionul lui „one man show”, Gâscanul. „Prinții” Hamoun și Stanciu, după ce l-au răpus pe rege, au lovit din nou și în Trivale!
În ultima partidă oficială a anului 2015, pe stadioanul „Nicolae Dobrin” din Pitești și în fața a peste 8.000 de suporteri, cei doi antrenori, Laurențiu Reghecampf și Florin Marin, au trimis în teren următoarele formații:
- Steaua: Niţă – Râpă, Papp, Varela, Toşca – Muniru, Filip (Tahar ’13, Tudorie ’65) – Popa, Stanciu (Enceanu ’81), Hamroun – Tade.
- ACS Poli: Kirschstein – Belu, Bocşan, Melinte, Popescu – Hernandez, Sarmov (Popescu ’68), Llorente, Curtean – Elek (Bărbuţ ’43), Goga (Popovici ’54).
În prima repriză, Steaua nu a arătat mult diferit față de era Rădoi. Ofensivă, posesie, ceva ocazii, însă „disconfort” în a pasa pe ultimii 20 de metri, imprecizie la finalizare și mai vechile probleme de reacție pe tranziția negativă. Aceasta a permis timișorenilor câteva contraatacuri periculoase, deși campioana domina și controla jocul.
Echipa lui Reghe a început ofensiv partida, dar fundaşii celor de la ACS Poli au cedat abia în minutul 33, când Steaua a deschis scorul norocos, în urma unui autogol al lui Bocșan. A fost un fel de „revanșa bulanului” la victoria bănățenilor din tur.
După pauză, parcă a intrat pe teren altă echipă. Steaua a arătat şi mai bine decât în prima repriză, iar asta s-a vazut şi pe tabelă. E adevărat, și ACS Poli a fost obligată să iasă la joc pentru a egala, lăsând spații. Stanciu a dublat avantajul campionilor, după o bijuterie de fază pe axa Tahar-Tade-Stanciu. Tade a dat un assist perfect și l-a lăsat pe „decar” singur cu portarul Kirschstein. Golgheterul Stelei a lobat elegant balonul în plasă.
- Golul lui Stanciu (’48)
A urmat o serie de ratări uriașe (Râpă, Hamroun, Tade …) și un gol valabil marcat de Tudorie (’78), anulat în mod eronat pe motiv de offside, însă Hamroun s-a revanșat în minutul 80. Franco-algerianul a primit o pasă de peste 40 de metri de la Stanciu, i-a luat prim-planul lui Belu și a șutat superb, lăsându-l pe Kirschstein fără nicio reacție.
- Golul lui Hamroun (’80)
- Ratarea lui Râpă (’56)
- Ratarea lui Hamroun (’68)
- Ratarea lui Tade (’69)
- Golul anulat lui Tudorie (’78)
Gazdele au reușit un gol de onoare de spectaculos. Dan Popescu a trimis o torpilă împarabilă, de la peste 30 de metri, direct în vinclul porții lui Niță (’82).
- Statistică
- Rezumatul meciului
Steaua urcă pe locul patru în clasament, cu 40 de puncte, la șase puncte în spatele liderului Astra, însă mai are multe lucruri de pus la punct în pauza competițională. În primul rând primenirea lotului. Campioana are nevoie de „sânge proaspăt” și tehnic.
- Reghecampf: „Avem un plan, o să-l punem în aplicare de mâine. Sper să reușim să aducem jucătorii pe care-i avem în momentul de față pe listă. O să vedeți câți jucători vor veni. Este o surpriză”. Declarație completă pe această temă (video).
Sigur, ca întotdeauna, scorul a luat ochii de la unele greșeli nepermise comise de jucători, cam aceeași în tot acest „tur prelungit” de sezon regulat. Nici Reghecampf nu a fost mulțumit complet după un meci încheiat cu 3-1. Evident, el nu a putut schimba mare lucru, ci a venit cu o altă gândire tactică, un plus psihologic și nu în ultimul rând, a „modificat” la >1 raportul „noroc-ghinion”, subunitar în era lui Rădoi. Nu putem uita că fără cele 3 goluri (= 3 puncte) furate de Colțescu în partida cu giurgiuvenii, Steaua, Astra și Viitorul erau pe primul loc cu câte 43 de puncte, fără a mai pune la socoteală ghinionul din Steaua – Astra 0-1, în ultima secundă de joc.
Dar după un așa final „en fanfare” nu prea e loc de analiză pe joc. Reghecampf știe foarte bine ce are de făcut! Suntem prea fericiți pentru a fi acum critici sau cârcotași!
Felicitări băieților, lui Reghe și staff-ului său!
Le urăm sărbători fericite și o vacanță ca-n basme!
XRay
Avancronică FC Steaua – Poli Timișoara. „Revanșa”, în regia lui Reghecampf
Luni, 21 decembrie, de la 20:30, FC Steaua București întâlnește formația ACS Poli Timișoara, în cadrul etapei a 23-a din sezonul regulat al Ligii 1. Ultima partidă de fotbal din 2015 se dispută „acasă” la Steaua, pe stadionul „Nicolae Dobrin”, fiind al treilea meci jucat de campioană la Piteşti în calitate de gazdă și a treia etapă din Liga 1 cu Reghe pe bancă în noul său mandat la Steaua.
Astfel, deţinătoarea titlului va trage cortina peste anul fotbalistic românesc 2015, cel în campioana care a trecut de la agonia din retur, la extazul „marelui event” (tripla înternă), urmat de un tur în altă agonie dar și ceva raze de extaz pe sfârșit de an. Steaua avut un an dificil, cauzat în mare parte de schimbările suferite în iarnă și vară la nivelul lotului şi apoi al băncii tehnice, dar și de scandalurile generate de pierderea siglei, stadionului, a bazei de antrenament și retragerea galeriei de pe stadion.
- În vara anului 2015, Steaua a avut cel mai fructuos final de sezon (2014-2015), încununat en fanfare cu toate trofeele puse în joc, însă a dezamăgit în noul sezon (2015-2016) printr-un tur slab în Liga 1 și cea mai nefericită prezență în UEFA din ultimii 10 ani. A fost anul contrastelor, cu performanţa lui Costel Gâlcă, care a cucerit trei trofee în anul său de debut, dar și primul an din „era Becali” când Steaua, cu Mirel Rădoi pe bancă, a rămas în afara grupelor UEFA , pierzând succesiv calificarea în disputele din Play off de UCL și ECL.
Revenirea lui Reghecampf pe banca Stelei din etapa a 21-a, a adus un plus în atmosferă, încredere, motivare și speranță. La debutul noului antrenor, roș-albaștrii s-au impus în fața oltenilor de la CS U Craiova, scor 2-0, într-o partidă în care au avut 70 % posesie. În ultima etapă, campionii au învins în deplasare cu 1-0 pe Viitorul, mărind șansele de accedere în play off. După 3 înfrângeri în 4 meciuri (cu Dinamo, CFR și Astra), cu doar 6 puncte (din 21) acumulate în ultimele 7 partide, intrarea în play off cu staff-ul lui Rădoi pe bancă era un mare semn de întrebare. Luni, Steaua lui Reghecampf se află la ultimul examen din 2015, în disputa cu elevii lui Florin Marin.
- FC Steaua şi ACS Poli Timişoara s-au întâlnit de trei ori în campionat, fiecare formaţie trecându-şi în cont câte un succes. Primul meci a avut loc pe 28 septembrie 2013 şi s-a încheiat cu victoria „roş-albaştrilor”, 3-0 pe teren propriu (Piovaccari, Stanciu, Adi Popa). În retur, cele două au încheiat fără gol la Timişoara. În ambele partide de atunci, Steaua a fost antrentă de actualul antrenor, Laurenţiu Reghecampf.
- În turul ediţiei curente, cu Mirel Rădoi pe bancă, Steaua a pierdut printr-un gol marcat în minutul 88 de Javier Hernandez (Cronica Poli Timişoara – Steaua 1-0! Barele roș-albastre și bulanul alb-violet). După victoria norocoasă cu Steaua, timişorenii au mai izbutit doar un succes în următoarele 12 jocuri din Liga 1, 2-0 cu ASA (acasă), în rest au 7 remize şi 4 înfrângeri. Cele două echipe s-au mai duelat în această toamnă şi în Cupa Ligii Adeplast, Steaua – Poli 1-0, rezultat în urma căruia roș-albaștrii s-au calificat în semifinală. La ambele partide, bănățenii l-au avut antrenor pe Florin Marin.
- În ediţia curentă Steaua a utilizat 27 de jucători, dintre care 14 au marcat cel puţin un gol. La ACS Poli Timișoara, doar 8 dintre cei 25 de fotbalişti şi-au trecut numele pe tabelă. Mediile de vârstă ale celor două loturi sunt de 24 ani şi 5 luni la FC Steaua, respectiv 27 ani şi 8 luni la Poli Timişoara.
Laurenţiu Reghecampf şi Florin Marin se vor afla în premieră faţă în faţă din poziția de antrenori. Pentru „veteranul” Florin Marin, fost fundaș în Ghencea timp de 8 ani (1976-1984) și tehnician în staff-ul lui Pițurcă (2010), va fi cea de a 25-a partidă pe care o va disputa contra Stelei în campionat. Îndiferent de echipa pe care o antrena (Oțelul, Ceahlăul etc.), Florin Marin a reuşit să termine neînvins în 15 jocuri (7 victorii şi 8 remize), înregistrând doar 10 înfrângeri.
- Reghecampf aplică un program spartan de pregătire dar și reține jucătorii în cantonament atât înaintea meciurilor (2-3 zile), să-i țină concentrați, cât mai ales imediat după partidă, pentru o refacere eficientă. În contrast, Mirel Rădoi prefera să-şi ţină jucătorii în cantonament doar în seara dinaintea meciului, iar după partidă jucătorii erau liberi, urmând să revină la baza de antrenament a doua zi pentru refacere.
- Varela & Co. au avut liber numai vineri seară, după un cantonament de cinci zile în Constanța, cu antrenamente și două meciuri oficiale cu Viitorul. Jucătorii au reintrat în cantonament sâmbătă și au efectuat antrenamente la Centrul de fotbal de la Mogoşoaia, iar duminică, după masa de prânz, vor pleca spre Piteşti unde vor continua programul de pregătire pentru meciul de luni seară.
[Update] Reghecampf i-a trimis deja în vacanţă pe unii dintre jucătorii tineri din lot: Vlad Mihalcea, Alexandru Aldea, Alexandru Târnovan şi portarul Ionuţ Poiană. Steaua nu-i va putea folosi pe Breeveld, suspendat pentru al patrulea galben încasat luni cu Viitorul, și pe accidentații Alex Chipciu și Houssine Kharja. Adi Popa și Muniru Sulley sunt apți fizic. În meciul de joi din Cupă, cei doi au părăsit terenul accidentați, Popa pe targă. Paul Papp și-a ispășit suspendarea de „un joc oficial” și este la dispoziția lui Reghecampf.
Cei 18 fotbalişti reținuți în lot sunt Florin Niţă, Valentin Cojocaru, Cornel Râpă, Cătălin Carp, Paul Papp, Alin Toşca, Guilherme, Jean-Sony Alcenat, Fernando Varela, Jugurtha Hamroun, Lucian Filip, Nicuşor Stanciu, Sulley Muniru, Aymen Tahar, Adi Popa, Rareş Enceanu, Gregory Tade şi Alexandru Tudorie.
Echipa probabilă: Niță – Râpă, Varela, Toșca, Guilherme – Filip, Muniru – Adi Popa, Stanciu, Hamroun – Tade
ACS Poli, cu toate că are ceva probleme de lot, speră să obțină măcar o remiză. În acest sens a fost și declarația lui Daniel Stanciu, directorul sportiv al bănățenilor: „Va fi dificil pentru noi, mai ales că avem și probleme de lot. Zicu, Goga și Luchin nu vor putea evolua luni seara. Dar, mereu Poli a jucat bine cu echipele din prima parte a clasamentului. Știm ca nimeni alții să obținem rezultate de egalitate”. Staťistica îl confirmă pe oficial. După 23 de etape, ACS Poli se află pe locul al doilea, alături de FC Voluntari, în topul echipelor cu cele mai multe remize (9).
FC Steaua va juca luni seară pe teren „propriu” și așteaptă din nou peste 10.000 de suporteri pe arena „Nicolae Dobrin” la ultimul meci din 2015. Tichetele pentru partida cu ACS Poli au fost puse în vânzare începând de vineri, la casele arenei din Trivale.
Va fi o partidă dificilă pentru campioana României, împotriva unei echipe cu jucători experimentați, capabili să facă diferența și surpriza. Steaua vine de pe Litoral cu moralul bun, după o dublă reușită cu revelația sezonului FC Viitorul, dar și cu câteva probleme de exprimare în joc, încă nerezolvate în timpul avut la dispoziție de Larențiu Reghecampf și Thomas Neubert.
Le urăm succes roș-albaștrilor!
XRay