Mirel Rădoi iese la raport

de | noiembrie 6, 2015

Steaua cu Mirel Rădoi a ratat prezenţa în grupele Champions League şi Europa League, iar în campionatul intern ocupă locul 4 în Liga 1, la 6 puncte distanţă de liderul Astra. Campioana este calificată în sferturile de finală ale Cupei României și Cupei Ligii.

Mirel Rădoi a fost invitat joi seara în studioul Digi Sport Special, pe Digi Sport 1, vorbind pentru prima oară de când e antrenorul Stelei la o emisiune televizată, în România. Am ascultat emisiunea, însă în presa nu am găsit  un trascript cuprinzător. În acest material am încercat să sintetizez  subiectele importante, apelând și la memorie, și să le supun dezbaterii voastre.

Evident, este mai interesant și mult mai cuprinzător talk show-ul în direct. Pentru lămuriri complete, le recomand doritorilor să urmărească vineri reluarile emisiunii Digi Sport Special pe Digi Sport 1.

Dacă va mai continua la Steaua?

Mirel Rădoi a declarat la Digi Sport că va continua la Steaua, îndiferent de rezultate, cel puțin până in iarnă, când se va trage linie. Rădoi a mai precizat că decizia de a rămâne antrenor la Steaua și în a doua parte a sezonului depinde și de rezolvarea problemei cu baza sportivă. Clubul trebuie să găsească o soluție pentru ca echipa să aibă o bază de pregătire fixă, pe care echipa să o poata utiliza la orice oră.

“Dacă am decis să continui după meciul cu Rosenborg, până la iarnă nu voi pleca, indiferent ce se întâmplă. În iarnă vom trage o linie. Atunci mă gândeam să creez un șoc la echipă, crezând că e loc de mai bine. Am văzut reacția jucătorilor, am discutat cu patronul și am decis să continui. Dacă patronul a decis să nu mai iasă în public, nu a luat decizia după discuția cu mine.

Sunt mai mulți factori de care depinde rămânerea mea. Vrem să avem o bază de antrenament, nu să se întâmple ca săptămâna trecută, când ne-am dus la Mogoșoaia și ni s-a transmis că e ocupat și că trebuie să mergem la Buftea. Drumul către Buftea era blocat și a trebuit să o luăm cu mașinile pe câmp. Am semnat un contract cu Federația și am impresia că suntem luați la mișto. Nu ne antrenăm gratis. Dacă faceți o evaluare, veți vedea că prețurile sunt mai mari ca în București. Au fost și săptămâni în care ne-am antrenat în 3 locuri separate: la Mogoșoaia, la Buftea și la Domnești”, a declarat Rădoi.

“Va conta enorm și diferența de puncte, pentru că atunci vor mai fi de jucat 3 etape. Sunt lucruri de ansamblu, cum ar fi transferurile și pozițiile jucătorilor aduși, dar și situația bazei de antrenament”, a mai adăugat Mirel Rădoi.

De ce Steaua nu joacă bine?

Mirel Rădoi a punctat, sincer și deschis, aceleași probleme pe care le-am anticipat și prezentat în articolul Quo vadis Steaua? .

  • Transferuri. Rădoi recunoaşte o greşeală făcută în campania de transferuri a Stelei. S-a căutat să se aducă cei mai buni jucători, însă nu au confirmat (Alcenat, Tade… ). Nu s-a respectat planul pentru că prețurile unor jucători au crescut mult. Majoritatea nu a făcut pregătirea cu echipa pentru că nu a venit la data la care trebuia să vină. Peste jumătate de lot a făcut o parte din pregătirea de vară la loturile naționalele.
  • Condiții de antrenare. Mirel Rădoi este nemulțumit de faptul că Steaua nu are unde să se antreneze. Au existat săptămâni în care a fost nevoit să folosească 3 locuri diferite pentru antrenamente – la Mogoșoaia, la Buftea și la Domnești. De pe o zi pe alta a fost obligat să schimbe locul și tipul de antrenament, pentru că singura baza disponibilă din acea zi nu avea dotarea necesară antrenamentului aflat în program. Rădoi consideră inacceptabil și faptul că pentru 2 ore de antrenament sunt nevoiți să petreacă 3 ore în mașină pe drumuri. Din cauza asta nu poate efectua antrenamente zilnice complete. La toate se mai adaugă și neseriozitatea FRF în a respecta contractul de închiriere a bazei din Mogoșoaia. Modifică programul și dotarea fără preavizare, steliștii fiind obligați să-și schimbe locul și planul chiar in ziua de antrenament. FRF a luat până și scaunele din biroul staff-ului, lăsând doar 3 pentru 7 inși, au pus jucătorii în situația de a folosi camera dușurilor drept vestiar etc. Asta după ce FRF a încasat banii pe chirie conform contractului. “Oamenii ăștia ne iau la mișto”, a fost reacția lui Mirel Rădoi, ajuns la capătul răbdarii după plimbările zilnice, în toate colțurile Bucureștiului, pentru antrenamentele de rutina ale Stelei.
  • Sistemul de joc. Este ales funcție de adversar și jucătorii disponibili, nu există o idee fixă. A prezentat câteva detalii tehnice interesante de la Steaua despre sisteme, joc și jucători. Recunoaște că echipa suferă mult pe traziție negativă și la finalizare.
  • Arbitrajul. A menționat și arbitrajul, care în 16 etape a greșit de 14 ori împotriva Stelei.
  • Atmosfera din jurul echipei. A infirmat că ar fi probleme în interior, ci scandalul exterior le afectează moralul.

Din păcate, presa nu a publicat integral transcriptul cu această declarație, poate cea mai interesantă pentru suporteri. Vă prezentăm ce am găsit publicat.

Am avut cel mai încărcat program, am avut cei mai mulți jucători accidentați. Asta îmi asum, pentru că nu au venit la timp. Condiția pusă de mine cînd am venit a fost să vină jucătorii la timp, pentru a merge cu noi în cantonament. Nu s-a respectat pentru că prețurile unor jucători au crescut mult“, a declarat Rădoi.

“Noi n-avem o bază de antrenament. Eu trebuie să-mi schimb programul zilnic. Azi am aflat că mîine nu mă mai pot antrena la Mogoșoaia și trebuie să merg la Buftea.   Saptamana trecuta ne-am dus la Mogosoaia si ni s-a transmis ca e ocupat si ca trebuie sa mergem la Buftea. Drumul catre Buftea era blocat si a trebuit sa o luam cu masinile pe camp. Am semnat un contract cu Federatia si am impresia ca suntem luati la misto. Dacă se închide Arena Națională unde mergem? Nu avem stabilitate din punctul ăsta de vedere. Suferim mult. Cu toate astea, densitatea efortului fizic este peste cea de anul trecut. Vă puteți uita pe cifre! “, s-a plâns Rădoi.

Dacă vreau să fac forță dimineața, iar după amiază să lucrez pe teren, nu pot face asta la Buftea, deoarece acolo nu există sală de forța. Ne-am trezit cu scaune la duș, să ne schimbăm acolo. Așa respectă Federația Steaua. La cum au mers discuțiile, nu cred că ne vom intoarce prea curând în Ghencea.”, a exemplificat Mirel Rădoi.

“E clar că trecem printr-o perioadă grea, dar să nu uităm că am avut cel mai încărcat program, suntem echipa care a avut cei mai mulți jucători accidentați. 

Asta îmi asum, pentru că marea majoritate n-a venit și nu a făcut pregătirea cu noi, nu a venit la data la care trebuia să vină. Una dintre condițiile puse de mine când am venit a fost ca jucătorii să ajungă înainte… Ca să putem pleca în cantonament. Nu s-a întâmplat pentru că prețurile unora erau foarte ridicate și atunci am încercat să ne apropiem cât mai mult de închiderea perioadei de transferuri”, a mai precizat Mirel Rădoi.

  • 9 jucători a adus Steaua de la startul sezonului până acum
  • 31 de jucători a folosit Rădoi, în 26 de meciuri oficiale, în acest sezon

Perspectivă 

Bugetul Stelei a scăzut de la 12 la 9,6 milioane euro– Mirel Rădoi

“În iarnă vom trage linie și vom vedea fiecare jucător care a fost adus sau care era deja la echipă ce a adus în plus, ce nu, fără nicio urmă de regret ne vom strânge mâinile. Avem mai multe posturi în care vom încerca în perioada de transferuri din iarnă să transferăm.

Avem multe posturi pe care vom încerca să transferăm ceva. Dar nu vreau să dau nume pentru că sînt jucători din Liga 1, dar și de afară. De asemenea, vor și pleca jucători. Ne vom strînge mîna fără nici o problemă.

În iarnă vom aduce înapoi și fotbaliștii împrumutați de la cluburile care ne permit lucrul ăsta. Vrem să vedem mai mulți și poate păstrăm cîțiva. Pînă la data de 20 decembrie vom avea listele făcute cu tot ce se poate aduce și ce se vinde, a declarat Rădoi.

Negocierile cu CSA  

Mirel Rădoi spune că rezultatele negocierilor cu CSA nu sunt deloc încurajatoare și că s-a discutat să se cumpere Stadionul Cotroceni, din centrul Bucureștiului, dar prețul a fost mult prea mare. 22 de milioane de euro a cerut Banca Națională a României pentru baza sportivă pe care nu s-au mai jucat meciuri de fotbal din 2009. Adică mai mult decat a costat noul stadion al Petrolului, construit de la zero. Închirierea nu este o variantă de luat în calcul, fiindcă steliștii se tem că ar putea păți ca în Ghencea, de unde au fost evacuați de proprietar (Armata), după ce au făcut investiții masive.

La cum decurg negocierile, mi-e greu să cred că se va rezolva problema cu sigla, cel puțin nu curând. Ei spun că le e frică să nu facă ceva ilegal, de parcă noi le-am cerut asta. Nu cred nici că vom reveni în Ghencea. În conflictul cu Armata – deși mie nu îmi place să îl numesc așa – noi am venit cu acte și le-am arătat. nu au venit cu nimic. Noi suntem vechea, prezenta și viitoarea echipă. E clar că și ăsta e un aspect pe care jucătorii îl simt.

S-a pus în discuţie să se cumpere baza de la BNR, dar suma a fost undeva la 22 de milioane de euro şi s-a renunţat la această idee. De închiriat nu se pune problema, am fost acolo în vizită, iar camerele, restaurantul, terenurile s-au degradat foarte mult. Iar dacă închiriem și facem noi modernizările de rigoare, riscăm să pățim la fel ca în Ghencea, să fim dați afară după ce am făcut investiții de 5 milioane de euro.”, a declarat Mirel Rădoi, în cadrul emisiunii “Digi Sport Special”.

  • Notă: Stadionul din Cotroceni a fost ridicat în 1955, 14.500 de locuri, iar din 2009 încoace s-au mai jucat doar meciuri de oină. Banca Naţională a României, de care aparține construcția, nu s-a preocupat de arenă, după ce echipa de fotbal s-a destrămat și a fost reînființată în Liga a 4-a, pe o altă societate comercială. Pentru o vreme, acolo s-au disputat meciuri din Campionatul Național de Oină, iar gazonul era păstrat în condiții de top, însă în ultima vreme nu a mai fost întrebuințat. Toalete nu mai există, unele scaune au fost vandalizate, iar peisajul de pe arena din Parcul cu Platani este unul dezolant.

Numirea lui Mirel Rădoi și licența

Luasem decizia de a renunța la cariera de jucător și de a o începe pe cea de antrenor. Sigur, nu mă așteptam ca într-un timp aşa de scurt prima ofertă să fie de la Steaua. E o onoare pentru mine și nu aveam cum să refuz. După plecarea lui Costel am început să discut. La început, era o discuţie amicală, dar am început să discutăm tot mai serios și mi s-a propus funcția. Am fost de acord, cu anumite condiții. Am încercat să vedem care sunt problemele, dar nu pot spune exact cum s-au desfășurat lucrurile“,a declarat Rădoi.

Eu cînd am acceptat oferta Stelei am crezut că mi se va da o derogare ca să pot antrena. Îmi pare rău că le-am făcut rău și altor antrenori. De cînd a apărut cazul meu de la Steaua, au început să se ia măsuri. Chiar îmi zic unii că din cauza mea nu mai pot antrena. Nici antrenorul de la Baia Mare nu are licență. Eu nu vin să arăt cum s-au luat licențele de antrenori în 3 luni sau mai știu eu. Nici Oprița, care e la divizia a 3-a, nu mai are voie să se ridice pe bancă“, a mai precizat Mirel Rădoi.


Tot ieri, Campioana le-a oferit fanilor informaţii despre starea fiecăruia dintre cei cinci fotbalişti accidentați. De adăugat că în cazul lui Kharja, acesta va continua investigaţiile la o clinică din străinătate.

1. Rares Enceanu – a suferit, in timpul partidei amicale Polonia U21 – Romania U21 (13 octombrie), o intindere de gradul I a ligamentului colateral intern drept. Acesta se afla in perioada de reabilitare, timpul estimat de recuperare fiind de 30 de zile din momentul accidentarii.

2. Jugurtha Hamroun – in timpul partidei cu Pandurii Targu-Jiu (25 octombrie), a suferit o intindere de gradul I a muschiului biceps femural stang – cap scurt. Perioada de recuperare este de 21 de zile din momentul accidentarii.

3. Muniru Sulley – a suferit, in timpul partidei cu CFR Cluj (1 noiembrie), o disjunctie acromio-claviculara stanga de gradul III. Jucatorul se afla in curs de investigatii suplimentare, pentru a stabili conduita terapeutica optima: conservatoare sau chirurgicala. Timpul de recuperare estimat in cazul jucatorului este de 30 de zile.

4. Paul Papp – a suferit, la meciul cu FCM Baia Mare (29 octombrie), o fractura de os zigomatic drept si a fost operat, in cursul zilei de miercuri, la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”. Interventia chirurgicala a fost realizata de catre Dr. Liliana Moraru si Dr. Adrian Gabara, fiind incheiata cu succes. Procedeul chirurgical folosit in acest caz a fost reducerea fracturii si osteosinteza cu mini-placuta si suruburi de titan. Timpul estimat de reabilitare medicala este de o luna post-operator.

5. Houssine Kharja – a suferit o ruptura a ligamentului incrucisat anterior drept si va lipsi de pe teren, conform previziunilor, 6 luni de zile post-operator. Asta înseamnă că el va putea reveni pe teren la jumătatea lunii mai, adică după încheierea sezonului din Liga 1. Deci, după doar 5 meciuri şi 398 de minute jucate, Kharja se poate despărţi de Steaua pentru că la finalul acestui sezon contractul lui Kharja expiră.

XRay

10 comentarii la „Mirel Rădoi iese la raport

  1. joga-bonito

    E dramatic ca o echipa de talia Stelei a ajuns sa petreaca 3 ore pe zi pe drumul spre antrenament si sa fie uneori in situatia de a schimba trei terenuri de antrenament intr-o saptamana. Intr-un fel asta explica si forma fizica slaba din ultima perioada, precum si numarul mare de accidentati. Desigur, asta nu disculpa in nici un fel lipsa de experienta a lui Radoi. Dar oare cine ar fi facut performanta in locul acestuia?

    In acest ritm la Steaua nu se poate face performanta. Practic ne autodistrugem singuri. Pierderea bazei de antrenament si a suporterilor ne va aduce sfarsitul intr-o buna zi.

    Societatea civila ar face bine sa propuna Presedintelui si clasei politice actuale sa ia bani din PIB de la Armata si Militie si sa-i redirectioneze spre Sanatate si Educatie.

    1. xray Autor articol

      Subscriu 100%!

      PS
      În special banii pe care îi cheltuie pe activități care nu au legatură cu rolul MApN și MI într-un stat.

      Poate acum au inteles mai mulți ce înseamna să finanțeze statul echipe de fotbal. De unde ar trebui să “rupă” din banii unei țări sărace și cu ce preț.

      Noua generație pare resposabilă și știe ce vrea! Asta e ceea ce contează pentru viitorul țării!
      Nu credeam că voi trăi vremurile unui protest/manifest social ne virusat politic și cu un grad de civilizație în discurs și manifestare atât de înalt, desprins parcă dintr-un viitor SF. Bravo!
      Trăim un moment unic în toată istoria României!

  2. sikander

    mai mult decat atat, ar trebui propus demisia tuturor umflatilor gradati care ocupa de zeci de ani pozitii cheie in cele 2 ministere.

    in rest, cu riscul de a duce discutia in teoria conspiratiei, cred in continuare ca miscarea pentru distrugerea Stelei (si a tot ce reprezinta ea pentru Romania) avanseaza periculos si nestingherit in indeplinirea obiectivelor.

  3. xray Autor articol

    Bomboana pe coliva

    Decizii privind schimbarea localității de disputare a partidei FC Steaua – FC Botoșani. De la București la Cluj!

    “AVÂND ÎN VEDERE programarea inițială a jocul dintre FC Steaua București și FC Botoșani din etapa a XVII-a a sezonului regular al ediției 2015/2016 pentru data de 8 noiembrie 2015, ora 20:30 pe stadionul Arena Națională din București

    AVÂND ÎN VEDERE adresa emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov către Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București la data de 6 noiembrie 2015 prin care informează că Stadionul Arena Națională nu a obținut autorizație de securitate la incendiu

    AVÂND ÎN VEDERE adresa emisă de Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București către FC Steaua București la data de 6 noiembrie 2015 prin care informează că nu își asumă răspunderea asigurării măsurilor de ordine și siguranță publică pe timpul partidelor desfășurate pe Stadionul Național Arena până la remedierea situației

    AVÂND ÎN VEDERE solicitarea transmisă de FC Steaua București către LPF privind disputarea jocului cu FC Botoșani pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca, precum și acordul exprimat de proprietarul stadionului din Cluj pentru disputarea jocului pe acest stadion

    AVÂND ÎN VEDERE dispozițiile art. 12 alin. (1) din ROAF – ”Forurile organizatoare au dreptul de a schimba, în caz de forță majoră, stadionul, ziua, ora de începere sau localitatea de disputare a jocului”

    LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL, reprezentată legal de Justin Ștefan în calitate de Secretar General, în baza dispozițiilor art. 12 alin. (1) din ROAF, dispune schimbarea stadionului și a localității de disputare a jocului dintre FC Steaua București și FC Botoșani, în sensul desfășurării meciului pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca, ziua și ora de începere a jocului rămânând neschimbate.”

    Sursa: LPF

Lasă un răspuns