Luminița de la capătul unei abrogări

de | septembrie 21, 2015

Dolce sport a publicat un articol „EXCLUSIV | Dezvăluiri | Avem documentele în baza cărora MApN a cedat stadionul Steaua în 1999. Citiți-le în premieră! Apar nume grele

In text Dolce Sport precizează:


Exclusiv online | www.dolcesport.ro a intrat in posesia tuturor documentelor prin care, in 1999, Ministerul Apararii Nationale a cedat, in folosinta gratuita pentru 20 de ani, nu doar stadionul Steaua, ci si intreaga baza sportiva. Cui? Proaspetei infiintate „Asociatia FCSB, fara scop patrimonial”. Pe scurt, lui Viorel Paunescu

Au trecut 16 ani de la „ingineria legislativ-financiara”, asa cum a fost denumita de presa modalitatea prin care MApN a cedat, in folosinta gratuita pe 20 de ani, stadionul Steaua si intreaga baza sportiva. In cele aproape doua decenii scurse, niciodata nu au fost date publicitatii documentele care au stat la baza „tranzactiei”. Pana acum. Site-ul Dolce Sport a reusit sa obtina toate actele si le publica in exclusivitate. Este pentru prima data cand lumea are acces la documente si le poate citi.

Pentru o mai buna intelegere a documentelor, prezentam succint, dar pe intelesul tuturor, cronologic, povestea.

1. La 9 aprilie 1998, a fost aprobata transformarea sectiei de fotbal a CSA Steaua Bucuresti in FC Steaua Bucuresti, asociatie sportiva fara scop patrimonial. Viorel Paunescu a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie.

A fost intocmita „Lista cu membrii fondatori ai Asociatiei fara scop patrimonial FCSB (N.R.-Asociaţia Fotbal Club Steaua București)”. Niciodata nu a fost data publicitatii, dar www.dolcesport.ro a intrat inclusiv in posesia ei si o publica mai jos. Apar nume interesante.

2. La 4 februarie 1999, Hotarârea de Guvern nr. 66, publicata in Monitorul Oficial, consfinteste „transmiterea in folosinta gratuita, pe o perioada de 20 de ani, Asociatiei FCSB” atat a stadionului Steaua, cat si a intregii baze sportive (in HG, totul a fost denumit „imobil”).

3. La 7 martie 1999, este incheiat Protocolul intre Ministerul Apararii Nationale si Asociatia FCSB, prin care se definesc, in mod clar, responsabilitatile celor doua parti.


Preluare de la dolcesport.ro

Apoi Dolce Sport publică și documentele scanate:
1. Lista cu membrii fondatori ai Asociatiei fara scop patrimonial FC SB. A se observa câți sunt de la CSA.

2. Hotarârea de Guvern nr. 66/ 04.02.1999.
3. Protocolul din 7 martie 1999 intre Ministerul Apararii Nationale si Asociatia FC SB.

Concluziile Dolce Sport sunt FALSE, dar și ale celor care susțin că cedarea secției de fotbal Steaua în 1998 a fost abrogată în 2003.

1) Documentele prezentate de Dolce nu sunt publice în premieră, așa cum se laudă, ele fiind publicate și pe site-ul fcsteaua.ro încă din anul 2011: Steaua – de la MApN la Becali (6) – autor Filip Pindean.

2) Nu a fost nici o „inginerie legislativ-financiara”. Ceea ce nu știe/scrie Dolce este că, legal, SC FCSB SA nu mai avea acces gratuit în Ghencea din 2003.

În 2003, prin HOTARARE de Guvern Nr. 128 din 6 februarie 2003, se abrogă Hotarârea de Guvern nr. 66/ 04.02.1999 privind transmiterea in folosinta gratuita a unui imobil situat in municipiul Bucuresti:


In temeiul art. 107 din Constitutie, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1
Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 66/1999 privind transmiterea in folosinta gratuita a unui imobil situat in municipiul Bucuresti, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 55 din 8 februarie 1999.
Art. 2
Imobilul avand datele de identificare prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare ramane in continuare in proprietatea statului si in administrarea Ministerului Apararii Nationale.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Anexa 1 


De ce a fost emisă H.G. Nr. 128 din 6 februarie 2003, care abroga H.G. Nr. 66/ 04.02.1999 ? 

Este intrebarea pe care mulți au pus-o, iar unii „interesați” au răstămăcit fals că prin asta s-ar fi anulat și cedarea secției de fotbal la Asociaţia Fotbal Club Steaua București.

Să o luăm logic pe evenimente și legi pentru a vedea scopul și obiectul real al abrogării.

În februarie 2003, echipa „Steaua” a trecut legal de la asociația non profit AFC SB (Asociaţia Fotbal Club Steaua București), la societatea comercială pe acțiuni SC FCSB SA (SC Fotbal Club Steaua București SA), cu capital privat. Acționari: Gigi Becali – 51%, AFC Steaua – 36%, Viorel Paunescu – 6%, Victor Piturca – 4% și Lucian Becali – 3%.

În mod logic, în februarie 2003 (HG 128) statul a anulat facilitatea de a mai folosi gratuit baza din Ghencea o entitate juridică privată și a închiriat în 2 aprilie 2003 (HG 373) ceea ce era gratuit din 1999 (HG 66).

Pe documente, după abrogarea gratuității prin H.G. Nr. 128 din 6 februarie 2003, guvernul a emis imediat și H.G Nr. 373 din 2 aprilie 2003 , „privind aprobarea închirierii unei părţi a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale„.

ATENȚIE! Dacă vă uitați la Anexa 1 din HG 66/1999 cu imobile date în folosință gratuită la AFC, este identică cu Anexa 1 din HG 128/06.02.2003 de abrogare și cu Anexa 1 din H.G. 373/ 02.04.2003 privind aprobarea închirierii la SC FCSB SA. Deci toate 3 anexele se referă la aceleași imobilele folosite gratuit de fosta secție de fotbal a CSA până în 1998, apoi de AFC Steaua București, până în 2003, și contra cost din 2003  de SC FC  Steaua București SA.

Deci ăsta a fost scopul celebrelei HOTĂRARE de Guvern Nr. 128 din 6 februarie 2003, să abroge gratuitatea de folosire a imobilelor conferită prin Hotarârea de Guvern nr. 66/ 04.02.1999,  pentru a le putea apoi închiria, nu de a anula cedarea secției de fotbal.

Dacă în HG 128/06.02.2003 ar fi fost și retrocedarea secției de fotbal, atunci:

  1. Guvernul nu mai emitea și H.G. 373/ 02.04.2003 privind aprobarea închirierii. Cui să închirieze dacă în acele spații ocupate de SC FCSB SA ar fi urmat să-și defăsoare gratis activitatea secția de fotbal a CSA Steaua?
  2. În H.G. 373/ 02.04.2003 ar fi specificat în vreun articol că „secția de fotbal rămâne in continuare in proprietatea statului si in administrarea Ministerului Apararii Nationale„, exact cum a scris despre imobilele din Anexa 1. În 1998, Secția de fotbal CSA a fost transferată ca proprietate într-o entitate juridică AFC, cu active și gestiune cu tot, deci nu era ceva de trecut cu vederea sau lăsat la „subînțeles”.
  3. MApN și CSA ar fi pus în executare imediat HG 128/06.02.2003 și H.G. 373/ 02.04.2003. În fond, ceea ce au și făcut. Au închiriat spațiile din anexă la SC FCSB SA, continuatoarea Stelei în fotbal, fără să revendice ceva legat de fosta secție de fotbal.

Notă:

  • Secția de fotbal a fost dată la AFC în 9 aprilie 1998, nu prin Protocolul din 7 martie 1999.
  • În Hotarârea de Guvern nr. 66/ 04.02.1999 se scrie legat de protocol: „(1) Transmiterea imobilului prevazut la art. 1 se face pe baza de protocol incheiat intre Ministerul Apararii Nationale si Asociatia Fotbal Club „Steaua” Bucuresti.
    (2) Protocolul cuprinde si obligatiile ce revin Asociatiei Fotbal Club „Steaua” Bucuresti in legatura cu folosinta imobilului transmis.”  În 2003, AFC Steaua București nu mai avea echipă și active. Deci prin H.G. 128/ 06.02.2003 Guvernul a descărcat-o pe AFC și de obligațiile asumate prin Protocol in legatură cu folosința imobilului transmis.
  •  Prin „imobil” se intelege tot ceea ce este cuprins în Anexa 1.
  • Nici în motivarea ÎCCJ din 2014 nu se contestă trasferul de proprietate, prin secția de fotbal, de la CSA la AFC, ci se spune că prin asta CSA nu a transferat la AFC tot Patrimoniul („în integraliatea sa”)  pe care îl deținea. De aceea SC FCSB SA nu avea drept de proprietate pe „marca Steaua”. Ceea ce este adevărat. În 1998, CSA mai avea în Patrimoniu alte secții sportive sub aceeași „marcă Steaua”.

XRay

 

9 comentarii la „Luminița de la capătul unei abrogări

  1. ronnie

    Bravo xray. Încă un articol si te pune ne-a director tehnic. Dar am o întrebare. De ce minti? Nu o sa mă iau de toate minciunile. Doar de una. De ce nu spui ca CSA a cedat echipa de fotbal către afc doar cu titlu de împrumut?

    1. le-reseau-pansant

      ronnie,

      esti grozav. Tu nu intelegi ca in momentul de fata nimeni nu stie in ce mod/conditii s-a facut trecerea echipei de fotbal din administrarea Armatei (CSA) spre privat?

      Nimeni nu a vazut acele acte, asa ca nu mai te hazarda cu verdicte bazate pe vorbe-n vânt.

      Spune-ne tu cum s-a petrecut „imprumutarea” Stelei si trimite-ne la ceva documente care sa ateste lucrul acesta.

      1. ronnie

        Nu mai era voie ca echipa de fotbal sa fie finantata de stat asa ca clubul sportiv s-a asociat cu un nonprofit. Astia administrau echipa si aduceau bani, clubul le punea la dispozitie baza si tot ce aveau nevoie ca sa functioneze. Ce e greu de inteles? Echipa de fotbal era tot proprietetea clubului sportiv, la fel cum azi echipa de baschet e tot a CSA.

        1. le-reseau-pansant

          tu te auzi ce spui? Daca Statul nu mai finanta, atunci cine baga bani la echipa? Sau privatii care administrau puneau bani de la ei în ceva ce nu le apartinea doar ca sa iasa Statul bazma curata în fata UEFA.

    2. xray Autor articol

      @ronnie
      Tu minți și când respiri!

      1) Nu există niciun document juridic și public, care să probeze „împrumutul” visat de tine, și nu numai de tine.

      2) Să admitem prin absurd ipoteza unui „împrumut”. Nu există niciun document legal și public, care ar anula acel „împrumut”.

      3) Dacă nu ar fi devenit proprietate AFC, nu ar fi primit acordul MApN și nu putea să înregistreze pe numele titularului: ASOCIAŢIA „FOTBAL CLUB Steaua BUCUREŞTI” marcă „Steaua” proprie, depusa in 15.01.1999 la OSIM. ( link ) Fapt recunoscut și de MApN în punctul 10 din Protocol.

      4) Dacă în 1998 ar fi fost „împrumut”, în 2011 CSA ar fi deschis proces să recupereze proprietatea „împrumutată” în 1998, nu să anuleze o marcă înregistrată de SC FCSB SA în 2004.

      PS
      Un articol dintr-un ziar, pe care-l vânturi tu &co., nu este un document juridic încheiat între MApN și AFC Steaua București.

  2. empyro

    Pentru a evita propagarea unor idiotenii in mediul on-line, voi face urmatoarele precizari :
    – „protocolul” de fata prezentat de cei de la Dolce si existent si pe fcsteaua.ro de ani de zile nu are nici cea mai mica relevanta in privinta „privatizarii” efective a sectiei de fotbal a CSA, privatizare care s-a produs in 1998, cu un an inainte de acest document.
    – nu exista cedare nici cu titlu de „imprumut”, cand vine vorba de „atributele morale”, cele incorporate si in statutul AFC Steaua.
    – am mai explicat de vreo sapte mii de ori ca in ceea ce priveste „traditia, gloria, istoria si palmaresul”, nu exista discontinuitati, fiindca niciodata acestea nu se atribuie pe criterii institutionale sau patrimoniale, ci STRICT SPORTIVE mijlocite de CONTINUITATE.
    – daca intr-adevar cineva doreste sa faca un material informativ temeinic si relevant, trebuie gasit si prezentat statutul AFC Steaua si norma (hotarare, ordin de ministru) care a stat la baza fondarii asociatiei – deci, anterior iulie 1998.
    Orice discutie pe tema acestui document din 1999 este o gargara irelevanta. Si asta in pofida faptului ca pasajul de interes este inserat in textul articolui : „1. La 9 aprilie 1998, a fost aprobata transformarea sectiei de fotbal a CSA Steaua Bucuresti in FC Steaua Bucuresti, asociatie sportiva fara scop patrimonial. Viorel Paunescu a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie.”

Lasă un răspuns