Champions League: FC Steaua – FK Partizan

de | iulie 28, 2015

Steaua a avut ghinion și la tragerea la sorți a turului al treilea preliminar din Champions League și va întâlni campioana Serbiei FK Partizan Belgrad.

Manșa tur FC Steaua București – FK Partizan Belgrad, este programată miercuri, 29 iulie 2015, ora 21:30, pe Arena Națională din București, și va fi condusă de o brigadă de arbitri din Olanda, care îl va avea la centru pe Kevin Blom. Acesta va fi ajutat, la cele două linii, de Bas van Dongen și Patrick Langkamp, în timp ce al patrulea oficial a fost desemnat Danny Makkelie.

Întâlnirea dintre FK Partizan Belgrad și FC Steaua București este prima din istoria celor două cluburi. Clubul din Belgrad s-a mai întâlnit în competițiile europene cu Dinamo (de 2 ori), Oțelul Galați, Poli Timișoara și FC Național.

Ca și Steaua București, clubul Partizan a fost fondat de grup de ofițeri superiori ai Armatei Populare Iugoslave (JNA), la Belgrad, în 1945. Din 1949, meciurile de acasă le dispută pe „Partizan Stadium”, Belgrad, cu o capacitate de 32,710/ 40.000. În perioada 1959-1963, Partizan a împărțit acest stadion cu marea rivală  Steaua Roșie Belgrad. De asemeni, între 1951-1989 arena s-a numit „JNA Stadium”.

Construcția stadionului a fost începută după al doilea război mondial, pe locul lui „BSK Stadium”, care a fost un stadion de 25.000 locuri și a găzduit echipa națională iugoslavă, precum și clubul BSK Beograd. Stadionul a fost construit cu ajutorul JNA, în perioada dintre 1948 și 1951. 

În aprilie 1989, FK Partizan Belgrad l-a cumpărat de la fosta Armata Populară Iugoslavă, și a devenit astfel proprietar (La ei s-a putut!). Tot atunci a fost modificat în mod oficial și numele stadionului  în „Partizan Stadium”.  Arena a avut o capacitate de 50.000 înainte de noile reglementări de securitate UEFA . În 1998 a fost renovat și de atunci are o capacitate de 32.710.

  • Partizan este al doilea cel mai popular club de fotbal din Serbia, după Steaua Roșie Belgrad. Clubul este, de asemenea, foarte popular în Muntenegru și Bosnia și Herțegovina. Partizan are mulți susținători în toate celelalte republici din fosta Iugoslavie și  în diaspora.
  • Tot Partizan deține și recorduri inedite, cum ar fi disputarea primului meci de Cupa Campionilor Europeni în 1955, primul club de fotbal din Balcani și Europa de Est care  în 1966 a  ajuns în finala Cupei Campionilor Europeni și singurul club din Serbia care a ajuns în faza grupelor UEFA Champions League.

Partizan Belgrad are o rivalitate de lungă durată cu Steaua Roșie Belgrad. Meciuri dintre aceste două cluburi sunt cunoscute ca „derby-ul etern”, cotat ca una dintre cele mai mari rivalități inter-oraș din lume. În septembrie 2009, ziarul britanic Daily Mail a clasat derby -ul Steaua Roșie – Partizan printre cele mai mari zece rivalitățile de fotbal din toate timpurile.

Pe plan național

FK Partizan a câștigat 40 de titluri oficiale: 26 de Campionate naționale, 12 Cupe naționale,  1  Supercupă și 1 Cupa Mitropa. Ca și FC Steaua, clubul a câștigat onoarea de a li se permite să poarte două stele aurii pe tricouri sale, pentru Excelența în Sport, reprezentând victoriile sale în Ligă. Partizan domină competiția internă,  câştigând patru din ultimele cinci campionate în Serbia.

Pe plan european

  • European Cup/UEFA Champions League , finalistă în 1966

În ultimii 10 ani (sursă UEFA):

  • 2013/14: Europa League play-offs (having transferred from UEFA Champions League third qualifying round)
  • 2012/13: Europa League group stage (having transferred from UEFA Champions League third qualifying round)
  • 2011/12: Europa League play-offs (having transferred from UEFA Champions League third qualifying round)
  • 2010/11: UEFA Champions League group stage
  • 2009/10: Europa League group stage (having transferred from UEFA Champions League third qualifying round)
  • 2008/09: Europa League group stage (having transferred from UEFA Champions League third qualifying round)
  • 2007/08: Europa League first qualifying round
  • 2006/07: Europa League group stage
  • 2005/06: Europa League first round (having transferred from UEFA Champions League third qualifying round)
  • 2004/05: UEFA Cup round of 16

Conform prosport, clubul din Belgrad a avut anul trecut un buget de circa 10,6 milioane de euro, adică aproximativ atât cât are și Steaua pentru acest sezon. Referitor la buget, în iulie, 2015, pe site-ul oficial FK Partizan s-a scris  „FK Partizan General Secretary Milos Vazura … staged a briefing with journalists at Arena Hotel.(click), în care oficialul sârb a menționat, printre altele,  și bugetul: 

Într-un articol publicat pe site-ul www.telegraf.rs în 8 mai 2015, Ivan Maricic, membru în Consiliul de Administraţie al FK Partizan Belgrad, mărturisea că 62% din bugetul anual, însemnând circa 6,58 milioane de euro, se direcţionează către salariile şi primele fotbaliştilor. Şi Steaua, şi Partizan mizează pe vânzarea vedetelor în străinătate, pentru a mări încasările.

  • Partizan alocă peste două milioane de euro pe an centrului de juniori, adică peste 20% din buget.
  • Potrivit site-ului www.soccerway.com, Partizan a avut acasă, în campionatul intern, o audienţă medie de 7.067 spectatori/meci.  Steaua a avut în campionatul trecut o medie de 5.862 de spectatori/meci pe propriul teren.

Sursă Digisport

Formația Partizan este pregătită de Zoran Milinkovic,  căpitanul echipei este veteranul Sasa Ilic, îar cei mai cunoscuți jucători din lotul sârbilor sunt A. Zivkovic, Babovic, Valeri Bodzhinov și Oumarou.

  • Lista de jucători trimisă de Partizan la UEFA pentru dubla cu Steaua(Sursă UEFA):

Presa de la Belgrad admite că Steaua este o echipă importantă, dar amintește numeroase schimbări din lotul lui Mirel Rădoi, iar analiștii de la Blic, Novosti sau Sportske apreciază că șansele lui Partizan de a-i depăși pe roș-albaștri sunt crescute, mai ales după apetitul ofensiv arătat de echipa sârbă în ultima perioadă.

Partizan se confruntă și cu o problemă importantă. Alb-negrii nu-l vor putea folosi nici în dubla cu Steaua pe fundașul bulgar Ivan Bandalovski. Titular incontestabil sezonul trecut, Bandalovski a făcut mai multe teste în ultimele zile, iar medicul echipei, Ilija Rosic a anunțat în presa locală că apărătorul mai are nevoie de odihnă.

Ilija Stolica, secundul lui Zoran Milinkovic, a fost prezent pe Național Arena la meciul dintre Steaua si Trencin și apoi a vorbit pentru presa din Serbia:  „Steaua are o organizare de nivel inalt. Nu e de mirare ca a jucat in grupe in anii trecuti. Ca joc, arata ca o echipa puternica, solida. Dar eu consider ca daca ne facem jocul nostru, ne putem califica. Sunt sanse egale, dupa parerea mea.

Desfasurarea meciului cu Trencin a fost perfecta pentru noi. Am putut vedea slabiciunile, dar si punctele forte. Au inceput partida relaxati, dupa victoria din tur. Dar apoi au revenit cand au fortat pe atac. Radoi joaca 4-2-3-1 si nu a schimbat sistemul, chiar daca a fost nevoit sa schimbe doi titulari in prima repriza. Am putut observa punctele slabe ale echipei, asa ca suntem optimisti. Stim unde sunt vulnerabili.

Au cativa jucatori noi, care n-au avut timp suficient sa se adapteze. Dar toti sunt de valoare, asa ca nu trebuie sa-i subevaluam„.

Fanii Stelei nu mai știu pe de rost primul 11 al Stelei, aşa cum se întîmpla pe timpuri. Într-un an, echipa de bază s-a schimbat în proporţie covârşitoare. Pentru meciul de mâine seară, cu Partizan,  doar 3 jucători, Varela, Popa şi Chipciu au evoluat din primul minut în turul 3 preliminar din UCL, sub comanda lui Gâlcă, împotriva lui  Aktobe.  Multi jucători din echipa de start de atunci nu mai sunt azi la Steaua.

  • 30 iulie 2014
    Aktobe – Steaua 2-2, turul 3 preliminar Champions League
    Arlauskis – Rîpă, Szukala, VARELA, Latovlevici – Prepeliţă, Filip – AD. POPA, CHIPCIU, Cr. Tănase – Keşeru
  • 29 iulie 2015
    Steaua – Partizan, turul 3 preliminar Champions League
    Cojocaru – Alcenat, Papp, VARELA, Guilherme – Muniru, Breeveld – AD. POPA, N. Stanciu, CHIPCIU – Tade
  • 21 de jucători au venit sau au plecat de la Steaua în ultimul an calendaristic
  • 9 străini are acum Steaua în lot, Alcenat, Varela, Carp, Guilherme, Breeveld, Muniru, Tahar, Hamroun şi Tadea, faţă de numai 4 cîţi au fost la startul sezonului trecut: Szukala, Varela, Arlauskis şi Breeveld.

O astfel de situaţie s-a întîmplat de foarte rar în istoria Stelei , iar atunci când s-a petrecut, echipa nu a performat imediat. De exemplu, în vara dinaintea sezonului 2010-2011, s-a schimbat antrenorul şi au fost aduşi  15 jucători noi, iar la finalul campionatului echipa a terminat abia pe locul 5. Este adevărat, și în acele condiții Steaua s-a calificat în grupele Europa League.

Aktobe este mai slab cotată decât Partizan, lotul lui Rădoi este neomogen față de cel a lui Gâlcă,  iar în 2014 Steaua a trecut la limită de Aktobe , scor general 4-3, grație lui Arlauskis. Sunt câteva din circumstanțe nefavorabile în care Steaua de azi joacă turul al 3-lea de Champions League, dar staff-ul roș-albaștrilor trebuie să găsească soluții compesatorii pentru a repeta succesul din 2014 și în dubla cu sârbii.

  • Lista de jucători  transmisă de Steaua la UEFA(Sursă UEFA), din care Mirel Rădoi trebuie să aleagă o formulă competitivă:

 

Meciul de miercuri va fi televizat și transmis de ProTV.
FORȚA STEAUA!

XRay

 

 

 

12 comentarii la „Champions League: FC Steaua – FK Partizan

  1. empyro

    Bilantul european al lui Partizan pe ultimii 4 ani :
    – sezon ’11-’12 tur trei preliminar Liga Campionilor sunt eliminati de Genk si apoi in play-off Europa League DE SHAMROCK ROVERS (Irlanda), dupa 1-1 si 1-2 (acasa).
    – sezon ’12-’13 se califica in grupele Europa League dupa ce elimina Tromso (Norvegia), intr-o grupa cu Rubin Kazan, Inter si Baku. BIlant : 3p, 0 VICTORII, 3 egaluri, 3 infrangeri.
    – sezon ’13-’14 turul trei preliminar Liga Campionilor sunt eliminati de Ludogorets cu dubla victorie (0-1, 1-2), apoi din play-off-ul Europa League de FC Thun (Elvetia) dupa 1-0 si 3-0 !! ?
    – sezon ’14-’15 turul trei preliminar Liga Campionilor sunt eliminati tot de Ludogorets cu doua egaluri (0-0 si 2-2 la Belgrad). Apoi, trec de Neftchi Baku in play-off-ul Europa League si se califica intr-o grupa EL cu Besiktas, Tottenham si Asteras Tripoli (Grecia).
    BIlant : 2 puncte, 2 EGALURI SI 4 INFRANGERI !!

    Chiar si cu vanzarile masive (si banoase) de jucatori din 2011 si 2013, ma indoiesc ca au un buget similar cu al nostru, dat fiind inconstanta prezentelor in grupele competitiilor europene. O echipa ce trebuie eliminata. Iar la cum se intrevad urnele pentru play-off, asta pare meciul decisiv pentru accederea in grupele UCL.

  2. joga-bonito

    Pai am vazut ca si dau declaratii razboinice.

    Meciul asta seamana cu meciul nostru cu Rosenborg de acum 10 ani. Experienta versus tinerete.

    Per ansamblu cred ca vom fi mai buni si ne vom califica la limita cu gol dat in deplasare.

  3. xray Autor articol

    Notă:

    Referitor buget, în Jul 17, 2015, pe site-ul oficial FK Partizan s-a scris la „Still waiting for Marquinhos(click):
    FK Partizan General Secretary Milos Vazura … staged a briefing with journalists at Arena Hotel.„, în care oficialul sârb a grăit și despre buget așa:

    Cifra de 10,6 mil, prezentată în articol, a fost publicată în media românească. Într-un articol publicat pe site-ul http://www.telegraf.rs în 8 mai 2015, Ivan Maricic, membru în Consiliul de Administraţie al FK Partizan Belgrad, mărturisea că 62% din bugetul anual, însemnând circa 6,58 milioane de euro, se direcţionează către salariile şi primele fotbaliştilor.

    Am făcut un update la articol și cu aceste informații pentru cei care vor „en detail” și dovezi direct de la sursă. Noi informăm din date publice, nu inventăm!

  4. empyro

    Daca ai citit cu atentie, nea caisa ala sustinea ca bugetul s-a redus si se va tot reduce, estimand ca abia in doi ani vor reveni la „normal” (adica buget mic, cu salarii mici si jucatori „exportati” in Europa).

  5. saramago

    Steaua – Partizan, echipe probabile:

    Steaua: Cojocaru – Alcenat, Papp, Varela, Tosca – Muniru, Breeveld, Popa, Hamroun, Chipciu – Tade

    Partizan: Z.Zivkovic – Vulicevic, Fabricio, Petrovic, Balazic – Jevtovic, A.Zivkovic, Brasanac, Babovic – Oumaru, Bojinov.

    Cinci observatii:
    – Steaua e mai experimentata, Partizan arata o prea mare dezinvoltura la nivelul declaratiilor;
    – linia de mijloc a oaspetilor arata un plus de tehnicitate; sa speram ca Muniru si Breeveld isi voe depasi conditia;
    – Partizan are mai multe solutii pe banca; de fapt, Steaua, nu-i poate arunca in lupta decat pe Tahar si Guilherme;
    – Partitura ofensiva preferata de tehnicianul lui Partizan ar putea fi amendata de Popa, Hamroun si Chipciu; sper ca Steaua va dezvolta cum se cuvine jocul in benzi;
    – Pentru ca apararea sa functioneze e nevoie de mai multa concentrare la Cojocaru si Papp; in plus, sper ca Varela sa poata evolua macar la 80% din capacitate.

    Hai Steaua ! O victorie, indiferent de scor, ar reprezenta un rezultat foarte bun.

  6. saramago

    Steaua – Partizan 0-0 (pauza); elevii lui Radoi, excesiv de tematori, s-au lasat dominati de un adversar care nu a impresionat.

    Cojocaru 7 – doua interventii foarte bune, care au pastrat-o pe Steaua in partida; s-a descurcat bine si cu jocul de picior;
    Alcenat 5 – cateva incursiuni timide in atac si destula nesiguranta in defensiva;
    Papp 4 – pase aiurea, greseli de pozitionare, dueluri directe pierdute, inca un meci slab;
    Varela 5 – sub ceea ce arata sezonul trecut; se vede ca evolueaza accidentat;
    Tosca 4 – slab in flanc, depasit de cateva ori, fara aport ofensiv;
    Muniru 5 – un plus de agresivitate fata de colegi, totusi un joc presarat cu multe erori;
    Breeveld 4 – inca o data f.f. slab;
    Popa 4 – actiuni lipsite de claritate, centrari dezamagitoare din pozitii bune, neimplicat in combinatii periculoase pentru adversari;
    Hamroun 6 – a pus mingea jos, a scos adversari din joc, a aparut tardiv la finalizare in trei randuri;
    Chipciu 4 – in nota evolutiilor penibile cu care ne-a obisnuit de ceva vreme;
    Tade 5 – a alergat mult si fara folos, s-a sufocat in final de repriza, cand a ratat pana si preluarile simple.

    Meciul nu curge bine pentru stelisti; portarul pare in forma, apararea exhiba nesiguranta prin toti porii, mijlocul evolueaza mediocru, fazele de atac poarta pecetea intamplarii. Singura speranta e data de faptul ca nici belgradenii nu arata a echipa foarte serioasa. Sa mai vedem …

  7. strezahuzum

    Intr-un nou moment de revelatie socanta pentru cei care n-au terminat gradinita, echipa cu un antrenor autentic, campioni mondiali la juniori si management o va bate pe cea „manageriata” de un bisnitar imputit ce si-a pus finul pe banca. Shocking niuzz.

  8. saramago

    Steaua – Partizan 1-1 (0-0), dupa o partida in care elevii lui Radoi au evoluat sub asteptari. Putea sa iasa si mai rau, si mai bine. Sansele de calificare nu s-au evaporat, devreme ce belgradenii n-au aratat constanta in joc.

    Cojocaru 7 – interventii bune, fara vina la gol, ocrotit de sansa in prelungiri;
    Alcenat 5 – sub ceea ce inseamna cota lui;
    Papp 5 – interventii mai bune dupa pauza, dar si erori care puteau costa inca si mai mult;
    Varela 6 – are meritul de a fi inscris; altfel, randament defensiv suboptimal, a inchis tarziu la gol, a fost aproape de o gafa la marginea propriului careu, cand s-a incurcat in driblinguri; are scuza ca joaca accidentat;
    Tosca 4 – a aratat darzeniei, dar erorile, inclusiv la gol, aproape cau au daramat echipa;
    Breeveld 4 – nu cred ca merita sa fie in lotul Stelei;
    Muniru 5 – rudimentar, multe pase anapoda, limitat structural;
    Popa 5 – o faza frumoasa imediat dupa pauza si o multime de centrari prin spatele portii;
    Hamroun 7 – cel mai bun om de camp; a contribuit la gol;
    Chipciu 4 – a jucat ceva in ultimele cinci minute, i-a dat o pasa buna lui Hamroun, in rest extrem de slab;
    Tade 5 – efort mare, realizari derizorii;
    Tudorie 6 – cateva devieri care i-au incurcat pe belgradeni, a intrat cu folos, in opinia mea;
    Tahar 6 – un plus fata de ceilalti mijlocasi centrali, ar putea fi titular la Belgrad;
    Mihalcea – a jucat prea putin, e bine ca a debutat.

    Partizan e favorita la calificare, Steaua nefiind inca scoasa din cursa. Poate isi revine Stanciu, sa vedem cat (cum) mai poate juca Varela.

  9. maou

    Incredibil, ma asteptam sa luam 2 goluri de la sarbii astia, am fost sub nivelul apei in mare parte si din cauza asezarii in teren, insa si a caldurii. Jocul a fost penibil de ambele parti, cu un mic plus pentru Partizan. Totusi, atatea pase gresite intr-un meci n-am vazut de foarte mult timp.

    Au inscris in deplasare, au prima sansa, insa daca ne prezentam tot in halul asta, cu Chipciu in banda si cuplul Breeveld-Muniru la mijloc, slabe sanse sa trecem mai departe. Tot nu inteleg cum nu se observa ca acel cuplu de mijlocasi NU functioneaza, DELOC.

    Sper ca joi macar sa vad fotbal.

  10. adrian0808

    Chipciuuu prafffffffffffffffff
    La gol …. nu stiu daca el sau popa trebuiau sa asigure dublaj pe faza defensiva …..

    Trebuie sa i-a o pauza ………… neaparat ………… la Voluntari sau Chiajna …. aici aproape …. macar pana in iarna …..

Lasă un răspuns