Nici banii publici nu joacă

de | iunie 5, 2018

Bugetul uriaş al CSA n-a contat în Liga a 4-a. Iar mâna lui Lăcătuş se vede doar pe gâtul ultraşilor

Permalink to Nici banii publici nu joacă

La cât de belicos prezintă situaţia Florin Talpan, artificierul de serviciu al CSA, echipa Armatei nici nu ar trebui să vină la teren, pentru a promova. Înaintea returului din play-off, cu Academia Rapid, juristul CSA a contestat la FRF dreptul de joc al unor fotbalişti vişinii: sunt profesionişti şi se dau amatori. Steaua a pierdut, cu 0-2, dar Talpan prevede o victorie zdrobitoare la „masa verde”, pentru „încălcări foarte grave ale regulamentelor”.

În primul rând, şi CSA, şi Academia Rapid au fost înscrise direct în Liga a 4-a printr-un elan organizatoric al Asociaţiei de Fotbal Bucureşti, care a eliminat subit criteriul „meritului sportiv”. A primat meritul Primăriei Sectorului 1 şi al Ministerului Apărării.

Aşa că mai uşor cu „încălcările” pe scări! În al doilea rând, vorbim despre CSA Steaua, echipa cu cel mai mare buget anunţat vreodată în Liga a 4-a: peste 150.000 de euro. Bani din care s-au plătit salarii de profesionişti, nu de amatori.

Managerul Lăcătuş şi antrenorul Ion Ion aveau misiunea de a construi o echipă care să n-aibă mari emoţii la promovare. Au ales să transfere aproape tot lotul de la Regal Sport, clubul lui Claudiu Florică, inculpat în Dosarul „Microsoft”, pentru o sumă „care s-a plătit, dar nu vă pot spune despre cât este vorba”, mărturisea Lăcătuş. În iarnă, au adus şi doi stranieri în probe, unul a rămas.

La loc comanda, la juniori
Cu banii ăştia publici puşi la bătaie, cu jucătorii ăştia, aleşi pe sprânceană, nu mai vorbim de staff, CSA Steaua a ratat barajul pentru Liga a 3-a. Asta e, voinţa politică nu înseamnă şi putere fotbalistică. Există varianta înscrierii directe în acest eşalon, pentru că CSA participă cu echipe de juniori în Liga Elitelor.

Posibilitatea e prevăzută în articolul 19, punctele 20 şi 21 din ROAF. Dar trebuie îndeplinite unele condiţii. De pildă, înscrierea se face „în limita locurilor disponibile”, adică dacă se retrage vreo echipă. Se poate întâmpla. Vedem zilnic echipe care sunt cucerite de trupele de infanterie, se desfiinţează în urma unui bombardament aerian sau se împiedică de un tanc şi nu se mai prezintă la meciuri.

Regulamentul pune şi o condiţie ironică pentru planurile cheltuitoare ale CSA: „trebuie să folosească minimum 7 jucători sub 19 ani pe toată durata meciului”. Cu alte cuvinte, dacă vrea să promoveze, echipa Armatei trebuie să crească jucători. Tot bugetul acela ofensiv trebuie direcţionat spre copii şi juniori. CSA a încercat scurtătura tipică fotbalului profesionist: să ia jucători de-a gata, din curţile altora, fluturând la gard teancul de euro, în stilul consacrat de Gigi Becali.

Dosarul „De ce nu dai, mă, de ce nu dai?”
Florin Talpan, cu reclamaţiile şi revendicările lui, se străduieşte să suplinească lipsa de viziune de la nivelul conducerii clubului. Lipsa de comunicare cu publicul stelist. Nu doar steliştii, ci şi contribuabilii care nu-s microbişti au dreptul să afle ce se întâmplă cu banii cheltuiţi de CSA la secţia de fotbal.

Au vreun rost, vreun plan, vreo chitanţă? Ceea ce nu va reuşi să suplinească vreodată juristul Talpan în schemă, tocmai pentru că e jurist, este fotbalul. Nu-l va putea aduce de urechi înapoi în cazarmă. Asta era treaba „Fiarei”. Dar Lăcătuş a găsit de cuviinţă să răspundă provocărilor din tribune, nu din teren. Înaintea meciului decisiv cu Academia, i-a pus mâna în gât unui ultras care-l jignise. Şi scena s-a oprit aici. Lăcătuş l-a adus unde a vrut. L-a folosit ca să-şi etaleze amprenta de manager la Steaua.

Cât despre ceilalţi şefi ai CSA, încă n-au dovedit că pot organiza un meci. După incidentele de la turul Steaua-Rapid, comandantul Cristian Petrea anunţa că îi va verifica pe fiecare dintre cei 960 de presupuşi angajaţi ai firmei de pază. Firmă cu care, de altfel, clubul Armatei a încheiat şase contracte, din 2011 încoace, conform baniităi.info. „Se poate ajunge chiar la rezilierea contractului”, spunea Petrea.

S-a ajuns la tăcerea mâlc. CSA n-are ce le reproşa stewarzilor, dacă sunt profesionişti. Iar dacă sunt amatori, se înţelege că îşi merită banii şi fără luptă.

Maria Andrieș

Sursa: http://blogsport.gsp.ro/andries

18 comentarii la „Nici banii publici nu joacă

  1. vasglo

    Mironica, Costache (ex. Rapid) si Lucescu fiul dau „recital” la pro-x contra lui Talpan si clonei lui! Costache se mira de cum a putut justitia sa ia in considerare aberatiile talpanului. Lucescu reafirma, steaua=fcsb, adica echipa care a continuat an de an in Europa performanta „unicei Steaua”!…

    8
    2
  2. alexc

    CSA nu are echipa in Liga elitelor. Ala e campionatul national. Nici noi nu avem.
    In liga elitelor joaca echipele care au castigat campionatul cu cel mai mare nr de puncte.
    Dar ce pretentii sa ai de la Andries. Regulamentar CSA nu poate promoca.
    Regulamentar Talpan suge batul. Academia e o echipa de amatori la fel ca si Asfalt, CSA, Tricolor. Baietii astia joaca din placere deci nu au nevoie de contracte. Daca Talpan castiga prin absurd atunci CSA mai ramane si la anul in L4 pentru ca se califica direct echipa din Giurgiu.

    4
    1
    1. xray Autor articol

      Petrea vrea oricum promovare. In baza unui articol de regulament va un loc de a 3-a.

      Noi avem echipe la Liga Elitelor si ne vom adresa catre FRF pentru obtinerea unui loc in Liga a 3-a. Si nu avem de gand sa stam acolo, ci sa promovam! Dar stim ca exista niste conditii pe care trebuie sa le indeplinim. Ori asa, ori din Liga a 4-a, important e ca vom continua”, a mai spus Petrea, potrivit Gazetei Sporturilor.

      Poate le-a băgat în elite underground tot cu Talpan, la masa verde.:)))
      Petrea confundă Campionatul național U19/U17 cu Liga Elitelor.

      Da, din sezonul 2018-2019 CSA va avea la U19 la Elite. CSA a câștigat Seria 4, iar FCSB a câștigat Seria 3.

      La U17, însă, CSA a terminat pe 4 în seria 4, iar FCSB pe 2 în Seria 3 (a pierdut la 1 punct în fața FC Metaloglobus). Deci nu vor avea în Elite U17.

      2
      1
  3. vasglo

    @alexc

    Talpan a luat-o si de la Lacatus care i-a tras-o, „cu delicatete si naivitate”, pe la spate:

    „Toată lumea îmi spune că trebuia să apelez la foști jucători importanți cu experiență pentru a mă ajuta la Liga a 4-a. Dar eu vă întreb cine ar vrea să vină la actuala Steaua în această situație? Eu am spus de multe ori că acei jucători care s-au dus la Rapid să joace sunt jucători care simt ceva pentru echipa aia. Noi ne-am tot gândit la jucători cu experiență, dar nu i-am găsit”, – a declarat Lăcătuș la TV Telekom Sport.

    Prin urmare, incalcau si ei Regulamentele, dar n-au gasit jucatori cu experienta care sa-i iubeasca! 🙂

    5
    1
  4. xray Autor articol

    PS
    Conform ROAF, CSA are dreptul să ceară loc în Liga 3 abia în sezonul 2019-2020. Adică în sezonul următor, după ce ai evoluat în Liga Elitelor U19, cum se vede mai jos.

    ROAF- Articolul 19 – Cluburi cu mai multe echipe

    20 Cluburile participante în campionatele naționale Liga 1, Liga 2-a și Liga Elitelor pot formula
    cerere de înscriere a unei echipe direct în Liga a 3-a, începând cu sezonul 2016-2017, în următoarele
    condiții:
    a) Cererea de înscriere va fi admisă doar în limita locurilor disponibile,
    b) Dacă numărul locurilor disponibile este inferior numărului de cereri, criteriile de departajare
    vor fi, în ordine, următoarele: (1) ierarhia ligilor în care participă echipa de nivel superior a
    clubului și (în cazul aceleiași ligi) (2) clasamentul la finalul sezonului precedent,
    c) Echipa participantă în Liga a 3-a trebuie să folosească minimum 3 jucători sub 19 ani și 5
    jucători sub 21 de ani pe toată durata meciului, iar din ceilalți, maximum 4 seniori,
    d) În cazul în care echipa se retrage după ce s-a înscris oficial, sau dacă se retrage în timpul
    sezonului competițional, va fi penalizat clubul de care aparține echipa satelit cu o depunctare de 9 puncte,
    e) Are drept de promovare și retrogradare, în condițiile prezentului regulament.

    21 Cluburile participante în competiția Liga Elitelor U19 în sezonul 2015-2016 vor putea înscrie o
    echipă direct în Liga a 3-a începând cu sezonul 2016-2017 în următoarele condiții:
    a) Cererea de înscriere va fi admisă doar în limita locurilor disponibile,
    b) Dacă numărul locurilor disponibile este inferior numărului de cereri, criteriile de departajare
    vor fi, în ordine, următoarele: (1) ierarhia ligilor în care participă echipa de nivel superior a
    clubului și (în cazul aceleiași ligi) (2) clasamentul la finalul sezonului precedent,
    c) Trebuie să folosească minimum 7 jucători sub 19 ani pe toată durata meciului, iar din
    25 ceilalți, maximum 4 seniori, dintre care 1 (unu) să fie obligatoriu portar,
    d) În cazul în care echipa se retrage după ce s-a înscris oficial, dacă se retrage sau este exclusă
    în timpul sezonului competițional, va avea interdicție de a mai juca în Liga Elitelor timp de
    3 ani,
    e) Are drept de promovare și retrogradare, în condițiile prezentului regulament.

    http://frf.ro/uploads/file/Pdf/ROAF%20actualizat%20012017.pdf

    5
    1
  5. alexc

    @vasglo asta cu incalcarea e o tampenie. Pur si simplu Pancu sau Niculae au devenit amatori. Ca amator nu-ti trebuie contract. Doar Liga 1 e profesionista. Nustiu la L2 si L3 ca astea sunt sub autoritatea FRF.
    Liga a 5 a si Liga a 4 a sunt 100% de amatori.
    Am sa dau un exemplu. Jurnalistul Alin Grigore angajat la GSP joaca la Asalt. Credeti ca el a semnat un contract cu Asalt sau ala tuns ca Ronalda a semnat un contract cu Tricolor?

    3
    1
    1. vasglo

      @alexc

      Asa-i, dar am vrut sa vada lumea ce caractere urate au astia de la CSA in frunte cu Talpan. Ii acuza pe altii ca au facut ceva ce doreau si ei sa faca numai ca n-au gasit clienti! 🙂

      3
      1
  6. alexc

    Ray CSA nu are echipa in liga elitelor. Anul asta au jucat la fel ca noi in Campionatul National U19 si la anul la fel. Liga elitelor e o faza superioara a Campionatului U19. In campionat sunt vreo 8 serii iar in elite sunt doar 4 si astea pe regiuni.

    1
    1
  7. blaugrana86

    Mai terminati bă cu porcariile si cu amatorismul ăsta !!! Pe cand e vb sa inceapa noul sezon european?? Transferuri ceva se mai aude?? Antrenorul ramane, pleaca?? Hai sa ne vedem de ale noasre, zic

    6
    1
  8. alexc

    @blaugrana86 pe mine ma intereseaza de juniorii nostri. Doar am subliniat faptul ca CSA nu joaca in Elite.
    Ce ma ingrijoreaza si mai tare e ca nu ne-am calificat noi. Bun ai echipa in L3 (de mijlocul clasamentului) dar asta nu insemna ca nu trebuie sa joci in Elite. Adica plm se califica Colentina si noi nu suntem in stare sa ne calificam.
    Astia sunt mai buni ca noi:
    Concordia Chiajna, SC Dinamo 1948, SC FC Viitorul SA, Dunărea Călăraşi, Juventus Bucureşti, FC Voluntari, Viitorul Argeş Alexandru Duminică, CSS Târgovişte, CSM Poli Iaşi, LPS Iaşi
    Tare ma tem ca Academia va fi mare vrajeala.
    Si tare ma tem ca isi baga coada Labarul de Mache si Lutu mari specialisti in pupincurism.

    2
    1
  9. Gosu

    Academia de la noi nu a facut inca anul. Nu se fac chestii peste noapte. Dinamo de exemplu mereu a avut juniori buni, cu diferenta ca CS Dinamo nu a incetat in nicio clipa sa investeasca si sa sustina centrul. Vom vedea ce va fi peste 2 3 ani.

Lasă un răspuns