Cazul Moruțan. Nu blamați jucătorii unei naționale despre care acum câteva zile mulți nu știau că există!

de | martie 28, 2018

România a ratat incredibil calificarea la Campionatul European Under-19 din 2018, după ce a fost învinsă în prelungiri de Ucraina cu scorul de 1-2 (0-0), pe stadionul ”Ilie Oană” din Ploieşti, în ultimul meci din grupa a 4-a a Turului de Elită. 

  • Romania U19: 1.Vlad – 2.Haruț, 5. Screciu, 6. Dulca, 4. Neciu – 14. Băluță, 15. Lazăr (20. Merloi 88′) – 8. Moruțan, 7. Dragomir-cpt., 10. Mățan (11. Micovschi 63′)  – 9. Sîntean (19. Moldoveanu). Rezerve: 12. Constache, 13. Boboc, 16. L. Gheorghe, 17. Drăguș, 18. Trușescu

Frustrarea este mare și pentru că timp de 92 minute din 95, România a avut calificarea în buzunar. Tricolorii  aveau nevoie de un egal pentru a ajunge la turneul final, dar au scăpat printre degete calificarea, primind gol în prelungiri. Olimpiu Moruţan a reuşit să deschidă scorul 77, dar Ucraina a restabilit egalitatea prin fundaşul Aleksandr Safronov (84) și a înscris golul victoriei în min. 90+2, prin Valeri Bondar.

„Moruțaneee, ne-ai mâncat meciul! Ai distrus o generație! Dacă aveai minte în cap, acum eram la EURO”, strigă mulți. Printre ei și unii care până acum câteva zile nu știau că această națională există sau cum a ajuns ea să fie la un pas de EURO 2018!

Ieşirea greşită pe o centrare a lui Vlad și apoi ezitarea lui Screciu au spulberat de fapt speranțele în 15 minute.

Olimpiu Moruţan, 18 ani, jucătorul cu acte al Stelei, a deschis scorul după o pasă în fața porții a lui Micovschi. În extaz, tânărul și-a dat tricoul jos, uitând că mai are un cartonaș, și a fost eliminat pentru al doilea galben, lăsând echipa în 10.

Mai erau 13 minute, plus prelungiri, în care România trebuia să reziste și să nu primească 2 goluri. În minutul 84 Sfranov a egalat după o ieșire ezitantă a lui Andrei Vlad. Arbitrul a arătat 5 minute de prelungiri. În minutul 90+2, Bondar a fost găsit nemarcat în mijlocul careului, a pus latul și a înscris cu un șut la colțul lung. Game Over în 8 minute!

În „dulcele” stil mioritic, mulți au pus tunurile pe puștiul de 18 ani, Moruțan, scos țap ispășitor, uitând că naționala U19 s-a bazat pe aportul lui Moruțan, decisiv în toată campania de calificare, în care a marcat 5 goluri. Practic în fiecare partidă din cele 5 disputate cu Grecia, Rusia, Serbia, Suedia și Ucraina (cea cu Gibraltarul era o simplă formalitate și a fost ținut pe bancă)

  1. Turneul de calificare în Turul de Elită desfășurat  în Grecia, de unde naționala U19 s-a calificat de pe primul loc. Clasamentul Grupei 10: ROMÂNIA 9p, Grecia 6p, Rusia 3p, Gibraltar 0p. Rezultatele înregistrate în Grupa 10: Grecia – România 1-2 (Gol Moruțan), Rusia – România 1-2 (Gol Moruțan), Gibraltar – România 0-8 (Moruțan nu a jucat).
  2. Grupa a 4-a din Turul de Elită: victorie cu Serbia, scor 4-0 (gol Moruțan), victorie cu Suedia, 2-1 (gol Moruțan) și înfrângerea cu Ucraina, 1-2 (gol Moruțan).

Ok, în minutul 77 Olimpiu a luat un roșu din exces copilăresc de bucurie, dar  în acel moment marcase golul prin care obliga Ucraina să înscrie 2 goluri în 15 minute pentru a se califica! Până la golul lui Moruțan era suficient ca Ucraina să înscrie o singură dată!

Faptul că naționala U19 a luat apoi două goluri în 15 minute, e deja vina întregii echipe, chiar dacă a evoluat în 10 ultimele 15 minute. Shit happens!

România U19 a jucat  și cu Suedia tot în 10 ,  încă din minutul 69 și la scorul de 2-1, dar  tricolorii mici au păstrat intactă tabela până la sfârșitul meciului! Același Moruțan a marcat golul victoriei în minutul 58, iar culmea, din minutul 84 România U19 a rămas în 9 oameni pentru că a fost eliminat încă un tricolor!!!

Mulțumesc, Olimpiu Moruțan! Mulțumesc, copii, pentru dăruirea și talentul cu care ați îmbrăcat tricoul României în compania unor echipe din țări cu un fotbal reprezentat la CM 2018 (Serbia, Rusia și Suedia). Grecia a ajuns până la baraj.

  • Video. Partida Romania -Ucraina 1-2

Vă propun On topic mai jos și articolul lui Sergiu Alexandru de la GSP.

X Ray


După pui de Moruțan să nu dai cu bolovan » „Nu ucideți jucătorii naționalei despre care acum 7 zile nu știați că există!”

„Moruțaneee, ne-ai mâncat meciul! Ai distrus o generație! Dacă aveai minte în cap, acum eram la EURO”, strigă în cor mulți dintre fanii unei naționale despre care până acum 7 zile nu știau că există, darămite că e la un pas de EURO.

Naționala sub 19 ani a României a fost la doar trei minute de un moment istoric. „Am luptat ca niciodată, am pierdut ca întotdeauna” e o ironie care circulă în astfel de momente pe internet.

Dar acum nu e momentul de ironii. Și nici de critici.

De ce?

Jucătorii au arătat că merită la EURO 2018, dar ce ne facem cu fanii? Lipsiți de sprijinul unei galerii organizate, susținuți doar de familii și prieteni, Vlad, Băluță, Mățan, Dragomir, Moruțan, Moldoveanu și restul jucătorilor lui Adrian Boingiu au făcut ca timp de o săptămână să uităm de Steaua, Dinamo, CFR, alegerile FRF sau de naționala lui Contra, victorioasă în dubla cu Israel și Suedia.

Ce am văzut la „tricolori”? Am văzut ambiție, motivație, dorință, curaj. TALENT. Puștii care abia învață să dea un autograf au jucat cum nicio altă echipă din România nu joacă. Au alergat pe un teren pe care unii nici nu-l pot privi, s-au dăruit, au luptat pentru fiecare minge, au jucat spectaculos, s-au bucurat împreună… și totul s-a terminat neverosimil în mocirla de la Ploiești. Până la golul de 1-1, „tricolorii” erau singurii din Europa cu 6 victorii în 6 meciuri și erau văzuți ca eroii țării.

Ce nu am văzut în ultimele minute cu Ucraina? Stăpânire de sine, luciditate, concentare și poate un strop seriozitate și maturitate. Dar câți dintre noi eram așa la 17, 18, 19 ani? Câți puști de 18 ani sunt maturi?

Cine a fost găsit vinovat? Olimpiu Moruțan, care a trecut de la erou la persona non grata în 30 de secunde. Marcator al golului României în minutul 74, eliminat pentru că și-a dat tricoul jos. După meci, mijlocașul care din vară va fi la FCSB a fost tras la răspundere, fiind acuzat că eliminarea lui a omorât șansele de EURO.

A fost o scăpare? O mândrie că golul lui ne duce la EURO? Nimeni nu poate înțelege ce a fost în capul lui. Nici el. Cert e că a fost o greșeală. A lui, a antrenorului, a colegilor. Au greșit și alții, mai mari ca Olimpiu. Dar cine poate garanta că, dacă Moruțan nu era eliminat, Ucraina nu întorcea scorul? Câte echipe cu un jucător mai puțin n-au jucat mai bine ca adversarul și n-au câștigat?

O națională cu jucători care au trecut prin multe ca să ajungă aici a adus bucurie fanilor timp de 270 de minute. Alte 5 minute au fost suficiente pentru a uita totul. Pare că e prea greu să spui „Mulțumim”, „Nu-i nimic! Sunteți tineri și veți mai avea șanse”. E mult mai ușor să arunci cu bolovani într-un puști de 18 ani, care timp de două meciuri a jucat excelent și care, precum un Harry Potter malefic, a reușit să șteargă printr-o simplă mișcare tot ce a făcut bun. Până și Dan Petrescu s-a luat de Moruțan și de colegii săi. „Se vorbește prea mult despre echipa asta și tare mi-era că nu se califică. Și din păcate am avut dreptate. Nu trebuia să-i lăudăm atât, pentru că nu făcuseră nimic”, a fost tackling-ul lui Petrescu. Așa e, Dane! N-au avut performanțe, dar au jucat cu entuziasm. E greu să faci performanță când antrenorul nu-ți înjură morții și familia.

Cu siguranță nimeni nu suferă mai mult ca Olimpiu. Dar va crește și va învăța.Și nu doar el va crește. Toți acești copii vor trece peste acest moment și, dacă sunt încurajați, au șansa să devină jucători mari. Depinde doar de ei, dar nu strică puțin ajutor. Sau măcar să nu le fie puse bețe-n roate.

Cu ce rămânem după 3 meciuri? Cu gândul că fotbalul românesc are viitor, cu speranța ca putem să ne mai bucurăm la meciurile naționalei. Cu bucuria că naționala României ne-a făcut să visăm și cu speranța unor calificări. Și cu lacrimile unor copii, lacrimi care arată că încă se mai joacă fotbal cu inima, cu pasiunea unui puști care bate minge în fața casei și își spune ”Hagi”.

Au greșit jucătorii României? Da! Au învățat din meciul cu Ucraina? Da! Trebuie blamați și atacați? Clar nu! Au șansa să ajungă mari jucători? Cu siguranță!

Moruțan, Dragomir, Vlad, Mățan, calificați-ne voi la CM 2022 și uităm seara de 27 martie 2018.

Sergiu Alexandru

Preluare de la gsp.ro


 

20 de comentarii la „Cazul Moruțan. Nu blamați jucătorii unei naționale despre care acum câteva zile mulți nu știau că există!

  1. vasglo

    Nu judec pe nimeni, mai ales in aceste zile, dar MORUTAN, talent „cu caru”, parca a vrut ca arbitrul sa stie ca si-a scos tricoul si ca se cere afara! Sper sa nu fie un nou Alibec pentru noi si sa aflam ca mintea lui „e plecata cu sorcova”!..-:)

  2. alexandru-h

    Asta cu talentul e antologica. Nu dati in talent, nu murdariti talentul, nu depuneti puf pe costumul talentului.

    Ma lesi? Peste un an va fi injurat pe aici pentru excesul de vedetism si absenta rezultatelor. Comportamentul ala de ametit trebuia sa fie ucis din fasa de catre antrenorii sai de la juniori ori de la echipa mare a Botosaniului. Ca la Steaua sigur nu se va gasi nimeni care sa-l bage un pic la psiholog pentru a-si reveni.

  3. adrian0808

    Cititi si articolul asta … http://blogsport.gsp.ro/geambasu/2018/03/28/jelania-manelista/

    Scrie la regulament ca scosul tricoului se sanctioneaza cu cartonas galben ? Scrie .
    Deci morutan e un idiot . Iti scoti tricoul ca ai dat un gol din 2 metri ? Ok ai urmarit faza si ai alergat 50 de metri …. Dar daca alegi sa te bucuri scotandu-ti tricoul fa in asa fel sa insemne ceva … a scos tricoul l -a mototolit si aruncat pe jos ….

    MESSI a dat golul victoriei pe Bernabeu in ultimul minut si si-a scos tricoul si l-aratat suporterilor …. A insemnat ceva gestul lui …. Stiti foarte bine … rivalitatea din el clasico, rivalitatea MESSI – CR7 (rivalitate sportiva) ….

    Dar tu ma morutane ….. ce rahat ai gandit ma retardule …. ce ai realizat ma cu golul ala ?

    Terminati cu cocolosirea luserilor …. obiceiurile astea nu se pot indrepta cu mangaieri pe cap, cu iertari , cu „e copil a gresit ” .

    Acum …. sa nu credem ca doar morutan este vinovat …. el are 20-30 % din vina …. restul colegii lui si antrenorii …

    Stiti cum spun luserii …. „sa uitam meciul cat mai repede, mergem inainte, maine e o noua zi” ….
    Gresit , meciul NU trebuie uitat , TREBUIE invatat din el , trebuie pus zi de zi la pregatirea tactica si aratat si explicat : asa NU se face la un gol , asa NU se joaca ultimele 15 minute dintr-un meci .

    Dar problema este : pe antrenor cine il instruieste si invata cum sa managerieze o astfel situatie de criza ?!

    1
    1
    1. xray Autor articol

      @adrian0808

      Fără să-l absolv în vreun fel că și-a scos tricoul când avea un galben, trebuie să-ți spun că bucuria lui Moruțan nu a fost pentru un amărât de gol marcat din 2 m, ci a fost o imensă descătușare sufletească! Acel gol îi părea decisiv pentru biletul la EURO și îi încununa drumul lung al calificărilor, cu 5 meciuri grele, în care Moruțan a marcat de fiecare dată: cu Grecia, Rusia, Serbia, Suedia și acum cu Ucraina!
      În acel moment Moruțan a fost 99,99% sigur de calificare. Era minutul 77 și în 13 minute ucrainenii trebuia să marcheze de 2 ori, ceea ce în condiții normale părea imposibil! Din nefericire, descătușarea i-a dat un black-out și a uitat că avea un galben. În fond, gestul nu este obscen, reprobabil etc., doar că este sancționat de regulament!

      Nu trebuie să uiți că are doar 18 ani și Euro 2018 Elite U19 este un vis la care niciun adolescent român nu îndrăznește măcar să se gândească, dar să fie la un pas de EURO cu golul marcat de el!
      Nu poți judeca aspru un copil de 18 considerând că are mintea ta de adult! Însă îl poți educa! Dacă și Moruțan e un idiot printre fotbaliști, inseamnă că pentru restul ar trebui inventate alte adjective în DEX!

      Însă Geambașu este idiotul de serviciu din cortegiul procurorilor presari, care după o înfrângere dramatică nu fac decât să arunce cu căcat în stânga și în dreapta, în loc să-l mănânce. Ipochimenul este și un mare nesimțit. Îi face cocălari și maneliști pe niște copii care sufereau o dramă colectivă dintr-un vis spulberat cu 3 minute înainte de final.

      Asta îmi aduce aminte de alt mare idiot neînțeles al condeiului, Radu Banciu. După drama de la Middlesbrough, Banciu a scris un articol infect în care a jignit, făcând în toate felurile abjecte, jucătorii Stelei și pe Olăroiu. Idiotul nu a mai reținut performanța realizată de ei, fiind prima echipă românească ajunsă într-o semifinala UEFA după 1989! Obtuz și limitat a văzut doar înfrângerea din retur! Însă nu a mai văzut și un penalty neacordat, imediat după primirea golului 4, la scorul de 4-2.
      În minutul 91:06 Dică a șutat de la 16 m, însă un fundaș englez a oprit mingea cu mâna, fără ca arbitrul să dicteze penalty!!! Videoclipul de mai jos este proba martor (de la min. 9.55 pe clip).
      https://youtu.be/tvS0IH4D1xE

      1. vasglo

        @xray

        Banciu, who is Banciu??!Cumva ala care daca are rr-ul pe limba se crede frantuz?! Asta e un hater antiroman, pentru care fcsb= steaua si halep=romania sunt doua formule care-i intuneca ratiunea. El e o simpla cucuvea la miezul noptii, care mai si pariaza din cand in cand! Un neica nimeni, cand se scoala in picioare abia ajunge la podea!..-:)

  4. xray Autor articol

    PS
    Sancțiunea pt. scoaterea tricoului a avut în vedere aspectul pudic, moral. Nu îți arăți bustul și buricul la spectatori. Ok!

    Totuși, mai nou, jucătorii au 2 tricouri pe ei, astfel că prin scoaterea primului, jucătorul rămâne tot într-un tricou, nu cu bustul gol. ?
    Mai mult, în 100% din cazuri, tricoul este scos când e jocul oprit, nu în timpul jocului.

    Dar… unde-i lege nu-i tocmeală! Ad litteram, gestul lui Moruțan nu are nicio scuză, însă pentru asta nu trebuie terminat și împușcat!

  5. adrian0808

    Xray , Xray ….
    Morutan a dat gol in fiecare meci …. si daca a dat si acum …. gata trebuia sa se dea peste cap ca s-a calificat ….
    Nu intelegi nimic xray din fotbalul asta …. tu si multi altii …. meciul are 90 minute si se termina dupa ultimul fluier al arbitrului …. altii mai rai spun ca se termina dupa ce adversarul s-a urcat in autocar .
    Jucatorii nostri nu au nici un fel de cultura a jocului , a fotbalului …
    Ei nu stiu ca LIVERPOOL a castigat o finala de UCL cand in minutul 90 MILAN avea 1-0 .
    Ei nu stiu ca ROMANIA a pierdut o calificare cand in minutul 91 avea corner si trebuia sa tina de minge …
    Ei nu stiu de golul lui Bourceanu din minutul 93 al unui meci cu crapid pe AN … 1-0 pentru STEAUA .
    Mai recent ei nu stiu de dinamo – FCSB cand era 2-0 in minutul 80 si torja canta cu galeria pe gard ….
    Meciul cu Cfr -ul de acum 3 saptamani …

    Cultura fotbalistica = 0
    Lasa-i pe geambasu si banciu cu idioteniile si stereotipurile lor .

    Si mai termina „performantele” …
    Performanta este LOCUL 1 sau castigarea unui trofeu cu echipa …
    Nu locul 5 sau sferturi/semifinale etc …. astea sunt performante pentru looseri …

    Milan crezi ca isi trece la performanta faptul ca avea 1-0 in minutul 90 la Istambul (parca)….

    Pe ce lume traiti bai nene …. nu iese mioriticul din noi sub nici o forma ….

    1. xray Autor articol

      @adrian0808

      Așa este, Adriene! Fotbalul este criptarea cuantică a celei mai impenetrabile enigme de pe Pământ, pricepută numai de cei aleși! Noi, prostimea, trăim în bezna umbrei lor.?

      Da, ai dreptate! Nu mai înțeleg nimic din fotbalul ăsta în care jucătorii, indiferent de vârstă, sunt tratați ca niște roboți, fără trăiri, fără un ritm normal de maturizare etc.! Ciobanul, alt ales, face la fel cu unii tineri talentați din curtea lui. Îi botează Mbappe etc. și în secunda următoare îi tratează ca atare, ștergând pe jos cu ei când greșesc. Vlad nu avea decât 1 etapă experiență în Liga 1 și Il Maximo voia să fie pe loc Messi al portarilor. Când a greșit l-a apostrofat public. La unii tineri, șocul psihic poate fi fatal pentru cariera lor. Se știe că abuzurile suferite de copii le marchează comportamentul viitor ca adulți.

      Apoi e suficient să asculți ce se strigă jucătorilor pe stadioanele patriei de cunoscătorii fotbalului sau în mediul online și nu te mai miră nimic. La fel e și presa, dar fără înjurături. De fapt, presa scrie pentru ei, ca de la cunoscători pentru cunoscători. Le scrie gândurile, ce vor să audă, ca să-i aibă la rating.

      Acei aleși,cunoscătorii, amărăștenii dintr-o țară săracă, au pretenții numai de alți concetățeni să ajungă nr. 1 în Europa sau lume. Altfel pentru cei aleși performanța nu există și totul le pute. Mai mult, îi critică și îi înjură copios pe cei care încearcă să facă ceva în fotbal sau orice alt domeniu, dar nu reușesc să ajung în top, la nivelul bogaților… Întotdeauna știu cel mai bine ce trebuie făcut exact cei care nu au făcut nimic și nu au performant măcar la nivel de scara de blocului.

      De fapt, eu nu nici am discutat despre fotbal, tactică, strategie, bla, bla, bla, ci despre un tânăr de 18 ani, care în câteva secunde a trecut în gura unora de la erou, la cel mai urât dintre pământeni.
      Era vorba de psihologia omului, nu despre sport! A greșit, dar eu l-am înțeles exaltarea pentru că și eu am avut 18 ani. Am avut și o explicație de ce a uitat!
      De când ne naștem învățăm și din propriile noastre greșeli, nu doar din ale altora!!! Știu, unii, cei aleși, s-au născut direct super deștepți. Ei cred că nu au greșit niciodată, de aceea jignesc și înjură ca la ușa cortului când tinerii greșesc.
      În secolul 21 educația nu se mai face cu parul!

      PS. Aș putea să-ți dau n exemple cu vedete ale vestului care au făcut ca pustiul Moruțan, și nu să transmită mesaje, dar mă opresc aici. E inutil să mai continui o polemică pe tema asta.

  6. adrian0808

    Xray …. cineva spunea :
    – oamenii in general invata din greselile lor
    – oamenii inteligenti invata din greselile altora .

    Nu vreau sa intelegi ca eu le stiu pe toate sau sunt mai inteligent ca altii. Tot mioritic 100% sunt si eu .

    De fiecare data , noi descoperim roata , nu vrem sa trecem la nivelul urmator , sa lasam naibii amarata aia de roata si sa vedem si sa cutezam mai departe .

    Ca sa intelegem la ce ma refer ….
    1. Craiova Maxima semifinala UEFA
    2. STEAUA – 86 CUPA CAMPIONILOR & SUPERCUPA EUROPEI
    3. STEAUA 88 – finala
    4. NATIONALA -SUA 1994
    5. STEAUA – semifinala cu MIDDLESBOROUGH

    Si atat …. nici un pas mai departe …
    Sigur avem zeci de performante , calificari, calificari in grupe, barajeee …. belea ce mai …. nimeni nu ne ajunge pana la glezne . Galerii, coregrafii, petarde ….

    Nu putem pune urmatoarea piatra …. mereu ajungem la un nivel si ne prabusim , luand-o de la capat, pentru ca nu vrem sa intelegem unde gresim, nu vrem sa invatam, nu acceptam critica, sarim in sus daca cineva ne spune ce am gresit sau unde nu suntem pregatiti si o dam ca e el mai destept .

    Fotbalul la baza a ajuns o stiinta exacta :
    – cum sa te antrenezi
    – cum sa te pregatesti
    – care sunt regulile , cand si de ce poti primi cartonase sau eliminari
    – unde si cum sa faultezi (intreruperea jocului)
    – cum sa te organizezi defensiv sau ofensiv
    – fazele fixe aparare sau atac

    Pe langa astea se adauga factorul uman, ambitia/talentul/seriozitatea/ viteza/ rezistenta fiecarui jucator .
    Mai exista si noroc/ghinion in ecuatie intr-o proportie egala cu valoarea jucatorilor / echipei .

    Toate astea de mai sus trebuiesc puse in aplicare si coordonate de staff-ul echipei al carui exponent principal este antrenorul echipei …

    Stim e morutan, e tanar, e al nostru …. dar nu il criticam ca in loc de sut cu ristul a preferat sa puna latul, ca in loc sa tina pe jucatorul x la o faza fixa l-a pierdut pe drum … sau ca a facut un dribling in plus …

    Il criticam pentru ca nu stia ca mai are un cartonas galben , pentru ca a ales sa se bucure in aproape singurul mod pedepsit de regulament , pentru ca a crezut ca e vorba doar despre el, pentru ca nu stia ca in sport in general in 15 minute se pot intampla multe .

    Astea sunt lucruri de baza si trebuie sa faca parte din abc-ul fotbalului , partea aia teoretica , stiinta fotbalului .

    Mai ales la morutan care are cateva jocuri in L1 si care nu era la primul gol in cariera sau la primul joc …

    Fotbalul incepe sa semene cu chestia aia unde daca ai facut o greseala , e posibil sa nu o mai poti indrepta pe parcursul a 90 minute , mai ales atunci cand raman tot mai putine minute … Sigur ai posibilitatea sa faci mai mult , dar una este sa incerci sa castigi si alta este sa incerci sa repari/remediezi o situatie urata …

  7. adrian0808

    Si inca ceva …. din 55 de calificari la U17 U19 U21 , Romania a pierdut 52 all time .

    Ce credeti in urmatoarele 50 de turnee de calificare cate vor fi castigate ?? Cati morutani vor mai aparea si ce traznai vor mai face ?

    Sigur noi trebuie sa intelegem ca sunt copii, au 18 ani , e normal sa se bucure, bla bla …. e normal sa pierzi , sunt niste talente innascute … de abia pe la 28 de ani o sa ne dam seama ca sunt inca sperante si vor sfarsi in desert cariera …. la propriu si la figurat .

  8. xray Autor articol

    Nu s-au pierdut cele 52 calificări din 55 pentru că și-a scos Moruțan tricoul, sau vreun alt jucător!
    S-au pierdut numai pe valoarea echipelor României (jucători plus staff) și forma lor din ziua meciurilor, în raport cu adversarele întâlnite! Nu pe galbene și roșii.

    Dincolo de scor, în ziua meciului, Ucraina U19 a fost mai bună decât România U19 și în 11 la 11! Ucraina a meritat calificarea și ca rezistență fizică și după aspectul jocului! Nu au avut bulan că l-a eliminat pe Moruțan sau rodul întâmplării! Dimpotrivă, în prima repriză ucrainenii au ratat 3 ocazii uriașe, din care două singuri cu Vlad, în timp ce România nu a avut nicio oportunitate reală. Un puști de 17 ani, Kashchuk, de la Shakhtar Donetsk, a făcut pârtie prin defensiva noastră. Dacă scorul la pauză ar fi fost 2-0 pentru Ucraina, nu mira pe nimeni! În repriza a doua, pe lângă cele 2 goluri, au avut ocazii să mai înscrie 2-3! Noi, în afară de golul lui Moruțan, am mai avut doar o ocazie mare.

    Din păcate, unii jucători români nu au prins o zi prea bună, poate și obosiți de partida cu Suedia în care au jucat aproape o repriză în 10 pe noroi. De exemplu, spiridușul echipei, golgheterul și animatorul ofensivei, Alexandru Mățan (18 ani), a evoluat sub valoarea lui arătată și în celelalte meciuri. De aceea a și fost schimbat în minutul 66.

    Dar este îmbucurător că la U19 se găsesc și titulari pe merit în Liga 1, nu forțați de regula U21. Mai sunt și alți jucători care cu siguranță nu vor ieși din circuitul naționalelor. Eu, cel care am fost împotriva regulei U21 impuse, recunosc că m-am pripit și treptat sunt șanse să își arate roadele.

    PS. M-am uitat zile astea pe FCSB TV și am rămas uimit.
    – Steaua II are numai cu tineri (din iarna).
    – Loturile U19 elite, U19, U17, U15… etc. arată acum foarte bine și pot fi adevărate pepiniere pentru echipa mare. Practic FC Steaua are loturi la toate categoriile de vârstă și le oferă condiții foarte bune de antrenament și evoluție. Când am timp o sa fac un articol despre asta.

  9. Gosu

    @xray,
    adrian0808 si-a spus of-ul si un of destul de mare care priveste deopotriva Steaua si tot fotbalul romanesc.
    Nu ii face nimeni proces de intentie lui Morutan , dar judeca niste lucruri care nu isi au rostul in fotbalul profesionist.
    Ca e vorba de baiatul asta sau nu, total irelevant. Ceea ce a mentionat si Adrian e mentalitatea paguboasa care ne-a adus de atatea ori in niste momente nefaste. Repet, tocmai fiindca e un copil nu are cum sa se faca vinovat in totalitatea de anumite lucruri, chiar si daca Ucraina ar fi fost mai buna , problema e alta : EDUCATIA ! Parintii, profesorii, antrenorii si de ce nu, chiar si noi chibitii de pe margine ce am pazit ? Cum apare unul mai talentat la noi cum devine delicat ca un portelan , desi castiga niste sume fantastice pentru varsta pe care o au. Repet, poate ca echipa adversa era mai buna , nu stiu (recunosc nici macar nu am vazut meciul , ci doar rezumatul), doar ca astfel de atitudini nu au ce sa caute intr-o chestie profesionista, indiferent ca ai 18 ani sau 20 sau 30 sau 40. Ele ar fi trebuit inlaturate mult mai devreme, de la momentul in care oricare astfel de jucator face primii pasi spre fotbalul (si sportul in general) de performanta. Daca nu luam masuri pe tema asta vom asista iar si iar si iar la cazuri Alibec. Ve veni Morutan in vara, poate va juca bine , ne trezim apoi ca intr-un meci din campionatul intern cu miza face vreo faza similara. Trecem cu vederea, dam vina pe varsta , trec anii si ulterior ne trezim ca o mai comite asa intr-un meci important cu miza europeana. Nu e nici primul , nici ultimul. Intrebarea corecta e noi cand rupem lantul asta al slabiciunilor de acest fel ? Cand invatam si noi sa fim vicleni, maturi, inteligenti sa jucam si noi rolul Suediei din ’94 sau al lui Middelsborough ? Cand invatam si noi ca talentul fara seriozitate, constiinciozitate, perseverenta nu e suficient ? Ei bine cocolosind alibeci, moruteni , nu ne vom depasi niciodata conditia…

  10. xray Autor articol

    @Gosu
    I. Educația are un scop și metode! Il cerți și ii faci morala pe cel care nu conștientizează că a greșit și crede că a făcut ceva normal! Mai cu seamă dacă o face în mod repetat!
    Ce rost mai au în educație vorbele grele și jignirile adresate unuia care realizează imediat că a greșit o dată și regretă profund???

    FF IMPORTANT!
    Moruțan a mai marcat goluri la U19 și NU și-a scos niciodată tricoul!
    -Vezi min 23 în meciul cu Serbia, când a marcat pentru 2-0.
    https://youtu.be/nWwtXUod42o
    -Vezi min. 30 din Romania – Grecia 2-1, când a egalat pt 1-1.
    https://youtu.be/LZL6UBgBKa0
    – etc.
    Nici în Liga 1 nu-și scoate tricoul după gol!!!
    https://youtu.be/dM4k3SieWio
    Deci nu e posedat de „vedetism” sau de vreo „mentalitate păguboasă” cum insinuează unii neinformați!!!

    II. Ce au scris ziarele despre U19 cu câteva zile înainte:
    Jos pălăria, copii! România U19 – Suedia U19 2-1, în Turneul de Elită.
    ”Tricolorii” sub 19 ani au arătat o atitudine şi o determinare incredibile. Măţan, Moruţan, Dragomir, Tudor Băluţă sau Moldoveanu i-au ameţit pe suedezi.

    După numai câteva zile au șters pe jos cu aceeași copii!!!! Cocălari, maneliști, fără mentalitate, lipsiți de educație, bla, bla, bla…
    Te apucă scârba!

    III. Ce au spus despre Moruțan, după meciul cu Ucraina:
    1) Hagi. „Morutan e un copil. Eu chiar daca ii mai cert pe copii, sunt cu ei pana la moarte! Eu discut cu fiecare asa cum vorbesc cu copiii mei”, a spus Gica Hagi la Digi.

    2) Andrei Boingiu antrenorul de la U19, cel care putea arunca pisica pe Moruțan..
    „Stătea în ultimul rând şi m-am dus la el. Plângea rău, rău, nu se putea opri. La un moment dat mi-era teamă să nu facă un şoc. L-am luat, iam spus că nu e el de vină. Apoi, a citit un titlu din care a înţeles că el e de vină. Ceva de genul: „Tunurile pe Moruţan”… Antrenorul lui, Costel Enache, venise la meci şi am hotărât să meargă cu el acasă”, a spus Adrian Boingiu la sport.ro.

    La digisport a avut o intervenție mai largă: „Are nevoie de sprijin, nu trebuie blamat!” Restul în clip.
    Videoclip: https://youtu.be/WMNahCPN804

    3) Până și Becali, cel care l-a criticat înainte pentru câteva jocuri de la Botoșani, spune că nu trebuie condamnat.
    „Gestul lui a pierdut meciul. Și-a scos tricoul pentru că a fost aproape să rateze. L-a scos din frustrare. Dacă nu marca, eram calificați. Nu trebuie să îl condamnăm. Moruțan e jucător de geniu. Rar am văzut așa ceva.” Restul în clip.
    Videoclip: https://youtu.be/WMNahCPN804

    4)…

    Avem mari pretenții, dar habar nu avem cum să ne educăm copii! În primul rând pentru că nu mai avem răbdarea de a comunica și capacitatea de ai înțelege. 8 din 10 familii trăiesc acest conflict între generații.

  11. adrian0808

    Ok xray
    Dacă pana acum morutan, la câte goluri a marcat (în liga 1 și la meciurile nationalelor) cum îți explici ce a făcut ?!
    E clar ca echipa a căzut imediat după ce el a fost eliminat. E clar ca gestul lui a avut urmări foarte grave.
    Nu avea nici un motiv sa își scoată tricoul, nici un mesaj de genul ptr. Mama/tata/buni/iubi….
    Deci un gest idiot în cel mai nepotrivit moment.
    Sa știi și tu ca gesturile și faptele făcute în momente speciale ne definesc personalitatea și dacă avem sau nu capacități nebănuite.
    Și atunci de ce nu vrem sa învățăm nimic după asta?
    Nu putem acoperi cu 1000 de lucruri bune.
    Problema este la morutan și el trebuie sa își găsească răspuns de ce a făcut asa, dacă își găsește răspuns v-a merge mai departe, dacă nu v-a muri speranța.

    1. xray Autor articol

      @adrian0808

      Am scris explicația gestului Lui Moruțan în viziunea mea, nu o mai repet! Ciobanul a dat și el o explicație bună: din frustrare că era cât pe ce să rateze!
      Reanalizând faza cu gestul necugetat, consider că reacția lui a avut drept cauză ambele stări, care s-au succedat în fractiuni de secundă: emoție maximă că era să rateze și cea de extaz/descătușare că totuși a marcat golul care făcea mai sigură de calificare. Astea au generat acel blackout în creierul unui copil de 18 ani care a alegat prin noroi, pe ambele faze, timp de 77 minute! Mai mult, golul a fost la capătul unui sprint de peste 50 de metri. Nici creierul nu ți se mai oxigenează normal, pulsul și tensiunea au cote maxime de efort! Când peste asta mai vine și o emoție maximă, câteva fracțiuni de secundă luciditatea o poate lua și razna.

      Un blackout îl poate avea orice om normal și matur pus într-o stare emoțională maximă, darmite un puști de 18 ani.

      Îmi amintesc că într-un meci, Chivu, pe când juca l-a Inter, pur și simplu și-a pierdut mințile și l-a lovit pe unul cu pumnul în careu fără niciun motiv. Chivu a comis-o în meciul Bari – Inter Milano 0-3. Era 0-0 în min. 60, când, din senin, căpitanul naţionalei și-a vărsat furia pe Marco Rossi, pe care l-a lovit cu pumnul în gură deși ei nu disputau mingea! Arbitrul nu a văzut gestul oribil şi nu i-a acordat niciun fel de sancţiune.

      După meci, Chivu şi-a cerut scuze public şi a pus totul pe seama unui moment în care „mi-am pierdut luciditatea” (blackout). „E dificil să explic de ce am făcut-o. Vreau să îmi cer scuze lui Rossi, cu ultima fărâma de demnitate care mi-a rămas. Îmi cer scuze tuturor, dar mai ales celor doi copii ai mei, care vor vedea acest filmuleţ într-o zi”, a explicat Chivu cu ochii în lacrimi.
      Și la el a fost pentru prima dată așa ceva!

      Victima a avut o reacție plină de fair-play: Se întâmplă tuturor să aibă la un moment dat un blackout”.
      http://www.ziuaveche.ro/sport-auto/sport/vezi-pumnul-in-gura-al-lui-chivu-18922.html/

      Să nu-mi spui mie că nici Cristi Chivu, cel mai bun jucător român din ultimii 25 de ani, nu avea personalitate, mentalitate, bla, bla, bla… bine definite de jucător profesionist de top și trebuia educat cu jigniri și înjurături! :))))
      Deci, se poate întâmpla oricui, nu doar unui copil de 18 ani!!! Chivu avea 31!!!
      Nu este o scuză, dar să faci din asta o determinantă a caracterului cuiva este o superficialitate crasă, să nu-i zic altfel!

  12. adrian0808

    A dat si Ibrahimovici tricoul jos azi …..
    Primul meci la LA GALAXY
    Sut de la 40 metri
    Golul de egalare 3-3 dupa ce echipa lui era condusa cu 3-0 ….
    Si-a aratat tatuajele .
    A avut ceva motive sa se bucure asa.
    A mai dat apoi si golul victoriei ….

    Tu ma morutane …. minte chinuita …

Lasă un răspuns