Cât toată România la un loc » Steaua a bifat a 15-a participare în grupele unei competiţii europene, în timp ce toate celelalte echipe româneşti au all-time 16 astfel de prezenţe
„România, Steaua! Europa, Steaua! Oriunde, Steaua! Campionii din Ghencea”
Aceasta e o scandare la modă a suporterilor Stelei, consacrată în ultimul deceniu, cel în care echipa a realizat rezultate notabile pe plan continental. Miercuri seara, după ce a eliminat-o pe Sparta Praga, Steaua a bifat o nouă calificare în grupele unei competiţii europene, format apărut în întrecerile continentale la începutul anilor ’90. Roş-albaştrii şi-au garantat prezenţa în grupele Europa League pentru a 15-a oară în istorie.
Nivelul e unul nu ridicat, ci formidabil. Argumentul pentru a susţine această teorie? Toate celelalte echipe din România, care au mers măcar o dată în grupe europene, adună la un loc, all-time, câte prezenţe are Steaua. CFR, Dinamo şi Rapid strâng împreună 10 prezenţe, la care se mai adaugă alte 6 formaţii, care au bifat fiecare câte o apariţie într-o astfel de fază.
ARE ȘI CELE MAI MULTE PRIMĂVERI EUROPENE
- Steaua 7
- Dinamo 2
- Rapid 1
- CFR 1
- Urziceni 1
7 calificări din cele 15 reuşite până acum de Steaua au fost în grupele Champions League, prima având loc în 1994
11 prezențe consecutive în grupele europene a avut Steaua în perioada 2004-2014, serie întreruptă anul trecut, după eliminarea în faţa lui Rosenborg
NICIODATĂ DIRECT
Steaua a obţinut accesul în grupă, în toate cele 15 situaţii, în urma rezultatelor de pe teren. Şi nu beneficiind de coeficientul României, care în mulţi ani a oferit altor echipe posibilitatea de a merge direct în grupele Champions League. Clubul care a profitat cel mai mult a fost CFR, care a mers de 3 ori direct în Ligă, urmat de Oţelul şi Urziceni, care au acces, fiecare câte o dată, în grupele C1.
EXISTĂ STEAUA ŞI APOI RESTUL…
Locul | Echipa | Coeficient european |
57 | Steaua | 36.576 |
110 | CFR | 17.076 |
153 | Astra | 11.076 |
188 | Rapid | 8.076 |
188 | Dinamo | 8.076 |
188 | Petrolul | 8.076 |
210 | Pandurii | 7.076 |
Articol de Andrei Crăiţoiu și Liviu Manolache- gsp.ro
Nota Redacției: Articole tematice găsiți și aici:
O buna evocare a unei stari de fapt insa….care e rostul acestui articol pana la urma? Sa ne mai umflam un pic in pene, sa ne mai periem un pic orgoliul? Sper ca nu!
Daca vrem sa progresam, trebuie sa incetam o data si pentru totdeauna sa ne mai comparam cu „restul”…. nivelul e mult prea jos! Daca vrem sa ne comparam cu cineva, sa luam si noi ceva repere mai rasarite, din zona: un Hajduk Split, un Fenerbahce, un Olympiakos….echipe catre al caror statut putem aspira, realist vorbind.
Este un remember! Sunt unii care au uitat, alții care nu văd și haterii care nu vor să vadă ce s-a realizat, mai ales din 2004 până acum!
Nu există progres fără concurență, iar concurența nu se poate fără comparație! Trăim în România, nu în Grecia, Turcia etc. Ca țară, noi (și aici intrăm și noi suporterii) suntem mult sub nivelul lor economic. Și nu numai.
Articolul acesta cred ca se vrea a fi un semnal de alarma pt celelalte echipe, insa noi, Steaua, asa cum a scris si alpopa, trebuie sa ne cautam alte repere pentru ca nu ai cum sa progresezi atunci cand te compari cu niste nimeni.
Am si eu o intrebare, care a fost ultimul jucator bun, peste medie, produs al centrului de copii si juniori din cadrul clubului Steaua? Multumesc anticipat pt raspunsuri.
@naiyba.
Asta contează la performanță? :))
Cu ce o ajută pe Ajax în performanță, de exemplu, că are super academie, sau pe Hagi. Să nu mai zic de Real sau Barca.
Spune-mi câți jucători foarte buni a produs Steaua în toată istoria ei de 68 ani? Steaua nu a fost niciodată pepinieră de telente ca Arges, Craiova etc.
Ce, am uitat? FC Steaua a creat academie în Ghencea, dar a fost dată afară în 2011. A reînființat în 2014, dar în 2015 CSA a dat-o afară iar.
Eu doar am pus o intrebare. Nu stiu de ce te-ai oparit asa.
In privinta Barcei te inseli amarnic, vezi Pedro, Pique, Iniesta, Messi ca doar a venit cand avea 11 ani, Xavi s.a., La Masia a fost un factor determinant in ascensiunea echipei nationale a Spaniei si nu numai a Spaniei, asta nu am spus-o eu, ci specialistii.
@naiyba.
Trebuie sa mergem ceva timp inapoi pentru a gasi jucatori „peste medie” crescuti de Steaua. El ciobandante a ignorat complet acest aspect…Steaua ulitimilor ani s-a multumit sa culeaga cei mai rasariti juniori crescuti de alte cluburi.
Totusi, din echipa actuala Nita si Tosca au facut junioratul la Steaua. Nita chiar acolo a inceput fotbalul, iar Tosca a ajuns la 15 ani dupa ce a inceput la Alexandria.
In opinia mea, la ce conditii mizere sunt in fotbalul romanesc, Steaua ar trebui sa-si propuna deschiderea unui lant de centre de copii si juniori sau asa zise „academii”, in cateva zone ale tarii. Nu cred ca e greu de facut o analiza a pietei si investit acolo unde nu exista alternative, in ideea de a nu concura cu pepinierele deja existente (vezi Constanta lui Hagi) ci de a crea infrastructura acolo unde nu exista. Desigur, un astfel de proiect isi va arata roadele peste cel putin 10 ani, deci greu de crezut ca o astfel de idee l-ar motiva pe vreun „investitor” din fotbalul mioritic (tinand cont de profilul tipic al acestuia: „antreprenor” imbogatit peste noapte, prin mijloace dubioase….
Cred ca trebuie sa ne intoarcem la perioada lui Adi Ilie, Galca, Laurentiu Rosu, poate Catalin Munteanu…penru a gasi ceva mai rasarit.
La o documentare mai amanuntita se pare ca doar Catalin Munteanu si-a facut junioratul in Ghencea, dintre cei enumerati mai sus.
Daca tinem cont ca a plecat mult prea devreme departe de casa, unde si-a irosit potentialul si talentul, ba char apoi s-a intors tocmai la rivali… nu as spune totusi ca e peste medie. A jucat doar de 17 ori pentru Romania.
@alpopa, Lucian Filip a terminat junioratul la Steaua! In opinia mea, ultimul peste medie a fost George Ogararu!
Multumesc pt raspunsuri.
Astea sunt realizarile lui talpan si a stelistilor liberi baaaaa , a marcii din sertar ….
Ce vreti voi acum ….. ?
Maine o sa schimbe uefa in toate statisticile ei si va pune sertarul lui talpan …..