Ghencea nu poate găzdui meciul pentru Mihai Neşu. Lăsat la mila CSA, stadionul a ajuns el însuşi un caz disperat
Aşa se numeşte Stadionul Ghencea în documentele MApN: cazarma 1950. A fost construit de soldaţi din 39 de unităţi militare. Lucrările au durat şapte luni. N-a fost ca pe şantier, a fost ca pe front, cum povestea unul din şefii lucrărilor, în „Observatorul Militar”.
Arena a fost inaugurată în aprilie 1974. Nocturna şi scaunele de plastic au fost instalate abia în 1991. Din banii pe transferul lui Ilie Dumitrescu la Tottenham, 4,3 milioane de dolari, a fost construită loja oficială, în 1996.
După soldaţi, barbarii
De peste un an, stadionul e închis. Fanii de la Peluza Sud vor să organizeze un meci caritabil pentru Mihai Neşu, sub deviza „Acum până nu e prea târziu”. Au cerut CSA permisiunea să folosească arena din Ghencea. „Nu se poate. E impracticabil”, le-au răspuns şefii Clubului Sportiv al Armatei, conform Digisport.ro. Stadionul nu mai e conectat la reţelele de apă şi de curent. Şi, susţin comandanţii CSA, au început lucrările pregătitoare pentru şantier. Care şantier?
Conform unui comunicat al MApN, de la mijlocul lui martie, CSA nu depusese încă nici un fel de documentaţie la CNI. Cel mai devreme, lucrările ar putea începe în 2017, notează Ziare.com. Iar adevăratul motiv pentru care Stadionul Ghencea s-a transformat în cartier general al păpădiilor e că n-are aviz ISU şi nici nu e omologat. Oficiali de la LPF, de la Jandarmerie şi de la ISU l-au inspectat şi au stabilit că pe acolo, după soldaţi, au trecut barbarii. Arena necesită reparaţii de zeci de mii de euro, pentru a fi redată fotbalului.
Bunul statului, o cauză pierdută
Ceea ce s-a construit în bătălia de şapte luni s-a construit bine. A fost nevoie de 12 luni de manevre ca bătrânul Ghencea să fie complet scos din uz.
Comandanţii CSA au promis că vor găsi altă soluţie pentru meciul caritabil. Le-au propus un târg fanilor stelişti şi lui George Ogăraru, care a avut iniţiativa. Să joace în Polivalenta de 5.300 de locuri, nu pe arena de 28.000 de locuri. Şi să-i lase să se implice în eveniment, să le cedeze panaşul de organizatori. Meciurile pe stadion nu sunt specialitatea CSA. Armata din birouri preferă spaţiile mici şi fronturile A 4. Dacă Polivalenta e ocupată, poate e liber vreun subsol la mall.
Arena din Ghencea a costat 25 de milioane de lei, în jur de 5 milioane de dolari, la cursul din 1974. Pare puţin, dar puţinul ăsta a fost luat de la mulţi. „Acest stadion e ridicat din cotizaţiile de 25 de lei ale militarilor. E un bun naţional, cum să fie cedat gratis? Despre ce vorbim?”, se întreba retoric generalul Cătălin Zisu, în Gazeta, acum câţiva ani.
Despre asta vorbim, despre bunul naţional, bunul statului pe care statul nu dă doi bani. Preferă să-l declare cauză pierdută fără luptă. Nu se mai bate pentru el. Poate fi distrus gratis, cu perseverenţă, în fiecare zi, din alt motiv.
Mii de solde, mii de ore de muncă în ritm de instrucţie, tricoul englezesc al lui Ilie Dumitrescu, 40 de ani de fotbal au ajuns să cântărească mai puţin decât o mână de epoleţi. În acest moment, stadionul are o destinaţie la fel de incertă ca terenurile virane de lângă el. Nu are cum să mai ajute pe nimeni. Şi el trebuie salvat din plasa imobiliară care se ţese logistic, urbanistic în jurul lui.
Maria Andrieș
Preluare de pe blogsport.gsp.ro/andries
Nota Redacției:
Editorialul vine ca o completare la articolele scrise pentru fcsteaua de Bodanel, membru al site-ului (din 26 iunie 2005) și membru AISS.
Mi-e scarba! Mi-e scarba si nu inteleg cum reusim cu atata perseverenta si de fiecare data, sa ajungem in situatii de genul asta.
Chiar eram bine la un moment dat pe linia istoriei. Cum de am decazut intr-atat?
Am uitat sa fim oameni; cred ca la asta se reduce totul. Altii ar da orice sa fie in situatia noastra, pentru ca totul se rezolva usor – cat timp exista vointa comuna. E dezolant locul in care ne aflam.
eeee heee he heee noi (PS si PN ) VREM ECHIPAAA …..
LA LA LA LALALAAAAAA LA LA LA LAAAAA
cu talpan si cu boroi tot inainteeee ………
lu ciobi sai dam la laaaaaaaaaa ….
Se pare ca intreaga PS si mare parte din PN au cam luat-o ……
S-o tina bine ….. prostia la prostie trage …. niciodata nu a fost altfel ….
Dar unde esti tu Janeee sa ne faci tu echipa janeleeee …..
Unii te asteaapta cu meleoaneleeee sa-ti deie ….
Cat de retarzi si penibili au fost unii ……si inca mai sunt ….. merita sa radem de ei …
Alexandru Tofan
Ieri la 00:34 · București, România ·
Din pacate, stadionul Ghencea nu este capabil sa ofere cadrul desfasurarii unui eveniment sportiv. Cei din conducerea CSA au fost foarte transparenti si ne-au prezentat actele conform carora stadionul este impracticabil. Lipseste instalatia electrica, lipsesc anumite elemente din stadion, iar structura de rezistenta trebuie refacuta. De fapt, stadionul va intra in curand intr-un proiect de modernizare, astfel ca nu va mai gazdui nicio competitie pe o perioada mai lunga de timp.
Ni s-a oferit ca solutie organizarea pe data de 9 mai 2016 a acestui eveniment la Sala Polivalenta din Bucuresti cu ajutorul si implicarea CSA. Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti si-a manifestat dorinta, prin conducerea sa, sa se implice activ si sa sustina acest proiect, chiar sa devina co-organizator alaturi de Asociatia George Ogararu impreuna cu toti suporterii stelisti. Ne pun la dispozitie brand-ul Stelei, emblema precum si echipa lor logistica pentru organizarea evenimentului.
Problema nu este inca rezolvata si nu stim sigur in acest moment daca va avea loc evenimentul la data si in locatia propusa. Urmeaza ca toti cei implicati sa analizeze factorii ce tin de organizare si de posibilitatea strangerii unor fonduri pentru a-l ajuta pe Mihai Nesu. Nu vrem sa facem un eveniment doar de ochii lumii. Speram sa fim si eficienti si sa ajutam cu adevarat ca Mihai sa isi urmeze tratamentul in Statele Unite si starea lui sa se imbunatateasca.
Vom reveni cu amanunte in zilele urmatoare si vom anunta decizia finala. Va rog insistent sa nu luati in seama articolele „senzationale” cu titluri iesite din comun, care apar in presa online in aceasta perioada. Majoritatea informatiilor de acolo sunt exagerate, tendentioase sau false.
Speram ca toti suporterii Stelei sa fie alaturi de noi in incercarea de a crea o sarbatoare a zilei de 7 mai si un eveniment reusit dedicat fotbalistului, omului, stelistului Mihai Nesu.
In cazul continuarii proiectului, vom incepe o campanie puternica atat in media cat si online, pentru a aduce un aport substantial campaniei de strangere a donatiilor ce-l vor ajuta pe Mihai.
” Cei din conducerea CSA au fost foarte transparenti si ne-au prezentat actele conform carora stadionul este impracticabil. ”
Ups, un altul care ne crede cel putin retardati. Daca sint „foarte transparenti”, poate ca i-au explicat distinsului domn Tofan si cum s-a ajuns aici.
@ double.
pai sunt „transparenti” – ca niste fantome ale trecutului ce sunt
din atata „transparenta” devin goi de continut
si stadionul devine din ce in ce mai transparent – pana o sa dispara!