Omul care a jucat un rol cheie la momentul în care echipa de fotbal „roș-albastră” s-a despărțit de MApN explică, pentru Evenimentul Zilei, că „SC FC Steaua București SA” este aceeași entitate sportivă cu echipa care a câștigat Cupa Campionilor.
După ce Florin Talpan, juristul CSA, a cerut retrogradarea echipei, din cauză că ÎCCJ a decis că SC FCSB SA a pierdut marca Steaua, Cristian Gațu, fost comandat la CSA Steaua București în perioada când secția de fotbal s-a rupt de MApN și a trecut la AFC Steaua București, pe 9 aprilie 1998, susține că Armata nu are dreptate în tot acest conflict.
Cristian Gaţu, a dat astăzi un interviu interesant în Evenimentul Zilei, explicând de ce dorinţele lui Florin Talpan, actualul jurist al CSA, nu sunt întemeiate.
Potrivit fostului mare handbalist stelist, „Magicianul semicercului” cu zece titluri de campion și o Cupa Campionilor Europeni în 1977, Armata nu are dreptate, clubul SC FCSB SA fiind continuatorul de drept al echipei care în 1986 câştiga Cupa Campionilor.
„În 1998 am fost informați de FRF că trebuie să rupem legăturile cu MApN, pentru că FIFA și UEFA interziceau ca echipele să aparțină de un minister.
Eu m-am ocupat de tot ceea ce a însemnat această rupere. Am înființat o organizație non-profit, AS FC Steaua București, iar MApN a cedat tot patrimoniul Stelei. Inclusiv folosirea pe durată nelimitată a stadionului.
Președinte trebuia să fie Emerich Ienei, dar el a preferat să rămînă director tehnic la FRF. Astfel, l-am numit pe Viorel Păunescu, care era sponsor și apropiat de echipă.
Eu sînt dezamăgit de această situație. Steaua lui Gigi Becali este aceeași care a fost tot timpul. Este aceeași cu echipa care a cîștigat Cupa Campionilor. Nu știu ce se urmărește acum. În plus, Armata nu are bani pentru a susține echipa de fotbal”, a spus Cristian Gațu în Evenimentul Zilei.
Nota Redacției
Facem următoarele precizari.
- Prin „MApN a cedat tot patrimoniul Stelei”, marele stelist se referă numai patrimoniul secției de fotbal, nu la întregul club CSA Steaua.
- Prin „folosirea pe durată nelimitată a stadionului” se referă la faptul că AFC Steaua avea prioritate pe termen nelimitat de folosire a stadionului, gratis sau contracost. Prin Hotarârea de Guvern nr. 66/ 04.02.1999 s-a acordat folosirea cu titlu gratuit pe timp de 20 de ani, gratuitate anulată prin HOTARARE de Guvern Nr. 128 din 6 februarie 2003 pentru că SC FCSB SA era societate privată. La puțin timp s-a aprobat închirierea prin H.G Nr. 373 din 2 aprilie 2003.
Citește și:
Cristian Gațu la Steaua
- Ca jucător de handbal „Magicianul semicercului” a fost legitimat la Steaua, cu care a cucerit zece titluri de campionă și Cupa Campionilor Europeni în 1977.
- 1984 și 1989 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al grupării din Ghencea
- Între 1989-1990, a fost șef al secției de fotbal la Steaua, apoi, între 1990-1991, șeful instruirii sportive și vicepreședinte.
- A fost Comandant al Clubului Sportiv al Armatei (1997-1998)
Cristian Gatu, marea legenda a handbalului mondial…mi-ar placea sa ne explice totusi ce s-a intamplat pe Parc des Princes in august 1997…
Tovarăşul general/colonel, ce-o fi şi el, minte cu neruşinare.
1. Decizia Î.C.C.J. spune clar că marca nu a fost transferată de la C.S.A. Steaua Bucureşti la A.F.C. Steaua. Deci tot patrimoniul pomenit de dumnealui nu prea mai e tot.
2. Aici pe site a fost prezentat textul H.G. 66/1999 prin care se transmite în folosință gratuita pt. 20 de ani complexul Ghencea. Ştie toată lumea că respectiva H.G. a fost abrogată.
Deci, tovarăşul Gațu ori are pierderi de memorie, ori o face pe vuvuzela pt. cioban.
@answer
Gațu are dreptate! Tu ești dezinformat
1) ÎCCJ a spus ca nu s-a transferat patrimoniul CSA în integralitatea lui, de aceea nu a plecat și marca de la CSA în 1998.
Ceea ce este corect, pentru ca s-a transferat tot patrimoniul sectiei de fotbal, nu tot patrimoniu CSA care includea multe secții sportive.
2) În 2003 a fost abrogata prin HG Nr. 128 din 6 februarie 2003 folosirea gratuita a imobilelor prevăzute în HG 66/1999. Era logic pentru că urma să se emită altv HG de inchiriere pentru aceleași imobile (H.G Nr. 373 din 2 aprilie 2003). Nu puteai închiria ce ai decis sa fie gratis! Trebuia anulata gratuitatea.
Te poți documenta aici: http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?showtopic=36924&p=691312
1. Atunci care era „patrimoniul” secției de fotbal? Drepturile federative asupra jucătorilor şi datoriile şi cam atît, corect?
2. Gațu e citat clar, nu l-am auzit să spun că şi corect, „Inclusiv folosirea pe durată nelimitată a stadionului.”. HG 66/1999 zice clar: 20 de ani.
Despre ce vorbim aici? Omul e trîmbiță pt. cioban cum bine l-ai citit pe Udrea ăla de la prosport ca fiind trîmbița lui Talpan.
@answer
1) Era patrimoniu tot ce figura în documentele contabile ca „patrimoniul secției de fotbal”. 🙂
Nu doar drepturile federative. Nu am lista patrimoniului și nici nu am făcut inventarul. 🙂 Dar în anexa la HG scrie câte ceva. Ti-am dat link.
Oricum, nu imobile, terenuri etc. S-a dat echipa, echipamentele, contractele jucătorilor, drepturile federative, locul în liga 1, trofeele, materiale din magazii, birotică etc.
Sectia s-a desființat, radiat (și ROF) și din 1998 nu a mai existat fotbal la CSA, cum nu există nici acum. Doar centrul de copii din 2015.
2) Poate că așa a fost inițial, când s-a inființat în 1998, nelimitat. În 1999 prin HG s-a limitat clar la 20 ani, iar după 4 ani (2003) la „0”. :))
3) Becali nu are nicio treabă cu ce s-a întâmplat la CSA și AFC între 1998-2002.
PS
De ce a tăcut până acum e un mister și pentru mine. De fapt toți trebuiau să vorbească, toti cei implicați direct din 1997-1999.
Iar a inviat subiectul asta, n-o sa se afle niciodata in ce conditii s-a facut tranzactia. Ce e clar e ca s-a facut.
@maou
E ca Elodia :)))
Pai cam asa este, lipseste Diaconescu aka Sherlock Holmes de Romania, in 2-3 zile elucideaza misterul in aceeasi maniera ca cel al Elodiei.
Iarasi subiectul asta..sute de pareri, mii de discutii fara nici un rezultat – echipa asta tot joaca fara nume, fara suporteri in tribune si cu o emblema de imi vine sa ma urinez pe ea.
Lets agree to disagree si gasiti naiba o solutie mai repede .
@answer
Am recitit ce a spus Gațu și ce ai scris tu. În viteză nu am sesizat discrepanța dintre voi. 🙂
Gațu are dreptate când spune „folosirea pe durată nelimitată a stadionului”.
Da, stadionul e cu folosință pe termen nelimitat.
„Timp de 20 de ani” specificat în HG 66/1999 era doar pentru folosirea lui cu titlu gratuit!
Deci, AFC avea prioritate pe termen nelimitat de folosire a stadionului gratis sau contracost. CSA nu putea să-l inchirieze sau să-l dea în folosință gratuită altcuiva decât daca AFC refuza să mai joace acolo.
@ Piece of Mind, doar nu te alaturi celor ce cred ca Steaua anilor 90 era o mare forta europeana, nu? La parizieni jucau atunci fotbalisti de clasa mondiala si in ultimii 5 ani jucasera in cel mai rau caz in semifinale in cupele europene. Era o diferenta de clasa uriasa intre cele doua echipe, cu toate ca la Bucuresti, Steaua facuse un meci mare. Iar decizia de victorie a Stelei la masa verde, ne-a facut pe multi atunci sa credem ca este doar o formalitate sa ne calificam. La 3-0 pt. ei, ne calificam tot noi, nu se mergea in prelungiri, deoarece la Bucuresti se considera scor de forfait. Imediat dupa aflarea vestii ca 3-2 era acum 3-0, la noi era o euforie generala, echipa pierzand acasa cu 3-1 fara drept de apel cu Otelul Galati. Jucatorii nostri n-au mai fost montati ca-n tur, au fost coplesiti de startul furibund al francezilor, dupa vreo 30 de minute se anulase cadoul primit de la UEFA, iar tactica aleasa de Stoichita a fost falimentara, inca din minutul 2 Dennis Serban incercand sa traga de timp.
N-are rost sa credem in tot felul de scenarii, pt. ca nu riscau francezii sa fie suspendati cativa ani din Europa mai ales dupa ce patise Marseille cu 3 ani urma. Au crezut in valoarea lor si asta a fost. Eu inteleg ca Gatu este acum cam incomod pt. unii dupa cele declarate, dar totusi…
PS Ca un element amuzant, imi amintesc articolul din Prosport dupa acel 5-0: o prima imagine cu o mana mai murdara, muncita, romaneasca care arata primele 3 degete de la mana (Le-am dat 3), apoi una cu o mana curata, frantuzeasca si plina de inele care arata toate cele 5 degete (Ne-au dat 5) si in final un pumn cu degetul mare iesit printre cel aratator si cel mijlociu (era de la UEFA, care ne transmitea cand vom mai primi o asemenea pomana).
Chiar daca diferenta de valoarea era net in favoarea francezilor (Rai, Guerin, Simone, Maurice, etc), tot timpul am trait cu senzatia ca a fost ceva dubios la mijloc. Am facut penalty in primul minut, la un corner banal!!!