Vechiul stadion Steaua, templul fotbalului românesc

vechiul stadion SteauaStadionul „Steaua” era una dintre cele mai moderne arene de fotbal din Romania.

Pozitionat in sud-vestul Bucurestiului, in cartierul Ghencea, vechiul stadion „Steaua” facea parte din „Complexul Sportiv Steaua” fiind o arena tipica de fotbal (fara pista de atletism).

Constructia a fost inaugurata in aprilie 1974, cu ocazia unui meci amical Steaua – OFK Belgrad (scor 2-2).

La inceputul deceniului 9 au inceput lucrarile instalatiei de nocturna, aceasta fiind inaugurata pe 14 august 1991, la un meci Steaua-FC Bacau (scor 4-1).

Mai tarziu, in 1996, arena din Ghencea a fost modernizata in totalitate, tribunele fiind dotate cu scaune, cantonamentul jucatorilor de sub tribuna a doua fiind renovat la nivelul unui hotel de patru stele, iar utilitatile fiind aduse la standardele vremii.

Este stadionul pe care a jucat, in afara multiplei campioane a Romaniei – Steaua -, si echipa nationala, calificata pana in sferturile de finala ale Campionatului Mondial din 1994.

Vechiul Stadion „Steaua” era supranumit Templul Fotbalului Romanesc si era pentru toti stelistii un motiv de mandrie.

Unic in tara prin facilitati, putea gazdui partide de fotbal la standardele impuse de FIFA si UEFA, atat in ceea ce priveste confortul si securitatea spectatorilor cat si al facilitatilor oferite mass-media.

Stadionul era dotat cu un sistem de supraveghere a spectatorilor avand in componenta  un numar de 7 camere fixe si 9 camere mobile, acestea avand posibilitatea de a lua imagini chiar si de la intrarea spectatorilor in stadion.

La tribuna oficiala exista o camera de monitorizare performanta care era folosita, in caz de nevoie, de catre fortele de ordine.

Pe langa nenumaratele meciuri disputate aici de catre Steaua sau echipa nationala, vechiul stadion Steaua a oferit clipe de neuitat suporterilor stelisti, precum vestitul Steaua-Dinamo 5-0 din 4 aprilie 1998 sau calificarea in Finala Cupei Campionilor Europeni, dupa ce ai nostri au invins Anderlecht cu 3-0 in 16 aprilie 1986.

Intotdeauna a fost locul de intalnire al suporterilor stelisti, locul unde inimile noastre bateau in rosu si albastru.

După mai mult de 40 ani incarcati cu emotii, performante si momente memorabile, la 3 ani după ultimul meci oficial (22 martie 2015), în august 2018, vechiul stadion Steaua a fost demolat, facand loc pentru noul Stadion Steaua.

3 comentarii la „Vechiul stadion Steaua, templul fotbalului românesc

  1. Pingback: Stadionul Steaua, modernism si legendă | FCSTEAUA.RO

Lasă un răspuns