FCSTEAUA.RO

Dinamo-Steaua 3-1! Steaua a intrat deja în Luna cadourilor și împinge câinii spre play off

Luna cadourilor. După Chiajna și Botoșani a venit rândul câinilor să spargă gheața istoriei, tot în luna noiembrie,  cu prima victorie asupra Stelei pe Arena Națională.
Se pot invoca multe. Da, scorul este mincinos, dar Dinamo a jucat mai bine, deși nu a jucat nici ea nimic. Însă față de Steaua, Dinamo a arătat mai echipă și mai determinată.

Totuși au fost câteva momente psihologice care au dus partida la acest final de coșmar pe tabelă. După ce a marcat din penalty în minutul 1, Steaua a controlat (cam la mișťo) jocul. Până în minutul 35 Dinamo nu a mișcat. Steaua ar fi putut majora scorul în minutul 19, însă Hațegan nu a văzut „body check”-ul lui Filip la Adi Popa, cum nu a văzut să-i dea și vreo „100” de galbene aceluiași cotonogar notoriu Steliano Filip. Tot în duel cu Filip se accidentează Muniru și e scos de pe teren (’33). Mijlocul începe să se clătine cu un Pintilii nerefăcut fizic și un Bourceanu ieșit din formă. Tabela s-a mișcat și ea cu ajutorul Stelei. Dinamo a egalat din absolut nimic, când lumea se întreba câte goluri o să mai încaseze pentru că era dominată clar de Steaua.

După gafa lui Pintilii din minutul 37, când câinii au egalat din penalty, Steaua putea reveni pe tabelă în minutul 40, dar De Amorim a ratat cu seninătate. A urmat gafa uriașă, decisivă, „Tamaș-Niță”(‘ 58), care mi-a adus aminte de luftul lui Róbinson Zapata din Groapă (18 martie 2010).  Steaua putea reintra în meci (’81), dar Boldrin și-a bătut joc de ocazia imensă conform dictonului „când e să se aleagă praful, se alege”.

Dinamo a jucat liniar, pressing-apărare-contraatac, indiferent de scor.  După începutul cu „bufa-bufa”, „lungă și pe a doua”, Steaua a trecut pozițional ca la handbal, însă nu a avut cu cine construi. Când a dezvoltat pe benzi, nu a avut centrari de calitate. Când reușea centrarea, și nu se oprea în primul câine ieșit în față, nu se găsea nici un atacant stelist pe direcția mingii. Când a verticalizat, fie era ofside, fie rata intercepția sau șutul. Steaua a fost amenințată și ea de Dinamo prin câteva contraatacuri rapide, însă cel mai tare a fost amenințată de propria echipă prin gafe în defensivă inexplicabile. Bomboana de pe colivă: Tamaş evită să degajeze o minge pentru că are impresia că Niţă va interveni, Niță doarme ieșit din poartă, Nemec interceptează şi bagă mingea în poarta goală (’58). Shit happens!

Și fără cele două gafe (’37, ’58), penalty neacordat (’19) și ratarea monumentală a lui Boldrin (’81), Steaua nu merita victoria. A jucat jenant de apatic și haotic în comparație cu câinii. De fapt, s-a repetat istoria cu acel 3-1 încasat de Rădoi acum un an (22 noiembrie 2015). Atunci Varela (autogol) și Guilherme („assist”) au fost „artizanii” înfrângerii.

Asta este! Fotbalul este un sport și cum îți așterni așa dormi (mă refer la transferuri)! Team makerul „suprem” a cuvântat și  anunțat încă 4-5 noi jucători din iarnă și alți 4-5 out. Parcă am mai văzut filmul ăsta din vara lui 2015 încoace, însă lotul a rămas tot șvaițer pe posturi! Îi postez declarația de intenție pentru că viitorul Stelei din iarnă depinde numai de el.

Da, până la iarnă nu se mai poate schimba nimic în lot și staff. Reghe pare depășit de situație, dar Steaua rămâne lider și trebuie să uite acest meci. Duminică întâlnește Pandurii. Nu este timp de înmormântare!

Paharul are și o mică parte plină. Sincer, Play off-ul fără Dinamo nu ar mai avea farmec. Cadoul făcut câinilor aseară este bun și pentru detractorii echipei FC Steaua București („FCSB”), extaziați orgasmic la orice înfrângere. „Actul de caritate” (involuntar) al vicecampionilor poate fi privit și ca o pomană de sfântul Andrei. Să fie primit! ?

„Super” coregrafia câinilor  a fost un fiasco, în opinia mea.  Exagerat de lungă, plictisitoare și aproape invizibilă. Un fel de  „Beznă în 3D”. De la TV, nu cred că a înțeles cineva ceva din bezna aia. Poate au vrut să și-o arate doar lor pe stadion. Atunci au reușit! ?

”Dacă mai ţineau luminile stinse zece minute am fi avut un eveniment lung cât deschiderea Jocurilor Olimpice”. Este comentariul perfect care subliniază ridicolul. O coregrafie invizibilă „Bezna 3D” și 22 de fotbalişti scoși din vestiare să tremure 10 minute în întuneric la -3⁰ C, timp în care se putea întâmpla orice incident nefericit pe stadion.

Pe lângă cei 18.000 de câini, au fost 1.000 de roș-albaștri în sectorul rezervat Stelei.

Făcând haz de necaz, se poate spune că „One day we will rise again” s-a dovedit a fi și aseară. După ce au rezistat eroic la -3⁰ C, au cedat la al 3-lea gol care le-a înghețat și sufletul. Peste 90% s-au ridicat și au plecat triști. Sunt convins că și cei de acasă au trăit în fața televizorului aceeași dramă cu umilința scorului. Niciun suporter nu este de acuzat!

Caseta tehnică

Dinamo Bucureşti – Steaua Bucureşti 3 – 1 (2-1)
Au marcat: 0-1 Boldrin (4 penalty), 1-1 Hanca (37 penalty), 2-1 Nedelcearu (45+5), 3-1 Nemec (58)

Echipele

Statistică
Video rezumat: Dinamo – Steaua

Video Meci Intreg Dinamo – Steaua | 30.11.2016

Suntem triști, dar Steaua rămâne Steaua și o vom iubi mereu!

Aștept pauza de iarnă și sezonul de mercato!

X Ray


Unicul Derby Dinamo-Steaua,  episodul 166, este programat miercuri, 30 noiembrie, de la ora 20:30, pe Arena Națională, contând pentru etapa a 18-a din sezonul regular al Ligii 1.

Comisia Centrala a Arbitrilor l-a delegat pe Ovidiu Hațegan, cel mai bun arbitru român al momentului, să împartă dreptatea pe teren. În tur, partida s-a încheiat remiză și a fost prezentată în articolul „Steaua – Dinamo 1-1! „4-6” contra „9-1”! Tăvălugul Reghe și autobaza Andone sau „anti-dinamo” vs „anti-joc”„.

Conform bleachrreport.com, Dinamo-Steaua se află pe locul 14 în top 20 meciuri care nasc cele mai aprinse pasiuni în rândul suporterilor. Clasamentul este condus de „eternul derby” din Croaţia, Dinamo Zagreb-Hajduk Split. Partidele dintre cele două puteri ale Ligii 1 sunt considerate mai incendiare decât un meci între Liverpool şi Manchester United (loc 15) sau între Inter şi AC Milan (loc 20). În clasametul făcut de bleachrreport.com s-au punctat rivalitatea dintre echipe, pasiunile stârnite în rândul suporterilor şi controversele care au existat de-a lungul timpului.

Steaua-Dinamo este coloana vertebrală a fotbalului nostru. S-a format într-un anumit context, dar nu ne putem dezice de istoria noastră. Până la urmă, Real-Barca este coloana vertebrală a fotbalului spaniol şi nimeni nu loveşte în această temelie cu influenţa dictatorului Franco în istoria acestui derby. Aşa cum Steaua Rosie-Partizan rămâne fundamentul fotbalului sârbesc cu tot betonul comunist care a consolidat acest fundament.

Pentru că tot suntem într-un moment în care unii vor să rescrie istoria Stelei din ultimii 18 ani, vă prezentăm un episod istoric împortant: nașterea Unicului Derby.

Primul Derby Dinamo-Steaua a avut loc pe 21 noiembrie 1948, zi în care începea cea mai mare rivalitate din fotbalul românesc. Steaua, pe atunci CSCA Bucureşti, și Dinamo se întâlneau pentru prima dată într-un meci oficial.

Pe 21 noiembrie 1948, lua naștere derby-ul fotbalului românesc şi una dintre cele mai cunoscute rivalități la nivel internaţional. CSCA Bucureşti și Dinamo au disputat primul  lor meci oficial. Pe banca CSCA se afla Colea Vâlcov, al doilea antrenor din istoria roș-albaștrilor, care în 1954 avea să-i antreneze și pe dinamoviști. De partea cealaltă, pe banca dinamoviștilor se afla Coloman Braun-Bogdan, cel care a fost primul antrenor din istoria Stelei, dar și al lui Dinamo.

Cronica primului derby dintre Steaua și Dinamo publicată în ziarul Sportul popular.

„O greșeală, un goal…

În prima repriză, dominare timp de mai bine de 35 de minute din partea CSCA-ului. Militarii au jucat aproape numai în jumatatea de teren a lui Dinamo, foarte lejer, dar fără nerv, și numai până la marginea careului, unde acțiunile stopau lipsite de finalitatea simplistă din footballul: shotul la poartă.În min. 42, Nanciu acordă corner pentru a putea opri cursa lui Naciu. Acesta execută spre careul de 6 m. Săbăslău nu încearcă să iasă după minge, intervine în schimb acelaș Nanciu, care – în loc să încerce să respinga mingea spre out, în prelungirea traectoriei mingii – respinge în teren, în picioarele lui Marin Apostol, care reia puternic cu latul. Mladin în zadar încearcă să intervină pentru că mingea a intrat în plasă: 1-0. La reluare, jocul își schimbă complect aspectul. Se joaca mai dîrz, înverșunat chiar, jocul se echilibrează și asistam la o serie de acțiuni de o parte și de alta. Se joaca chiar nervos...

Două atacuri slabe

Este clar că insuccesul CSCA-ului se datorește în bună parte liniei de atac, după cum este foarte adevărat că și atacul dinamoviștilor nu a strălucit, iar victoria a reușit-o profitând de o greșeala a apărării adverse. Este just însă că atacul lui Dinamo, chiar așa cum a jucat, a fost mai periculos prin jocul său în adîncime. Totuși, CSCA – care a confirmat impresia că nu poate juca bine pe teren propriu – avea dreptul la un match nul. Dl Ceaureanu Iancu a condus destul de bine. A fost însă, puțin neatent la semnalarile arbitrilor de tușă, din care cauza a fluierat cu întîrziere.

Scandalurile din derby-uri au început încă de la primul duel.

Cu cîteva minute înaintea încheierii partidei, la o degajare a halfului ros-albastrilor, Radin Dușan, extrema dinamovistă Carol Bartha și-a contrat serios adversarul. Dușan nu a rămas dator și l-a lovit peste față pe dinamovist după ce mingea a fost repusa în joc.”

Echipele la primul derby din istorie:

  • CSCA: Nicolae Săbăslău, Eugen Mladin, Aurelian Cernea, Vasile Nanciu, Radin Duşan, Ştefan Onisie, Gică Popescu I, Andrei Mercea, Iosif Bartha, Andrei Frentz, Petre Moldoveanu. Antrenor: Colea Vâlcov
  • DINAMO: Gheorghe Lăzăreanu, Florian Ambru, Caius Novac, Dumitru Ignat, Gheorghe Teodorescu, Ion Şiclovan, Carol Bartha, Marin Apostol, Alexandru Petculescu, Jack Moisescu, Vasile Naciu. Antrenor: Coloman Braun

Derby-ul Steaua – Dinamo însumează, astăzi, peste 69 ani de istorie, 165 de dueluri directe. 

  • Întâia confruntare a avut loc pe 21 noiembrie 1948, CSCA-Dinamo 0-1, marcator Marin Apostol în minutul 42. Partida a fost condusă la centru de arbitrul Iancu Ceaureanu, aflat la singurul derby din carieră.
  • Prima remiză s-a consemnat în returul stagiunii 1948/1949, pe 29 iunie, Dinamo-Steaua 3-3. Oaspeţii au condus până în minutul 70 cu 3-1 (Drăgan, Hallasz, Serfozo, respectiv Moisescu), dar Iuliu Farkaş, cu o dublă, a stabilit scorul final.
  • Steliştii au reuşit primul succes abia în cel de-al 5-lea meci direct, pe 6 mai 1951, CCA-Dinamo 2-1.  Soarta jocului a fost decisă în prima jumătate de oră, atunci când Francisc Zavoda I (minutul 20) şi Nicolae Roman (minutul 25) l-au învins pe Iosif Fuleiter, reuşita lui Florian Ambru (minutul 53) fiind doar una de onoare.

Cele două echipe au 44 de campionate câştigate împreună (26 Steaua / 18 Dinamo), și o simpatie în rândul microbiştilor de 60 % din totalul iubitorilor fotbalului din România.

Din păcate, în goana de a demola toate simbolurile naționale, se dă tare cu sapa și la temelia celor două mari cluburi de fotbal. După echipe de tradiție Rapid, Craiova, Timișoara, U Cluj, Argeș, Farul.. stau așezate să le vină rândul Steaua și Dinamo.

Topul prezențelor în derby-ul Steaua – Dinamo (all-time):

  1. Dănciulescu (Steaua+Dinamo) 36
  2. Cornel Dinu (Dinamo) 32
  3. Marius Lăcătuș (Steaua) 30
  4. Tudorel Stoica (Steaua) 30

Liderii din loturile actuale sunt, deocamdată, Adrian Popa și Dorin Rotariu. La numai 21 de ani, jucătorul „câinilor” a atins deja cota de 14 meciuri contra roș-albaștrilor, izbutind să fie peste nume mai consacrate și cu cariere spre final, precum Tamaș (13), Pintilii (11) sau Bourceanu (10). Este adevărat, sezonul trecut au fost 6 confruntări directe, cât în 3 ani de Liga 1.

De-a lungul a 69 de ani, cele două echipe au purtat pe tricouri nu mai puțin de 7 sigle, respectiv 8 în cazul Stelei, cea din 2015. Încadrate cu verde sunt siglele după ce echipele s-au desprins de ministere și au devenit cluburi private, „FC”-uri.

Meciul de pe Arena Națională de diseară este cel cu numărul 2100 pentru Steaua în Liga 1, care se află la cel de-al 69-lea sezon în Liga 1.

  • Steaua are 2100 meciuri, 1168 de victorii, 484 de remize și 447 înfrângeri.
  • Dinamo are 2069 meciuri, 1127 victorii, 463 de remize și 479 înfrângeri. (are 1 sezon mai putin, fiind inființată în 1948, la un an după Steaua)

In topul prezențelor în Liga 1, după Steaua și Dinamo urmează doar formații care fie nu mai există, fie nu joacă în Liga 1: Rapid (locul 3), Universitatea Craiova (locul 4), Petrolul (locul 5), U Cluj, (locul 6), FC Argeș (locul 7), FC Brașov (locul 8), Poli Timișoara (locul 9), FCM Bacău (locul 10), Farul (locul 11), Sportul (locul 12), UTA (locul 13), Jiul (locul 14), FC Național (locul 15), Oțelul (locul 16) și Poli Iași (locul 17) sunt urmăritoarele. Prima formație care evoluează în Liga 1 și apare între primele 20 după Steaua și Dinamo este CFR Cluj, care este pe locul 18, cu 684 de meciuri.

Comparativ cu Liga 1 de azi

  • 2842 meciuri au toate celelalte 12 echipe din Liga 1 la un loc în competiție, cu mult sub Steaua și Dinamo, care împreună adună 4168 partide
  • 1003 succese au adunat toate celelalte 12 echipe din Liga 1 la un loc, mai puține decât au Steaua sau Dinamo separate!

FC Dinamo, după ce a trecut prin insolvență, este și ea în scandal pe siglă! Ionuț Negoiță se judecă cu AFC Dinamo, unde este președinte Nicolae Badea, fostul acționar de la FC Dinamo, pentru 2 milioane de euro. Este suma pe care Negoiță urma să o achite în schimbul acțiunilor sale, însă Negoiță nu a plătit. Tribunalul București a decis să pună sechestru pe 92,9 % din acțiunile lui Negoiță până cand va achita. Nu mai sap după detalii că nu ne interesează. Cert este că Badea a trimis o notificare către FC Dinamo prin care interzice folosirea mărcii Dinamo. Astfel, conform somației, Dinamo ar trebui să nu o mai folosească pe tricouri la derby-ul de duminică. Evident, pentru că suporterii sunt supărați pe Negoiță din motive fotbalistice, unii se bucură ironizându-l cu FCDB, alții îi injură pe amândoi. Exact reacțìa de la Steaua când a apărut bomba de la CSA. Păi altfel cum? Doar suntem cu toții români. Nu?

Ca să nu fie dubiu pentru nimeni despre ce echipe se întâlnesc miercuri, am luat și de pe site-ul oficial al lui Dinamo anunțul meciului:

 

Apoi și de pe pagina ultrașilor dinamoviști:

Dinamo trece printr-o perioadă bună, au moral și a reușit să-și facă o trupă capabilă să pună probleme oricând. Rotariu, Harlem Gnohéré, Palić, Lazăr și Hanca sunt jucători pe care i-aș dori și la Steaua. Nu știu ce formulă va folosi Andone în derby, dar sunt convins că orice jucător va intra motivat 100% pentru a intra în grațiile suporterilor și în vizorul scouterilor, dat fiind audiența maximă de care se bucură acestă partidă.

Câinii nu stau pe roze în clasament, iar în sezonul ăsta lupta pare crâncenă pentru play off. Aproape că nu există etapă fără surprize, ca și ultima, în care Padurii „în dezmembrare” au învins în Gruia vice-liderul real. Câinii nu știu cum să ia acest rezultat. Pe de o parte CFR-ul nu s-a distanțat de ei, pe de altă parte, le-a venit Pandurii în coaste.

În partida de miercuri, pe lângă  semnificația de derby, Dinamo are nevoie de puncte ca de aer pentru a fi sigură de un loc în play off cu 4 echipe în ceafă, începând cu Astra.

Câinii au prins curaj după victoria de la Voluntari, scor 2-1, iar Andone este foarte optimist înaintea marelui derby cu Steaua. „Avem echipă destul de tânără, fără experiență și avem nevoie de galerie! Veniți la stadion! Sper să fie în total peste 22.000 de dinamoviști, noi cam asta estimăm. Am înțeles că vor veni și steliști. Vom căuta să nu luăm gol, pentru că de înscris sigur vom reuși, sunt convins de asta”, a spus Andone la Europa FM.

Ca și Mulțescu, Andone a aplicat și el hotărât la titlu: „Eu cred că la anul putem să luăm campionatul, am avea șanse reale. Dar pentru asta să nu ne mai vindem cei mai buni jucători! Anul acesta obiectivul este calificarea în cupele europene. Totuși, dacă ne apropiem miercuri și avem arbitraje corecte, nu se știe ce se poate întâmpla”.

 

FC Steaua este străbătută, încă din 2011, de procese și din 2015 de o campanie negativă pe tema siglei, însă nu de un „Badea”, ci de clubul mamă și o parte din suporteri, care au degenerat în atacuri verbale și procesuale asupra identității. Pentru ei noțiunea de Unicul Derby a încetat să mai existe în fotbal. După ce se vor sfârși procesele se vor mai liniști și apele, ca în perioadele 2004-2007 și 2011-2014. Dacă ar fi un ciclu predictibil statistic, următoarea perioadă de acalmie roș-albastră o așteptăm între 2018-2021.

De ceva timp s-a format  o nouă galerie, „Peluza Roș-Albastră”, după ce ultrașii de la Peluza Nord și Peluza Sud au părăsit echipa. „Peluza Roș-Albastră” a anunțat că va merge pe Arena Națională la marele derby cu Dinamo, programat miercuri, de la ora 20:30.

Fotbalistic, Steaua treversează o zonă a ineficienței în fața porții pentru că nu are vârfuri de atac „de Steaua”. Cum a fost la Chiajna, apoi în partida cu Botoșani, așa se va prezenta și la derby.  Singura alternativă ar fi Golubović, dar Stelei îi lipsesc Tănase și Ovidiu Popescu. Pentru a respecta regula U21  nu are decât varianta cu Man, Onțel sau Tudorie în atac. Pe alte posturi este riscant să pună un „U21” de la Steaua II chiar la Unicul Derby.

Totuși digisport.ro scrie că s-ar fi reușit recuperarea lui Ovidiu Popescu,  astfel că Reghe nu va mai fi nevoit să improvizeze în atac, dar între Tudorie și Golubović este o egalitate perfectă, zero! La fel cu Motoreta „Agüero”.

O echipă  probabilă a Stelei ar putea fi: Niţă – Ovidiu Popescu , Tamaş, Toşca, Momcilovic – Pintilii, Muniru – Adi Popa, Boldrin, De Amorim – Golubović 

Varianta fără Ovidiu Popescu: Niţă – Tamaş, Moke, Toşca, Momcilovic – Pintilii, Muniru – Adi Popa, Boldrin, De Amorim – Man

În tur au evoluat următoarele formații.

  • Steaua: Niţă – Enache, Tamaş, Mitrea, Momcilovic – Popa, Stanciu, Boldrin (Aganovici 83’), Hamroun – F. Tănase, De Amorim (Achim 58’). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.
  • Dinamo: Brănescu – Romera, Nedelcearu, Mevlja, Filip – Hanca, Busuladzic, Palic (Olteanu 89’) – Rotariu, Gnohere (D. Popa 83’), Lazăr (Şerban 70’). Antrenor: Ioan Andone.

Așadar, miercuri seară, fotbalul românesc va zvâcni din nou. Steaua este în continuare mai bună decât Dinamo, chiar şi cu una dintre cele mai lipsite de formă echipe steliste din ultimii 5 ani și cu cei mai slabi atacanți din toată istoria de 68 de ani. Față de anul trecut, când echipa era condusă de Mirel Rădoi, Steaua are cu doar 4 puncte mai mult după 17 etape. Și sub comanda lui Rădoi, echipa roș-albastră venea la Derby tot după o formă fluctuantă (1-1 cu Pandurii, 0-2 cu CFR si 5-3 cu Botoșani), avea 30 de puncte, iar Dinamo 27 cu Rednic pe bancă. Cu Andone are 26 puncte,  dar un atac substanțial mai bun.

  • Steaua cu Reghe, Dinamo cu Andone: 
  • Steaua cu Rădoi, Dinamo cu Rednic: 

Evident, sunt explicații pro și contra, dar nu mă mai lungesc, fiind o avancronică, nu o analiză comparativă.

Dinamo este la minimul său istoric în ceea ce priveşte capacitatea de a investi în jucători. Câinii, copleşiţi de mediocritatea în care s-a afundat echipa lor, se entuziasmează şi la un egal cu Steaua. Însă nici Steaua nu stă mai bine în ultimul timp. Nu a mai învins-o pe Dinamo din mai 2015, remizând în 6 din cele 7 partide disputate de atunci. Diferența este că pentru Steaua egalurile au contat ca înfrângeri triste, pentru că în toate acele remize a dominat copios, dar a ratat exasperant.

Deși nu are cuțitul la os pentru loc de play off, Steaua trebuie să rupă seria neagră din care a acumulat doar 1 punct în 2 etape. Însă, dincolo de aparențe, acest derby este poate cel mai echilibrat, ca șanșe de 1×2, din ultimii ani, datorită conjuncturii de lot, atmosferă, moral și oboseala acumulată la Steaua în Europa. În Liga 1, Steaua are cea mai bună apărare (11 goluri), Dinamo are cel mai eficient atac (28 goluri). Dacă roș-albaștrii primesc gol, cred că le va fi greu să revină. Deși Dinamo are o apărare slabă, Steaua e și mai slabă la finalizare prin atacanți, indiferent de adversar.

Dar, dincolo de faptul că derby-ul Steaua – Dinamo a ajuns un epigon a ceea ce a fost unul dintre marile meciuri ale Europei in anii ’80, el rămâne sângele care mai circulă prin acest corp amorf cu stadioanele goale numit Liga 1. Cu toate eforturile de marketing făcute de Dinamo, se estimează o prezență pe Arena Națională de 22-25.000 de spectatori, între care și galeria stelistă. Puțin, dar semnificativ (spre uriaș) față de restul echipelor din Ligii 1.

Analiza meciului de experții Ilie Dumitrescu și Ionel Dănciulescu

Le urăm succes roș-albaștrilor și vom fi cu sufletul alături de ei și la bine și la greu!

X Ray

Exit mobile version