FCSTEAUA.RO

Tulburarea de personalitate facebook – paranoidă

De multe ori ne întâlnim pe Facebook cu persoane ce afişază un comportament bizar de neîncredere generalizată în alţii. Aceştia scanează vigilenţi orice postare pentru indicii sau sugestii pentru a valida ideile lor prejudiciale, fiind observatori cu ochi de vultur. Ei cred că sunt în pericol şi caută semne şi ameninţări indiferent de subiectele postărilor. Tind să fie în gardă având acţiuni de socializare constrânse (clikuri, distribuiri, comentarii).

Incapacitatea lor de implicare în reţeaua de socializare şi modelul general de izolare socială conduc frecvent la izolare schizoidă faţă de experienţele spaţiului virtual.
Acestor indivizi le este în general dificil să aibă lista de prieteni mare datorită suspiciunii excesive şi a ostilităţii la care cred că vor fi supuși. Natura lor combativă şi suspicioasă poate determina un răspuns ostil faţă de alţii, servind apoi la confirmarea aşteptărilor originale. Indivizii cu această tulburare simt nevoia de a-i controla permanent pe cei din listă. Sunt frecvent rigizi, critici şi nu dau accept persoanelor necunoscute pentru că au dificultăţi ei înşişi de a accepta criticismul.

Ca răspuns la stres, indivizii pot experimenta episoade psihotice scurte ce sunt recunoscute prin postări exagerate de statusuri cu ideaţie bizară şi mai ales prin postări de fotografii cu citate gen new age, de Paulo Coelho sau de obicei preluate de pe pagina lui Tony Poptamaș. În ciuda suspiciunilor persistente faţă de alţii, cei cu personalitate facebook – paranoidă nu suferă de iluzii decât în situaţiile rare de stres extrem. În general sunt ancoraţi în realitate, în afară de interpretarea greşită a motivelor şi intenţiilor celorlalţi postaci. Ei nu sunt psihotici, dar trăiesc cu convingerea că alţii încearcă să-i prindă cu ceva sau să-i umilească, conducând la ostilitate şi izolare în socializare.

Nimeni nu ştie ce determină tulburarea de personalitate facebook – paranoidă, deşi există indicii că factorii familiali ar influenţa dezvoltarea tulburării în unele cazuri. Unii psihologi cu cont de Facebook consideră comportamentul care caracterizează tulburarea, a fi învăţat. Ei sugerează că astfel de comportament poate fi determinat de mass media, ştiri mondene şi despre violenţă, talk show-urile politice. Astfel cei auto expuşi la informaţii ce dau iluzia unei realităţi din care nu pot scăpa sau pe care nu o pot controla, dezvoltă cai paranoide de a gândi în efortul de a face faţă stresului.

Punerea diagnosticului de personalitate facebook – paranoidă necesită întrunirea a cel puţin 4 din simptomele următoare:
– suspiciune nefondată că oamenii vor să-i înşele, exploateze sau să le facă rău
– credinţă persistentă că alţii nu sunt demni de încredere sau că nu sunt capabili de a oferi loialitate
– teama că alţii vor folosi informaţii împotriva lor cu intenţia de a le face rău; această frică este demonstrată de refuzul de a da accept la persoane pe care nu le cunosc, sau care au nume „dubioase” gen „Suntem Defecţi”
interpretarea remarcilor inofensive ale altora ca fiind insulte, sau interpretarea postărilor neutre ca fiind o ameninţare
– o tendinţa puternică de a nu ierta insultele reale sau imaginare
– răspuns furios şi agresiv ca replică la atacurile imaginate

Scris de Doctorul Mabuse și publicat pe defecți.ro.

Nota Redacției: Este valabil pentru toate mediile de socializare virtuale, nu doar facebook, în special cele cu teme sportive sau social-politice.

Articole înrudite publicate anterior:

XRay

Exit mobile version