Prosport a realizat un interviu cu un suporter al Stelei, Cristian Cârstian, care deţine o colecţie impresionantă de obiecte ce amintesc de momentul Sevilla, dar şi de alte capitole importante din istoria echipei „roş-albastre”. Pe lângă programe de meci, insigne şi articole rare despre Steaua din anii de glorie, Cristian Cârstian posedă şi o colecţie impresionantă de fulare, de la toate partidele internaţionale jucate de echipa „roş-albastră” în istoria ei. Acesta are 171 de fulare de la meciurile din cupele europene jucate de Steaua şi încă 270 de fulare cu echipa favorită.
Colecţia lui Cristian Cârstian
Fanul stelist a colecţionat orice lucru care poartă însemnele Stelei şi a mărturisit că Gigi Becali a vrut să îî dea bani ca să le expună în Muzeul FC Steaua București, deschis la stadionul din Ghencea.
După cum se știe, FC Steaua București a avut primul muzeu oficial al clubului de fotbal, inaugurat pe 23 decembrie 2008. Muzeul era amplasat la etajul al doilea al tribunei oficiale de la stadionul Steaua. La evenimentul de deschidere, alături de reprezentanții clubului FC Steaua București, au fost prezente mari glorii ale Stelei precum Gheorghe Constantin, Emerich Jenei, Ilie Savu, Lajos Sătmăreanu, Ștefan Sameș, Florea Voinea, Radu Troi, Dumitru Dumitriu, Adrian Bumbescu și multi alți mari fotbaliști ai clubului roș albaștrilor.
În muzeu puteau fi admirate Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei, trofee acordate câstigătorilor campionatului României, Cupe și Supercupe ale României, dar și fanioane ale unor meciuri celebre și tricouri din diverse perioade ale Stelei, istoria siglelor, a stadionului Ghencea, imagini cu jucători legendari etc.
„Sunt impresionat. A întârziat prea mult acest muzeu, dar sunt bucuros că s-a lansat. Este unic în Romania„, a afirmat Emerich Jenei.
După 16 ani am aflat că acele trofee nu au fost „înstrăinate, transmise/vândute/cesionate de CSA Steaua București” în 1999, după cum ne spune ultimul comunicat de presă al CSA, ci probabil au fost „furate” și expuse ilegal de FC Steaua în muzeul propriu din Ghencea, în 2008, odată cu sigla din 2004 și sub identitatea falsă de „Steaua București”. Presupun că atunci nu a fost observat de generalii CSA pentru că era amplasat la etajul al doilea și nu la nivelul solului.
Din păcate, a fost deschis în 2008 şi apoi închis în 2010, când clubul de fotbal a părăsit Ghencea, forțat de neînțelegerile cu CSA pe clauze contractuale de închiriere. Muzeul a fost închis, dar trofeele și „tezaurul”, donat sau achiziționat „contra cost” de la colecționari de către FC Steaua București, au rămas în locația din incinta stadionului deținut de CSA. Ulterior, CSA și-a însușit tot ce a lăsat FC Steaua în Ghencea: muzeul, tabela electronică, sistemul video de monitorizare etc.
După 5 ani de la închidere, pe 7 mai 2015, oficialii clubului patronat de MApNA au decis să redeschidă muzeul „Steaua” de la stadionul Ghencea, însă acesta nu va mai fi unul dedicat doar echipei de fotbal, ci tuturor secțiilor sportive ale CSA. Una dintre cele mai importante exponate din muzeu va fi Cupa Campionilor Europeni cucerită în 1986. Cum am spus, trofeul s-a aflat până în 2010 în posesia clubului FC Steaua București și a fost afișat la loc de cinste atunci când „roș-albaștrii” au avut muzeul în Ghencea.
„Steaua Bucureşti” are și un muzeu online. Accesând pagina Steaua Virtual Museum , fanii pot admira poze vechi din anii de glorie ai echipei care cucerea în 1986 Cupa Campionilor şi în 1987 Supercupa Europei şi pot citi programe rare de meci care au fost păstrate de steliştii pasionaţi de souveniruri.
Mai presus de orice, important este că „Tezaurul roș albastru” nu s-a risipit și este păstrat intact și în siguranță de Armată.
Pe lăngă el mai sunt mii de suporteri, care păstrează în colecții istoria și gloria Stelei. Nu știu cum va fi viitorul sportiv al Stelei fotbalistice în era „Goana după bani”, dar trecutul ei este singurul teren pe care mai putem să ne sprijinim certitudinea și sufletul fără să ne afundăm.
XRay