FCSTEAUA.RO

Steliștii, majoritari în lotul de kaiac canoe prins dopat. Boroi: “CSA a investit în acești copii”

Se pare că în 2016 dopajul îi bântuie în mod șocant pe unii sportivi români, stabilind un număr record pentru istoria sportului românesc. La începutul lunii, kaiacistul Ionuţ Mitrea a fost depistat pozitiv cu meldonium, în timp ce canoistul Liviu Dumitrescu (multiplu campion mondial și european) a fost depistat pozitiv cu un hormon de creștere. Ambii de la de la CS Dinamo. De asemenea, atleţii Mihai Donisan şi Claudia Ştef, ambii calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, au fost depistaţi cu meldonium, la fel ca şi Mirela Lavric şi biatlonista Eva Tofalvi.

Dezastru TOTAL! După ultima bombă cu Lucian Bute, a venit una “în masă” cu  7 sportivii de la CSA, din care 6 sunt de la canotaj.

  • La kaiac-canoe, România are 8 sportivi calificaţi la JO 2016: kaiac dublu feminin 500 m (Elena Meroniac şi Irina Lauric), kaiac patru masculin 1.000 m (Cătălin Turceag, Traian Neagu, Daniel Burciu, Petruş Gavrilă), canoe dublu 1000 m (Leonid Carp şi Ştefan Strat), canoe simplu 1000 m (Leonid Carp).

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a primit o informare oficiala din partea Agentiei Nationale Anti-Doping ca sportivii Leonid Carp, Stefan Strat, Petrus Gavrila, Traian Neagu, Catalin Turceag, Daniel Burciu, Liviu Lazar Dumitrescu, Constantin Mironescu si Elena Meroniac, toti componenti ai lotului de kaiac-canoe si care calificasera ambarcatiunile la Jocurile Olimpice de la Rio, au fost depistati pozitiv cu Meldonium.

În aceeași informare apare menționată și Daniela Stanciu, tot de la CSA Steaua, calificată la proba de saritură în înălțime.

  • „Suntem socati de aceasta informare oficiala a ANAD, in conditiile in care au mai fost probleme si in urma cu cateva zile, tot la Federatia Romana de Kaiac-Canoe. Vom solicita investigatii amanuntite acolo, mai ales la nivel de lot olimpic, pentru a vedea ce se intampla cu adevarat, pentru ca nu este posibil ca toti sportivi care sunt calificati sa pice testul anti-doping. Daca si aceasta proba B va iesi pozitiva vom cere investigatie la cluburi si federatie pentru a descoperi cine din anturajul sportivilor le-a procurat substantele. Comitetul Olimpic si Sportiv Roman nu are niciun fel de toleranta pentru cei care incearca sa pacaleasca sportul prin aceste metode si nu doreste ca numele acestei institutii olimpice sa fie asociat cu dopajul. Nu ne luptam cu sportivii, ci cu dopingul. Inca o data spun, toti sportivii care vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Rio vor fi testati, pentru ca dorim sa ne pastram curata imaginea olimpica”, a declarat Ioan Dobrescu, Secretarul General al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.
  • “De când lucrez în sport, n-am auzit de un caz de dopaj în masă! De data asta nu voi mai accepta ca singurii vinovați să fie doar sportivii, este evident că în spatele lor s-a aflat cineva care i-a coordonat și i-a aprovizionat cu medicamente interzise. Voi cere și ministerului, Federației și celor două cluburi, Steaua și Dinamo, să ancheteze și să găsească vinovații”, a mai spus Ioan Dobrescu.
  • “E pentru prima oară în viața mea când aud de dopaj în grup. Dacă se confirmă, voi cere o analiză completă tuturor celor implicați, pentru a găsi vinovații”, a declarat Elisabeta Lipă, Ministrul Tineretului și Sportului.

Redăm mai articolul publicat de digisport.ro: Steliștii, majoritari în lotul de kaiac canoe prins dopat. “CSA a investit în acești copii”

Lotul României de kaiac canoe a fost lovit, vineri, de cel mai mare scandal de dopaj din istoria sportului autohton. Toți componenții, inclusiv cei 7 sportivi calificați la Jocurile Olimpice, au fost depistați pozitiv cu meldonium.

6 dintre sportivii calificați la Jocurile Olimpice care au picat testul doping sunt legitimați la Clubul Sportiv al Armatei Steaua: Leonid Carp, Andrei Ștefan Strat, Daniel Burciu, Petruș Gavrilă,Traian Neagu și Elena Meroniac.

“Erau niște copii în care CSA Steaua a investit. Sunt copii frumoși și tineri și o spun cu amărăciune”, a spus generalul George Boroi, comandantul clubului militar, care a vorbit despre situația lor și regretă că s-a ajuns la un astfel de deznodământ. A scos din ecuație CSA Steaua, precizând că niciun antrenor sau medic de la clubul bucureștean nu a coordonat sau supervizat activitatea sportivilor trimiși la lotul național.

Cătălin Turceag, celălalt calificat la JO depistat pozitiv la controlul antidoping de la lotul național de kaiac canoe, este legitimat la Dinamo, la fel ca Liviu Dumitrescu, depistat pozitiv cu un hormon de creștere, în urmă cu câteva săptămâni.

“Nu vreau să discut de CSA Steaua. Am mai spus că e foarte important unde trimitem noi copiii pe care îi descoperim și îi pregătim. Îi creștem, îi ducem la maturitate și apoi merg la loturile naționale. La loturile naționale nu a fost niciun antrenor de la Steaua, niciun medic de la Steaua, nimeni care să îi coordoneze din partea clubului nostru. Sunt chiar mâhnit, pentru că e vorba de niște copii a căror carieră și viață e întreruptă vremelnic. O să condamn întotdeauna acest lucru și o să am în vedere ca cei care au greșit să plătească”, a declarat generalul George Boroi, comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, în exclusivitate pentru Digi Sport.

“Îmi e greu să spun cui îi aparține vina, dar e dureros. E altceva că erau calificați la Jocurile Olimpice. În primul rând, erau niște copii în care CSA Steaua a investit. Sunt copii frumoși și tineri și o spun cu amărăciune”, a mai spus comandantul CSA Steaua.

Întregul lot al României de kaiac canoe a fost depistat pozitiv cu meldonium. Leonid Carp (kaiac simplu și kaiac dublu), Andrei Ştefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) și echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilăerau calificați la Jocurile Olimpice de la Rio, dar vor pierde acest privilegiu.

Încă o sportivă de la Steaua, atleta Daniela Stanciu, calificată la Jocurile Olimpice în proba de săritură în înălţime, a fost depistată pozitiv cu meldonium.

Vineri dimineață, lotul echipei naționale a României, aflat în cantonment în Italia, a primit o vizită inopinată din partea UEFA. 10 jucători din lotul deplasat de Anghel Iordănescu în Italia au fost testați anti-doping de către comisia forului european: Ovidiu Hoban, Dragoș Grigore, Răzvan Raț, Lucian Sânmărtean, Alexandru Maxim, Bogdan Stancu, Cosmin Moți, Gabriel Torje, Claudiu Keșeru și Andrei Prepeliță.

Totul s-a petrecut la câteva ore după un alt caz care a zguduit sportul românesc. Boxerul Lucian Bute, fost campion mondial, a picat un test doping efectuat după ultimul meci, cel cu Badou Jack, desfășurat pe 30 aprilie.

Video| Declarația comandantului CSA, George Boroi
https://s5.digisport.ro/onedb/transcode/5748a74a95f9cf3a649a0267.480p.mp4

Preluare de pe digisport.ro

XRay

Exit mobile version