Anderlecht a plătit o sumă record pentru fotbalul belgian. Stanciu a costat 7,8 milioane de euro si 2 milioane de euro bonusuri. Precedentul record era de 6 milioane de euro, bani platiti tot de Anderlecht pentru Defour, in 2014. Tot Anderlecht a mai platit 5 milioane de euro pentru Mitrovic.
În 2016, Anderlecht płătit la FC Steaua București (FCSB) suma de 13,3 milioane euro pentru două stele: Stanciu (9,8) și Chipciu (3,5). Reamintim că în 2007 tot Anderlecht a dat Stelei 2,9 milioane de euro pe transferul lui Cyril Théréau.
Astfel, cu 16,2 milioane euro plătiți pe cele trei transferuri, Anderlecht devine clubul care a plătit cei mai mulți bani pentru jucătorii FC Steaua București, devansându-le pe Tottenham și Southampton.
- Steaua are 8 jucători în TOP 12 TRANSFERURI DIN LIGA 1 ÎN STRĂINĂTATE all times
- Steaua a încasat din 2004-2016 suma de 43 milioane doar pe cei 7 jucători din TOP 12 TRANSFERURI DIN LIGA 1 ÎN STRĂINĂTATE. O medie de 6,14 milioane euro pe jucător
- În 12 ani, FC Steaua a reuşit performanţa să vândă cei mai scumpi 5 jucători români în străinătate din toate timpurile, după Vlad Chiricheş, Florin Gardoş, Mirel Rădoi și Bogdan Stancu.
TOP 12 TRANSFERURI DIN LIGA 1 ÎN STRĂINĂTATE – date din transfermarkt nu din presă
- Nicolae Stanciu (de la Steaua la Anderlecht, în 2016): 9,8 milioane euro
- Vlad Chiricheş (de la Steaua la Tottenham, în 2013): 9,5 milioane euro
- Florin Gardoş (de la Steaua la Southampton, în 2014): 6,8 milioane de euro
- Mirel Rădoi (de la Steaua la Al-Hilal, în 2009): 6 milioane euro
- Bogdan Stancu (de la Steaua la Galatasaray, în 2011): 5 milioane euro
- Cristian Săpunaru (de la Rapid la FC Porto, în 2008): 5 milioane euro
- Ştefan Radu (de la Dinamo la Lazio, în 2008): 4,5 milioane euro
- Gabi Torje (de la Dinamo la Udinese): 4,5 milioane de euro
- Gică Hagi (de la Steaua la Real Madrid, în 1990): 4,5 milioane euro*
- Ionuţ Mazilu (de la Rapid la Dnepr, în 2008): 4 milioane euro
- Alex Chipciu (de la Steaua la Anderlecht, în 2016): 3 milioane de euro**
- Cyril Théréau (de la Steaua la Anderlecht, în 2007): 2,9 milioane de euro
* sumă înregistrată de transfermarkt, echivalentul a 4 milioane dolari din 1990
** sumă înregistrată de transfermarkt, la care se adaugă 0,5 milioane de euro din bonusuri
Acum 5 luni de zile am scris articolul “Nicușor Stanciu. Steaua norocoasă a Stelei la punctul de „erupție” (click) ca o premoniție rațională. Este și un un articol biografic.
Spuneam atunci în martie 2016:
“Cum putea un copil născut într-un cătun din Ardeal, să ajungă la doar 19 ani să execute cu sânge rece un penalty pe Giuseppe Meazza, împotriva celor de la Inter Milano, în Europa League, pe când evolua la FC Vaslui, dacă nu avea norocul să îl vadă cineva și să-i acorde o șansă încă de junior?
De asta istoria lui Stanciu este emoționantă și merită „jos pălăria!” pentru ce a realizat până acum (N.A.-până în martie 2016). A fost și motivul acestui articol. Decarul Stelei este abia la începutul altui drum, mult mai greu decât cel parcurs până acum. Drumul de stea a Stelei pe o orbită din care nu ai voie să ieși în decor că ești terminat de presă și unii suporteri (vezi cazul Chipciu, de exemplu).”
Parcă am avut gura aurită și la Chipciu. Destinul le-a mutat colegialitatea de la Steaua la Anderlecht. Anderlecht, nu China, arabi sau fundul ex-URSS-ului. Asta a fost posibil pentru că la FC Steaua s-a făcut performanță la timpul prezent, nu doar mătănii la trecut. S-au transferat la Anderlecht numai pentru valoarea și performanța obținută de echipa prezentului, FC Steaua București(FCSB), nu pentru nume, sigle sau mărci.
Acum, în august 2016, vin și adaug: cum putea un tânăr talentat, cu un caracter deosebit, să erupă din 2014 și să devină cel mai scump din istoria Belgiei și României, dacă nu ajungea la singura echipă foarte bună din România, FC Steaua București (FCSB)?
Pentru steaua Stelei, Nicușor Stanciu, FC Steaua a fost Steaua lui norocoasă!
La revedere Nicușor! Mult succes în carieră și în viață! Te așteptăm la națională și, cine știe, cândva să revi la Steaua plin de glorie și măiestrie sportivă!
X Ray
Notă: Culisele transferului și termenii
“Eu m-am gândit că Stanciu va juca 50% din meciuri fără niciun fel de probleme. Ei ne-au spus că n-au dat niciodată peste 4-5 milioane de euro pe un jucători.
Eu m-am interesat și Stanciu va fi vedeta lor. Va fi Steaua-Anderlecht!
Ei la telefon mi-au spus 7 milioane plus două milioane. Când au venit aici le-am spus că-mi pot da 8 plus 2 milioane, nu? Mi-au zis că n-au mai negociat cu nimeni așa cum au făcut-o cu mine. Deci să vă spun exact 4 milioane iau pe loc, peste 10 luni încă 3,8 milioane, iar dacă joacă 50% din meciuri în primii doi ani mai iau două milioane.
Le-am zis că dacă-mi dau banii în 10 luni le mai scad 200.000 de euro. De aceea l-am dat cu 9,8 milioane până la urmă. Îi dau și lui Porumboiu o șampanie. Fiecare om ia în dreptul lui ce a negociat. La vremea când l-am luat am dat 1 milion de euro pe Stanciu (N.R.-700.000 de euro fără TVA). Zicea lumea că sunt nebun, uite că acum iau 10 milioane.
Mai aveam o oferta din Turcia, de 10 milioane de euro. 3,5 milioane acum, iar la anul 6,5. Echipa puternica, de la Besiktas, dar s-au mișcat greu. Anderlecht au venit la mine acasă să negocieze transferul.
Eu nu voiam să-i dau drumul, dar m-am gândit și la binele lui. Numărul lui Stanciu îl va lua Florin Tănase. El e înlocuitorul lui Stanciu. Boldrin sau Tănase merită numărul 10, dar cred că Tănase îl va lua” , a declarat Gigi Becali la Digisport.