Steaua a avut nevoie de 5 minute pentru a expedia primul șut periculos spre poarta lui Abraham. Țucudean a trimis superb din întoarcere, de pe linia careului mare, iar goalkeeperul Oțelului a fost salvat de bara transversală. Oțelul a stat bine pe teren și, mai mult decat atat, a deschis scorul printr-un autogol al lui Latovlevici, revenit titular în tricoul campioanei după 6 luni de pauză. Cernat a scapat pe contraatac, într-o poziție suspectă de ofsaid, și l-a forțat pe aparătorul lateral al Stelei să reia în propria poartă.
Brigada de arbitri condusă de Robert Dumitru a plusat, în minutul 27, cu un penalti clar ca lumina zilei neacordat stelistilor. Prepeliță a fost faultat în suprafața de pedeapsă de Dan Popescu.
La următorul atac, Chipciu și-a continuat prestația cenușie cu o decizie greșită pe un atac contondent al gazdelor. Deși il avea demarcat în interiorul careului pe Raul Rusescu, fostul jucător al Brasovului a preferat să il ia la țintă pe Abraham.
O nouă fază litigioasă s-a consumat în minutul 37, când Țucudean a solicitat penalti la un henț comis de Miron. Arbitrul Robert Dumitru se afla în apropiere și a considerat că nu se impunea luarea unei măsuri împotriva formației gălățene.
Mai mult, gălățenii au intrat la cabine cu dublu avantaj. Dan Popescu i-a servit pe tavă un balon algerianului Hamroun, care a reluat din apropiere pentru un șocant 0-2.
Prima și singura decizie pro-Steaua a venit în minutul 55, când Robert Dumitru nu a dorit să își complice existența acordându-i al doilea cartonaș galben lui Andrei Prepeliță pentru un fault dur.
Zece minute mai târziu, Robert Dumitru nu a observat hențul comis de Lucian Murgoci. Faza în urma căreia Steaua a fost privată de un nou penalti, al doilea al serii.
Steaua a redus din diferență la prima ocazie importantă din repriza a doua. Țucudean a reluat imparabil din apropiere o centrare primită din flanc de la Adi Popa. Steaua se putea alege totuși cu un punct din această dispută, dacă Raul Rusescu nu trimitea în transversală, de la punctul cu var, la ultima fază. Asta dupa ce Robert Dumitru i-a acordat campioanei en-titre o lovitura de la 11 metri, după un fault comis de Milea. Oțelul a incheiat jocul cu un om mai puțin. Milea a încasat al doilea cartonaș galben în minutul 90+4.
Steaua FCSB: Arlauskis – Papp, Tamaș, Varela, Latovlevici (G. Iancu 46) – Prepeliță, Filip (N. Stanciu 46) – Popa, Rusescu, Chipciu – Țucudean (Guilherme 78)
Oțelul Galați: Abraham – Solomou (C. Milea 39), Miron, Sissoko, D. Popescu – Cucu, Helder – I. Popa, Iorga, Hamroun (L. Murgoci 63) – Cernat (R. Tatar 81)
Arbitru: Robert Dumitru (Sfântu Gheorghe)
Cartonașe galbene: Prepeliță 51, Iancu 51, Țucudean 88/ C. Milea 42, S. Cucu 60, L. Murgoci 64, Abraham 88
Cartonașe roșii: C. Milea 90+4
Text preluat de la www.onlinesport.ro
Statistica meciului
Rezumatul meciului
Declarații după meci
Costel Gâlcă:
„În prima repriza am ieșit fără agresivitate, parca eram în vacanță! De aici au profitat și la cele două goluri și la alte ocazii. Cred ca nu mai avem constanță în joc. Mai e și importanța celor care au plecat… ne aduceau multă liniște. Avem ocazii și nu marcăm. De aici se complică și meciurile noastre. Latovlevici se antreneaza bine, am luptat pentru el, am contat pe el, am crezut ca va face un meci bun, dar… toată echipa a jucat slab.
E logic pentru fani să-mi ceară demisia. Principalul vinovat sunt eu. Meciurile pe care le-am facut în retur nu aduc deloc cu ce am jucat în tur. E foarte greu. E prea puțin pentru noi, ne puteam distanța la patru puncte azi… În prea multe meciuri s-a greșit contra Stelei, mi-aș dori să nu se mai greșească împotriva noastră.
Incercăm să găsim soluții cu ce jucători avem la dispoziție. Dacă nu îi avem pe toți valizi, vedeți că ne e foarte greu să batem pe cineva. Adversarii ajung o dată la poarta și dau gol. ASA e acum la un punct, a crescut și presiunea. Noi încercăm să batem pe U Cluj, să ne ridicăm moralul, apoi o așteptam pe ASA, la București, să vedem ce va fi. Nu m-am gandit să-mi dau demisia, chiar dacă mi se strigă asta: suntem pe primul loc!
Keseru era un golgheter, Sânmartean era un pasator foarte bun, Szukala ne ajuta mult, pe linia de fund. Sunt pierderi mari pentru noi. Contează enorm. Au plecat jucători cheie! Eu nu pot ca în cateva luni să fac echipa asta să joace altfel! Nu pot!”
Florin Cernat:
„Sunt bucuros că am câștigat și am adus prima victorie în 2015, dar pentru mine a fost doar un meci de campionat. Mă bucur pentru colegii mei, pentru că sunt foarte mulți tineri care au un viitor și doar în astfel de meciuri poți să îți arăți valoarea. În fotbal nu mă mai miră nimic.
Toate echipele de top pot pierde. Cred că cei de la Steaua au intrat relaxați și au crezut că e un meci de antrenament, au văzut că nimeni nu ne dădea nicio șansă. Am avut noroc, dar dacă nu ai șansă, nu câștigi.”
Concluzii
Sincer, când l-am văzut la TV pe Becali în tribună, după ce Duckadam a declarat nonșalant că Steaua va bate cu 3-0 sau 4-1, am avut un deja vu la ceea ce s-a întamplat în partida cu Petrolul. Și așa a fost! Piaza rea din loja și aroganța gratuită a Președintelui de imagine parcă au trimis telepatic jucătorii Stelei în zona crepusculară și pe Robert Dumitru în codru, unde a furat cât a putut. Pe lângă ofsaidul de la primul gol, două penalty-uri neacordate, haiducul fluierului a suflat la marea ciupeală spre disperarea roș albaștrilor.
Precipitarea, presiunea scorului, barele și ratările, au desăvârșit opera arbitrajului la japcă. Rusescu este ieșit din formă și nu doar că a ratat un penalty în minutul 94. De etape bune, fostul golgheter se zbate mult, dar nu-l mai ascultă picioarele.
Pe tranziție negativă, apărarea a redevenit ciurul din startul turului, indiferent de valoarea adversarului. Când iei 2 goluri de la o echipă care a marcat doar 9 în 26 meciuri și care a întrat pe teren fără atacanți, inseamnă că ai o mare problemă în defensivă.
Titularizarea lui Latovlevici poate a avut vreo justificare considerandu-se un meci usor, dar responsabilitatea revine antrenorului. În felul ăsta Gâlcă a transmis în subliminal echipei că meciul va fi un galop de sănătate, bun pentru antrenamentul celor care au făcut tușa de uitată vreme. De asta supermotivații gălățeni(oare de unde?) au surprins Steaua pe vârfuri în prima repriză. După 0-1 s-a pierdut limpezimea, iar la 0-2 răbdarea. Toate pe fondul frustrării și stresului induse sistematic de arbitraj.
Gâlcă a pierdut frâiele echipei, moralul și norocul. Nu știu dacă va fi demis sau nu, dar știu în meciurile rămase nu mai e loc de un pas greșit. În următoarele 7 zile Steaua va știi: ori la bal, ori la … aval! Pentru bal, pe lângă un joc bun, îți mai trebuie și un arbitraj neutru și puțin noroc. Gâlcă nu mai are nimic din toate ăstea …
ASA Tg. Mureș le are pe toate. Plus arbitrajul, ajuns la halucinanta cotă de 12 greșeli decisive pro și ZERO împotrivă. Din această perspectivă titlul pare un alt obiectiv ratat de Gâlcă. De fapt, cel mai împortant din cele trei rămase!
XRay
P.S.
Înainte de a posta cronica am citit unele comentarii referitoare la titlul articolului.
Da, te plângi/enervezi de arbitraj, pentru că un furt tot furt râmane. Furtul nu justifică ratările și jocul, dar nici jocul și ratările nu pot fi o justificare pentru a accepta fără să crâcnești furtul! E ca și cum ai două mașini și nea Caisă îți fură una, iar tu îți dai palme și spui senin: „Ei și ce dacă? Eu sunt devină că nu am două garaje și am lăsat-o pe stradă.”
Narcis Răducanu a mărturisit la Digisport că înainte de meci a vorbit cu gălățenii și i-a încurajat „verbal”. Doar nu era fraier ca Becali să se dea în primire la TV. De asta au mâncat jar gălățenii, dar grosul l-au înfulecat din mâna de ajutor a haiducului Robert Dumitru.
Oțelul a meritat victoria în seara asta cum a meritat și titlul de campionă în 2011.