FCSTEAUA.RO

Steaua lui Dică în turul sezonului regulat 2017-2018 de Liga 1

Pe 13 octombrie începe returul sezonului regulat 2017-2018 al Ligii 1 profesioniste. Până atunci să facem un bilanț al turului, la finalul căruia FC Steaua a ocupat locul 2 cu 28 de puncte, la 4 lungimi distanță de liderul CFR Cluj.

Steaua cu antrenorul Dică pe banca tehnică în perioada 14 iulie – 2 octombrie 2017

În continuare se prezintă un bilanțul statistic al Stelei în turul sezonului regular 2017-2018 al Ligii 1 care cuprinde activitatea echipei pe teren și prezența suporterilor steliști pe stadion la meciurile vicecampioanei. Datele statistice sunt furnizate de lpf2.ro.

FC Steaua pe teren

Lot. Steaua a început noul sezon cu o schimbare radicală a lotului, cu 13 plecări și 15 sosiri, șoc resimțit vizibil și în exprimarea roș-albaștrilor pe teren. Timpul scurt și meciurile din 3 în 3 zile nu i-au lăsat suficient spațiu lui Dică pentru o armonizare a grupului. Steaua nu a arătat ca o echipă închegată cu relații de joc bine definite și exersate.

Deși Steaua are cel mai bine cotat lot din Liga 1, rezultatele în tur nu au fost pe măsură așteptărilor. Cauzele sunt multiple și nu le mai dezvolt, doar le enunț: schimbarea masivă a lotului, posturi în defensivă rămase acoperite deficitar  la startul sezonului, accidentarea unor jucători de bază (Alibec- 7 meciuri jucate din 13 în Liga 1, Pintilii- 8/13, Budescu- 7/13, Bălașa- 10/13, Teixeira- 9/13), experiența tânărului antrenor Dică în abordarea a două competiții (Liga1 și UEFA) cu un lot incomplet (numeric și valoric) pentru meciuri din 3 în 3 zile, au fost principalele motive care au plasat Steaua pe locul 2 la finalul turului.

Vânzoleala în formula echipei se vede și din tabelul de mai jos cu minutele jucate de fiecare jucător. Singurele puncte fixe în echipă, ca minute de joc, au fost portarul Florin Niță (13 meciuri-1080 minute, un stâlp într-o defensivă nesigură și  mult timp improvizată), juniorul Dennis Man (13-958, forțat în primul 11 de regula U21) și fundașul central Mihai Bălașa (10-855, din lipsa fundașilor centrali până la venirea lui Planić).

Atac. În linia întâi de atac au fost soluții puține care să facă diferența și să ridice eficacitatea. Dică i-a alternat pe Denis Alibec (accidentat și ieșit din formă, cu 0 goluri și 0 assist  în 8 jocuri/ 486 minute pe teren) și Harlem Gnohere (5 goluri- 2 din penalti și 0 assist în 13 cu 693′), însă din cele 22 de goluri marcate de Steaua, numai 5 au fost marcate de cele două vârfuri pentru care vicecampioana a plătit în total 2,5 milioane €. De fapt au fost doar 3 goluri produse de 2 vârfuri în 13 meciuri, că de la 11 m putea marca și Niță. Deci, nici eficienți, nici decisivi. Punctajul Stelei în clasament a fost salvat de Dennis Man, care prin 4 goluri și 4 assist-uri a fost decisiv în 5 partide de Liga 1.

Defensivă. Din cauza lotului incorect dimensionat din start, Steaua a început dezastruos în defensivă turul sezonului de Liga 1, dar s-a redresat apoi prin noi transferuri și l-a terminat cu numai 8 goluri primite, având cea mai bună apărare după 13 etape. Sârbul Planić a fost cheia care a mai închis defensiva lui Dică.

Rezolvarea defensivei se vede și din evoluția Stelei în clasament, după înfrângerea cu Viitorul din etapa a 9-a, 9 septembrie, partidă în care a debutat Planić. Golul a fost luat printr-un șut de la distanță al lui Eric de Oliveira, nu pe o greșeală defensivă.

În tot returul, jocul Stelei a suferit meci de meci, aproape fără excepție, în prima repriză. În schimb în a doua repriză parcă a evoluat altă echipă. Acest lucru se vede și din timingul golurilor marcate și primite de Steaua în cele 13 meciuri din turul acestui sezon regulat.

Fair play. Din păcate, Bizonul e în frunte și la cartonase galbene. Un atacant ar trebui să provoace galbene adversarului, nu să le încaseseze el. Idem Alibec! Este un semn că forța de penetrare a vârfurilor Stelei este încă modestă. Tabela de marcaj a spus același lucru.

Concluzie. Și în aceste condiții speciale, Steaua a acumulat totuși mai multe puncte decât în precedentele două sezoane. Steaua este la 4 puncte de lider și pentru că CFR Cluj a avut un tur de excepție, cu 32 puncte în 13 etape, fără să fie implicată în competiții istovitoare europene! Steaua s-a calificat în grupele Europa League și este pe primul loc în Grupa G cu maximul de puncte după 2 etape.

Situația Stelei începând de la sezonul cu primul titlu luat de Reghe (2012-2013) și până la Dică, după turul sezonului regulat de Liga 1 (2017-2018):

FC Steaua pe stadioane

„Problema suporterilor Stelei” este falsă și propagată de o parte a presei și de dușmanii echipei FC Steaua. Cifrele statistice de audiență o dovedesc, fără echivoc, că Steaua e numai una, FCSB!

Ca de obicei, echipa profesionistă FC Steaua din Liga 1, „cea deposedată  de sigla și nume”, a rămas liderul autoritar din Romania la numărul de suporteri care susțin și pe stadion vicecampioana.

Important! La cele 3 meciuri disputate de Steaua în Champions League și Europa League au asistat pe  Arena Națională în Total 103.653 de spectatori (33.725 la Steaua-Plzen, 49.214 la Steaua-Sporting și 20.714 la Steaua-Plzen). Dacă îi adăugăm  la cei 69.956 de spectatori prezenți la cele 7 meciuri din Liga 1, rezultă un Total de 173.609 spectatori la cele 10 meciuri ale Stelei pe Arena Națională și o Medie a numărului de 17.360 de spectatori pe meci!!! 

FC Steaua București (FCSB) rules!

Numărul spectatorilor din România la meciurile Stelei în deplasare

Trei din din cele 7 meciuri ale Stelei disputate in deplasare au intrat în Top 20 prezentat mai sus. Cea mai mare prezență a fost la Timișoara și Cluj:

Evident, nu toți au susținut-o pe FC Steaua. Dar statistica dovedește că FC Steaua București (FCSB) atrage interesul românilor în orice colț al țării.

 

X Ray

Exit mobile version