Dinamo și Steaua au incheiat la egalitate, scor 1-1, în prima etapa din playoff-ul Ligii 1. Au marcat: Hamroun(’10) , Bicfalvi(’81). Așa cum am anticipat a fost un meci care a avut de toate, de la suporteri în ambele tabere, până la goluri spectaculoase, șuturi în bară, faze de poartă și ratări, nervi, eliminari de ambele parți și accidentarea lui Ciprian Marica. Un egal pentru Astra, și un pas pe loc al Stelei în coada plutonului.
Videoclip cu suporterii steliști și jucătorii roș-albaștrii la sfârșitul meciului (așteptați un pic să se încarce)
Steaua BucurestiVandutii… Doar nu putea exista alt motiv pentru prezenta noastra acolo! No?
Posted by Peluza Nord Steaua Oficial on 7 Martie 2016
Înșir căteva rânduri fără pretenția a fi o cronică. După 1-0, am văzut din nou carențele în defensivă cu sistemul 4-1-4-1, mai ales că Pintilii a luat repede un galben (‘7). Bara lui Chipciu mi-a spulberat și un debut de vis, 2-0 în minutul 18.
După ce a ieșit Marica (’36), accidentat, și l-a introdus Muniru, am simțit că în sfârșit se joacă 11 la 11. Echipa parcă zburda, pentru că Staciu a fost degrevat de sarcinile defensive. Nici în cele mai urâte vise nu-mi închipuiam că în repriza a doua Steaua va face pasul înapoi, încercând aeriene pe Chipciu ca pe Marica (a pierdut aproape toate duelurile la cap din postura de pivot). Minute în șir, construcție zero și „bufa-bufa” spre un Chipciu sau Popa rătăciți printre „pălugi”. Asta a permis câinilor sa vină și cu fundașii peste Steaua.
Mutarea cu Tade (’83) a venit prea târziu, după ce Papp a mai bifat „una” și Bicfalvi un gol (’81). Tade era necesar pentru a ține fundașii centrali dinamoviști în terenul lor, dacă Reghe tot a decis să sară peste faza de construcție, dar și să devieze mingile lungi spre benzile venite în viteză, iar el să se plaseze apoi gura porții așteptând centrarea. După egalare, câinii păreau că au terminat benzina, răsuflând ușurați. Însă le-a mai rămas energie cât să dea niște capete lui Hamroun (Anton și St. Filip – eliminat). Din păcate, Hamroun s-a lăsat apoi provocat și a luat al doilea galben. Steliștii au controlat autoritar finalul și au forțat victoria, dar Chipciu, Muniru și mai ales Tade în ultimul minut de joc (’90+6) au ratat ocazia de a lua 3 puncte. Tade, și întâlnirea cu istoria derby-urilor. Ar fi fost al șaselea străin din istoria Stelei care marca în derby. Aseară, Hamroun a devenit al cincelea. Eric Bicfalvi este al cincelea jucator care a marcat în poarta ambelor rivale. Pe 8 mai 2009 a înscris împotriva lui Dinamo, pe când juca la roș-albaștri, tot într-un meci încheiat cu scorul de 1-1, dar în Ghencea.
Chiar nu voiam să am dreptate când am scris că este o aventură să se plece la drum bazându-se numai pe Marica, ca pe Salvatore della patria. Mai mult, să îl împrumute și pe Tudorie după ce l-a antrenat în cantonament, iar acum mai are un singur atacant, ținut în pregătiri prin parcuri. Și play off-ul abia a început! Dacă Tade marca în minutul 90+8, Supremul trebuia să-și pună ștreangul… și mă opresc că deja m-au apucat nervii.
Steaua are mai mulți jucători care fac diferența, prezenți la finalizare, dar nu formează încă o echipă închegată ca în 2012-2013. Întâmplarea, pasele greșite, momentele de țurcă, inghesuirea jocului și coordonarea deficitară pe acțiuni sunt încă prezente prestația echipei. Din punctul ăsta de vedere, Dinamo „desenează” mai bine pe faza de contraatac, crează repede densitate în careu cu 3-5 jucători și 1-2 pe mingea a doua, dar a trăit la finalizare aproape numai din pasele, șuturile și golul lui Bicfalvi. Până la golul egalizator, au fost surprinzător de proaspeți, arțăgoși, primii la minge și eficienți în interceptări. După 1-1, păreau aproape leșinați, moment pe care Steaua l-a speculat pe teren, dar nu și pe tabelă.
Ok, un egal în Groapă nu e o catastrofă. Să nu uităm că în februarie 2014, la Steaua-Dinamo (1-1) din Ghencea, câinii, cu o echipă de desculți și Stoican pe bancă, au condus până în minutul 89, când a egalat Keșeru. Și ce trupă avea atunci Reghe!
- Steaua: Tătăruşanu – Varela (Prepeliţă ’46), Szukala, Gardoş, Latovlevici – Pintilii, Sânmărtean – Popa (Piovaccari ’46), Stanciu (Keşeru ’63), Tănase – Chipciu. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.
- Dinamo: Bălgrădean – Rus, Thicot, D.Grigore (Asanovici ’86), St. Filip – Boubacar, I. Şerban (Lazăr ’54), Matei, Elton, Rotariu – Ţucudean (Thomas ’79). Antrenor: Flavius Stoican.
Numai că atunci Steaua nu avea cuțitul la os ca acum. Acum acest egal doare în clasament, dar și mai tare doare că viitorul nu prea sună bine ca joc.
Într-o discuție de ieri cu Andrei Sava, acesta mă dojenea amical că sunt prea pesimist când afirm că „victoria e unica variantă”. Mi-am motivat starea: „Am fost tentat să cred că 2015 nu a fost anul Stelei (returul chinuit cu Gâlcă, turul gâfâit cu Rădoi), dar văd că regresul continuă și în 2016. În sezonul ăsta, cu excepția meciului de la Botoșani (unde am bătut norocos cu 1-0) și Viitorul, nu au prea fost echipe să domine Steaua. Ratările și uneori arbitrii au atârnat în clasament.
Credeam că venirea lui Reghe a schimbat un pic aura echipei, pentru că în cele 5 victorii cu el pe bancă am avut și noroc în vreo 4. Chiar și la acel 3-1 cu Timișoara. Echipa juca la fel ca pe vremea lui Rădoi, dar mai cu bulan. Meciurile cu Voluntari, Iași și câinii mi-au risipit și marota cu norocul „neamțului”.
Transferurile „vrac” și strategia „Supremului de Pipera” (nu mai dezvolt) nu au adus un plus evident, dimpotrivă. Momcilovic a evoluat sub Guilherme, Marica sub Tade (și ca aport în ofensivă, parcă jucăm în 10, nu în 11). Mijlocașii Pintilii – Bourceanu greșesc parcă mai mult decât Breeveld – Muniru(Filip), Enache a fost un Popa 2… Din cei vechi, doar Hamroun a crescut subit, restul sunt la fel sau pe minus. Sistemul 4-1-4-1 lasă bulevarde pe tranziție negativă, îndiferent de adversari. Nici la 4-2-3-1 nu stăm mai bine pe tranziția negativă, încă de pe vremea lui Rădoi, dar și cu Reghe. Deci nu am pe ce să-mi sprijin optimismul obiectiv, nu cel stimulat artificial de „mereu superiori”. Echipa asta nu o văd defilând prin play off. De fapt, pesimistul este un optimist bine informat. 🙂 „, am incheiat eu motivarea.
Nu prea am greșit. Derby-ul de azi mi-a confirmat pesimismul. Reghecampf parcă a devenit mai poet, mai PR, decât antrenor, atât în exprimarea echipei cât și în alegerea lotului (transferurile incluse). O echipă fără atacanți și cu restul găurilor cârpite prin apărare și la mijloc, nu este nici măcar de Play off, dar de UEFA. Până acum, Steaua își merită soarta „de pluton” în Play off.
Și la final, ce ne-a cântat Reghecampf în seara asta:
La adio tu, titlu – (feat. X Ray)
De ce să-ți spun la revedere
N-aș mai avea nici un motiv
„Adio” jocul Stelei cere
Azi te-am pierdut definitiv.
Nici nu pot nimic să-ți spun
Pe curând sau rămas bun
Jocul nu, goluri nu,
Adio titlu.
Mă rog, el este super optimist, dar parcă nici siguranța, nici aroganța nu-l mai prind. Parafrazându-l pe Cocoșilă din Moromeții: „Pe ce te bazezi, Reghe?”. Sper că nu pe muntele Athos.
Caseta tehnică
- Dinamo: Cerniauskas – Marc, Mevlja, Pulici, St. Filip – Anton, Palici – Romario(46 Batin), Bicfalvi, Rotariu – Essombe
- Steaua: Fl. Niţă – Papp, Tamaş, Varela, Toşca – Pintilii(75 Bourceanu), N. Stanciu – Ad. Popa(83 Tade), Chipciu, Hamroun – Marica(39 Sulley)
- Cartonaşe galbene: Essombe(7) / Pintilii(6), Chipciu(17) Muniru(70) Hamroun(84,85)
- Cartonaşe roşii: Steliano Filip(84)/Hamroun(85)
- Arbitri: Ovidiu Haţegan-Octavian Şovre-Sebastian Gheorghe
- Statistică
- Rezumat
Notă: Dovada incontestabilă că Hamroun NU ERA în ofsaid
XRay
Start Play off| Avancronică Dinamo – Steaua. Derby la „full power”
Echipele SC Dinamo 1948 SA şi SC FC Steaua Bucuresti SA, campioana României en titre, se vor reîntâlni în prima etapă de Play off. Al doilea derby în decurs de patru zile va avea loc duminică, 06 Martie 2016, și se va disputa pe stadionul „Dinamo” din șoseaua Ștefan cel Mare. De data asta cele două mari rivale vor arunca în luptă toate resursele de care dispun, anunțând adevăratul derby la full power: „Totul pentru victorie!”
Dinamo – Steaua se transmite în direct la Digisport 1, Dolcesport 1 și Look tv, duminică, de la ora 20:30.
Unicul Derby va fi condus la centru de Ovidiu Hațegan, ajutat la cele două tușe de Octavian Șovre și Sebastian Gheorghe. Hațegan e cel mai în formă arbitru român la ora actuală, brigada acestuia urmând să fie prezentă la Euro 2016. Tot Hațegan a fost la centru și la derby-ul din august 2015, când Steaua și Dinamo au terminat la egalitate, 0-0.
- 21 de meciuri ale Stelei a arbitrat Hațegan până acum: 9 victorii, 7 remize și 5 înfrângeri
- 25 de partide ale lui Dinamo a arbitrat Hațegan până acum: 6 victorii, 13 remize și 6 înfrângeri
Patru „borne” istorice din palmaresul Dinamo vs Steaua
- Doar 4 jucători au îmbrăcat tricoul ambelor echipe şi au reuşit să marcheze atât pentru Steaua cât şi pentru Dinamo. Primul care a reuşit a fost Ionel Dănciulescu, urmat de Cătălin Munteanu, Denis Şerban şi Andrei Cristea. Doar 6 străini au marcat până acum în derby-urile din campionat: 4 de la Steaua şi 2 de la Dinamo.
- Cele mai multe meciuri din campionat între Dinamo şi Steaua s-au jucat pe „23 August” („Lia Manoliu”) şi în prezent Arena Naţională. Aici s-au disputat 53 de partide. În total, de la primul meci care a avut loc pe 21 noiembrie 1948, CSCA Bucureşti – Dinamo 0-1, derby-urile bucureştene s-au jucat pe 8 stadioane: Venus, Republicii, Dinamo, Steaua, Cotroceni, Municipal (Braşov), Tineretului (Braşov) şi Arena Naţională.
- În Liga 1 s-au înscris 359 goluri (182 Steaua / 177 Dinamo), asta însemnând o medie de aproape 2,7 goluri/meci. Cea mai clară victorie pentru Dinamo s-a consemnat în 1951, Dinamo-CCA 6-2. În schimb, pe 04 aprilie 1998, Steaua câştiga în faţa lui Dinamo cu 5-0, şi bifa în istorie cea mai mare diferenţă înregistrată în derby-urile din Liga 1.
- Unicul căpitan, Tudorel Stoica, are cele mai multe Derby-uri în tricoul Stelei, 24. Clasamentul e completat de Vasile Zavoda (22), Marius Lăcătuş şi Emerich Ienei (21). În ceea ce priveşte Dinamo, liderul prezenţelor este Cornel Dinu cu 28 de meciuri.
Analiza pe scurt a echipelor din Play-off
Steaua a terminat sezonul regulat pe locul 5, dar e pe locul 4 într-un top al rezultatelor înregistrate între cele 6 echipe care fac parte din play-off.
1. Pandurii 18p
2. Astra 15p
3. Dinamo 14p
4. Steaua 13p
5. ASA Tg. Mureş 10p
6. Viitorul 9p
Lideră surpriză, echipa Pandurii nu a părut afectată de faptul că au jucat „acasă” la Turnu Severin, însă recent a apărut o mare problemă financiară. Complexul Energetic Oltenia a anunţat că nu se va mai implica în finanţarea echipei. Se vorbește chiar de desființare dacă nu se găsește o alternativă.
Astra este echipa care a câştigat cele mai multe puncte de la Steaua (6) şi Dinamo (4). Totuși, din cele 6 puncte luate cu Steaua, 3 au fost cadou de la Colțescu. Acum câteva zile Astra a fost „decapitată” prin suspendarea timp de 6 luni a antrenorului parior. Nu s-a resimțit pentru că nu i s-a suspendat și „bulanul”. Ieri, Astra s-a aliniat încă o dată cu „planeta noroc” și a învins pe Viitorul, scor 2-0, și s-a distanțat la 7 puncte de Steaua.
ASA Tg. Mures a rămas fără antrenor și fără eminența cenușie, viceprimarul Claudiu Maior. Deşi nu deţinea o funcţie oficială în club, Maior avea o mare influenţă şi asigura sprijinul financiar.
Steaua este și ea cu cortul prin țară ca Pandurii, în război cu CSA și fără galerie. Doar cu fani, foarte mulți statornici, dar și unii conjucturali care când nu aplaudă fluieră și injură jucătorii. Singurele echipe fără probleme sunt Dinamo și Viitorul.
Reghecampf nu a stat pe bancă în niciunul dintre meciurile disputate de campioană, în sezonul regulat, împotriva celor 5 adversare din play-off. Debutul îl va face duminică împotriva câinilor.
Play off. Dinamo vs Steaua, turul din 6 martie 2016
În sezonul regulat 2015-16, Dinamo a reușit cu autobaza Rednic două rezultate nesperate împotriva Stelei lui Mirel Rădoi.
- În tur, Dinamo a smuls un 0-0 identic ca joi în Cupă. Vezi cronica „Steaua – Dinamo 0-0! Dresaj de câini pe teren, nu și pe tabelă!” (click)
- În retur, Trupa lui Rădoi a fost învinsă cu 3-1(click) jucând fără 7 titulari. Steaua nu a contat pe Kharja, Papp, Hamroun, Muniru, Cojocaru cu probleme medicale, în timp ce Chipciu și Tahar au fost suspendați. Chiar și așa, victoria câinilor a venit exact cum s-a întâmplat și în meciul FC Voluntari -Steaua 3-1(click). Steaua pe ei, ei pe tabelă.
Prima manşă a semifinalelor Cupei României de joi a adus un meci cu puţine lucruri remarcabile. Însă Unicul Derby va avea duminică episodul 162, însă la alt nivel de încleștarea a forțelor. Dinamo şi Steaua se vor reîntâlni tot în Groapă, de data aceasta în prima etapă a playoff-ului Ligii 1 cu o miză foarte mare: 3 puncte din 30 posibile.
Practic va fi adevăratul derby, cu echipele pe „full options” și la „full power”. Cei doi antrenori vor face schimbări importante în formulele de start, întroducând tot ce au mai bun și valid în curte. Dacă pentru Dinamo lucrurile se modifică şi datorită revenirilor după suspendări şi accidentări, Reghecampf va schimba liniile cu jucătorii menajați în meciul de joi.
Dinamo a avut probleme serioase cu Steaua în Cupă. Handicapul a fost dat și de slăbiciunile arătate pe benzi, dar Rednic are acum soluții foarte bune. Cu Puljic-Mevjla puncte fixe în centrul defensivei, antrenorul câinilor va întări benzile cu Steliano Filip (revenit din suspendare) în locul lui Vlad Olteanu și cu Marc în locul lui Sergiu Hanca (suspendat).
Reghecampf are la dispoziţie mai multe soluţii pentru organizarea apărării. Enache este suspendat şi în locul lui ar putea fi introdus Papp sau Râpă, în timp ce Toşca poate trece pe stânga în locul lui Momcilovic care joi a jucat modest. Varela va face cuplu în centrul defensivei alături de Gabi Tamaş.
Eric Bicfalvi şi Nicuşor Stanciu pot fi titulari ca mijlocaşii ofensivi din spatele atacanţilor de careu. Ca vârfuri, la Steaua va reveni Marica, în timp ce Dinamo va merge pe mâna lui Essombe, cel care pare mai în formă în decât „Bizonul”.
La mijloc Rednic va avea la dospoziție o piesă grea, asul din mânecă. Patrik Ekeng, un mijlocaş camerunez care s-a remarcat drept un recuperator excelent şi un foarte bun pasator, dovadă și cele două pase decisive de manual date lui Rotariu în meciul cu Astra. Ekeng va face cuplu la mijloc cu Paul Anton. Deși a avut o evoluţie ştearsă joi, căpitanul echipei are şanse mari să-i fața faţa lui Nedelcearu. Reghecampf se va baza pe Pintilii în sistemul 4-1-4-1. Pentru 4-2-3-1, Pintilii poate face cuplu cu Muniru sau Bourceanu. Filip a acuzat joi dureri în zona afectată în 2015 și este dat indisponibil, iar Kharja și Gebhart nu sunt la 100%.
Mircea Rednic și Laurențiu Reghecampf vor analiza cu atenție ce jucători vor trimite pe teren, funcție de planul tactic propus. La modul declarativ ambii vor victoria pentru a asigura un debut excelent în Play off, dar cred că pe Rednic l-ar avantaja și un egal. Vă prezentăm cum ar putea arăta cele două echipe în derby-ul de duminică seară.
- Steaua: Niţă – Râpă, Varela, Tamaş, Toşca – Pintilii – A. Popa, Stanciu, Chipciu, Hamroun – Marica
- Dinamo: Cerniauskas – Marc, Puljic, Mevjla, S. Filip – Ekeng, P. Anton – Rotariu, Bicfalvi, Palic – Essombe
Pentru Steaua va fi o partidă decisivă ca o finală. Cu o victorie astăzi, Steaua poate păstra o diferență doar de 4 puncte față de liderul Astra și o speranță, pentru că va depinde numai de ea. Un egal ar fi un scor al nimănui. Deși teorectic steliștii ar putea anula cele 6 puncte față de Astra în meciurile directe, ar trebui să facă un parcurs fără alți pași greșiți în play off. Greu, pentru că Viitorul, Pandurii și Astra îmi par mai puternice decât Dinamo, iar ASA este o echipă de cotonogari care te poate scoate din joc.
O înfrângere ar fi începutul sfârșitului. Cu Astra la 7 puncte și Dinamo la 5, roș-albaștrii pot cânta „Adio titlu” încă după prima etapă. Totul ar depinde de jocul rezultatelor. Dacă Dinamo primește drept de participare în UEFA, cum se zvonește în târg, Steaua poate să-și ia adio și de la Liga Campionilor. Mai mult, să tremure din start și pentru un loc în Europa League, dacă luni ASA va învinge Pandurii. ASA o va egala pe Steaua la puncte și o va trimite pe locul 6, la golaveraj. Locuri în UEFA sunt doar pentru 5 echipe.
Prin urmare, campioana României are nevoie ca de aer de cele trei puncte puse în joc duminică. Singura opțiune pentru Steaua este victoria!
Le urăm succes roș-albaștrilor!
XRay