FCSTEAUA.RO

Sevilla 7 mai 1986. O seară magică de acum 33 de ani

VIDEO. O dedicație pentru STEAUA și un interviu inedit cu Helmuth Duckadam

YouTube player

La aniversarea a 30 de ani de când Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni, Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla” cum a fost denumit după acel meci istoric, a vorbit despre cum i-a marcat viaţa ziua de 7 mai 1986. Este valabil și acum după 33 de ani!

Dan Udrea de la GSP a întocmit un material cu 7 lucruri inedite despre 7 mai ’86. Înainte, în timpul şi după finală au avut loc evenimente mai puțin știute pe care le prezentăm mai jos.

X Ray

REMEMBER STEAUA ’86 – CAMPIOANA EUROPEI / 33 DE ANI DE LA FINALA CU BARCELONA.

Ce ziarişti au aflat primii că Iordănescu va juca, de ce pentru prima şi singura dată în istoria ei Barcelona a cerut îngustarea terenului, cine a fost şef de galerie pe Sanchez Pizjuan, ce nume mare a refuzat să bată penalty, ce şi cît s-a băut în avionul de întoarcere la Bucureşti.

ECHIPAMENTUL ADIDAS A VENIT LA MIEZUL NOPŢII, DIN FRANŢA

Steaua a evoluat în finala din ’86 într-un echipament inedit, de culoare albă. Tocmai pentru că nu mai evoluase niciodată în acele tricouri, firma Adidas a realizat două rînduri special pentru acel joc împotriva Barcelonei, numai că firma franceză le-a dat mari emoţii steliştilor. Cu 24 de ore înaintea meciului, echipamentul încă nu sosise, el fiind adus aproape de miezul nopţii de o firmă direct din Franţa. Iordănescu, deşi fusese trimis la culcare de Ienei, n-a urcat în cameră pînă nu a văzut şi n-a îmbrăcat preţ de cîteva zeci de secunde tricoul.

IOANIŢOAIA ŞI CHIRILĂ AU AFLAT PRIMII DE SURPRIZA PUIU

Marea bombă din strategia lui Emeric Ienei a fost să-l folosească în finalul timpului regulamentar şi în cele două reprize de prelungiri pe Anghel Iordănescu. Puiu tocmai împlinise 36 de ani, iar decizia-surpriză a lui Ienei a fost aflată în premieră de Ovidiu Ioaniţoaia şi Ioan Chirilă. „Eu am mimat surprinderea cînd a intrat Iordănescu, dar aflasem de la Ovidiu şi de la Chirilă, care fuseseră la hotel la Steaua, că urmează că joace Puiu”, a mărturisit comentatorul partidei, Teoharie Coca Cozma.

ARŞINEL, ŞEFUL GALERIEI PE RAMON SANCHEZ PIZJUAN

Steaua n-a avut o galerie numeroasă în seara zilei de 7 mai. Pe lîngă faptul că era o deplasare lungă şi scumpă, regimul politic îngrădea posibilitatea de a călători. Cu toate acestea, au fost cîteva zeci de români, care au ajuns în Spania în preziua meciului. Şeful galeriei roş-albastre a fost nimeni altul decît cunoscutul actor Alexandru Arşinel, un înfocat stelist încă de la finalul anilor ’70.

DE CE A ÎNGUSTAT TERENUL BARCELONA

Unul dintre lucrurile pe care Steaua le-a aflat întîmplător înaintea meciului şi care a şocat a fost faptul că cei de la Barcelona solicitaseră şi obţinuseră acordul organizatorilor de a fi îngustat terenul. Acest lucru l-au descoperit Cristian Gaţu şi comandantul clubului Steaua, Nicolae Gavrilă, care în după-amiaza zilei de 6 mai 1986 au făcut o plimbare pînă la stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, iar cînd au intrat au văzut cum se trasează gazonul, liniile de margine ajungînd mai în interiorul terenului.„Ulterior am aflat că Barcelona se temea teribil de contraatacurile noastre purtate pe flancuri şi a decis să îngusteze suprafaţa de joc”, a povestit Gavrilă în cartea SuperSteaua, scrisă de Andrei Vochin.

IORDĂNESCU A REFUZAT SĂ BATĂ PENALTY! AL 5-LEA EXECUTANT ERA BĂRBULESCU

După ce s-au terminat de jucat cele 120 de minute, timpul regulamentar, plus reprizele de prelungiri, a existat un jucător important al Stelei care n-a dorit să execute penalty. „Cînd am ajuns să facem lista cu executanţii, printre primii la care m-am dus a fost Puiu Iordănescu, doar era mai proaspăt şi avea şi experienţă. M-a refuza categoric. «Dacă ratez, stric munca unei întregi echipe. Nu pot să trag» mi-a zis Puiu. La fel şi Radu II, că nu se simte în stare, că nu ştiu ce…”, a povestit Ienei despre momentele în care a trebuit, alături de Tudorel, să-şi convingă unii elevi să bată lovituri de la 11 metri. În cele din urmă, au executat Majearu, Boloni, Lăcătuş şi Balint, iar cel de-al 5-lea, care n-a mai apucat să bată pentru că Steaua cîştigase deja cu 2-0, era Bărbulescu.

REGELE SPANIEI, INTERZIS LA TVR

Într-un material despre comentatorul acelei finale, pe care Gazeta Sporturilor l-a publicat în mai 2009, a fost dezvăluită o interdicţie pe care Teoharie Coca Cozma a primit-o din partea Partidului Comunist Român. „Înainte de a pleca spre Sevilla, mi s-a făcut instructajul şi mi s-a spus că atunci cînd camerele televiziunilor îl vor arăta pe Regele Spaniei, Juan Carlos, să nu pomenesc nimic de el, să tac. Motivul? Se presupunea că lîngă el va sta Ilie Ceauşescu şi automat trebuia să zic şi de el ceva, iar în România, Ceauşescu era unul singur. În rest, ştiam ce am voie să spun şi ce nu, funcționa un fel de autocenzură”, a spus Coca Cozma, care în acest an va împlini 72 de ani.

IOVAN ŞI DUCKADAM AU BĂUT O STICLĂ DE UN LITRU DE WHISKY

În avionul care i-a adus pe stelişti înapoi la Bucureşti a fost veselie mare şi s-a consumat mult alcool. Cei care au făcut senzaţie din acest punct de vedere şi, practic, n-au avut rivali, au fost eroul şi căpitanul finalei. Duckadam şi Iovan au băut împreună, în cele aproape 4 ore cît a durat zborul, numai whisky. „O sticlă mare, cred că de un litru, am băut-o doar eu cu Fane Iovan”, a dezvăluit Duckadam în urmă cu ceva timp despre petrecerea din avion. De altfel, aproape toţi jucătorii, în frunte cu Boloni, erau euforici după ce au coborît din avion, la interviurile pe care le-au acordat chiar în aeroport pentru TVR şi pentru Radio România.

Articol preluat de pe gsp.ro

Exit mobile version