Un singur arbitru și două trofee ratate de Steaua în numai cinci zile. La cinci zile după jocul cu Astra din Liga 1 în urma căruia a pierdut şansele la titlu, Balaj pune umărul și la eliminarea din Cupa României. Mai are de fluierat și finala din Cupa Ligii, și gata! Poate fi trimis la Euro în locul lui Hațegan.
După ce a fost finalista ultimelor două ediții și este deținătoarea „en titre” a trofeului, Steaua a pierdut dramatic a treia calificare consecutivă în finala Cupei României, terminând la egalitate cu Dinamo, 2-2 (1-0), „acasă” pe Arena Naţională. Ca și titlul ratat în meciul direct cu Astra, Steaua a ratat finala Cupei României tot pe mâna ei, după 0-0 în tur, dar tot cu un brânci de la Balaj.
- Notă: Golurile și câteva faze sunt în VIDEO la finalul cronicii.
Miercuri seara, 20 aprilie, în fața a 30.000 de spectatori, din care 8.500 de potăi, Steaua s-a instalat ca la handbal in terenul lui Dinamo, încă din debutul meciului. Câinii, jaloane! În toată repriza aproape că nu au existat pe teren, Steaua marcând prin Enache și ratând desprinderea prin Chipciu. Enache a deschis scorul în minutul 15 cu un șut la colțul scurt din pasa lui Stanciu. Faza a pornit de la pasa lui Kharja pentru Chipciu, de la acesta a ajuns la Stanciu și decarul Stelei a dat un assist genial pe poziție viitoare lui Enache. Minutul 26 putea consemna desprinderea, însă Chipciu a ratat din nou singur cu portarul la o pasa excelentă din partea lui Bourceanu.
Începutul sfârșitului
Ca în legea lui Murphy „ce începe bine se termină rău”, între minutele 41 și 42 s-a scris istoria jocului. În minutul 41, Momčilović a fost faultat în careul câinilor de Marc, fault confirmat și de fostul șef al CCA Ion Crăciunescu. Fluierașul Balaj a refuzat să acorde penalty, însă la faza următoare, a decis să rupă meciul, ca un răzgândac, cu un roșu peste galben. Dacă acorda penalty, nu mai urma faza cu roșu!
Steaua pare bântuită fatal de „sindromul căpitanilor”. După ratările meci de meci ale lui Chipciu și gafele lui Varela din „finala” cu Astra, a urmat azi Bourceanu. Gestul fostului căpitan a fost iresponsabil și este singurul vinovat de faza respectivă pe care a abordat-o ca un rătăcit la minte. Parcă am fost proroc în comentariul de la articolul lui Andrei Sava „Singura soluție”. Am scris acolo: „Va fi un meci foarte dificil pentru că potăile motivate și de slăbiciunea Stelei cu Astra vor copia agresivitatea și determinarea giurgiuvenilor ca pe o cheie a succesului. Mai ales că arbitrează tot Balaj. Intrările la sacrificiu vor înfierbânta partida, însă cine va avea stăpânirea de sine și înțelepciunea să nu treacă peste pragul de galben va culege și laurii.” Din păcate, Bourceanu a fost singurul care a ieșit în decor, într-o partidă cu un singur galben, dat tot unui stelist, Chipciu.
Bourceanu a fost criticat aspru și de Mirel Rădoi: „Când știi că joci o semifinală, e impardonabil să faci așa ceva, jucător de națională fiind. Nu se face ce a făcut Bourceanu, fault la 70 de metri. Păi, atunci ce să le cerem celor tineri? Nu ai cum să faci așa ceva! Din punctul meu de vedere, Reghe nu are nicio vină. La ce a jucat Dinamo, nimeni nu se gândea că Dinamo se poate califica până în acel moment al eliminării, când balanța s-a înclinat”, a declarat Rădoi după meci, la Digi Sport.
Balaj & show must go on
Toate bune și frumoase, dar Balaj a continuat marea ciupeală cu fluierul. Ca și cum nu era suficient că nu a dat un penalty și a lăsat Steaua în 10, centralul cu noul look „mustață și barbișon”, și-a etalat mai departe recitalul deciziilor uluitoare, asistând impasibil cum steliștii erau tăvăliți pe faze de atac periculoase fără să sancționeze nimic.
În partea secundă Filip intrat in locul ștersului Marica, pariul „Supremului” cu Champions League. Cu un jucător în minus și cu 1-0 pe tabelă, Steaua a făcut un pas înapoi, mizând pe contraatac. Însă în minutul 51, câinii au egalat dintr-un șut a lui Ekeng de la 25 m, venit de nicăieri, care l-a prins pe Cojocaru cu gândul la „diamantina” (nu am înțeles ținerea pe bancă a lui Niță!?). Poate nu se aștepta nici tânărul din poarta Stelei ca experimentatul Varela să mai dea și azi o chiflă, punându-i mingea pe gheată câinelui de Camerun. Imediat Reghe l-a schimbat pe Stanciu cu Adi Popa și in mai puțin de un minut roș-albaștrii au revenit la conducere, 2-1. Motoreta se lansează pe dreapta, depăşeşte doi dinamovişti şi trage în Cerniauskas. Mingea e respinsă la Chipciu, iar şeptarul nu iartă de data asta. 1-1 şi 2-1 în doar câteva zeci de secunde. Lucrurile păreau că au intrat pe un făgaș normal și așa au fost până în minutul 75, când în urma unui corner, a urmat o fază confuză cu mingea bâlbâită în lanț prin careu, a lovit bara, iar Cojocaru a respins șutul lui Gnohere. Balonul a ajuns norocos la Ante Puljic, care nu a avut de făcut decât să o împingă în poartă pentru 2-2. Un gol norocos, care, până la urmă, a trimis câinii în finală. A fost prima și ultima fază de poartă a câinilor cu grad de dificultate pentru Cojocaru.
Cortina
Una peste alta, Steaua a luptat rezonabil și în 10, după ce a jucat foarte bine o repriză în 11 la 11. Merita să fie în finală, însă și-ar fi stricat graficul trasat cu mâna lui de Becali încă din vară. Mai rămâne să piardă și finala cu Concordia Chiajna ca să bifeze liniștită și ultimul obiectiv șters din seria sezonului: Supercupă, grupe CL/EL, titlul, Cupa României și Cupa Ligii. Dacă mai are norocul tot de Balaj la centru, atunci misiunea din sezonul 2015-16 este îndeplinită.
Actorii și filmul
- Echipele de start:
Steaua: Cojocaru – Enache, Tamaş, Varela, Momcilovic – Kharja, Bourceanu – Chipciu, Stanciu (52 Popa), Hamroun (66 Tade) – Marica (46 Filip).
Dinamo: Cerniauskas – Hanca (71 Essombe), Marc, Puljic, Filip (12 Corbu) – Ekeng, Mevlja – Rotariu, Palic, Lazăr (57 Kortzorg) – Gnohere - Arbitri: Cristian Pavel Balaj (Baia Mare), asistenți: Vasile Marinescu (București), Ovidiu Artene (București), adiționali: Radu Petrescu (București), Adrian Viorel Cojocaru (Galați), rezervă: Dragoș Mihai Iliescu (Craiova). Observatori: Aurel Ionescu (București), Alexandru Deaconu (București)
- Goluri: Enache( ’17), Chipciu ’52)/ Ekeng (’51), Puljic (’75).
„Morții și răniții… !”, de după
La finalul partidei, Reghecampf, eliminat la pauză de Balaj, a avut un discurs dur la arbitraj:
Referitor la joc, antrenorul Stelei a spus: „Am făcut o a doua repriză bună, e greu să joci în 10 oameni. Mergem mai departe, trebuie să strângem rândurile. Ne e greu, pentru că am pierdut două trofee în câteva zile. Trebuie să fim bărbaţi şi să mergem mai departe”.
La sport.ro, „Supremul” și-a pus cenușă în cap și a recunoscut faptul că s-a grăbit când a considerat că actuala formaţie e una de talie europeană. Totuşi calificarea putea fi obţinută, crede latifundiarul din Pipera, dacă Balaj ar fi luat deciziile corecte: „Noi nu suntem încă o echipă mare. Nu o spun la supărare. Dar așa este. O echipă mare știe să țină de minge când e în avantaj. Se distrează și pasează când conduce. Nu vreau să zic de arbitraj nimic. Dar domnul Balaj nu a dat nimic la vreo 3 faulturi la Adi Popa. Dacă sunt faulturi clare, păi, dă-le! De ce nu le vezi pe astea. Bourceanu nu trebuia să facă ce a făcut, mai ales că e un jucător cu experiență”.
Concluzii
Dinamo, cu o echipă de desculți și cu Stoican pe bancă, a fost la un pas să dea lovitura în Ghencea în sezonul 2013-14, când Steaua, cu trupă de trupă condusă de Reghe, a egalat prin Keșeru abia în minutul 89. Tot în acel sezon, Dinamo a mai scos un egal și în Cupă, 1-1, pe Arena Națională, după un 2-5 în tur.
Nimic nu enervează mai mult decât un egal când practic, nu ipotetic, puteai să câștigi. La fel a fost în 2013-14 și în toate cele 5 egaluri smulse de câini în acest sezon. Însă un sezon, pe care eu l-am considerat ratat încă din vară, nu mă poate deprima mai mult decât deciziile și strategia transferurilor care au adus Steaua în acestă formulă ilară: o echipă cu pretenții de „all in”, dar fără atacanți, fără mijloc solid și limpede la cap și cu o apărare șovăielnică în zona centrală pe tot parcursul acestui sezon. Când nu a gafat Papp, a gafat Varela. La Giurgiu, căpitanul nu a fost la prima abatere în 2015-16. A avut nepermis de multe gafe (și autogoluri!), dar iertate pentru că nu a avut concurență pe bancă.
De fapt, „dezosarea” echipei și umplerea după ureche a început din ianuarie 2015, de pe vremea lui Gâlcă. A urmat acel retur cu mersul pe sârmă din care Supremul nu a învățat nimic pentru acest sezon. Se laudă că știe de importanța axului central de la Hagi, dar nu a mișcat în acest sens după pierderea ultimului ax: Arlauskis, Szukala-Varela, Prepeliță-Sânmărtean, Keșeru. Dar cine mai are chef acum de dezgropat morții. Sezonul 2015-2016 este deja o istorie tristă pentru Steaua cu 3 etape înainte de final. Acest mandat s-a dovedit a fi unul dezastruos pentru Laurențiu Reghecampf. Nici ultimele noile „achiziții” nu l-au ajutat în parcurs propus. Doar Kharja și Hamroun, transferați în vară de Rădoi rămân până la urmă singurele achiziție bune în acest sezon ratat.
Și uite așa a ajuns această competiție respectabilă, Cupa României, să se dispute între trei insolvente care nu vor beneficia de ticketul pentru UEFA. Cred că trofeul îl va lua CFR Cluj. Îl merită pentru palmares, fiind singura echipă, care alături de Steaua, a mai făcut câte ceva pentru fotbalul românesc în Europa, în ultimii ani. Nici ASA, nici Dinamo nu îl merită. Pe bune!
Poate nici Steaua nu merita, după ce s-a chinuit cu U Cluj și Baia Mare, iar cu Viitorul a avut un mare bulan prin Niță. Altfel, în turul cu Dinamo a avut ghinion cât casa. Atunci a ratat Steaua calificarea în finală. Pe noi suporterii ne doare tare această eliminare din cupă, mai tare decât cupele pierdute cu Astra la 11 m, pentru că a dat prilejul câinilor să latre și să facă bale la gură, dar toate durerile trec. Tomorow is another day!
Video
- Gol Enache (’17)
- Ratare Chipciu (’27). Pasa superba a lui Kharja peste toata linia de fund a lui Dinamo, Chipciu este scos din offside de pozitionarea gresita a lui Corbu, dar mijlocasul Stelei se complica in careu si este blocat in ultima clipa!
- Eliminare Bourceanu (’42)
- Goluri marcate de Ekeng si Chipciu intr-un interval de 60 de secunde. (’53)
- Gol Puljic de 2-2 (’74)
XRay
Semifinala Cupei României: Steaua – Dinamo. Ultimul Derby al sezonului, ultimul pas spre a doua finală
Gata! Meciul cu Astra e deja trecut, iar titlul o țintă ratată. Capul sus! Show must go on!
Steaua și Dinamo se vor întâlni pentru a 164-a oară în istorie și a șasea oară în acest sezon, de data aceasta în returul semifinalei Cupei României, ultimul pas spre finala competiției în care Steaua are bifate 22 de trofee în palmares, iar Dinamo numai 13. Steaua este și deținătoarea en titre a Cupei României ediția 2014-2015.
După 0-0 în tur, pe stadionul „Ștefan cel Mare”, returul, care se va juca miercuri, 20 aprilie, de la ora 21:30, pe Arena Națională, se anunță a fi unul „de foc” pentru că ambele cluburi rivale nici nu concep să nu se califice în finală, unde, pe lângă trofeul în sine, se oferă și un „shortcut” spre grupele Europa League.
Notă: În noiembre 2014, UEFA a stabilit reguli noi, valabile pentru ciclul 2015-2018. Cele mai importante modificări de ordin general:
- Numărul maxim de echipe ce pot reprezenta o țară în Europa League a scăzut la trei.
- În cazul în care câștigătoarea Cupei naționale se califică, datorită clasării în campionat, în Liga Campionilor, accesul în Europa League este oferit formației cel mai bine clasate în campionat (după ultima echipă cu drept de participare prin prisma campionatului).
Situația echipelor românești
- Campioana și Vicecampioana vor intra în turul 3 preliminar al UCL.
- Câștigătoarea Cupei României va debuta în turul 3 preliminar al UEL (play-off).
- Ocupantele locurilor 3 și 4 vor demara întrecerea în primul tur preliminar.
STEAUA – DINAMO, drumul spre finala Cupei României 2015-2016
Şaisprezecimi
- Dacia Unirea Brăila – Dinamo 2-3
- „U” Cluj – Steaua 0-1
Optimi
- Pandurii – Dinamo 2-3
- FC Baia Mare – Steaua 1-1 (1-4, după penaltyuri)
Sferturi
- Dinamo – Astra 2-1
- Viitorul – Steaua 0-1
Semifinale
- Tur: Dinamo – Steaua 0-0
- Retur: Steaua – Dinamo ? – ?
În returul din Play off-ul Ligii 1, pe 10 aprilie 2016, Unicul Derby Steaua – Dinamo a adunat aproape 50.000 de spectatori pe National Arena, un record de asistență la meciurile din Liga 1 din ultimii 20 de ani. Ultima întâlnire dintre marile rivale, în care s-a jucat cu mai mulți spectatori, datează din 1993. Partida s-a disputat pe fostul stadion „23 August” în fața a 60.000 de fani.
Pentru semifinala de miercuri, oficialii campioanei României au decis ca începând de luni să comercializeze bilete și la case, după ce până acum s-au vândut online. La fel ca la meciul din Play off, dinamoviștii au primit 8500 de bilete și sunt convinși că și acum le vor da câinilor fără probleme, mai ales după ce victoria cu ASA i-a apropiat la două puncte de Steaua.
Însă înfrângerea cu Astra, care a redus drastic șansele roș-albaștrilor la titlu, i-a dezamăgit pe fanii campioanei României. Dacă dinamoviștii pun mare preț pe Cupa României, fanii steliști s-ar putea să nu mai fie atât de interesați de întâlnirea de miercuri seara, fiind și la mijlocul săptămânii. Astfel, la ultimul Derby de România al sezonului sunt așteptați aproximativ 25.000 de spectatori.
Tichetele vor fi disponibile conform următorului program: luni și marți de la ora 10:00 la ora 19:00, iar miercuri în ziua meciului cu începere de la ora 10:00 până la fluierul de start al partidei. Prețurile sunt cuprinse între 15 lei la peluze, 40 și 75 de lei la tribuna a II-a și între 50 și 150 de lei la tribuna I.
Mai mult, pe lângă vânzarea tichetelor la case și pentru a veni în ajutorul suporterilor, oficialii campioanei împreună cu Ascend NetSolutions, firma care se ocupă de vânzarea biletelor, au lansat o aplicație specială pentru telefoanele mobile prin care fanii pot cumpăra tichete, iar acestea urmează să fie livrate în maximum două ore din momentul comenzii, fără taxe suplimentare! În aplicație există bilete la tribunele I și a II-a, iar fanii pot cumpăra maximum patru tichete per comandă.
- „Aplicația se numește « Bringo» şi este destinată celor care au telefoane cu sistem de operare Android sau iOS. Imediat după plasarea comenzii, un livrator Bringo va distribui oriunde în București biletul sau biletele comandate în maximum două ore! Fanii pot face comenzi pentru bilete până în preziua meciului cu Dinamo de miercurea viitoare!”, spune Mihai Păun, directorul general al firmei care se ocupă de distribuția tichetelor.
Dinamo – Steaua se transmite în direct la ProTV și Digi Sport 1, miercuri, de la ora 21:30.
Dinamo, prin vocea lui Rednic, spune că va lupta până în ultima etapă pentru un loc cât mai bun în clasament. „Puriul” se declară convins că nici lupta la titlu nu e închisă, deşi în partida cu ASA și-a menajat câțiva jucători de bază pentru marele derby cu Steaua din Cupa României. „Nu am vrut să menajez jucători, ci le-am dat şansa celorlalţi să demonstreze, să văd pe cine mă bazez. Eu sunt mulţumit de cum au jucat. Ne-am apropiat la două puncte de locul doi, eu v-am zis că se joacă până la final, inclusiv titlul.
Meciul de miercuri e foarte important şi special pentru noi. E ultimul derby al sezonului. Sunt optimist pentru meciul de miercuri, deja ne gândim la semifinală, este important pentru ce ne-am propus sezonul acesta. Cel mai important lucru este să-i eliminăm pe cei de la Steaua.
Campionatul nu s-a jucat, se joacă până în ultima etapă. Astra are meciuri grele. Au făcut un pas mare, dar nu e jucat nimic. Și Steaua și Astra au meciuri grele, dar pe mine mă interesează meciul de miercuri. În plus, nici noi n-am renunțat, de ce să nu prindem locul doi?Şumi a şi spus după meci că nu se relaxează”.
Steaua își linge rănile cu moralul la pământ, într-o atmosferă de tristețe și regrete. După înfrângerea neașteptată de la Giurgiu, venită din două erori individuale și o prestație colectivă lipsită de nerv și vervă, întreaga suflare roș-albastră s-a resemnat deja în lupta pentru titlu. Însuși Reghecampf, catalizatorul din toamnă al speranțelor, a depus armele anunțând realistic că mai sunt doar 1% șanse pentru a păstra cununa cu lauri.
Surpriza unui suflu nou, de optimism „până în pânzele albe”, a venit tocmai de la cel care până acum a făcut doar valuri în fața corabiei și a arătat pisica în public, cu sau fără rost. Deși a criticat evoluția echipei lui Regecampf, Becali a schimbat din mers strategia, ca dresul busuiocului, după numai 24 de ore. La emisiunea ”Fotbal Club”, de la Digi Sport, a declarat că Steaua n-a renunțat la titlu și și-a reconsiderat poziția față de cele două Cupe, acum fiind puse pe același plan cu Play off-ul în strategia clubului. ”Nu pot să-mi dau seama ce a fost. Ce cred eu este că n-am știut să jucăm sub presiune. O echipă care nu poate juca sub presiune nu este o echipă mare. Dar, știți ce mai cred eu? Eu încă mai fac socoteli, calcule. Reghe a spus că mai avem 1% șanse la campionat, Meme a spus că nu mai avem deloc, dar eu cred altceva. Dacă ASA îi bate pe cei de la Astra etapa viitoare iar noi câștigăm, eu zic că și ei intră în degringoladă. Este bine că Dinamo a câștigat meciul de acum cu ASA pentru că și ei speră la locul doi și atunci și ei pot câștiga cu Astra, și atunci vor trage și ei. Plus că va mai fi și ultima etapă (N.R: Pandurii-Astra).
Ne interesează banii, vom evolua cu cea mai bună echipă în meciul cu Dinamo. Campionatul e 90% compromis, neaparat trebuie sa mizam pe Cupa. Cei mai importanti sunt banii pe care ii castigi. Fără bani, nu faci performanță. Dacă luam ambele Cupe, câștigam un milion de euro aproape. Cand Steaua nu ia campionatul, e esec. Cele două Cupe sunt trofee pentru suporteri. Așadar, ne luptăm și pentru locul 1! Eu cred în locul 1. După ce am văzut în meciul cu Liverpool cred în orice. Eu vorbesc de Liga Campionilor pentru ca e ceva frumos, e ceva ce-mi place. Nu e doar vorba de bani. Jocurile din Liga, atmosfera, totul e frumos!”
- Reamintim că Steaua este calificată deja în finala Cupei Ligii, unde o va întâlni pe Concordia Chiajna. Învingătoarea va încasa un cec de 400.000 de euro, iar finalista 265.000 de euro.
În această nouă perspectivă se poate anticipa că Reghe va trimite în teren un prim „11” redutabil, cel puțin pe hârtie. Am spus că este și un shortcut spre grupele Europa League care ďuce direct în play off. Se șťie că locurile 1 și 2 se califică în Liga Campionilor, în timp ce locurile 3 și 4, plus câștigătoarea Cupei, merg în Europa League. Pe de altă parte, o grupă de Europa League este mai accesibilă din poziția de câștigătoare a Cupei României, decât venind în a doua competiție UEFA din calificările pentru Champions League pe traseul non campioanelor sau de pe locurile 3 sau 4 din Liga 1.
Ironia soartei este că din cele 4 semifinaliste, numai Steaua are dreptul de a evolua în UEFA, Dinamo, ASA și CFR Cluj, nu. Mă rog, Dinamo încă mai speră la o decizie favorabilă, de aici și interesul maxim pentru Cupa României. O singură dublă în Play off de EL i-ar duce în grupe și 7-8 milioane de euro în conturi. Și pentru Steaua e valabil scenariu, dacă pierde și locul 2, ceea ce nu este imposibil, în condițiile în care echipa lui Hagi a devenit complet o „mână moartă”, sparring partner „donator” în Play off. Dinamo și Pandurii sunt la două puncte de Steaua, însă Pandurii au meci direct cu Dinamo și Steaua.
Echipele de start în derby-ul de miercuri sunt greu de anticipat, mai ales că ambii antrenori sunt adepții surprizelor tactice și găselnițelor în alcătuirea echipei. Strategic, Steaua trebuie să nu primească gol, însă să și înscrie, pentru că numai victoria o duce în finală. Dinamo va căuta să înscrie pentru că orice egal cu goluri îi asigură calificarea. În acest scop, Rednic va alinia o echipă „de finală”, cu tot ce are mai bun și valid în lot. Pentru Reghecampf sunt mai multe opțiuni și a ghici acum primul „11” stelist este deja de domeniul loteriei sau al pariurilor. Cu excepția lui Muniru, tot lotul este valid. Dacă ar fi să iau de bună declarația lui Becali, atunci pot prognoza că din echipa Stelei nu vor lipsi Niță, Tamaș, Toșca, Pintilii, Bourceanu, Stanciu, Hamroun și Adi Popa. Dar ce va trimite pe teren… vom vedea miercuri.
Le urăm succes roș-albaștrilor!
XRay