Soarta Stelei s-a discutat în Senat. Ce concluzii au tras membrii Comisiei de Apărare şi ce misiune a primit ministrul Gabriel Leş
Astăzi a avut loc şedinţa Comisiei de Apărare din cadrul Senatului, la care au fost convocaţi Gabriel Leş – ministrul Apărării şi Nicolae Ciucă – şeful Marelui Stat Major, pentru a da explicaţii pentru proiectul echipei de fotbal CSA Steaua. Subiectul central al discuţiei a fost menţinerea valorii brandului Steaua.
[Video update]
Senatorul Iulian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru apărare publică și siguranță națională, i-a convocat la o ședință atât pe Gabriel-Beniamin Leș cât și pe generalul Nicolae Ciucă. La ședința din Senat, care este publică, nu a venit însă și Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua, chiar dacă nu a fost invitat. Din primele informații, se pare că subiectul discuției va fi legat de proiectul pe care vrea să-l inițieze Armata, nu, însă, și despre actuala echipă din Liga 1.
Iulian Dumitrescu, senator PNL, a cerut ca reprezentanţii MApN să ofere explicaţii despre proiectul echipei de fotbal CSA Steaua. Este motivul pentru care Gabriel Leş şi Nicolae Ciucă au fost chemaţi astăzi în faţa membrilor din Comisia de Apărare. La întâlnire şi-a anunţat prezenţa şi Gigi Becali, care însă nu a mai venit. De asemenea, nici Cristian Petrea – comandantul CSA Steaua – nu participă la această şedinţă.
Gabriel-Beniamin Leş, ministrul Apărării, le-a explicat membrilor din Comisia de Apărare motivul pentru care CSA Steaua a decis să-şi reînfiinţeze echipa de fotbal: ”Am fost obligaţi să facem echipa de fotbal, pentru că pierdeam marca nefolosind-o! Aşa spune legea. Plus că avem de recuperat un prejudiciu în valoare de 37 de milioane de euro. Momentan, nu putem concesiona marca, pentru că legea nu ne permite. Este un activ patrimonial. Aşa că am format, cum spuneam, noua echipă, care va începe din Liga 4”, a declarat ministrul Apărării, potrivit DigiSport.
- „Nefolosirea pe o perioadă de 5 ani neîntrerupt ar da dreptul oricărei persoane să solicite decăderea titularului din drepturile oferite de marcă. „
„Nu îmi permit în acest moment să pierd marca Steaua, pentru că dacă nu luam nicio măsură pierdeam marca Steaua. Nu avem cum să mergem până nu finalizăm aceste procese. Să vedem care va fi soluţia instanţei şi ulterior vom încerca să găsim şi reglementări legale care să ne ajute în valorificarea acestei mărci”, le-a mai spus Leş senatorilor din Comisia de Apărare.
Iulian Dumitrescu a estimat că, pentru a se păstra valoarea mărcii, ar trebui ca proprietarul să investească peste 20 de milioane de euro anual.
„Ca să păstrezi valoarea, trebuie să ai un anumit nivel al inevstiţiilor anual. Dacă aţi studia puţin, aţi vedea că nu se poate păstra valoarea la 50 de milioane, decât dacă ai un buget de peste 20 de milioane de euro anual”, a afirmat şeful comisiei.
Leş a replicat că echipa are asigurată o finanţare de 300.000 de euro pe an pentru următoarele două sezoane: „Aceasta este şi dorinţa noastră, aducerea unor sponsori, eu vreau rezolvarea acestei situaţii, dar altă cale nu văd, având în vedere că vorbim de o decizie judecătorească definitivă. Noi dorim promovarea. Ca să păstrăm marca, această echipă trebuie să existe. Pentru următorii doi ani avem asigurată finanţarea, bugetul este în jur de 300.000 de euro anual”.
„Asta e o glumă pentru un club ca Steaua. Un club ca Steaua trebuie să aibă buget de zeci de milioane de euro. Nu puteţi păstra valoarea brandului cu 300.000 de euro pe an”, a răspuns Dumitrescu, iar un coleg de-ai săi a completat: „Cu 300.000 nu o să reuşiţi nici să ţineţi lumina aprinsă”.
„Cealaltă soluţie era să pierdem brandul”, le-a transmis ministrul.
Unul dintre ei i-a propus ministrului să găsească o modalitate prin care să modifice legea care precizează că, în cazul nefolosirii mărcii pentru secţia de fotbal, aceasta ar putea fi revendicată de orice altă persoană.
Iulian Dumitrescu, preşedintele Comisiei de apărare, şi-a exprimat temerea lui şi a unora dintre colegii săi cu privire la devalorizarea mărcii, prin faptul că echipa de fotbal a CSA va evolua mai mulţi ani în ligile inferioare.
„Valoarea mărcii Steaua depăşeşte în acest moment 50 de milioane de euro. Valoarea unei mărci poate fi păstrată doar dacă puteţi să daţi anual o anumită sumă de bani. E greu de păstrat această marcă dacă va juca cu FC Ciorogârla sau cu Crevedia. După 3-4 ani în ligile inferioare, valoarea mărcii se va păstra sau nu?„, a întrebat Dumitrescu.
„Nici infrastructura nu ne permite să fim acum în Liga I, dar există un plan de modernizarea a stadionului. Nu suntem în situaţia să ne permitem să pierdem marca Steaua, haideţi să vedem ce se întâmplă după un an, doi, sau trei„, a mai spus Leş.
Ministrul Gabriel Leş a răspuns că dreptul de proprietate asupra mărcii Steaua ar putea fi contestat de oricine, dacă aceasta nu ar fi folosită.
„MApN ar trebuie să se ocupe după părerea mea cu altceva decât cu problemele Stelei. MApN a făcut toate demersurile pentru protejarea acestei mărci. Valoarea a fost stabilită de câtre instanţă la 3,7 milioane de euro pe an, iar prejudiciul calculat pentru zece ani la 37 de milioane de euro. Am deschis un proces şi pentru recuperarea acestui prejudiciu. Protejarea aceastei mărci se face tocmai înscriind această echipă în Liga a IV-a, pentru că dacă rămâne nefolosită, orice perosană are dreptul să atace nefolosirea ei. Dacă nu înscriam această echipă şi pierdeam marca peste cinci ani, având în vedere că avem de recuperat un prejudiciu, ce se întâmpla?„, a spus Leş.
Intrebat daca ministerul poate sa sustina o echipa la nivel inalt, ministerul Apararii Les a raspuns: „Nu, categoric nu. O sa vedem. intr-o asociere, o solutie care sa fie benefica pentru Steaua. Nu exclud dialogul cu Gigi Becali, nu l-am exclus niciodata, nu am avut nicio intalnire pana acum. De acest lucru se ocupa CSA Steaua, nu ministrul. Nu am o problema sa ma intalnesc cu Gigi Becali. In acest moment, marca este la CSA Steaua, un dialog pentru o asociere il putem avea cu oricine, dar sa gasim solutia legala. Deocamdata avem procesul pe rol si o solutie care ne obliga la recuperarea prejudiciului. Vom vedea ce se intampla apoi”.
În concluzie, Dumitrescu i-a cerut ministrului soluţii pentru păstrarea valorii mărcii: „Îmi doresc să căutăm o soluţie, care trebuie găsită rapid, pentru că o să avem un brand care nu va valora nici pe departe cât valorează în acest moment„.
Un scurt dialog purtat între Gabriel Leş şi membrii Comisiei de Apărare, potrivit DigiSport:
- Iulian Dumitrescu: Nu credeţi că dacă jucăm cu Ciorogârla şi cu Crevedia se devalorizează marca asta?
- Gabriel Leş: Aveţi dumneavoastră altă soluţii? […] În următorii doi ani, avem bugetul asigurat! 300.000 de euro. Vrem, însă, şi sponsori. În plus, dacă vom recupera prejudiciul de 37 de milioane de euro, atunci toată suma o vom investi în fotbal
- Iulian Dumitrescu: Comisia se teme ca brandul să nu se devalorizeze peste câţiva ani şi să-l vândă MApN pe nimic. Aşa cum s-a întâmplat în trecut cu fabrici şi uzine. Trebuie să găsiţi o soluţie să menţineţi brandul! Trebuie găsite rapid soluţii.
- Gabriel Leş: De acord!
Şedinţa a durat 30 de minute şi s-a terminat la ora 13:00. Ministrul Apărării susţine în continuare proiectul CSA Steaua. Va mai exista totuşi o întâlnire, în care Ministerul Apărării va prezenta soluţiile pe care le-a găsit pentru menţinerea vizibilităţii brandului Steaua. În acest moment, legea nu le permite celor de la CSA să concesioneze marca Steaua, însă va fi înfiinţată o echipă care va începe din liga a patra şi care va utiliza brandul.
Concluzii
- Marele proiect CSA este fundamentat pe „La ciupeala” si „Facem oricum să vedem ce iese” cu o mare doză de manipulare a suporterilor.
- CSA face echipa pentru ca nu mai avea ce face cu marca/sigla: „am fost obligati sa facem echipa”. Deci praf in ochi ca ar fi facut-o pentru suporterii anti Becali.
- Marca nu ca se vrea pastrată la CSA, dar nu poate lua bani pe ea: „Momentan, nu putem concesiona marca, pentru că legea nu ne permite.”
- Noua echipa de fotbal a CSA se spera a fi finanțată cu pielea ursului din pădure, adica, presupusul prejudiciu de 37 de milioane de euro pe care il viseaza ca si recuperat: „Dacă vom recupera prejudiciul de 37 de milioane de euro, atunci toată suma o vom investi în fotbal”.
- Cu siguranta in Liga 5… pana la Liga 2, brandul se va devaloriza, mai ales că pleacă de la palmeres „0”. Are dreptate Iulian Dumitrescu: „Comisia se teme ca brandul să nu se devalorizeze peste câţiva ani şi să-l vândă MApN pe nimic. Aşa cum s-a întâmplat în trecut cu fabrici şi uzine. Trebuie să găsiţi o soluţie să menţineţi brandul! „
Vom trai si vom vedea „care incotro”!
X Ray