În seara asta s-au risipit și cele 0,001% șanse reale la titlu. Steaua a pierdut matematic titlul de campioană, după un meci de slab în fața Pandurilor. Singura palidă consolare este că are deja în buzunar biletul de Champions League pe ruta „non-campioanelor”.Duminică, de 1 Mai și în Paștele ortodox, în fața a peste 4.000 de spectatori prezenți pe Arena Națională, antrenorii Laurențiu Reghecampf și Edi Iordănescu au trimis în teren următoarele formații:Steaua: Niță – Enache, Tamaș, Varela, Momcilovici – Carp, Pintilii – Ad. Popa, Stanciu, Hamroun – TadePandurii: Stanca – Ungurușan, Săpunaru, Bunoza, Acsinte – Ropotan, Mrzljak – Antal, Nistor, Răduț – Hora
Steaua nu mai avea şanse reale la titlu, însă trebuia să câştige pentru a nu permite câinilor să îi atace locul secund. Asta, așa, de blazon față de câini. Altfel, orice loc în afară de locul 1 este un eșec pentru campioana ultimelor trei ediții. Forţat de absenţe, Reghecampf i-a trimis (neinspirat, în opinia mea) titulari pe Tade și Carp, ținându-i pe bancă pe Bawab și Filip. A modificat după pauză, însă cu prețul unei prime reprize anoste. În schimb, Iordănesu a abordat partida cu cei mai buni fotbalişti din lot. În fond a trimis echipa de bază, cea care a dus greul acestui sezon bun pentru Pandurii.
Deși Steaua a pornit meciul în trombă, a urmat o repriză mediocră pentru ambele echipe. Gorjenii au urmărit cu obstinație un pressing agresiv dus, de multe ori, peste litera regulamentului, cu largul concurs al centralul Petrescu. Body check-ul a fost arma predilictă cu permis de la fluieraș. Obiectivul tactic al lui Iordănescu a fost unul singur: să nu o lase pe Steaua să paseze, și parțial i-a ieșit în prima repriză.
Steaua a vrut să domine jocul, însă fără un mijloc solid a părut ruptă în două. Absența lui Borceanu, Kharja sau Filip a fost resimțită. Carp a fost cam depășit cerințele postului pentru un astfel de meci de uzură. Steaua nu a putut realiza o densitate suficientă în jurul balonului, cu variante de pasare pentru continuare fazelor, însă gorjenii da. Nu au avut nici pase luminoase spre zone libere pentru a scăpa din pressing, dublaje, triplaje… În primul rând pentru că nu prea a existat un destinatar plasat în astfel de zone și în al doilea rând, pentru că Pandurii nu au oferit multe spații în prima repriză. Cu excepția lui Adi Popa și Hamroun, steliștii au părut că și-au lăsat și cutia de viteze la vestiar.
Verticalizările pe Tade, pentru a sări faza de construcție, l-au prins mai mereu în ofsaid pe francez sau sandwich între fundașii gorjeni. Tade nu a reușit nici o deviere utilă pe benzi din postura de pivot, ci câteva trimiteri înapoi spre linia de centru. Totuși, prezența lui a ținut în permanență doi fundași în terenul Pandurilor. Duelurile solitare purtate de steliști pe aripi au fost tranșate de gorjeni prin dublaje, triplaje eficiente, însă și in duelurile „1 la 1” au fost greu de depășit. Cele câteva realizări personale nu au fost finalizate cu centrări de calitate. Nici măcar una nu a ajuns în gura porții la Tade.
În zona centrală, „dispecerul” Stanciu a greșit aproape sistematic pasele filtrante, irosind oportunitățile de dezvoltare periculoasă a ofensivei și în situații de superioritate numerică. La asta au contribuit, uneori, și cei vizați de pase, prin poziționarea deficitară în raport cu fundașii gorjeni. Doar șuturile din afara careului au creat emoții în tabăra Pandurilor. De aceea Stanciu și Enache au părut mai periculoși, pentru că și-au asumat rolul de a trage la poartă din orice poziție și distanță. Uneori exagerat, având soluții mai bune de conťinuare a fazei.
Lipsa de siguranță cu balonul la picior a fost pecetea pe întreaga durată a partidei. Poate cu excepția lui Niță și parțial Hamroun, nu a existat stelist la care să ajungă mingea fără să te intrebi în câte secunde va fi deposedat sau va greși pasa. Centrările de calitate în echipa lui Reghecampf au ajuns și ele „rara avis”, cele ale lui Enache frizând uneori ridicolul.
Chiar şi aşa, roș-albaștrii au avut două ocazii de gol încă din minutul 2, când la distanță de câteva zeci de secundă au ratat deschiderea scorului prin Nicuşor Stanciu, șut de la 20 de m deviat de Stanca în corner, și Momcilovic, care a reluat din 7 m cu capul peste poartă. Peste câteva minute decarul l-a obligat pe Stanca scoată mingea de sub bară (’15), iar după un sfert de oră avea să trimită alt șut periculos pe cadrul porții (’34).
Ca și cum Steaua nu avea suficienți jucători absenți pentru accidentari, în minutul 20, Hora l-a atacat criminal pe Hamroun, însă „Sfântul Mitică blajinul”, Radu Petrescu, i-a dat doar galben. A fost un fault intenționat menit să-l pună pe bancă și în ultima etapă pe cel mai periculos stelist din debutul partidei. Hamroun a continuat (probabil cu analgezice puternice) până la pauză, deși are piciorul „franjuri”.
- Faultul criminal al lui Hora asupra lui Hamroun
În repriza a doua Reghe s-a corectat și au fost introduși Gebhart, Bawab și Filip în locul Hamroun (accidentat), Tade și Carp (nesigur și modest la mijloc). Jocul s-a mai animat pe contre, însă ca în multe meciuri din acest sezon, Steaua luat iar gol din sigurul șut pe poartă al Pandurilor. La un contraatac, Hora „cel iertat de roșu” a scăpat singur cu Niță și a marcat din 10 metri (’60). Campioana, încă în exercițiu, a reacționat rapid pe tabelă. După numai 6 minute Enache a trimis din prima un trasor la firul ierbii, fără speranţe pentru Stanca şi restabilit egalitatea. Golul a fost precedat de o șarjă frumoasă pe partea stângă a lui Momcilovic.
- Golul lui Enache
Finalul a fost de foc pentru gorjeni, preocupați de faulturi, trageri de timp și de un egal, pentru că Steaua le-a asediat careul și cu fundașii centrali, Varela și Tamaș, însă roș-albaștrii au ratat câteva ocazii bune de a obține victoria.
Mai mult, roș-albaștrii au avut și două loviturii de la 11 metri în minutele 82 și 89 pentru un henț comis de jucătorii gorjenilor în propriul careu. Mihai Pintilii spune chiar că arbitrul adițional Adrian Cojocaru i-a indicat centralului că la acea fază din minutul 82 se impunea acordarea unui penalty, dar Radu Petrescu nu a acordat nimic, deși a răspuns că știa de acest lucru: „Domnul Cojocaru i-a zis în cască lui Radu Petrescu că a fost henț și penalty și el a zis: ‘Da, da, da, știu’ și nu a dat nimic. Degeaba zic eu acum, că nu se mai întoarce nimic, deci nu trebuie să mai vorbim de arbitraj”, a spus și Mihai Pintilii. Informaţia e confirmată de reporterii Digi Sport prezenţi la nivelul gazonului.
- Henț Pandurii, nesancționat cu penalty în minutul 82
- Alt doilea henț în careu din minutul 89, nesancționat
În minutul 90+3 steliștii au și marcat prin Gebhart, dar același Radu Petrescu a anulat golul, în mod surprinzător și înexplicabil. Reluările arată că germanul nu se afla în ofsaid, cel mai probabil s-a fluierat un presupus fault în atac la Varela, nevăzut de nimeni în afară de central.
- Golul anulat
Oricum victoria n-ar fi contat prea mult în play off, doar la palmares. Astra ieșea campioană în meciul cu Dinamo. Acum le va da câinilor 3 puncte sperând să trimită Steaua pe locul 3, dacă se va încurca în ultima etapă cu ASA. Dacă nu e pe primul loc, pentru Steaua nu mai contează locul 2 sau 3. Indiferent de loc, va merge în Champions League, Dinamo fiind interzisă în Europa.
- Statistica
- Rezumathttps://youtu.be/U0DcXiCHefY
La un flash interviu dat în afara stadionului după meci, Reghecampf a criticat și el arbitrajul: „Hora trebuia eliminat, speram ca la Hamroun sa nu fie o accidentare grava. Suntem pe locul 2, trebuie sa mergem la Târgu Mureș să câștigăm. Încă mai putem pierde locul 2, de ce nu? Suntem cu toții dezamăgiți!”. Nu au fost primele erori de acest gen împotriva Stelei, dar, cu toate acestea, Reghecampf a spus că steliștii nu pot da vina pe arbitraj pentru egalul care a făcut-o pe Astra campioană cu două meciuri înainte de finalul sezonului: „Asta e viața, mergem înainte. Nu mai contează, nu putem să dăm vina pe arbitraj„.
- Declarația lui Reghe
Urez echipei și staff-ului sărbători fericite!
Forza Steaua!
XRay
Play off| Avancronică Steaua – Pandurii. Ticketul de masa bogaților
Partida dintre FC Steaua – CS Pandurii, din etapa a 9-a a play-off-ului Ligii 1, se va disputa duminică, 1 Mai, de la ora 20:30, pe Arena Națională. Este ultima luptă directă pentru un ticket de masa bogaților, însă pe un drum fără nicio speranță pentru sărăcime, ruta „non-campioanelor”.
Dincolo de dezamăgirea pentru ratarea accederii în finala Cupei României și îndepărtarea de un nou titlu de campioană, sunt două circumstațe cu totul speciale care pot duce la o prezență scăzută în tribune. În ziua meciului este și o mare sărbătoarea religioasă, Paștele ortodox, și o zi festivă laică, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, întâmpinată de români cu ìeșiri la iarbă verde, escapade la mare ori la munte.
FC Steaua Bucuresti a anunțat că biletele pentru partida cu Pandurii, vor fi puse in vanzare, la casele de la National Arena, incepand de sambata. Programul caselor va fi următorul: sâmbătă – 12:00 – 19:00, duminică – 13:00 – 20:30. Prețurile biletelor sunt următoarele: Tribuna 2 – 15 lei (0,34 euro), VIP – 25 lei ( 0,56 euro).
FC Steaua şi Pandurii s-au întâlnit de 23 de ori în Liga 1 Orange, de 11 ori s-au impus bucureştenii, de trei ori gorjenii, iar nouă jocuri s-au terminat la egalitate. Statistica LPF ne spune:
- Primul meci a avut loc pe 11 septembrie 2005, Pandurii -Steaua 1-2, goluri marcate de Iulian Ştefan, respectiv Bănel Nicoliţă şi Gabi Boştină.
- Patru partide s-au încheiat fără gol, dintre care una singură pe terenul „roş-albaştrilor” (12.11.2007).
- Întâiul succes din contul oltenilor s-a înregistrat pe 7 aprilie 2009, Pandurii – Steaua 2-0, ambele reuşite purtând semnătura lui Thiago Tremonti. Pe băncile tehnice s-au aflat Sorin Cârţu (Pandurii), respectiv Marius Lăcătuş (Steaua).
- O singură victorie au reuşit gorjenii din postura de vizitatori, 2-1 pe 18 septembrie 2011, meci jucat pe arena Astrei din Ploieşti.
- În turul ediţiei precedente, pe 15 august 2014, s-a înregistrat cea mai mare diferenţă de scor în duelurile directe. Bucureştenii s-au impus cu 6-0, scor care a stabilit două borne istorice:
- Claudiu Keşeru a fost primul jucător din istoria Stelei, care a marcat șase goluri înt-o partidă din campionat.
- Cea mai severă înfrângere suferită de Pandurii pe prima scenă.
- În cele două jocuri din sezonul regulat 2015-2016, Steaua s-a impus la Severin cu 3-0 (Chipciu dublă, Hamroun), iar în Bucureşti s-a consemant scorul de 1-1 (Muniru / Răduţ).
- Ultima dispută, cea din 30 martie 2016, s-a încheiat cu succesul „roş-albaştrilor” în deplasare, scor 1-0 , marcator fiind Stanciu (minutul 89, din penalty).
Laurenţiu Reghecampf a pierdut doar un joc din cele opt disputate în campionat contra celor din Târgu-Jiu (2010-2011, FC U Craiova – Pandurii 0-2), în rest are patru victorii şi trei remize.
Meciul Steaua – Pandurii, disputat duminică, 1 Mai, pe Arena Națională, este transmis în direct pe DigiSport, DolceSport și LookTV
Cu două etape înainte de finalul play-off-ului, Steaua se află la 6 puncte în spatele Astrei, iar şansele la titlu sunt scenarii SF. Însă roş-albaştrii trebuie să-şi asigure poziţia a doua, care îi trimite în turul al III-lea preliminar al Champions League, pe ruta infernală a non-campioanelor. Duminică, Steaua va da piept cu Pandurii, într-un meci în urma căruia se poate decide deja ocupanta locului 2. Teoretic, și un egal ar tranșa locul 2 în fața gorjenilor, însă, tot teoretic, Steaua ar mai putea fi depășită de Dinamo. În aceste condiții, partida este importantă pentru roș-albaștri, care nu-și mai permit niciun pas greșit.
Antrenorul Reghecampf a prefaţat și el duelul contra celor de la Pandurii:„Ne concentrăm pentru meciul de mâine, e foarte important pentru noi să luăm cele trei puncte. Sper ca jucătorii să fie mult mai concentrați, să trecem și peste acest meci și să ne pregătim de următorul sezon. Amărăciunea titlului ratat rămâne! Nu sunt resemnat deloc, dar sunt liniștit. Probleme nu sunt în afară de cele pe care le ştiţi: Kharja este accidentat, Chipciu îşi va reveni probabil săptămâna viitoare. Nu vom conta nici pe Ciprian Marica.”
Pentru meciul de mâine, Steaua nu se putea baza pe 5 jucători importanți. Marica, Chipciu, Kharja și Muniru sunt accidentați, iar Bourceanu este suspendat. Kharja are o întindere și are șanse infime de a fi inclus în lotul echipei pentru meciul de duminică seară. Marocanul va mai fi supus însă unor teste în după-amiaza zilei de vineri și, în funcție de rezultatul acestora, se va lua decizia finală. Chipciu are nevoie de o pauză de 8-10 zile până când va putea juca din nou în timp ce lui Marica medicii i-au recomandat să ia o pauză totală de la efort pentru a se pune la punct cu toate problemele musculare.
În afara de cei 5 jucători, roş-albaştrii nu-l vor avea pe bancă nici pe Reghecampf, care își va ispăși contra gorjenilor a doua și ultima etapă de suspendare.
- Cum ar putea arăta Steaua: Fl. Niță – Enache, Varela, Tamaș, Toșca – L. Filip, Pintilii – Ad. Popa, Stanciu, Hamroun – Bawab
O paranteză cu implicație directă în acest meci
Marți, Edi Iordănescu a fost suspendat un meci (cel cu Steaua) de Comisia de Disciplină din cadrul FRF, şi amendat cu 40.000 de le. Motivul: la pauza meciului de la Giurgiu, Iordănescu şi-a chemat jucătorii în afara stadionului, pentru a le da indicaţii, deşi era suspendat pentru acea partidă.
Eu nu doresc suspendarea lui Edi, ci aplicarea corectă a regulamentului. Am menționat evenimentul pentru a puncta din nou că în fotbal se mimează dreptatea după modelul: Dăm maxim la Comisie și ne spălăm pe mâini la Apel. Astfel nu va înțelege nimeni nimic.
- Reghecampf a vorbit astăzi despre decizia Comisiei de Recurs, care a ridicat joi suspendarea dictată marți împotriva lui Edi Iordănescu: „Marți s-a dat dat o decizie, iar joi a fost anulată. În plus, s-a dat o amendă mai mare de 20.000 de euro, pentru a se putea face recurs. Au făcut ceea ce au făcut, pentru ca joi să se poată repara. Nu înțeleg această decizie. Eu știam că în regulament scrie că se poate anula ori amenda, ori suspendarea. Nu știam că se pot anula amândouă. Dar în România se poate orice. Asta e. Eu voi sta două etape în tribune„.
- Iordănescu a comentat și el decizia Comisiei de Recurs, și recunoaște „colaborarea” cu Comisia de Disciplină, care l-a sancționat cât să-i facă o favoare să ajungă la Apel: „Eu am tăria de caracter să recunosc când greșesc, dar acum nu am fost vinovat. Dacă regulamentul era clar, atunci decizia de suspendare era corectă. Eu am profitat de anumite neclarități din regulament, pentru că aveam această informație. Știam că nu risc nimic, atât timp cât nu vorbesc cu jucătorii în interiorul terenului sau la vestiare. Eu am primit o suspendare de o etapă și de aceea am putut să fac recurs. Dacă primești două etape de suspendare, nu ai acest drept. Așa mi-au spus cei de la Comisie”.
- Q.E.D.
Pentru partida de duminică, Narcis Răducan, preşedintele Pandurilor, anunță că echipa sa e pregătită să facă un meci mare pe Arena Naţională și mai speră încă la locul doi, pe care îl pot obţine, dacă vor învinge Steaua şi Astra, iar „roş-albaştrii” nu se impun la Târgu Mureş, cu ASA.
Nu dețin alte informații din tabăra gorjeană, dar din declarațiile lui Iordănescu și Narcis Răducan se poate deduce că nu sunt probleme de lot. Cum un egal ar scoate Pandurii din lupta pentru locul secund, Iordănescu va aborda meciul la victorie, mizând pe „totul sau nimic”. Astfel, dacă nu pregătește vreo surpriză tactică, probabil va folosi același formulă de echipă ca în meciul cu Dinamo, partidă dominată copios de Pandurii (73% posesie) în care ratările monumentale prestate de „Hora & Co.” au menținut scorul alb pe tabelă până la fluierul final.
- Echipa probabilă Pandurii: R. Stanca – Ungurușan, Săpunaru, Bunoza, Acsinte – Ropotan, Droppa – Antal, D. Nistor, M. Răduț – Hora
Rezerve: D. Lazăr – Vasco Salgado, Al. Ciucur, Grecu, Mrzljak, V. Nicoară, Wellington
Formația gorjeană este una dintre revelațiile sezonului regulat, cu o prestație bună și în play off, deși, tot sezonul 2015-2016 l-a jucat ca în deplasare, acasă fiind „la Severin”, fiind măcinată și de probleme financiare. După îndepărtarea de titlu, formația cu „un pictorial de echipă mare” (citat din Narcis Raducanu), realizat recent sub „Coloana infinitului” a lui Brâncuși, din Târgu Jiu, are ca obiectiv declarat locul 2. Iordănescu dispune și de un lot de jucători experimentați, cu un moral bun, capabili să-l îndeplinească.
Steaua, deși a învins cu 3-0 pe Viitorul, nu se găsește în cel mai bun moment, după eliminarea din semifinalele Cupei României și ratarea titlului cu două goluri încasate din penalty în urma a două gafe personale. Astfel, campioana ultimelor trei ediții are moralul la pământ, după două obiective ratate într-o săptămână neagră. Victoria este singura varianta care i-ar păstra locul secund fără a tremura în ultima etapă la jocul rezultatelor, lupta pentru al patrulea titlu fiind deja „ales bules„.
Le urăm succes roș-albaștrilor!
Xray