Sâmbătă seara, 17 aprilie, Astra a învins Steaua la Giurgiu cu scorul de 2-0 (1-0), şi s-a distanţat la şase puncte în fruntea clasamentului Ligii 1, cu trei etape înainte de finalul Play-off-ului. Ambele goluri au fost marcate din lovituri de la 11 metri, de Găman ’45 şi Alibec ’77.
Alea iacta est! Planetele s-au aliniat pentru Astra. Steaua o face pe Astra campioană după ce a prins cea mai proastă zi a sezonului exact în ziua în care trebuia să fie în vână maximă. Scorul a fost decis de Varela cu două gafe à la Papp, dar a fost menținut și de evoluția întregii echipe. Reghecampf justifica prestația din prima repriză, începută prost și sfârșită comic, prin faptul că steliștii i-au luat de sus pe giurgiuveni după 3 victorii consecutive. Este posibil, dar la scorul de 1-0, după un gol venit din nimic, roș-albaștrii trebuiau să-și arate mușchii, însă nu a fost așa. Cel care trebuia să fie argintul viu, Stanciu, a fost cel mai slab de pe teren. Singurii care au pus în pericol poarta lui Lung jr. au fost Hamroun (bară și cap din 6 m), Chipciu (două șuturi), Popa (un șut), Pintilii (un șut) și Marica (gol anulat eronat). Motoreta a funcționat pe ulei de ricin, Hamroun solitar rătăcit printre păduri de picioare, Chipciu peste tot și pe niciunde, Stanciu a făcut doar umbră gazonului, Marica o fază, Bawab zero barat, Pintilii & Bourceanu fără vână în a controla mijlocul, Enache la un vârf de gheată de a face și el un penalty pentru echipa lui Șumudică.
Astra, pe lângă o motivare superioară Stelei și un pressing bun, a prestat un joc haiducesc din care nu au lipsit atacuri dure, simulari și trageri de timp încă din debutul celei de a doua reprize. Marele atacant Alibec, omul serii în ochii presei, a făcut mai puțin decât Chipciu, ca acțiuni ofensive, șuturi și ocazii. Sigurele realizări au fost: s-a aruncat în careu atins de Niță, după ce a primit pasă de la Varela, a dat o pasă cu călcâiul lui Teixeira, după ce a primit el pasă de la Chipciu, a tras un șut bun pe poartă de la 20 m și a executat un penalty aproape apărat de Niță. În rest faulturi și înjurături. Doar îngăduința, ușor exagerată, a lui Balaj l-a mai ținut pe teren, când trebuia să fie out încă din minutul 27.
- N.B. Atacantul giurgiuvenilor avea un cartonaș galben din mintul 18 pentru că i-a aplicat un cot în gâtul lui Varela. Apoi l-a lovit intenționat, după ce a căzut, cu piciorul pe Toșca în stomac. Peste 9 minute, n-a mai ajuns la o minge protejată de Toșca și care urma să fie prinsă de Niță, așa că l-a împins pe fundașul roș-albaștrilor, care a căzut peste portar. Niță a avut nevoie de îngrijiri medicale. Trebuia al doilea galben și eliminare. Și nu a fost singura fază…
Nu știu dacă Steaua merita titlul, dar nici Astra nu cred că îl merita. Dacă titlul ajunge la Giurgiu, peste 60% este datorat conjuncturii și circumstanțelor favorizante. Nu mai dezgrop morții. Steaua a pierdut titlul încă din sezonul regulat, întrând a 5-a în Play off, pe care l-a început bine, dar s-a înecat la mal când mai avea 4 lungimi până la finish.
Refluxul era previzibil încă din vară, când s-a remaniat lotul, pe când Astra și-a păstrat echipa. Nu poți face „echipă de echipă” peste noapte și cu un principal fără nicio experiență. Știu, noi vrem să fim campioni an de an, dar așa ceva este mai puțin posibil în fotbal, mai ales când primenești lotul și cu transferuri neinspirate. Nu jucăm noi suporterii și nici siglele, mărcile sau numele, ci numai jucătorii angajați, antrenați și trimiși în teren ca o echipă. Este sezonul în care această echipă, încropită în vară și fără un plus evident adus în iarnă, a ratat tot ce se putea până acum: Supercupa în vară, grupele CL și EL în toamnă și titlul în această primăvară.
Ultimul drum spre titlul ratat, parcurs din doi pași
Varela a compromis şansele campioanei de a-şi apăra titlul în acest sezon. În meciul de la Giurgiu, căpitanul a comis două greşeli care au hotărât soarta partidei. Ce intrigă cel mai mult este că ambele faze au fost când Steaua avea controlul balonului, dar s-a pasat în totală lipsă de concentrare la adversar, făcând greșeli neforțate.
În minutul 44, Varela a trimis slab cu capul spre propriul portar, Denis Alibec a fost pe fază şi a ajuns înaintea lui Florin Niţă la minge, a ciupit-o, iar stelistul l-a faultat în careu.
- Prima eroare a lui Varela soldată cu penalty (’44). Scor 1-0.
Cu un sfert de oră înainte de final, când Steaua se afla în căutarea egalării, Chipciu a pasat total greșit la Alibec în marginea careului stelist, care i-a trimis o pasă cu călcâiul lui Filipe Teixeira, iar acesta a fost faultat în careu de acelaşi Varela, care a primit şi cartonaşul galben. Scorul devine 2-0. Din vestiar, povestit de Chipciu: „S-a greşit pe parcursul întregului campionat. Ce să îi spunem lui Varela în vestiar?! Nu i-am reproşat nimic lui Varela, l-am îmbărbătat. Toţi greşim. Şi eu am greşit la golul al doilea, pentru că am dat o pasă în centru şi de acolo a plecat acţiunea din care Astra a înscris golul al doilea. Le-am zis imediat în vestiar că-mi pare rău pentru ceea ce am făcut”.
- Penaltiul comis de Varela (’76)
După meci, cu lacrimi în ochi, Varela a recunoscut că greşelile sale o pot costa pe Steaua titlul.
- VIDEO cu declarația lui Varela după meci
Reghecampf resemnt a acuzat greșelile defensive și susține că atitudinea jucătorilor Stelei nu a fost cea potrivită. „În minutul 44 le-am făcut cadou un 11 metri. Noi, chiar dacă am jucat slab, am avut o ocazie mare în prima repriză. Vom avea probleme să terminăm și pe locul 2 dacă vom juca așa cum am jucat în seara asta. Credeam că putem câștiga acest meci numai cu numele”. Antrenorul Stelei a declarat că nu are nimic de contestat privind arbitrajul, deși steliștii au cerut eliminarea lui Alibec în prima repriză: „Nu ai ce comenta, când pierzi un meci cu 2-0 și ai o asemenea atitudine. Mai avem 1% șanse să luăm titlul, Astra e 99% campioană, dar eu nu mai cred”.
Câteva ratări Steaua
- Pintilii (’21). Acțiune de atac a roș-albaștrilor, prin Chipciu, Seto a deviat, balonul a ajuns la Pintilii, care a șutat în forță din afara careului iar mingea a trecut la o palmă de transversală. (Scor 0-0)
- Chipciu (’36). Tamaș a centrat foarte bine de pe dreapta iar Chipciu, de la 11 metri, a reluat din prima la colțul lung, dar plonjonul lui Lung jr în stânga a fost pe măsură și mingea a ieșit în corner. (Scor 0-0)
- Chipciu (’43). Chipciu a trimis un trasor de la 16 m, dar Lung a respins în față. (Scor 0-0)
- Hamroun (’60). Reluare cu capul, dar Lung jr a prins cu picioarele. (Scor 1-0)
- Bară Hamroun (’64). (Scor 1-0)
- Gol Marica, anulat eronat (’80). (Scor 2-0)
Caseta tehnică
- Astra Giurgiu: Lung jr. – Pedro Miguel, Găman, Oros, Junior Morais – Seto, Lovin – Boudjemaa (D. Niculae ’87), Boldrin (Florea ’81), De Amorim (Teixeira ’67) – Alibec. Antrenor: Marius Şumudică.
- Steaua: Niţă – Tamaş (Enache ’46), Varela, Toşca, Momcilovici – Pintilii, Bourceanu (Marica ’46) – Ad. Popa (Bawab ’69), Stanciu, Hamroun – Chipciu.
Antrenor: Laurenţiu Reghecampf. - Cartonaşe galbene: Alibec ’18, Boldrin ’60 – Varela ’77.
- Meciul a fost arbitrat de Cristian Balaj, ajutat de Aurel Oniţă şi Alexandru Cerei şi de adiţionalii Iulian Călin şi Marian Balaci. Arbitru de rezervă a fost Daniel Mitruţi, iar observatori Cristian Nica şi Cătălin Popa.
- Statistică
- Rezumat
Reacția lui Il Maximo
După meci Becali a declarat la sport.ro: ”Până acum eram tânăr, îmi plăcea celebritatea, acum nu mă mai interesează. Sunt dezamăgit de rezultat şi de joc, nu mai sunt idiot! În fiecare lună câte 500.000 de euro scot din buzunar. Să pierd meciuri cum am pierdut azi înseamnă că n-avem valoare şi dacă nu avem valoare, pentru ce? Cea mai mare supărare mi-a produs-o cine mi-a pierdut meciul: Varela! Eu i-am zis înainte de meci lui Reghe să nu joace cu Varela că se crede prea mare fotbalist şi joacă în talente. I-am zis să joace cu Tamaş şi uite că au fost două lovituri clare de la 11 metri date de Varela!”
Becali a mai continuat: ”Cer iertare la ora asta Astrei că am crezut că n-au valoare, dar m-am înşelat. Au demonstrat că ei sunt mai valoroşi decât noi, cum a zis Şumudică. Ne-au bătut şi au demonstrat că sunt mai buni decât noi. Trebuie să câştigăm noi tot şi ei să se încurce. De când am văzut meciul cu Liverpool (n.r. – revenirea cu Borussia Dortmund, 4-3 de la 1-3) cred orice. Dar problema e că nu avem valoare. Poate că tactica a fost greşită, n-am înţeles nimic, n-am pasat nimic, Stanciu nu a jucat nimic”.
Concluzii
Suntem foarte triști, dar nu trebuie să fim disperați. E doar un titlu ratat, după trei consecutive, nu sfârșitul lumii! Nu este nici primul titlu ratat în cei 69 de ani și nici ultimul în următorii 169. De-a lungul istoriei de 69 de ani, Steaua a ratat 43 de titluri și a câștigat doar 26.
Fotbalul este totuși un sport fără „nemuritori”!
XRay
Play off| Avancronică Astra – Steaua. Marea finală a sezonului
Steaua revine după trei zile la Giurgiu, pe arena Marin Anastasovici, acolo unde Campioana României în exercițiu va juca sâmbătă, 13 aprilie 2016, de la ora 20:30, împotriva Astrei, returul în Play off, adevărata finală a campionatului Ligii 1 care va decide titlul în proportție de 99%. Steaua a câștigat prima manșă de pe „teren propriu” la Pitești, în data de 9 martie, cu scorul de 2-0 prin golurile lui Momcilovic și Stanciu. (Steaua – Astra 2-0! Campioana în Trivale calcă Astra în picioare!)
Cristian Balaj a fost desemnat oficial să arbitreze derby-ul campionatului, dintre Astra și Steaua, de sâmbătă seară. Aurel Oniţă şi Alexandru Cerei vor fi tușierii din brigada lui Balaj, în timp ce Iulian Călin şi Marian Balaci vor fi arbitri adiționali. În acest sezon, Balaj a condus-o pe Steaua de patru ori, iar formația roș-albastră a obținut o victorie, două egaluri și o înfrângere, în timp ce Astra a fost arbitrată de Balaj patru ori, formația giurgiuveană obținând trei victorii și un egal.
Cu patru etape înainte de final, Steaua lui Reghecampf are doar opţiunea victoriei în meciul cu liderul Ligii 1, pentru a mai rămâne în cărţi la titlu. În cazul unui insucces, Astra se va distanța decisiv la 6 puncte și va aproape imposibil să mai fie ajunsă de Steaua sau de o altă echipă din Play off. În caz de egalitate, Steaua pierde oportunitatea de a mai fi la „mâna ei” și totul va depinde de jocul rezultatelor.
- Steaua sau Astra? Puteți calcula singuri cine iese campioana. Introduceți rezultatele presupuse de voi in ultimele etape de Play off si aflați răspunsul. (sursă: www.gândește-liber.ro)
În partida de miercuri, 13 aprilie, ambii antrenori au odihnit titularii, deși era returul semifinalelor Cupei Ligii, şi după tur diferența era minimă, 1-0, în favoarea Stelei. S-au păstrat trupele „de elită” ca un „all in” pe cartea titlului. Totuși, prin accidentarea lui Muniru încă din minutul 12, Reghecampf a fost forțat să-l arunce în luptă de Bourceanu, care cu siguranță va juca și sâmbătă. De fapt, nu este ceva nou. Și în turul din 4/9 martie de la Pitești, Bourceanu a jucat „full time” la un interval de 3 zile în ambele partide, cea de Cupa Ligii și cea de Play off.
La conferința de presă, Sumudică a blufat în stilul caracteristic, exact ca în partida tur de la Pitești, spunând că nu simte nicio presiune pe umerii săi sau ai jucătorilor de la Astra înaintea finalei de titlu cu Steaua: „Steaua are totul de pierdut, nu noi. Poate jucătorii mei nu sunt cei mai buni, dar dacă bat Steaua…” – a înțeapat Sumudică, după ce Reghecampf a spus că diferența e net in favoarea ros-albastrilor. De remarcat că giuleștianul-giurgiuvean a spus de data asta „Steaua”, nu „FCSB”.
“Sperăm ca mâine să rămânem cu trei puncte în continuare, dar există și posibilitatea să mărim acest avantaj. Ceea ce cred că ne-ar da șanse de a deveni principala candidată la câștigarea acestui titlu mult râvnit de alții. Nici nu-mi vine să cred în ce situație am ajuns să ne aflăm. Îmi dă o oarecare liniște, așa, dar temătoare, fiindcă nu m-am aflat în această postură până acum și, dacă mă întreba cineva la începutul acestui sezon, nu credeam că vom ajunge până aici, să fiu sincer. Am făcut-o cu ajutorul jucătorilor, cu ajutorul oamenilor care ne-au înconjurat aici, chiar dacă sunt puțini, sunt inimoși și asta contează mult.
Nu simt nicio presiune. Jucăm același tenis de picior în cabină înainte de antrenament. Avem aceeași alimentație, am rămas la fel. Orice s-ar întampla, îmi felicit echipa că a ajuns până aici. Pentru mine și pentru jucători, obiectivul a fost să terminăm pe 3. Matematic, suntem peste 90% siguri că l-am indeplinit. Mâine veți vedea o echipă super motivată. Dacă vom pierde, vom da mâna cu adversarul și vom merge mai departe”, a mai spus Șumudică.
În conferința de presă care a prefațat întâlnirea cu Astra, Adi Popa a opinat: „Este foarte important pentru noi să câştigăm. Pot spune că este un meci de şase puncte pentru noi. Egalul nu ne ajută cu nimic. Va fi diferit faţă de meciul din Cupa Ligii. Vor intra mulţi jucători noi, iar la ei revine Alibec, un fotbalist extrem de valoros, care ne poate pune probleme. La noi atmosfera este una foarte bună şi avem un lot de jucători mai valoros decât al lor şi cu mult mai multă experienţă. Situatia seamana cu cea din finalul sezonului trecut, cand la fel am avut meci direct cu ASA acasa, cand nu am reusit sa castigam si era sa pierdem campionatul. Este o situatie similara, dar din cei 4 ani ai mei aici, mi se pare cea mai dificila situatie. Mai ales ca am plecat la un moment dat de pe locul 6-7 si am recuperat atat. Mai avem alte trei finale de jucat şi abia apoi putem sărbători. Ar fi păcat să pierdem acest titlu. Este un meci foarte importat, de 6 puncte pentru noi ca sa spun asa. Este foarte important sa castigam, egalul nu ne ajuta cu nimic si maine vom intra pe teren pentru a castiga”.
La aceași conferință, Laurenţiu Reghecampf a declarat: „Deocamdată nu am reuşit să realizăm absolut nimic. Trebuie să jucăm bine în continuare, să rămânem concentraţi şi să câştgiăm meciurile pe care le mai avem de disputat. Nu trebuie să faci ceva extraordinar pentru a motiva jucătorii pentru un asemenea meci. Se întâlnesc primele două locuri şi avem în premieră şansa de a urca pe primul loc în cazul unei victorii, indiferent de celelalte rezultate.
Îmi pare rău că cei de la Astra au ajuns la un asemenea mod de a mă pune sub presiune, între ghilimele, că nu au cum să mă pună pe mine sub presiune punând doi, trei oameni în spatele băncii să mă înjure. Nu mă tem de Denis Alibec. E un jucător foarte bun, dar el are nevoie de o echipă când întâlneşte o echipă de nivelul Stelei. Nu o să facă faţă singur în meciul cu noi. Dar şi ceilalţi jucători au arătat că sunt puternici şi vor alcătui o formaţie foarte bună. Trebuie să-l blocăm pe Alibec, pentru că el e periculos când are spaţii.
Cum să pună presiune Astra pe Steaua!? Astra nu poate să pună presiune pe Steaua. E o diferenţă foarte mare… E meritul jucătorilor şi al antrenorului, al celor care au dus Astra pe primul loc în acest moment. Dar dacă pui echipele în paralel, diferenţa e foarte mare şi ei ştiu asta. Este un meci cu miză foarte mare şi jucătorii noştri sunt obişnuiţi cu această atmosferă, de presiune. Mi-au plăcut foarte mult jucătorii care au intrat miercuri şi e posibil să vedeţi unul sau doi mâine seară. Mi-au plăcut Kharja, Marica, Gebhart, Papp, Bawab, Cojocaru… Nu există oboseală, jucătorii se simt bine şi nu avem nicio problemă”.
Cred că Reghecampf e decis în mare măsură asupra formulei de start, singura incertitudine planând asupra postului pe care va fi folosit Tamaş. În derby-ul cu Dinamo, Reghe a surprins folosindu-l pe Tamaş în banda dreaptă. Chiar dacă el nu poate susţine prea mult atacul, Reghecampf consideră că dă mult mai multă siguranţă la fazele fixe şi poate se gândeşte să apeleze din nou la această variantă, folosită și în partida tur de la Pitești. În acest caz, Toşca ar reveni în centrul defensivei, iar Momcilovic i-ar lua locul pe flancul stâng.
Reghe poate miza și pe Enache care ştie cum să îl depăşească pe Junior Morais sau cum să-l stopeze pe De Amorim. Cel puțin așa este în teorie. O bandă cu Enache şi Adi Popa ar fi o gură de foc în ofensivă, însă ar prezenta şi riscuri defensive. În plus, Enache a evoluat 55 de minute în Cupa Ligii, lucru pe care cu siguranţă staff-ul tehnic al campioanei îl va lua în calcul la schimbări, funcție de evoluția jocului și scorului. Kharja a evoluat foarte bine miercuri, atât în ofensivă cât și pe fază defensivă cu multe intervenții ca un adevărat fundaș. De aceea cred că Reghecampf va miza pe el și sâmbătă în prima repriză, ca element surpriză.
Având în vedere importanța capitală a partidei de sâmbătă din Play off, campioana nu-și permite pași greșiți. Sunt convins că Reghecampf, care știe cel mai bine starea lotului, va folosi numai jucători aflați la 100%, într-un meci în care doar victoria mai poate menține Steaua cu șanse reale în lupta pentru titlu.
Le urăm succes roș-albaștrilor!
XRay