Steaua şi CFR Cluj au terminat la egalitate, 1-1 (0-0), duminică seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, într-un meci din etapa a 7-a a fazei play-off a Ligii 1 de fotbal. Un meci decis de două faze frumoase, din care au marcat croatul Damjan Djoković și un sârbul Bogdan Planić. Steaua a ratat șansa să se desprinde decisiv. Asta e! Show must go on!
A fost pentru a patra oară în acest sezon în care cele două candidate la titlul de campioană au terminat nedecis cu acelaşi scor, 1-1. De altfel, acest Play off este dominat de remize, 16, față de numai 12 victorii și 14 înfrângeri.
Nota 10 pentru cei peste 30.000 de steliști prezenți pe Arena Națională, care au susținut frenetic și civilizat echipa Steaua și atunci când a avut vreo pasă greșită sau era condusă cu 0-1!
- Talpan & Brothers! Au fost peste 30.000 de steliști, NU rapidiștii cu care se laudă unii de prin L4 și îi adună în contul lor!
Referitor la prezență și atmosferă, comentatorul TV de la Digisport spunea: „Iar întrebarea care se pune, văzând atmosfera de pe Arena Națională, cine e CSA Steaua? Cine o cunoaște?… Oameni care și-au întrerupt concediul de 1 Mai să vină să-și susțină echipa favorită aici pe Arena Națională„
Video. Secvența din meci descrisă mai sus
Meciul de aseară a fost foarte încrâncenat, cu o presiune enormă, resimțită până și de jucătorii cu mare experiență. Ambele echipe au căutat să se anihileze reciproc, încă din faza de construcție. Cine se așteaptă la spectacol de la un astfel de meci, înseamnă că este naiv. Trebuie să înțelegem. Steaua nu este Barcelona, iar CFR-ul este o echipă pragmatică cu cel mai închis joc din Liga 1. Trupa lui Petrescu nu a ieșit la joc nici măcar în acest meci, când avea nevoie de o victorie. Clujenii au stat la cutie pe anti joc și au urmărit să speculeze scorul cu vreun șut de la distanță sau o gafă a Stelei. Și cât pe ce să le iasă.
Prima repriză a fost una foarte fragmentată, cu nu mai puțin de 25 faulturi (9-16). La final, statistica a înregistrat un total de 37 faulturi (28 fiind comise de CFR!). Aproape un fault pe minutul real de joc. Asta spune multe despre condițiile de pe teren! Mai mult, după marcarea golului, CFR-ul a trecut la un anti joc total, intrări la rupere, simulări și tăvăliri jenante, plus a mai băgat un fundaș central, al treilea! Din cauza asta Dennis Man, Tănase, Budescu și Bizonul nu au reușit să facă meciul prea plăcut ochiului. Deseori roș-albaștrii au fost obligați să sară faza de construcție pentru că se stingea sistematic printr-un fault.
Statistica la finalul meciului Steaua – CFR
Și din statistică se vede că Steaua a controlat jocul la toate capitolele (54% posesie etc.), dar era să piardă penibil o partidă din singur șut pe poartă tras de CFR, venit ca o torpilă de nicăieri.
După gol, CFR s-a comportat ca o echipă mică, cu trageri penibile de timp, însă, ca o echipă mare, Steaua a reacționat pe bancă și în teren. Dică a scos un închizător, aruncând în luptă încă o gură de foc, pe Florinel Coman, dar și pe Planic vârf. Sârbul merită toți banii dați pe el, marcând poate cel mai important gol al său din acest sezon.
Arbitrul Istvan Kovacs a arbitrat decent dificila partidă.
Video. Faze și goluri
Suporterii FC Steaua
Peluza Roș-Albastră afișat o scenografie 3D cu un mesaj clar „Istoria continua cu noi!”
PRA a afișat foițe roșii, galbene și albastre, iar deasupra acestora s-a ridicat o pânză pe care a apărut chipul unui ultras și numărul 27, care reprezintă numărul titlurilor pe care le-ar avea roș-albaștrii, dacă ar triumfa în acest sezon. În plus, pe scenografie au apărut sigla FC Steaua (acum la CSA) și emblema actuală.
În fața peluzei a fost desfășurat și un banner uriaș pe care scria: „Istoria continuă cu noi”.
Pe scurt
Prima repriză a fost una foarte încrâncenată. Steaua a controlat jocul (60% posesie), dar cu puține ocazii. Cea mai importantă venind în minutul 24, după o combinație spectaculoasă între Budescu și Man, cel care șutat în plasa laterală. CFR Cluj nu a contat în atac, raportul ocaziilor fiind de 5-1, iar a șuturilor pe poartă 1-0 pentru Steaua.
Statistică prima repriză
În partea secundă Dică a mutat primul, i-a introdus pe Alibec și Teixeira în locul lui Gnohere și Budescu, însă cei care au marcat golul au fost clujenii printr-un șut de la distanță împotriva cursului jocului.
Știind că pe teren nu are un vârf autentic de careu, în special pentru loviturile de cap, Dică a improvizat inspirat pe final, din nou, cu Planic. Sârbul l-a executat cu sânge rece pe Arlauskis. Fundașul-vârf de atac a trimis calm mingea în plasă peste lituanian, fructificând o execelentă pasă de gol dată de Alibec!
Statistică repriza a doua
Echipe:
- FC Steaua: Bălgrădean – Benzar, Planic, Găman, Momcilovici – Pintilii, Filip (Coman ’83) – Man, Budescu (Teixeira ’68), Tănase – Gnohere (Alibec ’58). Antrenor: Nicolae Dică.
- CFR Cluj: Arlauskis – Manea, Vinicius, Boli, Camora – Djokovic, Hoban (Mureşan ’86), Culio – Omrani, Ţucudean (Mailat ’73), Deac (Costache ’90+3). Antrenor: Dan Petrescu.
Cartonaşe galbene: Pintilii ’36, Benzar ’70, Momcilovici ’90+6 / Vinicius ’15, Omrani ’70, Manea ’90
Arbitri: Istvan Kovacs – Octavian Şovre, Valentin Avram – Cătălin Popa.
Video. Rezumat
Reacții
- MM vs Burscul
- Nicolae Dică: „Îmi doream pe faza ofensivă să facem mai mult, să avem mai multă personalitate, dar nu am reuşit. Important este că am crezut până la final şi am avut reacţie după ce am primit golul şi am reuşit să egalăm. Important este că avem reacţie, că am reuşit să revenim, şi asta îmi dă încredere. Important este că suntem în continuare pe primul loc, depindem doar de noi. Avem o şansă în plus acum faţă de cei de la CFR Cluj, dar ne aşteaptă trei jocuri foarte grele. Trebuie să fim concentraţi în continuare sută la sută”
- Bogdan Planic: „În sfârşit am marcat, credeam că mi s-au făcut vrăji, dar am reuşit să marchez la cel mai important meci al sezonului. Meciul a fost foarte greu, presiunea a fost de ambele părţi. Stadionul a fost plin, cred că au fost mai mulţi fani decât cu Lazio, sperăm să câştigăm titlul şi să îl dedicăm lor. Nu s-a terminat nimic, mai avem meciuri grele, dar cred că le putem câştiga. Mi-ar plăcea să fiu atacant, dar nu am calitățile necesare. Am fost norocos. Mă gândesc și la echipa națională (n.r. a Serbiei), dar concurența este una uriașă. Eu sper în continuare”
- Mihai Pintilii : „De acum vom lua fiecare meci în parte, vom juca la victorie şi vom vedea ce va fi. Am sperat în egalare, după ce am primit golul am început să jucăm şi noi fotbal. Nu mă aşteptam să fie atâta lume, le mulţumim fanilor. A fost o presiune foarte mare, de asta a fost foarte greu şi nu prea ne-a ieşit jocul pe care îl facem noi”.
Forza Steaua!
X Ray
AVANCRONICĂ
FC Steaua și CFR Cluj se vor duela duminică, 29 aprilie, pe Arena Națională, într-un meci contând pentru etapa a 7-a din Play-off-ul Ligii 1. Partida este programată să se dispute de la ora 20:45 și va putea fi urmărită în direct pe Digi Sport1 TV, Telekom Sport TV și Look TV.
Oficialii și jucătorii roș-albaștri doresc sprijinul suporterilor și așteaptă un stadion plin la meciul care poate Steaua aduce mai aproape de titlul de campioană.
Roș-albaștrii își cheamă fanii în ajutor, duminică, ora 20:45, pe Arena Națională, să îi susțină la meciul cu CFR Cluj, poate cel mai greu din acest sezon, datorită presiunii imense creată de miză și scandalul uriaș dintre cele două cluburi! Bizonul, Florin Tănase, Junior Morais și trupa lui Dică ne spun „Hai la meci”!
Video. Hai la meci!
Ultimele 10 confruntări
Palmaresul FC Steaua vs CFR Cluj în Liga 1, conform datelor furnizate de lpf.ro: 49 jocuri – 20 victorii FCSB – 18 remize – 11 victorii CFR Cluj.
- 16 noiembrie 1947, prima confruntare: FCSB – Ferar 0-1 (în iarnă, Ferar şi CFR au fuzionat şi au continuat sezonul, preluând astfel şi rezultatele din tur), marcator Anton Ferenczi Fernbach, jucător care pe 18 decembrie 1949 va înscrie golul victoriei „roş-albaştrilor” în finala Cupei României cu U Cluj (scor 2-1), finală în urma căreia militarii au câştigat primul trofeu din istoria lor.
- Întâia victorie a actualei FCSB contra feroviarilor a fost obţinută abia în al cincilea joc, pe 31 august 1969, CFR – FCSB 1-3, goluri Gheorghe Tătaru II şi Florea Voinea dublă, respectiv Vasile Stîncel.
- Cel mai clar succes din contul CFR-ului a fost izbutit pe 9 decembrie 1970, 5-0 pe teren propriu (antrenori Eugen Iordache / Ştefan Kovacs).
- În returul ediţiei 1070-1971, FCSB s-a răzbunat cu un 6-0, scor rămas şi astăzi drept cea mai mare diferenţă înregistrată într-o partidă directă disputată în campionat (3 din cele 6 goluri au fost marcate de Anghel Iordănescu).
- Doar 3 dintre cele 49 de jocuri s-au terminat fără gol, toate la Cluj, ultima dată pe 17 aprilie 2017.
- Ultima victorie bifată de ardeleni: 22 septembrie 2016, FCSB – CFR 1-2 (Florin Tănase / Cristi Bud – dublă). A fost primul succes izbutit de clujeni pe terenul roş-albaştrilor după o pauză de 68 de ani.
- Ultima victorie din contul FCSB: 12 martie 2017, FCSB – CFR Cluj 2-0 (Eddy Gnohere, Ovidiu Popescu).
- Palmares Dan Petrescu vs FCSB în Liga 1: 14 jocuri – două victorii – 5 remize – 7 înfrângeri.
- Dan Petrescu a crescut în curtea roș-albaștrilor și a evoluat pe prima scenă în 95 de meciuri. A marcat 28 de goluri și a câştigat 3 titluri de campion. De asemenea, a fost component de bază în echipa care a ajuns până în finala CCE din sezonul 1988-1989.
- Nicolae Dică, pe lângă cele 2 titluri câştigate ca jucător cu FCSB a luat campionatul şi cu CFR în sezonul 2009-2010.
Palmares cu FCSB gazdă vs CFR: 24 jocuri – 13 victorii FCSB – 8 remize – 3 victorii CFR. Cele 3 meciuri din ediţia curentă s-au încheiat la egalitate, scor 1-1, cel mai recent joc fiind cel din 18 martie 2018 (marcatori Culio 38 penalti / Gnhohere 90+2).
CFR Cluj a reușit să-și construiască o echipă solidă, competitivă, care joacă cel mai pragmatic fotbal din Liga 1. Cu un management inspirat, clujenii au punctat pe toate fronturile, de la confecționarea unei imagini de forță, până la o evoluție de metronom în campionat, unde s-a aflat aproape constant în fotoliul de lider. Din cele 26 de etape ale sezonului regulat, CFR a stat 19 etape pe tronul Ligii 1, profitând și de erorile „pro” ale arbitrilor. 15-9 a fost raportul erorilor pro/contra înregistrat în contul celor de la CFR.
În Play off, CFR a bifat două victorii, acasă cu CSM Poli Iași (2-1) și la Ovidiu (2-1). În rest 4 remize, la Cluj cu Steaua (1-1) și Astra (1-1), la Craiova (0-0) și ultima la Iași (1-1). În cele 6 etape de Play off, CFR nu a mai beneficiat de arbitraje pro, ci de unul contra în ultima etapă, la egalul cu trupa lui Stoican. Nu mai revin asupra scandalului CFR vs Steaua pe tema arbitrajului, ajuns și pe masa Comisiilor FRF cu solicitarea depunctării. Demers inițiat de CFR, cu o replică și de la Steaua după declarațiile clujenilor de la Iași.
Obligată de configurația clasamentului, CFR Cluj vine la București cu intenția declarată de a câștiga cu orice preț și Dan Petrescu va folosit tot arsenalul din dotare pentru atingerea obiectivului propus.
FC Steaua are nevoie și ea de victorie să rămână în fotoliul de lider. Teoretic, CFR-ul va avea apoi o misiune ușoară la Cluj cu CSU Craiova, echipă aflată în decepție și blazare după ce a ratat la Giurgiu ocazia de a reveni în lupta pentru titlu. Astfel, Craiova va arbitra titlul, pentru că are meci la Cluj cu CFR-ul și apoi acasă cu trupa lui Dică, dar Steaua nu se află printre “favoritele” oltenilor.
Roș-albaștrii sunt neînvinşi pe teren propriu din 16 octombrie 2016 (FCSB – Gaz Metan 0-1), interval în care au bifat 19 victorii şi opt rezultate de egalitate. Mai mult, roş-albaştrii au înscris măcar o dată în precedentele 25 de jocuri disputate acasă, în 16 dintre acestea marcând de cel puţin două ori. Însă duminică nu va juca statistica. Trupa lui Dică va avea cea mai grea partidă din acest sezon.
Dică nu are probleme majore de lot, dar trebuie să trimită în teren cel mai bun 11 raportat și la profilul adversarului. Deși poate părea ușor, nu este atât de simplu de alcătuit un mijloc eficient în care doar Pintilii e punct fix. Într-un astfel de meci, cu un adversar super tacticizat, mijlocul este foarte important. Forma din ziua jocului a mijlocașilor centrali va face diferența. De modul cum securizează zona din fața fundașilor centrali, cum deschid jocul, cum verticalizează și sunt activi pe mingea a doua, depinde soarta partidei. Nedelcu, Ov. Popescu și Filip nu par a fi „caii” pe care să-ți mizezi banii, având evoluții oscilante de la meci la meci. Toți trei par a fi acum sub Culio sau Hoban. Situație este identică și la fundași centrali. Planici este singurul punct fix în axul defensivei. Bălașa, Găman și Larie au o formă mai slabă decât a celor trei mijlocași citați mai sus. Primul a ieșit accidentat în minutul 72 la meciul cu Viitor, după o prestație mediocră. Găman este un veșnic (re)accidentat, iar Larie e doar să fie la număr. Artur Jorge pare dispărut ca Elodia.
Conferinţa de presă premergatoare meciului cu CFR Cluj din cadrul etapei a 7-a de play-off.
Echipa probabilă: Bălgrădean – Benzar, Planic, Momcilovic, Morais – Pintilii, Filip – Man, Budescu, Florin Tănase – Gnohere
Le urăm succes roș-albaștrilor!
X Ray