Steaua s-a distrat cu fost campioană României, Astra, cu care a făcut instrucție la Giurgiu. Fără fanfară și imn național, Unitatea de elită a Stelei a defilat pe arena Marin Anastasovici, într-o demonstrație de forță în care doar norocul a ferit echipa lui Mulțescu să părăsească gazonul cu numai 3 goluri încasate. Dacă era 10-1 nu mira pe nimeni.
- „Am participat la spectacol”, a tras Mulţescu concluziile după înfrângerea categorică suferită. „Am întâlnit o echipă foarte bună, joc solid, jucători valoroși. Noi am încercat, dar nici n-am fost lăsați. Am încercat să construim, să participăm și noi la spectacol, atât cât am putut.”
După reușitele lui Gnohere (27′ – penalty), Dennis Man (47′) și Mihai Pintilii (49′), Steaua a revenit pe primul loc al Play-off-ului, cu două puncte mai mult decât CFR Cluj. În runda următoare, Steaua joacă în deplasare cu Viitorul, iar CFR Cluj merge la Iași pentru confruntarea cu CSM Poli.
Odată cu acest succes, ros-albaștrii au strâns în turul Play-off-ului 13 puncte din 15 posibile, Bizonul a ajuns la cota 14 și e liderul golgheterilor în Liga 1, în timp ce tânărul Dennis Man a bifat și el a 9-a reușită (a 12-a în toate competițiile). Liderul de facto al echipei, Pintilii, a închis tabela cu o rachetă „sol-plasa porții”, din afara careului, desăvârșind astfel o seară minunată pentru el, echipă și milioane de suporterii steliști.
- Video. Racheta lui Pintilii
Roș-albaștrii au început tare și au lăsat tot timpul de înţeles că este o chestiune de minute până va marca. O putea face Budescu, încă din minutul 4, dar şutul din unghi a lovit vinclul la colţul lung. Peste un minut, Gnohere a avut și el golul în gheată, dar șutul lui din careu a fost reținut de Iliev. Dennis Man, în minutul 16, a plasat excelent un șut din afara careului, dar mingea pe care scria gol a lovit stâlpul porții.
Steaua a deschis scorul în minutul 27, însă dintr-un penalty contestat și de Ion Crăciunescu. Fostul mare arbitru a admis faultul, dar susține că tinerea de mână a început la câțiva centimetri în afara careului, deși Benzar era cu picioarele în suprafața de pedeapsă. Faza cu mâna este absolut relativă, la viteza fazei, pentru că nu este vorba de o simplă atingere pe care să faci stop cadru, ci o ținere scurtă, timp în care acea mâna a lui Benzar ajunge vizibil în careu.
- Notă. În general, fostul mare arbitru își pierde obiectivitatea de fiecare dată când e vorba de Marius Avram. Între Ion Crăciunescu și fostul șef al CCA Vasile Avram, tatăl lui Marius, este o veșnică ură viscerală din cauza șefiei arbitrajului. Ura asta este una reciprocă. Cât timp a condus CCA-ul, Vasile Avram l-a „urgisit” și el la greu pe băiatul lui Ion Crăciunescu, arbitrul Teodor Crăciunescu. Idem Crăciunescu, când a fost șef CCA, pe fiul Vasile Avram. Este vorba de delegări puține, pedepse aspre, nepromovarea pe lista FIFA etc.
Telekom Sport TV spune că „Golul a venit însă dintr-un penalty discutabil”, nu inexistent. În fine… nici eu nu mă pot pronunța exact pe acest caz. Las specialiștii.
Budescu, executantul de drept desemnat de Dică, l-a lăsat pe Bizon aflat în luptă cu Țucudean pentru titlul de golgheter. Gnohere a transformat fără emoţii lovitura de pedeapsă obținută de Romario Benzar la ținerea lui Buș. A fost și scorul primei reprize.
La pauză Dică l-a lăsat la cabine pe Budescu și Filip, iar în locul lor i-a introdus pe Teixeira și Ovidiu Popescu. O măsură înțeleaptă pentru că Budescu a risipit multe mingi în faze în care Steaua avea poziții foarte bune de atac. În plus, Budi încasase din nou un galben și era pus pe harță cu arbitrul Avram.
La două minute după revenirea de la vestiare, Man a majorat diferența, dintr-o pasă excelentă a lui Pintilii. Tot Pintilii a liniștit definitiv lucrurile, după alte două minute, când a marcat pentru 3-0 cu o execuție superbă, o rachetă cu exteriorul de la 25 de metri care l-a învins pe Iliev, altfel îngerul păzitor al Astrei în partida de aseară.
Ros-albaștrii și-au creat o multitudine de ocazii de a înscrie. Practic a cam fost atacul și ocazia. Doar norocul că steliștii au ratat cu seninătate i-a lăsat pe giurgiuveni să nu părăsească terenul fără vreo 10 goluri încasate. Spre final Steaua a redus turația și Astra putea să marcheze golul de onoare în prelungiri, însă Florentin Matei a ratat un penalty acordat după un henț involuntar comis de Planic, mingea ricoșând din el în mână. O fază asemănătoare a fost și la Filip, pe la mijlocul terenului, când și-a șutat în mână, dar atunci Avram a considerat hențul involuntar.
La meci a fost prezent și un grup restrâns de suporteri steliști care au cântat pe toată durata partidei, acaparând fondul sonor de pe stadion. La final, trupa lui Dică a venit și i-a salutat!
Bannere afișate de suporterii echipei FC Steaua.
După meci, a început fiesta în vestiarul roș-albaștrilor. Muzica s-a auzit și la flash-interviuri. „Nu știu ce melodie era acolo. Budi e responsbil pentru asta” a dezvăluit Dennis Man, semn că Budescu n-a fost deranjat de faptul că a fost înlocuit la pauză. „Nu ştiu ce cântă, aştept să mă duc să văd şi eu” a recunoscut și Mihai Pintilii. Deși a fost MVP-ul meciului, Pintilii a ținut să-l laude la final pe Lucian Filip. „După câte accidentări a avut, e un jucător incredibil. Jos pălăria în faţa lui!”, a recunoscut liderul vestiarului roș-albaștrilor.
Caseta tehnică
- Astra: Iliev – Cl. Iordache, Polczak, Erico, Stan – Takayuki Seto, Dandea (Bicianu ’46) – Balaure (V. Gheorghe ’46), Fl. Matei, L. Buş (Butean ’65) – Urko Vera. Antrenor Gheorghe Mulţescu.
- Steaua: Bălgrădean – R. Benzar, Planici, Bălaşa (Junior Morais ’73), Momcilovici – Pintilii, L. Filip (Ov. Popescu ’46) – Man, Budescu (Teixeira ’46), Fl. Tănase – Gnohere. Antrenor Nicolae Dică.
- Catonaşe galbene: Stan ’37 / Budescu ‘7
- Arbitru: Marius Avram.
Rezumatul meciului
Meciul întreg
Felicitări băieților pentru joc și victorie!
FORZA STEAUA!
X Ray
AVANCRONICĂ
FC Steaua va întâlni Astra luni, 16 aprilie, pe stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, într-un meci contând pentru etapa a 5-a din Play-off-ul Ligii 1. Partida este programată să se dispute de la ora 20:45 și va putea fi urmărită în direct pe Digi Sport1 TV, Telekom Sport TV și Look TV.
Ultimele 10 confruntări
În toată istoria lor, cele două echipe s-au mai întâlnit de 32 de ori în Liga 1, de 11 ori au câștigat giurgiuvenii, de 14 ori s-au impus steliștii, iar 7 jocuri s-au terminat la egalitate.
- 5 decembrie 1998, primul meci: FCSB – Astra 1-0, gol Eugen Trică. În returul campionatului 1998-1999, s-a consemnat întâia remiză, 1-1 la Ploieşti.
- Prima victorie a Astrei a venit pe 5 aprilie 2000, Astra – FCSB 1-0, gol Florin Pogăcean. Pe băncile celor două echipe s-au aflat Costică Ştefănescu, respectiv Victor Piţurcă.
- În sezonul 2000-2001, la finalul căruia Victor Piţurcă a câştigat singurul titlu din carieră ca antrenor, Astra a fost echipa care a învins-o pe actuala FCSB în ambele partide, 3-1 în Bucureşti şi 3-0 la Ploieşti.
- Cele mai multe goluri s-au consemnat pe 28 iulie 2012, Astra -FCSB 3-4 (antrenori Bogdan Stelea / Laurenţiu Reghecampf).
- Două remize albe s-au consemnat în campionat, dintre care una singură pe terenul astralilor (12 aprilie 2015).
- În stagiunea 2015-2016, la finalul căreia giurgiuvenii au cucerit titlul, Astra a câştigat ambele meciuri din sezonul regulat, 2-0 acasă şi 1-0 în deplasare. În play-off, bucureştenii s-au impus pe teren propriu cu 2-0, acelaşi scor înregistrându-se şi la malul Dunării, dar pentru elevii lui Marius Şumudică.
- Cele două confruntări din sezonul regulat 2016-2017 s-au terminat de fiecare dată cu 1-0 pentru gazde (Boldrin a marcat pentru FCSB pe Arena Naţională, Budescu a înscris pentru victoria Astrei de la Giurgiu). În play-off, ambele jocuri au fost câştigate de gruparea „roş-albastră”, 3-0 acasă şi 1-0 în deplasare.
Palmares cu Astra gazdă vs Steaua: 16 jocuri – 9 victorii Astra – 4 remize – 3 victorii FCSB.
Loturile de jucători din acest sezon
AFC Astra are 9 victorii, 2 remize şi 3 înfrângeri pe teren propriu ăn ediţia curentă a Ligii 1. În confruntarea directă cu Steaua, Astra a luat 4 puncte din 6 posibile în sezonul regulat 2017-2018, 1-1 în deplasare (Gnohere / Moise) şi 2-0 acasă, pe 26 noiembrie 2017 (Ioniţă II din penalty şi Abang).
În mod surprinzător, Astra a intrat în Play off deși și-a schimbat din temelii lotul și antrenorul. Mai mult, în iarnă și-a vândut golgheterul, pe Alex Ioniță, la CFR. Despărțirea cu cântec de Edi Iordănescu părea că va atrage un recul în exprimarea echipei, însă Astra, cu Mulțescu pe bancă, a detonat bomba în Gruia smulgând un egal cât o victorie.
Atacantul Astrei, Urko Vera, se află într-un controversat conflict de interese. Spaniolul are stipulat în contractul cu CFR un bonus de 100.000 de euro dacă titlu va ajunge în Gruia. El a semnat cu trupa lui Dan Petrescu astă-vară și a fost împrumutat în iarnă la Giurgiu, după ce a fost adus Țucudean. Astfel, Urko va fi cel mai motivat astral să o bată pe Steaua, mai ales că, aseară, Viitorul a depus în mod surprinzător armele în fața CFR-ului, scor 2-1, după o primă repriză foarte slabă prestată de trupa regelui, cu 2 goluri încasate. Mulțescu are și el super motivația de câine pentru a împiedica Steaua cu orice preț. Luni va apela la toate „armele” pe care le are la dispoziție pentru a-și atinge scopul.
FC Steaua are nevoie de victorie să refacă, față de CFR, ecartul înregistrat după etapa precedentă. Însă Dică va avea o misiune foarte grea la Giurgiu, chiar dacă Pintilii va reveni în formula de joc după două etape de suspendare. La conferința de presă Dică a anunțat că Teixeira reclamă ceva probleme la stomac, iar Găman și Alibec s-au retras de la antrenamentul de duminică din tot motive medicale. Cei trei sunt dați incerți pentru partida de luni.
Conferinţa de presă premergătoare meciului cu Astra din cadrul etapei a cincea de play-off.
Echipa probabilă: Bălgrădean – Benzar, Planic, Momcilovic, Morais – Pintili, Nedelcu – Man, Budescu, Florin Tănase – Gnohere
Le urăm succes roș-albaștrilor!
X Ray