Steaua s-a descătușat în deplasarea de la Severin, unde peste 12.000 de spectatori, din care 90% steliști, au asistat la un joc ofensiv aproape impecabil al echipei lui Mirel Rădoi care s-a instalat pe primul loc după 3-0 cu Pandurii! Chipciu a dat o nebunie de gol, iar Hamroun a “recidivat” și a înscris și în Liga I imediat cum a intrat pe teren.
- Gazeta Sporturilor: “Steaua rămîne cea mai populară echipă din România, deşi îşi dispută meciurile de pe terenul propriu cu tribunele aproape goale! Un circ ambulant, nişte artişti fără o scenă proprie. Meciul cu Pandurii ilustrează situaţia stranie în care a ajuns campioana Ligii 1. Cu gorjenii exilaţi să joace rolul de gazde la Turnu Severin, Steaua a ajuns să se simtă ea ca acasă la 350 de kilometri de Bucureşti! Trupa lui Rădoi a adus 14.000 de oameni pe o arenă liberă în majoritatea timpului. Lumea a venit pentru afişul cu Steaua şi s-a comportat evident: urale, aplauze şi ţiuit de trompete la apariţia pe gazon a roş-albaştrilor şi la golul de 0-1 al lui Chipciu. Campioana abia strînsese 4.000 de spectatori pe Arena Naţională, la 0-0 cu Petrolul, prima ei partidă acasă în vara asta. Pierderea mărcii i-a topit “priza” la publicul din Bucureşti, dar nu a afectat cu nimic admiraţia fanilor din provincie.Înconjurată de scaune roş-albastre, la fel ca pe “tărîmul” Universităţii. Dar primită ca un star la un concert, în locul liniştii îngrijorătoare de acasă. “
- Echipa Pandurii Târgu Jiu: Mingote – Unguruşan, Vasco Fernandes, Şandru, Momcilovici – Mrzljak, Piţian (M. Roman ’46) – Ciucur, Nistor, Răduţ (Anton ’64) – Hora (Munteanu ’69).
- Echipa FC Steaua București: Cojocaru – Râpă, Papp, Toşca, Guilherme – Breeveld, Tahar – Popa (Mihalcea ’76), Stanciu (Hamroun ’58), Chipciu – Tade (Tudorie ’67).
- Cartonaşe galbene: Piţian ’40, Munteanu ’88 – Chipciu ’20, Tahar ’42
- Arbitri: Marius Avram (central) – Vasile Marinescu, Daniel Mitruţi (asistenţi) – Denis Haidiner (rezervă)
Campionii au suferit pentru prima victorie din campionat. În debutul partidei Tahar s-a lovit rău la cap şi a continuat meciul bandajat. Din fericire nu a fost ceva grav.
Cu stadionul din Târgu Jiu în renovare, Pandurii nu s-au simţit ca acasă la Severin. Steaua este peste tot acasă. Și la suporteri și la joc. Edi Iordănescu nu a riscat să se deschidă deloc în faţa roș-albaștrilor. Ba chiar a încercat să profite pe spaţiile libere lăsate de campioni, dar această tactică a dat roade numai în primele minute. Steaua a jucat slab în debutul meciului. Stanciu greşea cam de fiecare dată ultima pasă, Tahar părea ascuns în spatele adversarilor, ceva pase imprecise etc. Pe tranziție pozitivă, gorjenii au putut să-şi arate colţii prin câteva contraatacuri periculoase. Pe rând, Nistor, Hora şi Momcilovic au trecut pe lângă deschiderea scorului, fiind serviți ca pe tavă cu mingi și erori inexplicabile de defensiva stelistă. De exemplu, Nistor ne-a dat primele emoţii, când în minutul 12 a primit o pasă “de gol-cadou” de la Toşca şi a tras puternic din marginea careului, dar pe lângă poartă.
Pe fondul unui joc bun tactic al Pandurilor, Steaua a fost mai pragmatică în fața porții și nu s-a mai jucat cu ocaziile. Tade a demonstrat din nou că a fost un transfer inspirat. A alergat mult, la fel ca la Zilina şi a apărut la finalizare. În minutul 22, Şandru i-a ciupit la timp mingea, altfel francezul l-ar fi executat pe Mingote. În minutul 28, Chipciu a dat primul gol după o centrare foarte bună a lui Stanciu şi o deviere inteligentă a lui Papp. Golul a sufocat echipa lui Edi Iordănescu şi campioana şi-a făcut de cap până la pauză.
Steaua putea avea 2-0 la pauză, dar în minutul 35 Tade a nimerit bara, iar Vasco Herculano Fernandes a respins în ultimul moment reluarea lui Chipciu pe care scria “gol”. A fost fază foarte spectaculoasă. Vasco a respins în capul lui Chipciu, acesta i-a deviat lui Tade şi francezul a şutat în bară. Alex a urmărit mingea şi a tras din alunecare, dar tot prin acelaşi procedeu, Vasco Fernandes a blocat balonul cu pieptul. Steliştii au cerut henţ, dar reluările i-au dat dreptate arbitrului Marius Avram.
După pauză, Edi Iordănescu a mutat ofensiv, sperând să readucă Pandurii în joc. L-a scos pe Piţian şi l-a introdus pe vârful Mihai Roman. Însă golul al doilea marcat de stelişti avea să taie orice plan-elan gorjean. Chipciu şi-a potolit foamea de gol imediat după pauză cu un golazo. Căpitanul roş-albaştrilor a lansat un trasor sol-aer superb, de la vreo 20 m, direct în vinclul porţii lui Mingote.
În minutul 60, “șeptarul” stelist putea reuşi chiar un hat-trick, dar a trimis peste din câţiva metri. La fel ca în deplasarea cu Trencin, Hamroun a marcat imediat după ce a intrat şi a stabilit scorul final, 3-0, printr-o execuție de finețe la o fază creată de Tade, care altruist i-a dat franco-algerianului o pasă pe poziție viitoare de manual.
Mirel Rădoi le-a oferit şansa tinerilor Tudorie şi Vlad Mihalcea să prindă minute de joc, epuizând toate schimbările încă din minutul 75. Mihalcea a fost și eroul unei faze spectacol când a creat panică în careul gorjean, fiind blocat în ultimul moment sa-și treacă numele pe lista marcatorilor. Pe final, Hora şi Mihai Roman au ratat şansa golului de onoare pentru gorjeni, în timp ce Chipciu a irosit o altă şansă de a realiza hat-trick-ul în minutul 89.
Golurile au fost marcate de Chipciu ’28, ’51 şi Hamroun ’64.
- 0-1: Chipciu a deschis scorul cu un şut din careu, după o centrare a lui Stanciu.
- 0-2: Acelaşi Chipciu a înscris cu un şut-rachetă din afara careului, la vinclu.
- 0-3: Hamroun a marcat din aproximativ şase metri, după o pasă de la Tade.
Rezumat video cu golurile
Rezumatul meciului
Mirel Rădoi a vorbit după victoria clară obținută de echipa sa pe terenul Pandurilor.
- ”Am avut ceva emoţii pentru că m-am întors acasă. Mă bucur că am luat trei puncte şi prin prisma unui joc reuşit. Probabil că a contat moral şi victoria de la Trencin, astfel că băieţii au prins mai multă încredere. O să creştem de la meci la meci, traseele noastre de joc mai sufereau, dar acum încep să se creeze automatismele, deşi sunt multe noutăţi. Ne-am dori să avem mereu dificultatea de a nu şti să alegem primul ”11”, dar avem un lot echilibrat, sperăm să aducem toţi jucătroii la acelaşi nivel fizic”, a spus Rădoi la finalul partidei.
Tehnicianul Stelei a vorbit şi despre noile transferuri ale roş-albaştrilor:
- ”Cred că e vizibil că Hamroun sau Tade au schimbat nivelul, dar asta nu înseamnă că avem jucători slabi. Avem un lot bun şi vom duce totul la bun sfârşit. Chipciu e al doilea căpitan, e normal să fie căpitan când Varela nu e în lot. E greu ca fiecare jucător să ducă acelaşi nivel. El îşi ajută mult echipa, nu doar prin realizări personale”.
Tot Rădoi a fost extrem de tranşant în ceea ce îl priveşte pe Gabi Tamaş, jucător care nu s-a prezentat vineri la antrenamentul echipei. Potrivit tehnicianului Stelei, fundaşul care a jucat la WBA, Doncaster şi Watford e out din lotul Stelei:
- “Tamaş, aşa cum bine ştiţi, nu s-a prezentat la antrenament şi le-am comunicat băieţilor că disciplina va fi numărul 1. Din punct de vedere disciplinar, Tamaş nu poate fi în lot, nu poate juca dacă nu vrea să fie alături de noi. Eu i-am oferit mare încredere, dar atâta timp cât nu vrea să să joace la Steaua, nu va fi aici. Cât timp eu sunt aici, Tamaş nu va mai juca. E un jucător important, dar când nu vrei să faci parte din acest grup, atunci nu vei fi aici. Drumul nostru se încheie aici. Am avut un apel de la el, la ora 13:30, noi am avut prezenţa la ora 09:00, nu vreau să risc atmosfera doar din cauza unui singur jucător.”
Concluzii
Faptul că era 3-0 și finalul de meci a găsit-o pe Steaua cu fundașul central Toșca înșirând ca pe jaloane fundașii în careul advers, demonstrează superioritatea roș-albaștrilor în această partidă și pofta ofensivă manifestată timp de 90 de minute.
Totuși, în opinia mea, pentru a face față în UEFA și pe 3 fronturi interne, Steaua mai are nevoie de jucători în lot.
- 2-3 fundași centrali (Tamaș și Luchin pleacă)
- 2 atacanți (Țucudean pleacă)
- 1 portar
- 1 mijlocaș central
XRay