Școala de fotbal ,, Luceafărul Brăila” a fost înființată în anul 2007 și are ca scop antrenarea copiilor pe diferite categorii de vârstă. Dacă la început antrenamentul se facea pe terenuri inchiriate, acum dispune de o bază sportivă proprie la standarde ridicate. Programul de antrenament cuprinde 3-4 sedințe săptămanale și un joc de fotbal la sfârșitul fiecărei săptămâni. Manager club : Calu Laurențiu. Antrenori: Baldovin Nicușor, Vioreanu Ion, Olmazu Mihăiță, Bulancea Dumitru și Brătianu Costel.
Pe 23 august 2017, cotidianul online Obiectiv Vocea Brăilei consemna: „După Bănel Nicoliţă şi Alexandru Chipciu, un alt fotbalist brăilean, Florinel Coman, a ajuns la cea mai titrată echipă de fotbal din România, Steaua Bucureşti sau cum i se spune, mai nou, FCSB. Coman va fi al treilea fotbalist brăilean care va folosi clubul bucureştean drept rampă de lansare către fotbalul mare din Europa. Bănel Nicoliţă a pleat de la Steaua la Saint-Etienne, apoi la Nantes, iar Chipciu, care a venit la Steaua în 2012, el fiind cumpărat de la FC Braşov pe aproximativ 2 milioane de euro, s-a transferat în 2016 la Anderlecht şi un alt aspect important, ambii jucători menţionaţi au fost componenţi ai lotului naţional când au plecat din România.
Acum a venit rândul lui Florinel Coman să evolueze la FCSB. Spre deosebire de Nicoliţă şi Chipciu care au învăţat ABC-ul fotbalului la Dacia Unirea, Coman a practicat pentru prima dată fotbalul într-un mod organizat la Luceafărul Brăila.
‘Florinel Coman a venit la clubul nostru însoţit de bunicul lui când avea 8 ani şi a stat la Luceafărul până în 2011, când avea 13 ani, atunci l-am transferat la Viitorul Constanţa. Este un copil extraordinar, cred că este unul dintre vârfurile generaţiei lui şi mă bucur că la 19 ani a ajuns la FCSB. Are viteză de reacţie, explozie în acţiuni şi are simţul golului. Este serios, muncitor şi sunt convins că va face o frumoasă propagandă fotbalului brăilean, că după ce se va perfecţiona la FCSB va ajunge la unul dintre marile cluburi din Europa. Florinel nu a uitat niciodată de unde a plecat, la fiecare sfârşit de an vine la sărbătoarea organizată de Luceafărul Brăila’, ne-a declarat Laurenţiu Calu, preşedintele clubului Luceafărul Brăila. „
Prosport face o incursiune în trecutul tânărului Florinel Coman, materializată în articolul de mai jos pe care vi-l propunem spre lectură.
X Ray
Florinel Coman, puştiul din Chercea adus la stadion de bunică. „Era timid, juca mijlocaş central. Idolul lui era Claudiu Niculescu!” ProSport a stat de vorbă cu Nicuşor Baldovin, primul antrenor al jucătorului de la FCSB cu clauză de reziliere de 100 milioane de euro
Florinel Coman a devenit unul dintre cei mai în vogă tineri fotbalişti români, iar pentru a ajunge la acest statut ruta a fost Brăila – Ovidiu – Bucureşti. Odată cu transferul de 2 milioane de euro la FCSB (cu o clauză de reziliere de 100 de milioane de euro), Nicolae Dică l-a primit sub comanda sa pe fotbalistul şlefuit de Gheorghe Hagi şi descoperit de antrenorul Luceafărului Brăila, Nicuşor Baldovin.
Descoperit într-un week-end al anului 2007 de oamenii care lucrau la Luceafărul Brăila, Florinel Coman a crescut „sănătos” la primul său club sub atenta îndrumare a lui Nicuşor Baldovin, iar pe parcurs a devenit vârful generaţiei sale la echipa brăileană, pentru care marca şi de 8-9 ori pe meci. Imediat a fost remarcat de Academia Gheorghe Hagi şi adus în locul cu cei mai talentaţi tineri jucători români, unde, din nou, s-a desprins, iar pe capul său a fost pusă clauza de 100 de milioane de euro de Gigi Becali în cele din urmă.
- Nicuşor Baldovin a rememorat pentru ProSport anii pe care Florinel Coman i-a petrecut la Luceafărul Brăila.
Cum şi când l-aţi „ochit” pe Florinel?
Nu era legitimat. El e din cartierul Chercea, din câte ştiu e cel mai mare cartier de case din România. Florin a venit la o selecţie, era cu bunica lui. Prin august 2007, parcă era într-o sâmbătă, noi eram la început şi făcusem o grupă de începători şi o grupă de avansaţi. A venit într-o sâmbătă, l-am văzut şi duminică, apoi l-am băgat la avansaţi. Florin era un tip timid, un tip care asculta, era atent la antrenamente şi dedicat. Am văzut că s-a scris prin presă că nu ştiu ce, nu ştiu cum, dar eu chiar nu am avut nicio problemă cu Florin. E foarte bine crescut, nu mi-a lipsit de la nicun antrenament, făcea ce i se spunea. E foarte disciplinat. Mai sunt copii, dar acum depinde de ei şi de societatea în care trăim, dacă poate să le ofere ceva în plus faţă de ce le oferim noi acum. Cum a fost în cazul lui Florin, pentru că aici, la Brăila, e mai greu. El a plecat la academie în clasa a şaptea, semestrul doi. Avea cam 13 ani.
- „Noi am încercat mereu să le asigurăm toate condiţiile. Adică nu plecam cu tractorul şi speram la performanţe. Mereu am fost în regulă”.
- „Florin nu a avut niciodată vreo problemă financiară, să moară de foame, cum s-a mai scris. Tatăl lui muncea prin Spania. Florin avea ultimul tip de încălţăminte, de ghete, ce dorea el avea”.
Pe ce post evolua?
Eu ce i-am spus să-mi joace, aia îmi juca. La mine juca mijlocaş central, e versatil. El fiind născut în 1998 şi ieşind în evidenţă, l-am băgat şi la grupa 1997 cu care am câştigat aici în Brăila, apoi am câştigat şi zona la Galaţi şi am ieşit pe locul cinci la Cupa Hagi. Atunci a jucat vârf de atac. Eu cred că în atac e locul lui. După, când a trecut la grupa lui (n.r. 1998), l-am folosit mijlocaş central şi a dat şi acolo roade.
Ce calităţi avea Florinel Coman când era mic?
Tehnică în regim de viteză şi finalizarea. Era un bun finalizator. El a venit cu un bagaj de calităţi şi prin multe, multe antrenamente a ajuns să fie remarcat de cei de la academie. Eu caut să le dezvolt toate calităţile motrice, la fotbal avem nevoie de dezvoltarea tuturor calităţilor motrice, să perfecţionezi lovirea mingii şi cum să te aşezi în teren.
Poză făcută la un turneu la care a participat Luceafărul. Florinel Coman se află în stânga copilului îmbrăcat cu bluză albă.
Care sunt cele mai plăcute amintiri legate de Florinel?
Era semifinală de zonă la Galaţi şi jucam cu CSM Focşani şi era 0-0 la pauză şi nu reuşeam să marcăm. Florin a transformat o lovitură liberă şi ne-a dus în finală. La fazele fixe era primul pe listă. Mi-a spus că-i place foarte mult fotbalul, copiii au diferiţi idoli. El ţinea cu Dinamo.
Pe atunci executanţii fazelor fixe de la Dinamo erau Claudiu Niculescu şi Adrian Cristea
Claudiu Niculescu e idolul lui, era în vogă atunci (n.r. în 2007), câştigase Dinamo şi campionatul. Îi plăcea cum Niculescu executa loviturile libere.
Poză făcută pe Stadionul Siderurgistul din Galaţi
Cum a fost remarcat de Academia de Fotbal Gheorghe Hagi?
El jucând şi pe un post remarcat de toată lumea, asta fără să-i scad din calităţi şi din merite, ieşea foarte repede în evidenţă prin viteza pe care o avea, prin demarcare şi marca şi foarte, foarte multe goluri. Aş evidenţia deplasarea în teren, viteza în reacţie şi execuţiile lui, nici nu trebuie să fii mare specialist să vezi lucrurile astea. Cele mai multe goluri într-un sezon nu vă pot spune câte au fost, nu mai ţin minte, dar… noi câştigam cu 17-0 şi erau meciuri când dădea câte 8-9 goluri. Ţin minte că am avut un meci de zonă cu Farul, la Galaţi, Cicâlcău (n.r. în prezent legitimat la Viitorul) era la ei atunci. I-am bătut cu 6-0 în primul meci şi ţin minte că antrenorul de la Farul a făcut contestaţie la toată echipa. A crezut că am venit cu copii mai mari. Noi eram grupa 1997 şi când a luat carnetul lui Florin şi a văzut că e născut în 1998 l-a luat durerea de cap.
- „Liviu Gheorghe, cel care a debutat la Dinamo acum, tot de la noi provine”.
Cum s-au derulat evenimentele în momentul în care Academia Gheorghe Hagi a dorit mutarea?
A fost aşa… voiam să-i dăm drumul şi să nu plece, să fie bine pentru jucător, dar şi pentru noi. Noi aveam gânduri mari, făceau o echipă bună cei din 1997-1998. Dacă pleca cel care înscria, era greu de înlocuit şi e greu să accepţi ideea. Dar am zis că e spre binele copilului şi să-l ajutăm cu măcar atât. Am fost de acord, pentru că una e academia, altceva e aici.
Ce aţi primit în schimbul jucătorului?
Nimic, nimic… cel puţin aşa ştiu eu. Din partea celor doi (Florinel Coman şi Dan Panait), când au venit la un turneu aici, am primit o minge. Dar din partea academiei nu am primit nimic, doar grila aceea de formare, care ştiţi că e ceva infim.
- Viitorul a câştigat titlul în urma unui 1-0 acasă cu CFR Cluj: „Eram cu un prieten la o terasă şi vă daţi seama… mi-au dat lacrimile de bucurie. A fost un sentiment plăcut. E o imagine care mi-a rămas în minte: Florin cu un băiat care tot aşa a plecat de la noi, Dan Panait, acum joacă la ASA Târgu Mureş. Erau unul lângă celălalt, în poza când zburau confetti, şi a fost un sentiment aşa…pfff, de plăcere, de emoţie profundă”.
Florinel Coman se află în stânga copilului îmbrăcat cu bluză albă.
Ce sfaturi îi daţi acum că a făcut pasul la FCSB?
El e major deja, nu cred că mai ascultă de sfaturile mele (râde). Să fie serios şi să treacă la alt nivel, dar trebuie să muncească mult şi să fie serios, să fie băiatul pe care-l ştiu eu. Trebuie să-şi facă loc, eu cred că are. Oamenii de acolo au încredere în el, am impresia că s-au plătit cei mai mulţi bani pe el (n.r. Coman e cel mai scump fotbalist adus de FCSB în această vară. 2 milioane de euro au plătit vicecampionii)
V-am întrebat şi pentru că prin Bucureşti s-au pierdut destui fotbalişti
Da! El trebuie să fie serios şi să lase altfel de distracţii. Nu spun că nu ar trebui, e băiat tânăr, dar trebuie să ştie când să se distreze şi când să se concentreze asupra muncii lui de fotbalist.
Clauza de 100 de milioane de euro pusă de Gigi Becali e ameţitoare…
Da, sună… e mare vă daţi seama (râde). Poate s-a învăţat de la cazul Neymar, dar mai e departe până la Neymar.
Dan Mirea
Sursa: prosport.ro
Alt articol despre drumul lui Florinel Coman spre performanță după ce și-a dezvăluit taletul de mic.