Peluza Roș-Albastră
Un nou grup de suporteri organizați și intitulat „Peluza Roș-Albastră„, a început să-și facă simțită prezența în presă prin mediile de socializare, nu doar pe stadion. Se știe că echipa de fotbal FC Steaua a fost părăsită de suporterii din Peluzele Nord și Sud după ce o decizie a ÎCCJ din decembrie 2014 le-a dat câștig de cauză celor de la CSA Steaua în privința folosirii siglei. De atunci, cei de la CSA au mai făcut și alte acțiuni în instanță, iar „FCSB” a câștigat, tot în instanță, dreptul de a folosi numele „Steaua București” în denumirea societății comerciale SC FC Steaua București SA.
La ultimele meciuri, în peluză au apărut la meciurile roș-albaștrilor un grup organizat de fani care încearcă să se comporte precum o galerie. Este un grup de tineri alcătuit în special de studenți, cu o organizare incipientă, care vrea să umple golul lăsat de PN și PS la susținere vocală a echipei într-un registru sincron. Îmediat acești tineri au fost catalogați în mediile de socializare drept trădători sau „sclavii lui Becali”. Cine i-au etichetat așa nu este greu de ghicit. Prin târg a circulat zvonul că au primit și ceva amenințări de corecții fizice dacă nu renunță la inițiativă, drept pentru care ar fi depus plângere la Poliție.
Cert este că au fost presiuni și catalogări, altfel tânăra peluză nu dătea comunicatul pe care-l voi prezenta mai jos. „Peluza Roș-Albastră„ și-a spus punctul de vedere într-un comunicat postat joi, 6 octombrie, pe pagina sa de facebook „Peluza Roș-Albastr – Oficial”. Vineri, mesajul a fost preluat de presa online sportivă, de unde am aflat și eu, iar apoi m-am documentat să văd despre ce este vorba.
Pagina de facebook „Peluza Roș-Albastr – Oficial”, deși este nouă, a strans deja 1.775 de aprecieri, mai multe decât pagina Steaua Noastră (1.597) a lui Jan Pavel, deschisă acum un an, în toamna lui 2015, când a lansat chemarea la luptă a steliștilor din Armata Ultra în operațiunea „Pe 24 octombrie ne luăm clubul înapoi” și celebra „chetă Jan” pentru a înființa o nouă echipă Steaua pe acțiuni deținute de suporteri.
- „Peluza Roș-Albastră”
- Steaua Noastră
- Armata Ultra
- Paranteză. Chestia asta cu „echipa suporterilor” este o chichiță populistă pentru a ne aburi pe noi, „prostimea”. Dacă vreți, este exact ca în societatea românească. Spunem că „România suntem noi”, că țara este a poporului român care o conduce democratic, când de fapt o conduce și se înfruptă din ea doar o mână de „jmecheri”. Culmea, cei aleși și plătiți de noi „pulimea”, din care fiecare, luat individual, se crede cel mai deștept dintre pământeni. Da, noi am votat cu două mâini penali și pușcăriabili dovediți și i-am trimis în Parlament. Noi am ales un președinte neamț numai pentru sloganul „România lucrului bine făcut” (nemțește!) și lucrul e mai prost decât înainte. Noi am pus un neamț get-beget și la națională, tot pentru o schimbare în lucru bine făcut, dar folosește aceeași jucători selecționați de predecesori și îi așează pe teren mai prost decât Mucescu Junior. Noi am pus un grec în fruntea CCA să ne destupe fluierele, dar arbitrii fură mai vârtos decât pe vremea corupților dovediți Gheorghe Constantin și Vasile Avram. Noi ăștia, care ne împăunăm stăpânii României, suntem în fond „niște români”, să-l parafrazez pe Dinu Săraru.
Revenind la strict fotbal, nu există om care să finanțeze o echipă de fotbal, sau să fie acționar, fără să fie și suporterul ei, doar că nu cântă dezbrăcat până la brâu. Însă el este automat scos din rândul suporterilor și trecut în rândul conducerii, al înjuraților.
Hai să ne imaginam, prin absurd, că Jan Pavel ar fi strâns 1.000 de steliști cu bani, apoi ar fi cumpărat echipa de la Becali și ar fi închiriat sigla de la Talpan.
- A cui era echipa aia pe acte? A tuturor suporterilor? Nu! Era a celor 1.000 plus Jan, exact cum a fost asta a lui Becali și ceilalți acționari.
- Cine decidea în club și era responsabil de echipă? Noi, toți suporterii? Nu, doar cei 1.000 +Jan. Nici măcar drept de vot nu aveam pentru că nu era bază legală.
- Ce deveneau cei 1.000 acționari pentru restul sutelor de mii de steliști? „Conducerea”, evident, și apoi, nu-i așa, „noi cântăm pentru culori, nu pentru conducători”.
- Pe cine înjuram noi pe aici când echipa nu mergea bine? Ne înjuram pe noi suporterii? Nu! Pe Jan Pavel și cei 1.000 de „sclavii ai lui” (că păstram limbajul actual, nu?). De aici până la VPM, dar la persoana întâi plural, nu era decât un mic pas.
Deci, în loc de un Becali erau 1.001 de Becalici (nu mă refer la caracter, ci la poziția în club). Aceeași pălărie cu altă Mărie. Nu mai spun de scandalurile babilonice între cei 1.001 pe banii de buget, majorări de capital, cheltuieli, transferuri, „risipă”… și rezultate. Unii dau Timișoara ca exemplu de succes: „- Uite, domne, că se poate!”, însă bagă sub preș diferența uriașă: ASU Poli nu e Steaua! Pentru ASU Poli e suficient „să participi”, pentru Steaua este foarte important „să câștigi”, altfel nu mai ești Steaua. În 69 de ani „Steaua” a devenit sinonimul performanței în fotbal!
Sunt voci care pledează că Steaua trebuie să o ia de la zero, pentru purificare. După 69 de glorie, aducerea fostei regine a Europei de pe marile stadioane ale lumii, pe pârloagele Ligii a IV-a, ar fi sinonim cu Umilința Supremă. E ca și cum comuniștii l-ar fi pus pe regele Mihai, după abdicarea forțată, primar la Ciuca Măcăi sub sloganul „un rege curat mai presus de toate”, să-l spele, chipurile, de toate păcatele.
Tot pe pagina „Peluza Roș-Albastră – Oficial” am găsit și o postare ca un crez:
Salut inițiativa, cum salut orice inițiativă din România care încearcă și reușește să construiască ceva în țara asta. De peste 25 de ani tot dărâmâm și punem prea puțin în loc. Eu unul m-am săturat de constructori-demolatori, care mai întâi dărâmă ce există, prin orice mijloace, și apoi se sting brusc din entuziasm peste o nouă ruină! Normal! E mult mai greu să construiești ceva de la zero doar din gură.
Știu, orice început e greu, iar o galerie nu se poate clădi peste noapte într-un grup puternic (închegat ca număr și exprimare). Este nevoie de timp să se formeze nucleul de bază și apoi să crească cu noi membri dispuși să-și sacrifice timpul liber în weekend pentru a veni la stadion meci de meci și a susține în mod organizat echipa. Apartenența la un grup organizat de suporteri nu te face nici mai deștept, ci mai dispus la sacrificarea timpului liber și a unor sume de bani suplimentare pentru coregrafii și cheltuieli de deplasare.
Oricum, poate nici în doi ani nu va ajunge la nivelul PN. Nu pentru că PN ar fi populată de supermeni, ci pentru că și PN a ajuns la nivelul actual de organizare după ani de zile. Dacă se hotărăste să revină, atunci grupul de tineri din „Peluza Roș-Albastră” se poate integra fără probleme în marea grupare PN. Așa că numai un obtuz ar putea privi ca pe un „dușman” grupul tinerilor steliști.
- Notă: Nu am comparat și cu PS, altă grupare mare organizată, pentru că și-a comunicat decizia de a nu mai susține niciodată clubul FC Steaua București considerându-l impostor și ilegal. Deci nu se pune problema să revină vreodată în peluză la meciurile disputate de „FCSB”.
Urez succes Peluzei Roș-Albastre!
Comunicatul „Peluzei Roș-Albastre”:„Nu ținem partea nici lui Becali, nici Armatei!”
Infirmeria Steaua
Pe lângă Aganović, Pintilii și Filip, alți trei jucători vor lipsi o perioadă lungă de timp: Tănase, Moke și Achim. Asta după ce Ovidiu Popescu, Golubović, Toșca și Momcilović abia au revenit și ei după accidentări.
- Notă: În pregătirea de vară cu Steaua, Ovidiu Popescu s-a accidentat la braț, însă tot în 2016 mijlocaşul echipei ACS Poli Timişoara a suferit o altă accidentare gravă, fractură de metatars la piciorul stâng şi a lipsit de pe teren peste trei luni. Atunci Ovidiu Popescu, în vârstă de 22 de ani, s-a accidentat la 10 aprilie, în meciul de pe teren propriu cu FC Volutari, scor 2-1, din etapa a şasea a play-out-ului Ligii 1. În martie 2015 a avut o luxație la cot și a absentat o lună, ca după venirea la Steaua, în 2016, să se accidenteze din nou la braț. Nu știu dacă este vorba de același braț si același loc.
Situația primilor trei accidentați din lot:
- Lucian Filip – operație ligamente încrucișate (revine în noiembrie)
- Mihai Pintilii – ruptură musculară (revine în noiembrie)
- Adnan Aganović – fractură la maxilar (revine în noiembrie)
FC Steaua București a prezentat într-un comunicat oficial situația ultimilor 3 accidentați. Tănase a fost operat la Roma și va lipsi în jur de 6 luni de pe teren, în timp ce Moke si Achim vor sta și ei o lună pe bara, după ce au suferit accidentari musculare.
Iată mai jos ce concluzii a tras staff-ul medical al Stelei despre situatia celor trei:
„1. FLORIN TANASE – a suferit o accidentare in prima repriza a partidei cu CS Universitatea Craiova ,fiind inlocuit imediat cu Dennis Man. In urma controlului medical efectuat la stadion de catre Dr. Flavian Aramitu, s-a stabilit diagnosticul de ruptura a ligamentului incrucisat anterior al genunchiului stang, care a fost confirmat in cursul zilei de marti, in urma efectuarii unei rezonante magnetice. Jucatorul s-a deplasat joi la Clinica Villa Stuart din Roma, unde a fost examinat din nou si a suferit o interventie chirurgicala realizata de catre Prof. Dr. Pier Paolo Mariani, prin care i s-a reconstruit ligamentul incrucisat anterior si i s-au suturat ambele meniscuri, intern si extern. Operatia a fost o reusita, urmand ca departamentul medical al clubului sa va tina la curent cu privire la evolutia post-operatorie a jucatorului.
2. WILFRIED MOKE – s-a accidentat in timpul partidei cu CS Universitatea Craiova. A fost examinat in cabinetul medical al clubului si i s-au efectuat o ecografie musculoscheletala si o rezonanta magnetica, stabilindu-se diagnosticul de leziune fibrilara a muschiului obturator extern drept. Perioada estimata de recuperare este de 3-4 saptamani.
3. VLAD ACHIM – a suferit o accidentare in timpul antrenamentului de sambata, 1 octombrie. A fost examinat in cadrul cabinetului medical al clubului si i s-a efectuat o rezonanta magnetica, stabilindu-se diagnosticul de leziune fibrilara a muschiului drept femural de parte stanga. Perioada estimata de recuperare este de 4-5 saptamani.”, anunță FC Steaua pe site-ul oficial.
De la începutul acestui sezon Steaua a avut 10 accidentați, din care au fost recuperați doar 4. Cei 6 pe care nu se va putea baza sunt: Aganović, Pintilii, Filip, Tănase, Moke și Achim.
- 3 au suferit fracturi provocate de adversari: Golubović, Toșca și Aganović.
- 2 rupturi de ligamente: Filip (sezonul trecut) și Tănase
- 4 leziuni fibrilare de mușchi: Pintilii, Momcilović, Moke, Achim
- 2 s-au accidentat grav singuri cu gazonul: Pintilii (a șutat în minge și în gazon) și Tănase (a călcat strâmb din cauza unei denivelări).
X Ray