În articolul „Pasajele din motivarea Curții de Apel publicate ziare.com“ am prezentat trei pasaje din Motivarea hotărârii Curții de Apel din data de 21 decembrie 2016, secțiunea IV civil livrate în dosarul nr. 31705/3/2015.
Istoric
Pentru detalii despre caz, a se vedea și articolul „CSA vs proces FCSB“ nume“. CSA a câștigat Apelul. Sentința nu este definitivă„, publicat pe fcsteaua.ro în decembrie 2016.
Un proces are 2-3 stadii de instanțe: Fond – la tribunal, Apel – la curtea de apel și Recurs – la ICCJ, dacă speța îndeplinește condițiile legii pentru se a apela în recurs. Vom vędea că în Hotărârea Curții de Apel se scrie clar la final: „Cu recurs„.
- Fondul. În mai 2016 Tribunalul Bucureşti a decis că Fotbal Club „Steaua” Bucureşti,, îşi poate păstra numele. Hotărârea nu a fost definitivă, Armata făcând Apel.
- Apelul s-a judecat pe 21.12.2016, iar Curtea de Apel a dat de această dată dreptate MApN-ului. Astfel, la Curtea de Apel s-a răsturnat situația și s-a dat Hotărâre favorabilă pentru CSA.
- Recurs. Verdictul Curții de Apel este executoriu, dar nu este definitiv dacă poate fi atacat cu Recurs la ÎCCJ .
După apariția Motivării, FCSB a depus o solicitare de Recurs. Suplimentar, avocații FCSB au cerut și spendarea executării sentinței date la Apel până la finalizarea Recursului, dar ÎCCJ a respins solicitarea ( vezi articolul „Informarea media în slujba dezinformării„).
FCSB nu a pierdut nimic pentru că nu ar fi câștigat nimic dintr-o sentință favorabilă!
ÎCCJ a respins doar cererea de suspendare a executării sentinței Curții de Apel pe perioada Recursului, măsură opțională de la caz la caz. Prin acestă decizie, ICCJ NU a respins Recursul în sine. Mai pe românește, în astfel de situații, se cere suspendarea execuției până la definitivarea Recursului. DAR pe FC Steaua nu o ajuta cu nimic dacă ICCJ aproba suspendarea executării, pentru că ar fi fost ceva temporar: revenea la situația de acum dacă pierde Recursul. Mai ales că FC Steaua și-a schimbat deja denumirea! Recursul în sine judecat la ICCJ va dura aproape 1 an. Recursul este important și decisiv.
Hotărârea Curții de Apel din data de 21 decembrie 2016, în dosarul nr. 31705/3/2015.
„Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată în sensul că:Admite în parte acţiunea. Interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA să folosească fără consimţământul reclamantei semnele”Steaua”, „Steaua Bucureşti” sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive. Obligă pe pârâta ONRC la efectuarea radierii elementelor „Steaua Bucureşti” din cuprinsul denumirii comerciale a pârâtei SC Fotbal Steaua Bucureşti SA. Respinge cererea de acordare a daunelor cominatorii.Obligă pe intimata -pârâtă SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA la plata cheltuielilor de judecată către apelanta-reclamantă efectuate în primă instanţă şi apel, în sumă de 450 lei. Cu recurs. Pronunţată în şedinţa publică
Document: Hotarâre 989/2016 21.12.2016„
Motivarea Hotărârii Curții de Apel din data de 21 decembrie 2016, în dosarul nr. 31705/3/2015
După experiența cu precedenta motivare de la procesul pe marcă, cred că vor curge fluvii de interpretări, care mai de care mai partizane, pe lângă cele normale extrase din text, nu din imaginație și slogane.
De reținut!
Ce contează (și este executorie) este numai ceea ce scrie în Decizia de pe ultima pagină a documentul de mai jos (sau în Hotarâre 989/2016 21.12.2016, citată mai sus). Atât!
Așadar, în temeiul Motivării de mai jos s-a decis ce scrie mai sus în print și numai asta este executorie. Doar două observații la sentință:
- Nicăieri în printul cu decizia nu se vorbește de palmeresul echipei de fotbal 1947-2017, darmite să-l atribuie CSA-lui sau să-l interzică FCSB-ului de a-l mai folosi ca element de identitate.
- Înterzicerea substantivului comun „Steaua” este cea mai mare enormitate auzită de la cruciade încoace, să mă exprim metaforic păstrând limbajul în perimetru urban.
Vă urez lectură plăcută și concluzii logice!
X Ray