Într-un articol de azi „Burleanu, Becali şi nocivitatea!” (N.R.- e link la articolul lui Dan Udrea), el amintește de lucruri pe care, oricât de antipatic mi-ar fi patronul Stelei, n-ai cum să le contești. Totul pornește de la declarația lui Burleanu, deranjat că GgB încercase să-i determine pe membrii Comitetului Executiv FRF să respingă numirea lui Daum ca selecționer: „Fotbalul românesc nu mai are nevoie de personaje ca Gigi Becali. E nociv pentru fotbal!” Și Udrea ”contabilizează” nocivitatea lui Gigi Becali:
- ”E singurul patron al unei echipe mari care n-a băgat clubul în insolvenţă, nu l-a falimentat şi nici nu l-a desfiinţat.” Spre deosebire de alte echipe prezente în Europa în ultimii 5-6 ani: Dinamo, Rapid, CFR, Urziceni, Vaslui, Timişoara, Oţelul, Petrolul…
- ” A fost singurul care a performat, la nivelul la care o poate face fotbalul românesc, în cupele europene… 12 prezenţe în grupe în ultimii 13 ani. De 4 ori în grupele Champions League! De 5 ori în primăvară. O dată în semifinalele Cupei UEFA şi o dată în optimile de finală.”
- ”E singurul care plăteşte sume de transfer, în fotbalul intern, bani care se duc la cluburi aflate la limita existenţei. 1 milion de euro pentru Astra înseamnă aer vital pentru o echipă cu datorii şi aflată în mare impas. 1,8 milioane pentru Hagi înseamnă bugetul poate pe 2-3 ani la Academia lui de fotbal, e drept, de unde FRF n-are ochi sau voinţă să selecţioneze jucători la naţionalele mici.”
- ”Din lotul cu care România s-a prezentat la Euro…nu mai puţin de 10 au ajuns la acest nivel şi fiindcă Steaua i-a cumpărat, i-a expus în vitrina cupelor europene, după care le-a dat drumul într-un fotbal mai bun: Tătăruşanu, Chiricheş, Sînmărtean, Keşeru, Prepeliţă, Bogdan Stancu. Lor li se adaugă Chipciu, Pintilii, Stanciu şi Adi Popa, care veneau chiar din postura de stelişti. 10 din 23! Ştiţi ce sumă a cheltuit Steaua pe toţi aceşti fotbalişti aduşi de la Bistriţa, Tg. Jiu, Urziceni, Chiajna etc? Vreo 8,5 milioane de euro. Pfuuu, ce nociv e Becali!”
- ”Le-a oferit lui Florin Tănase şi De Amorim posibilitatea de a creşte la un alt nivel, de a fi motivaţi suplimentar faţă de 0-5 cu Gent şi 1-4 cu Copenhaga. Şi de a-i face buni pentru echipa naţională. A României! Şi toate astea pe aproape 3 milioane de euro. Un aşa patron nociv n-am mai întâlnit.”
Bre, citind cele de mai sus, n-am cum să nu-i dau dreptate lui Udrea. Și, zău, îmi pică greu. Nu de alta, dar eu tot sper să scăpăm de… nociv. Pentru că, paradoxal, toate lucrurile bune pe care le-a făcut s-a străduit, parcă, să le distrugă singur. Un altul, pe lângă investițiile masive făcute, să fi avut și puțină minte, ar fi avut rezultate net superioare. Pe când GgB…
Nu-mi mai fac nervi de pomană amintindu-mi de atâtea și atâtea măsuri zăbăuce pe care le-a luat patronul Stelei de azi. Nu de alta, dar mă apucă jalea gândindu-mă ce s-ar fi ales de Steaua unor Talpani si Boroi. Știți, aia după care suspină ”adevărații”…
Și mai strâng nițel din dinți, mă fac că uit de GgB și mă gândesc la meciul de marți. Știu, șansele sunt infime, sumele ”imense” investite de GgB sunt nesemnificative față de cele învârtite de arabii de la Abu Dhabi United Group și chinezii de la China Media Capital și CITIC Capital, patronii echipei din Manchester, dar pot să sper la o prestație onorabilă a steliștilor mei, nu?
Andrei Sava
Blog
Nota Redacției: Dovada dezastrului: doar două echipe mai sunt în Liga 1 dintre cele 18 care au jucat în ’97-’98.
O privire asupra clasamentului sezonului 1997-1998 ne arată faptul că Steaua şi Dinamo sunt singurele cluburi din România care se află şi acum, la 18 ani distanţă, în prima divizie din România.
VEZI CLASAMENTUL SEZONULUI 1997-1998 DIN DIVIZIA A
Rapid, Petrolul şi Oţelul sunt ultimele dintre participantele din acel sezon din prima ligă intrate în faliment, chiar în acest an, iar „U” Cluj va intra şi ea în faliment în septembrie. Suporterii din Ploieşti şi Galaţi au pornit cu noi societăţi, din liga a patra, iar giuleştenii şi clujenii intenţionează şi ei să facă acelaşi lucru. FC Argeş este de câţiva ani istorie şi a fost înlocuită de o echipă a fanilor, recent promovată în liga a treia.
FC Naţional, CSM Reşiţa, Universitatea Craiova, Ceahlăul, FCM Bacău, Gloria Bistriţa, Farul, Foresta Fălticeni, Chindia Târgovişte, Sportul Studenţesc şi Jiul Petroşani sunt celelalte echipe din acel sezon care nu se mai regăsesc în elita fotbalului românesc. Multe dintre ele au fost desfiinţate, o parte au fost revitalizate odată cu înfiinţarea altor societăţi, iar altele se află în ligile inferioare.
Locurile acestora au fost luate de echipe precum Pandurii, Gaz Metan, FC Botoşani, Viitorul Constanţa, Concordia Chiajna şi FC Voluntari. Ilfovul a avut cea mai mare ascensiune din ultimii ani. Echipe din comune sau oraşe mici aflate în apropierea Bucureştiului, precum Victoria Brăneşti, CS Otopeni şi acum Chiajna şi Voluntariul, sunt marile surprize ale ultimului deceniu în fotbalul românesc.
Articolul lui Dan Udrea, „Burleanu, Becali şi nocivitatea!”, îl găsiți și pe forul la topicul Revista presei.