Mitică Dragomir alias Corleone, poate fi personaj de film. „Bravul miliţian Mitică, călăul fotbalului” s-ar putea numi pelicula care l-ar avea ca erou pe fostul şef al LPF. Copilul sărac, plecat desculţ de acasă, ajunge comunist la Scornicești, apoi miliţian la Victoria.
Corleone se îmbogăţeşte pe timpul lui Ceauşescu din postura de bişniţar, face puşcărie la schimbarea regimurilor, dar revine fulminant în noua democraţie, ca mogul de presă, om de afaceri de succes, parlamentar şi şeful fotbalului profesionist timp de 17 ani, 1996-2013. Un tip oportunist, cameleonic şi abil. Genul de conducător care profită de slăbiciunile morale şi profesionale ale celor cu care interacţionează şi ale cărui principii şi strategii sunt incompatibile unui management modern şi solid.
Oracolul din Bălceşti a avut o ascensiune fulminantă, ajungând la numai 25 de ani vicepreşedintele clubului de fotbal Chimia Rm. Vâlcea, cu care a câştigat Cupa României în 1973, într-o finală cu Constructorul Galaţi (1-1 şi 3-0). Dragomir se laudă că el era de fapt preşedintele clubului în acea perioadă, dar martori oculari susţin că acesta era doar „vice”. Apoi, a mai fost şef la FC Bihor, FC Olt şi FCM Braşov până în 1987, când a devenit preşedintele Victoriei Bucureşti, echipa Miliţiei.
Cariera de preşedinte de club:
– 1971-1976 – vicepreşedinte Chimia Rm. Vâlcea
– 1976-1977 – preşedinte Chimia Rm. Vâlcea
– 1977 – preşedinte FC Bihor Oradea
– 1977-1980 – preşedinte FC Olt (fost Viitorul Scorniceşti)
– 1980-1987 – preşedinte FCM Braşov
– 1987-1989 – preşedinte Victoria
Imediat după Revoluție, fostul șef al Victoriei, Mitică Dragomir, a dezvăluit cu nonșalanță pentru Arena AS, în fața camerei de luat vederi, despre ingerințele statului comunist în fotbalul românesc prin politruci și generali. Pentru cei care nu au prins comunismul, le spun că atunci se putea. Exista un partid unic, toate cluburile de fotbal erau de stat și sub controlul politic al secretarilor de partid locali. Cele departamentale, ca Steaua, Dinamo, Victoria…, erau controlate politic de Comitetul Central PCR, miniștrii și secretari de stat generali.
În videoclipul de mai jos, Mitică povestește episoade din periplul lui de conducător, mână-n mână cu sistemul comunist din fotbal, de la Chimia Rm. Vâlcea, FC Olt, Brașov și la clona Victoria. Sunt câteva mărturisiri poate cutremurătoare pentru cei care nu au trăit acele vremuri, despre cum politicul manipula ierarhii, promovări etc. Dinamo era echipa Securității, iar satelitul Victoria, era a Miliției care îi făceau pârtie lui Dinamo. Evident, nici Steaua nu era mai brează, mai ales în racolările de jucători. Însă în acele vremuri, politrucii comuniști controlau întreaga societate, în absolut toate domeniile. Nu scăpa nimic! Este istoria pe care trebuie să ne-o asumăm la vedere, nu sub preș, în speranța că nu se va mai repeta.
Din perioadele Scorniceşti şi Victoria au circirculat o mulţime de poveşti despre preşedintele de club Dragomir. Cea mai spectaculoasă este aceea de la Scorniceşti, când, se spune, a chemat înapoi de la vestiare echipa oaspete, după terminarea meciului, sau victoria cu 18-0 pentru promovare! Contracandidata Flacăra Moreni a bătut atunci doar cu 2-1, dar, cum nu existau telefoane mobile, Dragomir a vrut să se asigure că rivalii nu au cum să îi depăşească la golaveraj! Mitică lămurește cum au stat exact lucrurile.
Un mare vulpoi, abil în tot ceea ce face, i-a mers brici totul, de la fotbal la afaceri. Mitică recunoaște, cu subiect și predicat, că a fost un oportunist, un arivist „fără mamă fără tată” și pe vremea comuniștilor, la fel ca în capitalismul de cumetrie instalat după 1990 din care s-a înfrupat cu două mâini. Dumitru Dragomir deţine, conform Top 300 Capital, o avere de 27 de milioane de euro. Împreună cu familia sa, şeful Ligii administrează mai multe afaceri în domeniile hotelier, imobiliar şi alimentaţie publică.
- În 1991, împreună cu Nicolae Dobrescu, a lansat cotidianul sportiv „Sportul Românesc”, care îl avea în funcţia de redactor-şef pe Ovidiu Ioaniţoaia. La finele anilor ’90, ziarul a dispărut după ce fusese părăsit de echipa redacţională care a fondat cotidianul Pro Sport. În 1998, Dragomir a lansat ziarul de scandal „Atac la persoană”, administrat de Nicolae Dobrescu. Retorica antisemită şi xenofobă a acestui ziar l-a adus pe Dragomir în atenţia Ligii Antidefăimare de la New York. Aceasta a sesizat FIFA, care l-a sanctionat pe Dragomir cu avertisment.
- Dragomir a mai colaborat la Dragon Medical Complex şi cu Ioan Nicolae (a cumpărat 82% din actiuni in 2001, a ieşit din asociere in 2008), patronul grupului InterAgro si proprietarul echipei de fotbal Astra. Dedesubturile afacerii se referă la preluarea activelor aduse ca aport de companii importante ale statului!”
- Între asociaţii lui Dragomir se mai regăseşte şi omul de afaceri Fathi Taher, cu care a fost asociat în cadrul companiei Campion Steak SRL (restaurante) – Dragomir prin firma Number One, iar Taher prin Taher Investment And Trading Company. într-o altă companie înfiinţată în 1994, Din-Team SRL, Dragomir a avut 28% din actiuni alaturi de Royal Team SA (tot Taher prin TITCO), Băneasa Palace SA (Taher majoritar), TITCO SA si Fotbal Club Dinamo!
- Corleone mai deţine împreună cu fiul său, Bogdan, restaurantul Bogdani, hotelul Crystal Palace, unde sunt cazate multe echipe din Liga I care vin să joace în Bucureşti, localul Crystal Palace Ballroom, unde a primit o sponsorizare de 1.700.000 de euro de la RCS&RDS, firma care deţine drepturile TV în Liga I!
- Între 2000 şi 2008 a fost deputat în Parlamentul României din partea Partidului România Mare. A candidat la postul de primar general la Alegerile locale din Bucureşti, în 2004, din partea aceluiaşi partid, dar nu a ajuns în turul II. Ca deputat, a rămas în istorie drept iniţiatorul Legii 4/2008, considerată drept abuzivă de ultraşii din România.
- Ca Președinte LPF, Mitică Dragomir, protectorul Cooperativei, a avut o singură ieşire de pe macaz, în martie 2003. Prieten de table cu Piţurcă (pe atunci antrenor la Steaua), şeful LPF a spus despre meciul Ceahlăul – Dinamo 1-2 că a fost aranjat: „La Piatra Neamţ a fost un non-combat. Am discutat cu preşedintele Mircea Sandu, în timpul meciului, şi amândoi eram foarte supăraţi că nu se juca mai nimic acolo. De acum înainte nu mai avem nevoie de dovezi. Dovada e ceea ce spune Comisia de Evaluare a Etapei”. Evident că nu s-a făcut nimic.
Mărturisirile incredibile ale lui „Corleone” durează 1:02:00 ore, după care se reia. Așa este clipul realizat de Ancheta Sportivă, cea care l-a și publicat pe youtube în 31 ianuarie 2017.
Bibliografie: presa
X Ray