home
28-10-09

Marcel Raducanu: Suporterii Stelei m-au ajutat foarte mult!

Marcel Raducanu. Cei care l-au vazut jucand se declara norocosi. Un fotbalist cu glezna fina, un golgheter prin definitie, un jucator de atac complet. Un jucator care a pus serios umarul la construirea legendei "Steaua": 229 de jocuri in tricoul ros albastru si 94 de goluri marcate. Asta pentru cei care se intreaba cine este.

Cifrele spun totul: Un marcator mai prolific decat Dica(54 de goluri), decat Lacatus(59 goluri) sau chiar Ilie Dumitrescu(71 goluri).
A castigat 2 titluri de campion cu Steaua ‘76 si ’78 si doua cupe ’76 si ’79.

In 1981, la scurt timp dupa ce a fost declarat cel mai bun fotbalist roman, alege calea exilului si pleaca in RFG, pentru a juca la Borussia Dortmund, unde devine coordonator de joc al echipei.


"Cel mai bun din RSR/ A ramas in RFG"

fcsteaua.ro: Domnule Raducanu, incep cu o intrebare draga mie ca suporter al Stelei. De ce, in unele din interviurile pe care le acordati presei din Romania, multumiti suporterilor Stelei pentru ca v-au ajutat, desi au trecut aproape 30 de ani de cand ati jucat la Steaua?

Marcel Raducanu Pentru ca m-au ajutat foarte mult. Au fost situatii in care nu imi mergea jocul, nu eram in forma si totusi suporterii m-au ajutat sa imi revin, si mi-au dat senzatia ca si daca nu joc bine sunt alaturi de mine. Nu suntem roboti(n.r. jucatorii de fotbal), si Maradona a avut meciuri proaste. Cu toate astea erau alaturi de mine!
Nu era usor sa joci la Steaua atunci, sa joci intr-o echipa cu jucatori foarte valorosi ca Iordanescu, Dumitru, Sames, Stoica sau Iordache in poarta. Pentru mine nu a fost usor mai ales la inceput, cand eram un pusti, la 18-19, 20 de ani, m-a ajutat foarte mult suportul lor, am prins incredere datorita lor

fcsteaua.ro:Erati unul din favoritii tribunei…

Marcel Raducanu De cand eram mic nu mi-a placut scoala, am luat bataie din cauza fotbalului de la tata, am avut probleme din cauza fotbalului la scoala, am ramas repetent in clasa a 8-a, faceam doua antrenamente pe zi, jucam pe strada, nu stiam decat fotbal. Tata imi tot zicea : “ ce fotbal mai, dute la carpici”, el nu facuse sport niciodata, pentru el era important sa am o meserie. Dar eu tot timpul fugeam de la scoala ca sa ma duc la antrenamente. Am avut “bulan” ca eram talentat, si combinat cu dragostea de fotbal. Poate din cauza asta, ca sa raspund la intrebare. La 15 ani am fost in echipa nationala de juniori si incepusem sa castig bani mai multi decat toata familia.

fcsteaua.ro:Cum ati ajuns la Steaua, de unde?

Marcel Raducanu La Steaua am ajuns la 17 ani jumate parca, de la Centrul de juniori 23(n.r. centrul 23 August) , unde l-am avut antrenor pe Fabian, un antrenor foarte bun, care a scos o gramada de jucatori buni ca Aelenei, Ion Ion, Sumulanschi, Litu, o gramada de jucatori care au fost pe mana lui Fabian.

fcsteaua.ro: Cum va explicati ca generatia dvs., pre-sevilliana, cu atatia jucatori extraordinari, nu a reusit sa castige un nr de trofee pe masura valorii ei?

Marcel Raducanu : Nu am avut rezultate pentru ca la Steaua erau prea multe valori. Sincer nu stiu de ce nu am avut rezultate, desi cred eu ca aveam cea mai buna echipa, aveam lotul cel mai bun, eram si cei mai iubiti in tara. Normal, dupa valoarea lotului trebuia sa castigam in fiecare an campionatul.

fcsteaua.ro: Dar in ’79? Se spune ca in acel sezon, Steaua i-a lasat pe cei de la CS Targoviste sa castige cu 4-0 pentru a se salva de la retrogradare…Jucatorii Stelei au avut ceva de castigat de pe urma acelui meci?

Marcel Raducanu : Nu vreau sa imi pun pe nimeni in cap, nu vreau sa spun chestii care nu sunt adevarate. Nu stiu ce s-a intamplat, nu stiu daca a fost ceva aranjat. Nu am simtit nimic pe teren sa fie aranjat..daca simteam, puteam sa imi dau cu parerea. Dar asa nu vreau sa spun nimic de nimeni. Eu stiu doar de un meci, s-a intamplat o singura data, ne conducea Galatiul la pauza cu doi la unu parca. A intrat un general la vestiar la pauza, probabil ca s-a intamplat ceva pe teren, a intrat si ne-a intrebat “ce se intampla aici, va bag pe toti la puscarie”. Galatiul era la retrogradare. Am intrat pe teren in repriza a 2-a si i-am batut cu 6-2. Atat pot sa va spun despre meciuri “dubioase”.


fcsteaua.ro: Meciul cu Young Boys Berna?

Marcel Raducanu : Poate cel mai bun meci al meu in tricoul Stelei...Am reusit golul acela in care am driblat toata apararea lor. A fost o campanie europeana in care am marcat parca 3 goluri. Ironia sortii a fost ca antrenorul lui Young Boys Berna, Konietzka (n.r.Friedhelm Konietzka fost atacant german, legenda la Borussia Dortmund) sa imi fie in 1984 antrenor la Borussia pentru cateva luni...Nu a rezistat pentru ca nu a avut rezultate.

fcsteaua.ro: Suporterii Stelei duc lipsa “imaginilor” cu dumneavoastra jucand, fcsteaua.ro ar dori sa ofere imagini cu dvs jucand, nu aveti o arhiva personala? Ne-ar face mare placere sa punem cateva imagini la dispozitia suporterilor Stelei cu dvs. incantand spectatorii.

Marcel Raducanu : Din pacate am dat multe casete video de pe vremea mea prietenilor si nu mi le-au inapoiat. O sa incerc sa discut cu cei de la televiziunea germana din acea perioada, daca pot sa imi puna la dispozitie cateva casete cu meciuri de referinta facute de mine. Au fost destule partide in care am jucat bine si pe care le puteti urmari. Tinem legatura.

In partea a doua a interviului, care va aparea in curand pe fcsteaua.ro, Marcel Raducanu povesteste cum a fost apreciatl, si este inca apreciat de nemti, cum a fost amenintat si injurat de varul ciobanului si ce crede domnia sa despre juniorii din tara si fotbalul romanesc de maine


armanovici


Imagini cu Marcel Raducanu in videourile de mai jos:





















https://fcsteaua.ro:/
Volei: C.S.A. Steaua - Remat Zalau 3:0 - Padrese

https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/