home
24-10-09

Teama de schimbare

Cica „suporterii au depasit de mult masura. Destui de multi” Asta o „zice” domnul Tolontan. E un fel de "gata baietii cu joaca, e timpul sa mergeti acasa" sau "noi va credem, dar nici voi sa nu mai faceti".

Este greu de inteles campionatul Romaniei, societatea romaneasca fara papusari. Ei sunt sarea si piperul, ei reprezinta "boierul" care merita un pic mai multa compasiune decat prostimea. Formularea domnului gazetar este o dovada vie a faptului ca acest protest este vazut si tratat drept o joaca, o alintatura. Nu-i de mirare, nu exista o cultura reala a protestului in mintea romanului incat, indiferent de motive, razmerita este privinta intotdeauna ca raul suprem. Noi suntem natia care a brevetat zicalele "capul plecat, sabia nu-l taie", "schimbarea stapanului, bucuria nebunului", si tot la noi a fost scrisa Miorita. Iar efectele se vad in societate si implicit, in fotbal.

La urma urmei vrem schimbare, criticam politicienii, dam de pereti cu tot ce misca in zona intereselor financiare sa vada lumea ca ne meritam renumele, dar la primul semn de miscare sociala de protest o dam cotita de la 50 de metri, exact cum intoarce trenul la Ploiesti. Dar continuam sa scriem in numele progresului care intarzie sa se arate tocmai pentru ca nu este loc de asa ceva.

Ma gandesc la zilele din decembrie 1989 cand oamenii au iesit in strada pentru a alunga un alt dictator. Care le-ar fi fost reactia daca li s-ar fi comunicat „Ati intrecut de mult masura. Destui de multi au facut-o”?

Sunt sigur ca domnul gazetar este bine intentionat si vrea sa fie echidistant. Taxeaza acolo unde identifica greseli, ofera solutii. Mai cunosc bine si faptul ca aceeasi reactie critica a avut-o si-n cazul iesirilor in decor ale omului care imprumuta echipa de fotbal Steaua Bucuresti de cativa ani. Din pacate, domnul Tolontan isi permite sa fie transant, radical in mesajele comunicate suporterilor si evaziv in ceea ce-l priveste pe camatar. Atat de evaziv incat omul "invaluit de intunericul intelectual" nu s-a prins vreodata despre ce era vorba in textele ziaristului.

Revenind la protestul suporterilor, cine naiba a spus ca acest camatar va fi contestat doar doua meciuri pe sezon sau ca acesta va fi unul secvential? Exista vreun manual de bune practici care sa garanteze succesul in urma unei revolutii purtate cu batiste albe impotriva unora care transforma un stadion in arena de gladiatori?

Cat de greu este de inteles faptul ca actiunile suporterilor nu sunt realizate in baza unui plan, nu reprezinta efectele unei conspiratii ci ca au aparut ca o reactie fireasca de disperare a miilor de oameni care nu mai pot suporta actele iresponsabile ale unuia care si-a pierdut de mult luciditatea, banii si respectul? Insusi faptul ca s-a adoptat decizia ca Becali sa fie injurat pana pleaca ar trebui sa dea de gandit. In primul rand se demonstreaza ca nu exista o premeditate, o lovitura de palat pentru ca nu exista actiuni oculte ci se apeleaza la "armele" clasice ale ultrasilor: banere si scandari.

In al doilea rand, unica arma pe care o detine suporterul in raport cu unul care-l determina pe domnul Tolontan sa fie atat de impaciuitor, este protestul vocal. Intr-adevar, e greu sa-i inveti pe ultrasi versuri din Eminescu dar, ma gandesc, ar merge schema aceasta la unul ca Becali?

Acum a aparut aceasta miscare de contestare. Unii vorbesc de pierderi. Orbi, surzi si muti la ce s-a intamplat in curtea Stelei in ultimii ani, dau vina pe suporteri justificand insuccesele, nevanzand faptul ca un smecheras fost crescator de oi, nu are banii necesari si nici intelectul sa tina in top echipa Steaua. Atutomat, suporterii au ajuns la concluzia ca pierderile cauzate de razmerita nu vor fi atat de mari pentru ca oricum "Steaua2003" este ciuca batailor in confruntarile cu echipele bucurestene de ani buni si a ocupat locul 6 in ultimul sezon de campionat. Pur si simplu, dupa plecarea ultimului om din club care reusea sa-i tempereze nebunia camatarului, adica fostul presedinte Mihai Stoica, echipa Steaua se afla in picaj. Astfel, de trei ani merge in pierdere in ceea ce priveste campionatul si de vreo 10 in ceea ce priveste Cupa Romaniei.

Pe scurt, suporterii Stelei au ajuns la concluzia ca, indiferent de cat de mult ar sustine aceasta echipa din tribuna, cu Becali in rol de camatar nu se poate face performanta in conformitate cu istoria si traditia clubului de fotbal.

Ce parere are domnul Tolontan de mesajele anti Becali aratate in toata lumea? A vazut domnia sa meciul de handbal jucat de Oltchim in Spania? S-a amuzat cand a citit mesajul prin intermediul caruia Becali ERA RUGAT sa plece din Ghencea? Dar ce parere are acest domn despre suporterii Stelei care au stat dezbracati in ninsoare pentru ca Villareal sa stie ca a venit in Ghencea? Dar despre cei care au stat in ploaie la alte zeci de meciuri sau cei care au plaudat-o pe Lyon pentru lectia de fotbal oferita? Acolo erau multi dintre cei care si-au primit interdictie pe stadion in aceste zile....

Becali, pleaca din Ghencea!



"Noi scriem doar despre Steaua. Daca am face-o despre intreg sportul romanesc, probabil am fi cel mai bun site din Romania"




Catalin Asavoaei



https://fcsteaua.ro:/

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

VideoNews Video Imaginihttps://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/ Tracker
Forum Articole Presahttps://fcsteaua.ro:/