home
11-10-09

In fundul gol

Aşa mă simt de fiecare dată când discut cu un străin despre fotbal. Scandalurile nesfârşite, indiferenţa crasă faţă de viitorul acestui sport şi lipsa pregnantă de valoare au făcut ca fotbalul românesc să ajungă subiect de bancuri.

Politica dezastruoasă de management imprimată de conducători şi patroni a infectat la toate palierele naţionale cel mai iubit sport de pe planetă. Odată cu cluburile a murit încet, încet şi naţionala, lipsită de materia primă necesară, jucătorii.

Goana după faimă şi bani obţinuţi uşor, a împins echipele simbol ale României într-un anonimat european cauzat de lipsa de investiţii şi climatul de teroare instaurat. Lipsa de ambiţie competitivă a devenit trademark-ul fotbalului românesc, în care jucătorii sunt preocupaţi mai mult de chefuri prelungite şi orgii bahice în care să uite mizeria în care au ajuns.

Odată cu diminutivarea continuă a tradiţiei care înconjura cluburile fanion, jucătorii acestora au pierdut sentimentul de apartenenţă la echipe şi motivaţia suplimentară care venea din gândul că la un club mare ajung doar fotbaliştii mari. Şi acest lucru s-a transmis până la urmă şi la “naţională”, aceasta ajungând un fel de destinaţie de vacanţă în care nu mai există mândria naţională, ci doar sentimentul de gaşcă imprimat de câte o petrecere after-hours.

Atât timp cât Dragomir şi Sandu vor fi conducătorii fotbalului românesc, nu putem spera la o reînvigorare a acestui sport, având în vedere că aceştia sunt mai interesaţi de construcţia de sedii şi grătarele la curte, decât de investiţii în infrastructura atât de necesară dezvoltării juniorilor.

Şi, atât timp cât Becali, Borcea sau Copos vor hotărî destinele celor mai titrate echipe româneşti, se vor mulţumi întotdeauna cu banii veniţi din calificările europene şi eventual cu câte un punct-două, smulse cu dinţii împotriva unor echipe pe care altădată le salutam din mers.

Iar noi, suporterii, ne vom simţi permanent în fundul gol la o discuţie despre fotbal cu un străin, în afară de cazul în care nu e din Malta sau Liechtenstein. În afară de ei deocamdată, pentru că direcţia în care se îndreaptă fotbalul românesc ne va aduce până la urmă la acelaşi nivel. La subsolul elitei mondiale.

Grizzly


Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3